Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa. vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor


Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» MEPI - Batranii abandonati – intre speranta si certitudine


MEPI - Batranii abandonati – intre speranta si certitudine
METODOLOGIA ELABORARII PROIECTELOR DE INTERVENTIE

Universitatea « Al.I.Cuza » Iasi

Facultatea de Filosofie

Departamentul de Sociologie si Asistenta Sociala

MEPI

SOCIOLOGIE II

ASISTENTA SOCIALA II
Formularul proiectului

2003-2004/ SEMESTRUL 1

Numele proiectului

Nr.PROIECTULUI:

                                                                                             Strict pentru uz intern


I.                  INITIATOR

Date de identificare (se completeaza cu majuscule)

Numele si prenumele

Facultatea

Specializarea

Anul de studiu

2003-2004

Semestrul

Adresa de e-mail :

Punctajul obtinut 

(se completeaza de catre prof.):

Activitate la seminar

Proiectul propus

Media :

II.               PROIECTUL

1.       DESCRIEREA

1.1       Titlu :      “Batranii abandonati – intre speranta si certitudine”

1.2     Locul de desfasurare

(Judetul, orasul, sau comunitatea locala)

- Orasul Iasi

1.3     Suma totala a proiectului

Bugetul se exprima in Euro

% din suma totala

Contributia partenerilor

39.896,42

28,88%

Contributia solicitata

98.248,39

71,12%

Total

138.144,81

100%

1.4. Rezumat

Maximum o pagina (includeti informatii cu privire la (a) obiectivele proiectului, (b) grupul tinta si (c) activitatile principale).

  Proiectul  intitulat „Batranii abandonati- intre speranta si certitudine” desfasurat in perioada  a 12 luni (incepand cu luna septembrie ),  in judetul Iasi, orasul Iasi are drept obiective principale urmatoarele:

·         crearea unui centru in vederea adapostirii unui numar de 20 de batrani identificati pe strazile orasului Iasi ;

·          crearea cadrului pentru autofinanatare

·          crearea de locuri de munca

·          reabilitarea psihosociala a 20 de batrani, cu varsta cuprinsa intre 50-70 ani, identificati pe strazile orasului Iasi

·          constientizarea comunitatii locale cu privire la problema batranilor abandonati si izolati.

     Acest proiect se adreseaza unui grup tinta  format din 20 de batrani de ambele sexe, abandonati si izolati , ce traiesc pe strazile orasului Iasi.

     Pentru  desfasurarea optima a proiectului sunt propuse drept activitati principale urmatoarele :

 • Identificarea cladirilor corespunzatoare centrului si fermei si amenajarea acestora ;
 • Semnarea contractelor de parteneriat cu Primaria orasului Iasi, Primaria satului Barnova, Firma ALEX, SC CONEL- filiala Iasi, SC RAJAC Iasi;
 • Angajarea personalului specializat si repartizarea acestuia ;
 • Selectarea celor 20 de batrani  si repartizarea pe camere;
 • Crearea cadrului de autofinantare (crearea fermei de pui si infiintarea firmei de maxi-taxi);
 • Deschiderea oficiala a centrului;
 • Integrarea batranilor in activitatile centrului;
 • Integrarea psiho- sociala a batranilor;
 • Evaluarea periodica a activitatilor incluse in proiect;
 • Selectia , pregatirea si implicarea voluntarilor in activitatile centrului;
 • Constientizarea comunitatii locale (prin invitarea acestora la evenimentele principale ale centrului, prin  intermediul revistei );
 • Implicarea bisericii in activitatile centrului;
 • Crearea unei punti de legatura intre generatii.

1.5  Obiective

Maximum 5 obiective.

Nr.crt.

Obiectiv

1

Crearea unui centru in vederea adapostirii unui numar de 20 de batrani identificati pe strazile orasului Iasi

2

Crearea cadrului pentru autofinanatare

3

Crearea de locuri de munca

4

Reabilitarea psihosociala a 20 de batrani, cu varsta cuprinsa intre 50-70 ani, identificati pe strazile orasului Iasi

5

Constientizarea comunitatii locale cu privire la problema batranilor abandonati si izolati

1.6     Justificare

Maximum o pagina.  Oferiti urmatoarele informatii:

1.6.1.      Argumentati de ce este necesar proiectul propus

   Persoanele de varsta a treia traiesc adevarate drame datorita excluderii lor de la viata sociala si economica. Aceste trairi sunt agravate  pe fondul lipsei resurselor financiare la nivelul individului si al  comunitatii .

      Zona Moldovei reprezinta un nivel economic mai scazut decat restul tarii, ceea ce face ca necesitatea unei interventii in sensul ameliorarii situatiei batranilor abandonati si izolati sa fie imperioasa aici.

      Acvitatile care s-au desfasurat pana in prezent in favoarea persoanelor de varsta a treia au fost sporadice si fara ecou, iar in ceea ce priveste batranii abandonati si izolati au fost inexistente.

       Batranii au dificultati in mentinerea standardului lor obisnuit de viata, din cauza problemelor de economii si asigurari, ceea ce determine aparitia unei saracii lucii in randul acestora, fapt ce implica cresterea numarului de batrani abandonati de catre societatii.

1.6.2.      Relevanta proiectului in raport cu DOMENIILE PROPUSE.

Proiectul de fata prin specificul continutului si obiectivele propuse se dovedeste a fi relevant in urmatoarele domenii :

·            Reducerea gradului de saracie in cadrul unei comunitati ;

·            Dezvoltarea spiritului comunitar ;

·            (Re)integrarea profesionala a tinerilor someri.

1.7.      Prezentarea problemei

Maximum 7 pagini

1.7.1.      Identificarea cauzelor care au dus la aparitia problemei

          In secolele XIX, XX,  ca urmare a cresterii nivelului economic, dar mai ales datorita cresterii eficientei medicinei si a ingrijirii sanatatii, populatia globului a urmat o modificare majora de structura din istoria omenirii: cresterea exploziva a populatiei simultan cu cresterea procentuala a populatiei  mature. Aceasta prima crestere a varstei medii  a populatiei a avut efecte economice esentiale.

          Lent , fara sa atraga atentia, populatia majoritatii tarilor sufera in prezent o a doua evolutie majora, odata cu aparitia unei grupe de varsta a treia cu pondere foarte mare. Consecinta directa este ca apare un factor esential de presiune in societate: raportul dintre numarul indivizilor productivi si numarul indivizilor neproductivi (consumatori) scade continuu, in timp ce cerintele de sanatate ale varstnicilor cresc pe masura ce speranta de viata la nastere creste.

           Modificarile majore in structura populationala necesita schimbari structurale in societate la nivel economic, la nivel de infrastructura, la nivel de ingrijire a sanatatii si la nivel de asistenta sociala specifica noii varste. In toata lumea se recunoaste acum ca exista o slaba intelegere a implicatiilor acestor tendinte populationale si exista  o slaba pregatire a societatii si a economiei pentru  a face fata acestei noi presiuni. Lipseste infrastructura de asistenta sociala necesitata stringent de noua populatie, iar calitatea vietii acestei grupe de varsta poate creste doar cu costuri substantiale.

           In zilele noastre, bunastarea celor in varsta este conditionata de trei mari forte:

a)           medicina si asistenta de specialitate;

b)          banii si economia;

c)           caritatea si bunele setimente.

           In Romania , persoanele in varsta de peste 60 de ani reprezinta 18,3%1 din totalul populatiei, iar proiectiile demografice pentru anul 2003 arata o proportie de 22,3%; pentru anul 2075-28.1%, pana la 30,6% pentru anul 2150.2  Expertii O.M.S. au constatat ca, in tarile aflate in tranzitie, multi batrani sunt aproape lipsiti de venituri si nu au acces la unele servicii de sanatate si ingrijire, ca in timpul regimului comunist. Prin urmare, varstnicii  au devenit  una dintre cele mai vulnerabile categorii  sociale, fiind supusi  mai cu seama  violentei prin omisiune, adica neglijarea aproape totala din partea celorlalti  membrii ai societatii. Sunt foarte multi batrani singuri  si bolnavi, care nu se pot  intretine singuri, traind uneori  in conditii dramatice.

          Din luna august 2002, persoanele de varsta a treia  internate in azil (camine ) se confrunta cu o alta problema: majorarea  aberanta a taxei  pentru camin. Astfel, taxa initiala, in valoare  e 490.000 lei a crescut la 1.750.000lei. In aceste conditii, multi batrani au renuntat sa mai plateasca taxa si au parasit caminele, reintorcandu-se la familiile lor sau ajungand  pe strada.

            Directorii centrelor nu sunt deloc  ingrijorati de faprtul ca unii batrani au parasit azilele, sustinand ca exista foarte  multe cereri  de internare, chiar si in conditiile in care  taxa de intretinere este de 1.750.000.3

          In Iasi sunt doar doua camine autorizate care primesc persoane  de varsta a treia fara adapost. Acestea au fost luate cu asalt  de la inceputul anului 2003 de pensionarii care nu au nici un fel de locuinta. Peste 100 de pensionari fara adapost locuiesc de cativa ani  in caminul  de batrani ’’Sfintii Imparati Constantin si Elena’’ din Iasi. Capacitatea centrului este de 135 de locuri , care sunt  deja ocupate. Din cauza nenumaratelor  solicitari, conducerea institutiei impreuna  cu Inspectoratul persoanelor cu handicap din Iasi au decis in 2002 construirea unui corp auxiliar de cladire.

           Situatia actuala  este catastrofala, pentru cei batrani si, in special, pentru cei abandonati si izolati. Iesenii s-au obisnuit sa-i vada  in troleibuze, la coltul strazii , in fata bisericilor. Murdari sau spalati, batranii, cu malformatii  reale  sau fabricate, resemnati, au devenit parte integranta a orasului. Acesti batrani resemnati au accceptat marginalizarea sociala, interiorizandu-si atitudinea publica  demobilizatoare, pierzandu-si astfel increderea in sine. Acesti batrani ii putem include in doua categorii:

a) batranii strazii- cersatorii, boschetarii, care au tulburari de comportament, motiv pentru care nu sunt primiti de nimeni. Ei ar trebui sa fie preluati de camine-spital dar, neavand acte de identitate necesare intocmirii unui dosar de internare, sunt dirijati spre spitalele de boli cronice. Este cunoscut faptul ca un segment important din acesta categorie, reprezentat in speta de batranii de sex masculin, prefera pe timpul iernii sa traiasca in cadrul penitenciarelor, in acest sens savarsind de cele mai multe ori mici gainarii, fapt ce le permite obtinerea unor pedepse usoare. Astfel, acesta categorie datorita miscarii permanente in care se afla, este greu de identificat, de controlat si de monitorizat.

   b) batranii abandonati: in unele cazuri, institutionalizarea s-a dovedit a avea urmari asupra psihicului batranilor.

1.7.2.      Efectele nerezolvarii problemei asupra grupului tinta, asupra comunitatii, asupra societatii

           Lipsa de vointa din partea administratiei locale, absenta unui cadru legislativ care sa reglementeze aceasta problema, atitudinea pubica descurajatoare, situatia economica dezastruoasa  de la nivelul judetului Iasi, determina cresterea  ratei mortalitatii in randul varstnicilor, precum si a numarului de batrani abandonati, largind astfel continuu prapastia care ii separa pe acestia de societate; rezolvarea acestei probleme sociale fiind cu atat mai necesara cu cat si imaginea tarii noastre este afectata .

1.7.3.      Teorii care explica problema sociala identificata

           Fenomenul de imbatranire a populatiei poate fi  observat in toate tarile, in special in cele mai industrializate. Imbatranirea individuala nu este o stare, ci un proces diferit de degradare. Prin urmare, indivizii  imbatranesc in moduri foarte diferite si , astfel putem vorbi de varsta biologica, de varsta sociala si de varsta psihologica care se pot deosebi de varsta  cronologica.

           Din punct de vedere psihologic, personalitatea individului evolueaza in  mai multe stadii, de la varsta copilariei pana la batranete. Fiecare dintre eceste etape demonstreaza o organizare si o integrare a conduitelor specifice.

      

         a) Imbatranirea personalitatii dupa Yung

           Acesta  considera ca schimbarile importante in personalitate survin dupa adolescenta, schimbari structurale tot la fel de importante ca acelea observate in timpul copilariei. Yung vede personalitatea dezvoltandu-se pe durata intregii vieti, din leagan si pana in mormant. El identifica 2 stadii diferite din punct de vedere calitativ. Tanarul adult ar fi mai extrovertit  si conformist  in comparatie cu stereotipurile sociale proprii sexului sau. In schimb, adultul varstnic ar fi mai introvertit si cu o anumita tendinta spre androginie la nivelul reprezentarilor sale. De asemenea, adultul varstnic se orienteaza spre analizarea propriilor  sentimente, spre bilantul vietii sale si constientizarea intalnirii sale inevitabile cu moartea.

       b) Imbatranirea personalitatii la Erikson

         In viziunea lui Erikson, personalitatea ar fi determinata de jocul interactiunii dintre maturatie si constrangerile mediului inconjurator. Dezvoltarea sa s-ar realiza dupa un scenariu in 8 stadii. Motorul care permite trecerea de la un stadiu la altul il constituie conflictul. In ultimul stadiu, pentru batran, se pune problema de a gestiona contradictia dintre integritatea personala si disperare, dintre dorinta de a trai cu placere si de a imbatrani cu demnitate si nelinistea legata de anticiparea marii varste, de pierderea  autonomiei si de  moarte. Individul face  bilantul vietii sale masurand distanta dintre scopurile pe care si le-a fixat si obiectivele pe care le-a atins.

          c) Imbatranirea personalitatii la Whitbourne

           In opinia acestuia , personalitatea indeplineste un rol identitar central ( cine sunt eu ), care permite individului o constructie unitara pe cuprinsul intregii sale vieti(life-spam) si da un sens trecutului si prezentului sau, ca si reprezentarii pe care o are asupra propriului viitor.

          d) Imbatranirea si controlul personal

            Exista situatii in care indivizii dezvolta un sentiment complet de neputinta. Cazurile extreme sunt acelea de razboi, de foamete sau de asuprire. Multe persoane in varsta sunt victime ale unor pierderi de autonomie si ale singuratatii. Institutionalizarea in anumite structuri de primire, in cadrul carora individul nu mai poate decide singur decat in mica masura asupra modului in care isi petrece timpul, poate antrena o stare depresiva de resemnare dobandita si un sentiment de externalitate a locului ontrolului, dublat adesea de constiinta fatalitatii mortii.

                          Raportand  acest fenomen social al batranilor abandonati si izolati  la perspectiva sociologica se impune teoria fenomenului stigmatizarii amplu analizat de catre E.Goffman in lucrarea sa “Stigmate” si de catre interactionistii-simbolisti: C.H.Cooley si G.H.Mead.

              Din puct de vedere etimologic termenul de “stigmatizare” desemneaza marcarea unui individ de catre institutii sau grupuri, plecand de la practici interpretate ca simptome de maladie sau devianta.

              Din punct de vedere sociologic , stigmatizarea intervine la capatul unui proces de ostracizare, de abandon, de respingere, de unde si impunerea unui statut de marginalitate. Interiorizarea represiunii si sentimentul de frustare sunt astfel insotite de o retragere in afara lumii sociale.

               E.Goffman afirma ca un “stigmat” este reprezentat de orice atribut personal a carui prezenta suscita, in spiritul celui care il indica, o indoiala privind adecvarea la identitatile sociale, virtuala si reala a unui interlocutor. In toate cazurile de stigmat se regasesc aceleasi trasaturi sociologice. Astfel, cauza stigamtizarii in conceptia interactionistilor-simbolisti ar fi reprezentata de catre posesia  unui individ, a unei caracteristici care se impune atentiei celorlalti, sfarsind prin a fi indepartat, marginalizat, in ciuda drepturilor pe care le are ca urmare a prezentei celorlalte atribute ale sale.

              Stigmatul reprezinta o “diferenta suparatoare” ce determina o modificare a atitudinii celor din jur, fapt ce poate duce fie la o amplificare a “atributului” respectiv,  fie la izolarea partiala sau totala de restul membrilor societatii. Intre toate “diferentele suparatoare”, care contrazic asteptarile obisnuite, se identifica doua categorii: cele care nu pot fi usor ascunse( culoarea pielii, deficiente verbale, diformitati fizice, etc) si cele  care pot fi ascunse si pe care doar pesoana care se stie sau se crede atinsa de ele  poate incerca sa le ascunda( toxicomanie, alcoolism, boala mintala, etc). In timp ce posedarea unui stigmat vizibil face din individul care il poseda o persoana discreditata, cea a unui stigmat secret il face pe acesta discreditabil.

              In urma interactiunilor cotidiene in spatial social, batranii ce poseda un stigmat, fie el vizibil sau nu, ajung a-si imagina modul in care apar in ochii celorlalti, fapt ce detemina adoptarea unei anumite atitudini ce reprezinta de fapt expresia reactiei fata de un anume comportament exterior.Prin intemediul “sinelui” persoana ce poseda un anumit stigmat isi controleaza permanent conduita. In fapt, comunitatea  organizata, cea in cadrul careia activeaza, influenteaza “unitatea sinelui” a respectvei personae, comunitatea aceasta fiind denumita de catre G.H.Mead prin “ altul generalizat”. In ciuda faptului ca adopta atitudini sociale organizate dictate de acea constiinta colectiva, persoana ce poseda un stigmat ajunge la constientizarea unei stari de jena pe care o provoaca interactiunea cu persoanele presupuse normale.

           E. Goffman, in lucrarea sa” Stigmate” a explicat procedeele utilizate de cei discreditati pentru a face uitat stigmatul lor sau pentru a se folosi de el: astfel este cazul batranilor strazii care provoaca mila pentru a scoate mici profituri din conditia  lor.

           Atfel, stigmatizarea unei personae are consecinte, aproape intotdeauna, ireversibile, in asa fel incat acea persoana nu se mai poate reintoarce la viata sociala normala. Asa este, de exemplu, cazul batranilor abandonati si izolati social, care , odata etichetati ca fiind inutile, nu mai pot reveni la un status normal in societate. Odata ce individul a fost stigmaizat, nimeni nu se mai poate preocupa de anularea acestui stigmat si de reabilitarea individului, motiv pentru care comunitatea va privi permanent cu suspiciune si neincredere pe cel stigmatizat.

           In mod constant oamenii vor tinde sa interpreteze toate conduitele sau actele acestui individ, chiar daca ele sunt normale sau adecvate, numai in functie de eticheta ce i s-a acordat. Normalul si stigmatizatul, in conceptia interactionistilor-simbolisti nu reprezinta persoane ci puncte de vedere, ce sunt socialmente produse in urma interactiunilor sociale, in virtutea normelor ce stau la baza acestora.

1.7.4.        Posibile solutii pentru rezolvarea problemei

           Ca fiintele imbatranesc nu este nici o noutate. Ca omenirea imbatraneste este o realitate

           Ceea ce ar trebui sa se instituie in viitor ca prima regula a ocrotirii si interventiei vizand varsta  a treia este o schimbare calitativa: a face nu pentru cei in varsta, ci impreuna cu ei.

           Deoarece oamenii sunt intotdeuna nesiguri in ceea ce priveste durata vietii lor, este necesara creearea unui cadru legislativ ce ar permite dezvoltarea pietelor de asigurari pentru varstnici.

           In vederea solutionarii acestei probleme sociale este necesara si infiintarea unui numar mai mare de centre de adapostire si reabilitare psiho-sociala destinate batranilor.

           Guvernul trebuie sa se implice atunci cand sistemele nestructurate de securitate sociala a varstnicilor nu mai dau roade. Nevoia de implicare a guvernului devine si mai eficienta pe masura ce populatia unei tari imbatraneste.

1.7.5.      Argumente pentru necesitatea interventie

.         Zona Moldovei reprezinta un nivel economic mai scazut decat restul tarii, ceeea ce face ca necesitatea unei interventii in sensul ameliorarii situatiei batranilor abandonati si izolati sa fie imperioasa aici.

          Activitatile care s-au desfasurat pana in prezent in favoarea persoanelor de varsta  a treia au fost sporadice si fara ecou, iar in ceea ce priveste batranii abandonati si izolati au fost inexistente.

          Batranii au dificultati in mentinerea standardului lor obisnuit de viata, din cauza problemelor de economii si asigurari, ceea ce determine aparitia unei saracii lucii in randul acestora, fapt ce implica cresterea numarului de batrani abandonati de catre societate.

1.7.6.      Tipuri de interventie recomandate pentru rezolvarea problemei

      In vederea asigurarii unei batraneti reusite, guvernul ar trebui sa ofere patronilor stimulente la impozitare, pentru ca acestia sa le furnizeze lucratorilor lor pensii adecvate, proiect deja implementat in tari precum: Australia, Franta, Elvetia, etc.

      Facand un pas mai departe, guvernul trebuie sa ofere batranilor asistenta dependenta de mijloacele de trai ale acestora. O asemenea asistenta poata imbraca forma de bani gheata sau bunuri si servicii: ingrijire medicala si cazare.

      Facand inca un pas mai departe, guvernul poate introduce planuri obligatorii de pensii, in care tinerii trebuie sa plateasca un procent mai mare de 7%, din salariul personal, pentru a oferi sprijin varstnicilor, ca in orice societate industrializata.

     Proiectul de fata propune in vederea solutionarii problemei sociale in ceea ce priveste   batranii abandonati si izolati urmatoarele masuri de interventie:

a)           crearea unui centru in vederea adapostirii si reabilitarii psiho-sociale a unui

numar  de 20 de batrani ai strazii;

b)          infiintarea unei ferme pentru asigurarea unei continuitati a proiectului in cau

  za;

c)           desfasurarea unui ansamblu de activitati in cadrul centrului si in afara ,  care

   sa  faciliteze  reintegrarea psiho-sociala a batranilor.

1.7.7.      Prezentati demersurile pe care le-ati intreprins pentru documentare si sursele bibliografice

      Pentru realizarea acestui proiect  am apelat la tehnica  observatiei directe  si la tehnica documentarii.

      In ceea ce priveste tehnica observatiei directe , aceasta reprezinta tehnica principala in cadrul cercetarii de fata, intrucat ne-a oferit informatii cu valoare de fapte. Ca argumente epistemologice in favoarea utilizarii acestei tehnici, mentionam faptul ca aceasta deschide si inchide un demers care cuprinde, intre altele, inductia, ipoteza deductia , experimentul si teoria intr-o unitate metodologica. In cazul de fata am recurs la utilizarea observatiei sistematice, stiintifice a batranilor , respectiv a mediului in care au fost localizati

 ( bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, bulevardul Alexandru cel Bun, bulevardul Independentei). 

       Ghidul de observatie utilizat a cuprins urmatorii indici :

o       Strada in care este localizat ;

o       Vestimentatia abordata de batrani ;

o       Tipul de activitate(in cazul in care desfasoara o anumita activitate)

o       Comportamentul acestora fata de binefacatorii lor ;

o       Durata sederii  pe strada ;

o       Destinatia bunurilor obtinute(cazul bunurilor materiale) ;

                Dupa observatia directa, documentarea a constituit a doua sursa de obtinere a datelor si informatiilor. In acest sens, mentionam urmatoarele tipuri de documente :

                       1.  scrise : a) oficiale : « Preintampinarea crizei varstei a treia » Raport oficial al Bancii Mondiale, 1994 ;

                                             b)   presa :Ziarul ‘’Cotidianul ‘’, editia din 31 august 2002 ;

                                                                Ziarul de Iasi, editia din septembrie, 2002 ;

                       2.    statistice : www.galapsc.ro;

                                                  Preintampinarea crizei varstei a treia –raport oficial al Bancii Mondiale, 1994 ;

                       3.    alte documente  scrise: Miftode,Vasile, ‘’Introducere in metodologia sociologica’’, editura Porto Franco, Galati, 1995 ;

                                                             Iacob, Luminita-Mihaela, ‘’ Varsta a treia –

         cunoastere  si interventie’’, editura Proiectul Tempus, Iasi, 2001.

                                                             Poede ,George, ‘’Politici sociale’’ , editura Polirom ,2002, Iasi.

                                                             Ilie ,Van , ,, Cresterea pasarilor   in gospodariile populatiei ,, , Editura Corvin , Deva, 1999

1.8     Populatia si grupurile tinta

Maximum 3 pagini

1.8.1.         Includeti o lista a grupurilor tinta anticipand numarul de beneficiari directi si indirecti

   Priectul de fata are in vedere doua grupuri tinta distincte, anume :

·            Batranii abandonati pe strazile orasului Iasi ;

·            Tinerii someri din Judetul Iasi.

  Obiectivele proiectului vizeaza ca beneficiari directi un numar de 20 de batrani  si 15 tineri someri.

   Beneficiarii indirecti ai acestui proiect sunt reprezentati de catre comunitatea locala ( rude , vecini, prieteni ) , in special, si societatea romaneasca in general( structurile guvernamentale si institutiile sociale.

1.8.2.        Mentionati criteriile de selectie a grupurilor tinta

  Criteriile ce vor sta la baza procesului de selectie a grupurilor tinta vor fi urmatoarele :

·            varsta beneficiarilor directi ;

·            starea fizica si psihica a acestora ;

·            lipsa locuintei proprii ;

·            lipsa oricarui mijloc de trai ;

·            competenta profesionala ;

·            abilitati de comunicare ;

·            disponibilitate la efort prelungit ;

·            manifestarea interesului fata de obiectivele proiectului ;

·            lipsa unui loc de munca ( sa fie somer).

1.8.3.      Mentionati motivele care au stat la baza alegerii grupurilor tinta

Motivele ce au stat la baza alegerii grupurilor tinta sunt urmatoarele :

a)       Pentru batranii abandonati :

·             Varstnicii reprezinta cea mai vulnerabila categorie sociala , fiind supusi mai cu seama violentei ‘’prin omisiune ‘’, adica neglijarea  aproape totala din partea celorlalti membri ai societatii ;

·             Intensitatea cu care se manifesta aceasta disfunctie sociala, atat la nivel local cat si national ;

·             Multi batrani sunt aproape lipsiti de venituri si nu au  acces la toate serviciile de sanatate si ingrijire ca in timpul regimului comunist ;

·             Slaba pregatire a societatii si economiei romanesti pentru a face fata presiunii venite din partea acestei categorii defavorizate ;

·             Atitudinea publica descurajatoare fata de batranii abandonati pe strazile orasului Iasi ;

·             Situatia economica dezastruoasa de la nivelul orasului Iasi ;

·             Inexistenta pana in prezent a unor proiecte de interventie care sa vizeze aceasta categorie defavorizata , si anume  batranii abandonati si izolati pe strazile orasului Iasi ;

·               Incercarea de a demonstra ceea ce in Occident este deja un truism : varsta a treia nu inseaman neaparat sfarsitul vietii sociale, iar batranii trebuie sa aiba dreptul la o viata demna ;

b)      Pentru tinerii someri :

·              Acesta categorie sociala reprezinta cea mai mare pondere in randul somerilor romani ;

·              Acordarea unei sanse prin ( re) integrarea profesionala ;

·              Exixtenta unui cadru legislativ care ofera angajatorului avantaje financiare :  posibilitatea aecstuia de a plati numai 25% din remuneratia angajatului, restul fiind suportat de catre stat ;

·              Unul dintre obiectivele proiectului vizeaza   crearea unei punti de legatura intre generatii( cea tanara si cea varstnica) .

1.8.4.      Importanta  proiectului pentru grupurile tinta

           In ceea ce priveste categoria batranilor abandonati pe strazile Iasului, importanta proiectului consta in faptul ca :

·             Neimplementarea acestui program de interventie  ar determina cresterea ingrijoratoare a numarului de batrani abandonati pe strazile orasului Iasi ;

·             Determina aparitia sperantei in randul acestor batrani defavorizati ;

·             Asigurarea permanenta a unui mijloc de trai decent ;

·             Crearea unui cadru de integrare psiho- sociala pentru acestia ;

 In ceea ce priveste importanta  proiectului pentru al doilea grup tinta, si anume tinerii someri, aceasta deriva din faptul ca :

·             Acorda o sansa de (re)integrare profesionala acestora ;

·             Creeaza  mijloacele de interactiune sociala intre generatii ;

·             Determina dezvoltarea spiritului comunitar 

1.9     Descrierea detaliata a activitatilor

Maximum 10 (zece) pagini.  Includeti titlul si o descriere detaliata a fiecarei activitati. Atentie  - nu confundati descrierea detaliata a activitatilor cu planul de actiune (vezi punctul 1.10).

Activitatile trebuie sa descrie ceea ce trebuie facut pentru fiecare obiectiv in parte , cine va desfasura activitatea si cine este responsabil de indeplinirea ei

       Descrierea detaliata a activitatilor

I. Crearea  unui centru in vederea adapostirii unui numar de 20 de batrani identificati pe strazile orasului Iasi.

   1.  Identificarea unei cladiri  apartinand patrimoniului Primariei Iasi.

      Prima activitate a acestui proiect de interventie se va desfasura in cadrul primariei orasului Iasi. Proiectul “ Varsta a treia – intre speranta si certitudine”  va fi prezentat pe larg primarului, d- nul Constantin Simirad. Acestuia I se va explica de ce initiatorii proiectului doresc parteneriatul Primariei iesene si ii vor fi prezentate argumentele pentru sustinerea acestui parteneriat. Dupa prezentarea proiectului si obtinerea aprobarii din partea primarului  privind acest parteneriat, initiatorii proiectului  vor strange datele oferite de Primaria Iasi despre cladirile ce apartin  patrimoniului local si care nu sunt folosite . Cladirea va fi selectata in fuctie de anumite criterii: pozitionarea in oras, marimea acesteia si gradul de rezistenta a structurii.

         

2. Evaluarea starii actuale in care se afla cladirea de catre un grup de specialisti

    Pentru evaluarea cladirii se vor cauta si accepta oferte de la cel putin trei  firme de specialitate. In urma ofertelor primite, va fi selectata firma cu cel mai avantajos raport prêt- calitate , dupa care va urma semnarea contractului cu aceasta.

         

3. Semnarea contarctului de parteneriat cu Primaria Iasi.

    Dupa primirea evaluarii efectuata de catre firma de specialitate  asupra cladirii selectate, se va ajunge intr-o faza initila la  un acord cu Primaria orasului Iasi  prin care vor fi stabilite conditiile parteneriatului : ce primim si ce oferim la randul nostru. In a doua faza, va fi semnat contractul definitive intre Primaria Iasi si Fundatie in ceea ce priveste cladirea selectata. 

4. Semanrea comtractului de parteneriat cu Firma de constructii ALEX , in vederea asiguarii fortei de munca pentru reamenajarea cladirii identificate.

    Urmatoarea activitate va consta in contactarea Firmei de constructii ALEX  in vederea asigurarii fortei de munca gratuite pentru reamenajarea cladirii selectate.       Pentru realizarea acestui obiectiv echipa proiectulu se va deplasa la sediul Firmei ALEX ,unde se va lua legatura cu directorul general. Acestuia i se va prezenta pe larg proiectul Fundatiei si se va argumenta alegerea acestei Firme ca partener in cadrul proiectului. Vor fi discutate conditiile  parteneriatului ( firma ALEX va ajuta fundatia cu forta de munca gratuita pentru amenajarea centrului destinat batranilor, iar Fundatia, in schimbul ajutorului primit va multumi firmei in mass-media locala o data pe luna  si va expune in afara centrului un banner care va contine multumirile batranilor si de asemenea vor aparea pe toate materialele promotionale realizate cu ocazia evenimentelor desfasurate in cadrul si in exteriorul centrului din cadrul centrului ) si se va semna la sfarsit contractul de parteneriat.

     

5.  Obtinerea materialelor necesare amenajarii cladirii. 

     In vederea achizitionarii materialelor necesare amenajarii cladirii, va fi incheiat parteneriatul cu Firma de constructii ALEX.  Specialistii Firmei de constructii ALEX vor face un raport ce va contine  numele  si cantiatea materialelor necesare reamenajarii cladirii .Vor fi alese materialele cele mai bune si la preturile cele mai avantajoase.

     

6. Procurarea mobilierului necesar functionarii corespunzatoare a centrului                              Urmatoarea etapa va consta in procurarea mobilierului necesar functionarii corespunzatoare a centrului. Pentru aceasta , va fi intocmit un inventar al mobilierului necesar. Echipa va afla preturile oferite de la cel putin  trei firme de specialitate. Va fi contactat un designer care va ajuta la amenajarea interioara a centrului. Va fi selectata firma cu cel mai bun raport pret- calitate, se va incerca obtinerea unor reduceri de prêt si se va da comanda pentru mobilierul necesar, comanda ce va cuprinde specificatiile exacte ale marimii, formei si culorii acestuia. Imediat dupa primirea mobilierului, centrul va fi amenajat in functie de necesitatea fiecarei camere in parte.

  7. Includerea ca partener , in cadrul proiectului a S.C.ELECTRICA- Iasi  

      Dupa amenajarea interna si externa a centrului, va fi contactata conducerea S.C. CONEL- filiala Iasi, careia I se va prezenta proiectul de interventie, I se va argumenta alegerea firmei ca partener, se vor preciza clauzele parteneriatului ( centrul nu va plati firmei echivalentul consumului de energie electrica pentru un an de zile; in schimbul acestui serviciu, Fundatia  va  multumi prin intermediul mass-mediei locale o data pe luna  si va amplasa un banner  in afara centrului , banner ce va contine multumirile batranilor si de asemenea vor aparea pe toate materialele promotionale realizate cu ocazia evenimentelor desfasurate in cadrul si in exteriorul centrului) si se va semna contractul final pentru cel putin un an de zile.

 

8. Includerea ca partener , in cadrul proiectului a S.C. RAJAC-Iasi.

   Aceasta etapa se va continua in mod firesc prin contactarea conducerii S.C.RAJAC- Iasi. Conducerea va fi informata cu privire la continutul proiectului; va fi argumentata alegerea  firmei ca partener in cadrul proiectului, se vor preciza clauzele parteneriatului,( centrul nu va plati pe durata unui an de zile echivalentul consumului  de apa menajera si potabila , iar in schimbul acestui serviciu  fundatia va multumi prin intermediul mass-mediei locale o data pe luna  si va amplasa un banner  in afara centrului , banner ce va contine multumirile batranilor si de asemenea vor aparea pe toate materialele promotionale realizate cu ocazia evenimentelor desfasurate in cadrul si in exteriorul centrului) si se va semna contractul final pentru cel putin un an de zile.

9. Includerea ca partener a Magazinului universal Moldova.

    Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de obiecte electrocasnice, cosmetice, marochinarie .

10. Includerea ca partener a S.C.Libris S.A.- Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de consumabile si accesorii/birotica, folositoare desfasurarii activitatilor din cadrul centrului.

11. Includerea ca partener a S.C.Moldova .Tricotaje. Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de imbracaminte destinat beneficiarilor directi .

12. Includerea ca partener a S.C. Antibiotice .S.A.

      Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de medicamente corespunzator ingrijirii medicale acordate batranilor.

12. Includerea ca partener a S.C. Siretul .Pascani

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de perdele destinat centrului.

13. Includerea ca partener  aS.C .Profing .S.R.L

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea mochetei necesare acoperirii camerelor.

14. Includerea ca partener a S.C.Aici. S.R.L.

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de mobilier corespunzator unei optime functionari a centrului.

15. Includerea ca partener a S.C.Gepa. Decor-Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de paturi si saltele folositor centrului.

16. Includerea ca partener a A.JO.F.M.-Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru asigurarea platii unei parti din salariile anagajatilor.

17.  Includerea ca parteneri  a batranilor( beneficiarii directi)

      Acest parteneriat isi va aduce contributia la bugetul centrului .Toti partenerii vor fi tratati in mod egal, tuturor li se va multumi in aceeasi maniera si li se va face promovare intr-un mod corespunzator.

18. Deschiderea oficiala a centrului

      Deschiderea oficiala va fi realizata de Domnul Primar Constantin Simirad, in prezenta oficialitatilor locale si a reprezentantilor mass-mediei iesene. La inaugurarea oficiala, fundatia va invita si  un preot in vederea sfintirii centrului

II. Crearea cadrului pentru autofinantare

    1. Identificarea unei cladiri apartinand patrimoniului Primariei satului Barnova.

        A doua faza  foarte importanata in desfasurarea optima a proiectului prevede crearea cadrului pentru autofinantare. Echipa proiectului se va deplasa le Primaria satului Barnova. Aici, primarul satului va fi informat asupra a ceea ce urmareste sa se desfasoare in comunitatea locala. Dupa optinerea acordului din partea primarului, se va identifica o ferma parasita sau o cladire ce poate fi transformata in ferma.

      Cladirea va fi selectata tinandu-se cont de specificul fermei ce va fi infiintata.

     

2.  Evaluarea starii in care se afla cladirea de catre un grup de specialisti

     Echipa de specialisti de la firma ALEX va evalua si aceasta cladire si va comunica fundatiei starea ei si materialele necesare transformarii ei intr-o ferma.

     

3.  Semnarea contractului de parteneriat cu Primaria satului Barnova

     Dupa obtinerea evaluarii facute asupra cladirii de catre echipa de specialisti ieseni  Fundatia va incheia contractul final de parteneriat cu Primaria satului Barnova, contract in care vor fi specificate anumite clauze. In schimbul primirii acestei cladiri din partea Primariei, fundatia va multumi prin intermediul mass-mediei iesene o data pe luna si va amplasa un banner  in afara centrului , banner ce va contine multumirile batranilor si de asemenea vor aparea pe toate materialele promotionale realizate cu ocazia evenimentelor desfasurate in cadrul si in exteriorul centrului si se va semna contractul final pentru cel putin un an de zile.

    

4.     Obtinerea  materialelor necesare transformarii cladirii in ferma

         Materialele vor fi obtinute in cadrul parteneriatului incheiat cu Firma de constructii ALEX

         La amenajarea fermei va lua parte aceeasi echipa de muncitori de la firma ALEX, ajutati voluntar si de satenii din sat.

     

5.   Procurarea utilajului necesar functionarii corespunzatoare a fermei

      Dupa amenajarea fermei , initiatorii proiectului se vor ocupa de achizitionarea utilajelor necesare functionarii corespunzatoarea fermei. Utilajul va fi selectat la sfatul unui inginer agronom (in functie de suprafata cladirii si specificul activitatii ce va fi desfasurata in cadrul fermei) . Dupa aflarea necesarului de utilaje vor fi contactate cel putin trei firme de specialitate si va fi selectata cea care are raportul calitate-pret cel mai avantajos pentru achizitionarea utilajelor.

  

6.  Angajarea personalului specializat in zootehnie

     Pentru functionarea fermei este necesara angajarea a doua persoane somere din satul Barnova  carease vor ocupa de bunul mers al acesteia .

  

7.  Cumpararea animalelor necesare

     Dupa angajarea personalului , responsabilii proiectului se vor ocupa de stabilirea necesarului de animale  in functie de utilajele cumparate si in functie de ceea ce vom  urmari sa realizam (o microferma de pui, 2 porci, 2 vaci). Ulterior, in vederea achizitionarii numarului de animale stabilit vor fi contactate cel putin trei societati de profil si va fi selectata cea cu raportul prêt-calitate cel mai avantajos(vor fi achizitionati 4500 pui ). Porcii si vacile vor fi achizitionate de la persoanele fizice care au pentru animalele respective certificate de sanatate.

8.  Achizitionarea nutretului necesar efectivului de animale

     Paralel cu activitatea de achizitionarea de animale necesare  se va desfasura si etapa de achizitionare a nutretului necesar numarului si tipului de animale din cadrul fermei. In vederea  achizitionarii nutretului necesar, se vor contacta cel putin 3 firme din domeniu si va fi selectata cea cu raportul calitate-pret cel mai avantajos.

 

     9.  Concesionarea pamantului de la Primaria satului

    In acelasi timp se va cauta o suprafata de cel mult un hectar de pamant in apropierea fermei si apartinand patrimoniului Primariei satului Barnova pentru a fi concesionat 99 de ani. Aceasta suprafata va fi utilizata pentru obtinerea unei cantitati de furaje minim necesare animalelor din cadrul fermei.

  

10. Creearea unei Firme de servicii

      O alta etapa necesara in crearea cadrului de autofinantare o constituie si infiintarea unei firme de servicii(maxi-taxi). In vederea realizarii acestui obiectiv este necesara  aducerea in tara prin intermediul fundatiei a doua  microbuze second-hand, care sa se afle intr-o stare de functionare buna.

 

11. Procurarea biletelor necesare transportului urban

      Urmatoarea etapa consta in contactarea a cel putin trei tipografii iesene in vederea tiparirii biletelor de calatorie necesare. Va fi selectata tipografia cu cel mai bun raport calitate-pret.

          

         III.Crearea de locuri de munca

       1.  Organizarea unui concurs de selectie a personalului

      Pentru selectarea personalului necesar desfasurarii optime a proiectului se va organiza un concurs  ce va fi mediatizat in mass-media locala .Timp de o saptamana doritorii se vor prezenta la sediul centrului unde vor depune un CV insotit de o scrisoare de motivatie si de doua recomandari . Ulterior va avea loc interviul si selectia personalului de catre conducerea fundatiei. Selectia personalului se va face in functie  de urmatoarele criterii: sa fi  absolvit cel putin 12 clase, sa aiba varsta cuprinsa intre 21-35 ani, sa fie in evidenta AJOFM, sa manifeste un comportament  deschis fata de batrani si sa-si doreasca implicarea in acest proiect.

  

       2.  Crearea fiselor de post

      In cadrul fiselor de post vor fi precizate sarcinile specifice fiecarei functii in parte si totodata , angajatii vor fi repartizati pe posturile pentru care au fost selectati.

   

      

       3.  Precizarea posturilor disponibile

      Posturile scoase la concurs vor fi urmatoarele:

·         Un manager

·         Un psiholog

·         Un contabil

·         asistenta medicala

·         3 soferi

·         3 infirmiere

·         2 paznic

·         bucatareasa

·         2 angajati in cadrul fermei.

 

      4.  Organizarea cursului de protectie a muncii

      In prima zi de lucru , pentru toti angajatii se vor organiza cursuri de protectia muncii si le va fi prezentat regulamentul de ordine interioara.

 

      5.   Integrarea personalului la locul de munca

      In urmatoarele zile,  conducerea fundatiei, va urmari integrarea  personalului la locul de munca si in echipa interdisciplinara  prin: atitudinea lor fata de fundatie si fata de activitatile pe care trebuie sa le desfasoare in cadrul centrului in calitate de angajat.

 

6.  Recrutarea voluntarilor si instruirea acestora

     Concomitent cu angajarea personalului se va urmari si recrutarea voluntarilor . Pentru realizarea acestui obiectiv se vor pune afise la facultatile de care avem nevoie(Facultatea de Filosofie, sectia Asistenta sociala,Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Arte). In cadrul unei intalniri la care vor participa toti doritorii, va fi prezentat pe larg acest proiect de interventie si va fi stabilita  ordinea  interviurilor. In urma interviurilor vor fi selectati studentii cei mai buni. Timp de 2 saptamani voluntarii selectati vor parcurge o serie de training-uri in care vor fi familiarizati cu activitatile  care trebuie realizate in cadrul  centrului si se va semna contractul de voluntariat ( care va contine drepturile si obligatiile fiecarei parti) intre fundatie si fiecare voluntar in parte.

    IV. Reabilitarea psiho-sociala a 20 de batrani 

       1.  Identificarea si selectia batranilor

      Identificarea si selectia celor 20 de batrani abandonati si izolati se va desfasura pe    toate strazile orasului Iasi de catre initiatorii proiectului.

            Batranii vor fi selectati pe baza unor criterii: varsta cuprinsa intre50-75 ani ; starea de sanatate sa fie buna; sa nu aiba handicap major; sa fie fara locuinta; sa nu aiba un venit stabil; fara familie de gradul I si care sa fie in mod evident marginalizat social.

      Datele despre acesti batrani vor fi aflate cu ajutorul asistentilor sociali din cadrul    fundatiei .Timpul maxim pentru aflarea acestor informatii si alcatuirea dosarelor va fi de maxim 10 zile. In timpul acestor zile  batranii care traiesc pe strazi vor fi observati de catre voluntari.

      In urma evaluarii dosarelor vor fi selectati cei 20 de batrani care vor fi de ambele sexe.

2. Semnarea contractului

    Urmatoarea actiune consta in semnarea unui contract intre fundatie si fiecare batran in parte in care se vor stipula obligatiile, indatoririle si drepturile fiecaruia.

3. Repartizarea batranilor in cadrul centrului

    In functie de numarul de femei si de barbati vor fi repartizati cate 3 sau cate 4 in camere. Chiar de la intrarea in centru, batranilor li se va prezenta regulamentul de ordine interioara si activitatile in care trebuie sa se implice.

 4.  Amenajarea atelierelor artistice

      In cadrul centrului 3 camere vor fi transformate in :atelier de pictura, atelier de sculptura si atelier artizanat.

      In activitatea lor artistica  batranii vor fi indrumati si ajutati de un voluntar de la Facultatea de Arte.

      Pentru desfasurarea optima a acestor activitati conducerea centrului va urmari  achizitionarea tuturor materialelor necesare desfasurarii optime a activitatilor.

5. Realizarea de sedinte de consiliere psiho-sociale

     In cadrul centrului, zilnic, batranii vor beneficia de consiliere psihologica din partea angajatului de specialitate. Acesta va analiza fiecare caz in parte , urmand a stabili durata si modul de desfasurare a sedintelor.

6. Implicarea in activitatile ce privesc autogospodarirea centrului

    Voluntar, batranii vor putea merge la cumparaturi usoare necesare mesei zilnice din cadrul centrului . Cateodata acestia vor fi insotiti de catre voluntari. De asemenea, in fiecare zi , batranii vor ajuta bucatareasa , precum si la  curatenie , atat in centru cat si in afara acestuia.

7. Integrarea in viata  sociala prin activitati diversificate

     Cel putin o data pe luna (sambata sau duminica) batranii vor vizita obiectivele socio-culturale ale Iasului si anume :muzee, teatre, filarmonici. Totodata vor asista si la programele teatrelor si filarmonicelor cel putin o data pe luna si in functie de ceea ce se deruleaza in acel moment. Cel putin o data pe trimestru, in functie de ruta stabilita , de vreme si de starea sanatatii lor, batranii vor vizita obiective cu caracter religios , cum ar fi: biserici si manastiri. De ziua batranetii din luna octombrie si cel putin o data pe luna batranii vor vizita cele doua centre care adapostesc persoane varstnice din Iasi

8. Organizarea de aniversari onomastice

    Batranii vor fi aniversati in cadrul centrului. Masa aniversara va putea fi pregatita tot cu ajutorul batranilor.

9. Desfasurarea de spectacole cu ocazia diferitelor  evenimente

    Cu ocazia zilelor speciale de :8 Martie, Ziua Mondiala a Batranetii, Craciunul si Pastele vor fi pregatite spectacole speciale cu cantece , poezii, scenete de teatru  la care batranii vor putea participa in mod voluntar.

10. Implicarea in activitatile fermei

      Voluntar, batranii vor putea lucra in cadrul fermei de pasari. Vor merge cu masina dimineata la ora 8 si se vor intoarce la ora 16. La ferma, acestia vor acorda ajutor celor 2 angajati.

 11. Cooptarea voluntarilor

        Pentru desfasurarea adecvata a acestui proiect vor fi cooptati  voluntar de la Facultatea de Asistenta Sociala, Jurnalistica, Arte, un voluntar doctor si un voluntar regizor de teatru.

12. Crearea unei punti de legatura intre generatii

       Prin interactiunea permanenta ce se va creea, generatiile vor intra in contact, isi vor putea impartasi problemele, asteptarile, nevoile, aspiratiile pe care le au de la societate in general si de la comunitate in special.

       In fiecare zi masa de pranz va fi servita impreuna cu angajatii centrului care se vor afla la serviciu. Astfel, proiectul va pune in practica ceea ce doreste: a face nu pentru batrani ci impreuna cu batranii.

13. Organizarea  de serate in cadrul centrului

      Lunar,  batranii vor avea prilejul sa-si faca cunoscut colegilor creatiile lor artistice din domeniul literar si muzical. De asemenea va fi organizata si  o serata dansanta la care batranii vor putea sa danseze pana seara tarziu si sa asculte muzica preferata. Acest eveniment va fi un prilej de cunoastere reciproca si de aprofundare a relatiilor .

14. Organizarea de cenaclu  literar

      La aceste  cenacluri literare, realizate trimestrial, vor fi invitati si reprezentanti ai uniunii scriitorilor din Iasi precum si critici literari. Scriitorii care vor lua parte la aceste manifestari vor indruma si vor da sugestii batranilor cu talent literar. De asemenea, la sugestia lor, centrul va edita o carte care va contine cele mai reusite creatii literare ale membrilor din centrul de batrani si-I vor incuraja de asemenea si pe ceilalti.

15. Organizarea de expozitii

      De doua ori pe an va fi organizata o expozitie cu lucrarile de arta si artizanat ale batranilor. La aceste expozitii vor fi invitati si ceilalti batrani din celelalte doua azile din Iasi precum si oameni de arta din oras. Vor fi invitati  si critici de arta  precum si reprezentanti ai mass-mediei locale. Lucrarile expuse vor fi  oferite spre vanzare la preturi simbolice, prin cumparare urmarindu-se sensibilizarea opiniei publice.

16. Amenajarea unui magazin

      Amenajarea unui magazin in cadrul centrului in care se vor comercializa creatiile artistice si artizanale realizate de batrani.

17. Implicarea  bisericii in activitatile centrului

      In cazul unor evenimente nefericite ( boala , deces) va fi chemat un preot care va oficia slujbele specifice acestor situatii. Astfel  se va mentine o stransa colaborare cu Biserica Ortodoxa.

V. Constientizarea comunitatii locale

1. Editarea bilunara a revistei centrului

     De doua ori pe luna , centrul va edita o revista  cu max. 10 pagini. In aceasta revista batranii isi vor putea exprima in scris sau prin desene ideile si opiniile. Pentru a edita aceasta revista  este necesara luarea contactului cu cel putin trei tipografii pentru a afla oferta de preturi. Se va alege tipografia care are raportul cel mai bun calitate-pret. Aceasta tipografie care va fi selectata va realiza macheta si va realiza revista bilunar.

    

2. Cooptarea a doi voluntari de la Facultatea de Jurnalistica

     In vederea redactarii coerente si corecte a articolelor, centrul va coopta 2 voluntari de la Facultatea de Jurnalistica care-i vor ajuta pe batrani ,sfatuindu-i si indrumandu-i in activitatea de jurnalism. Fiecare numar bilunar va contine  si un interviu cu o personalitate locala, om politic, om de afaceri, om de cultura sau un reprezentant  din Administratia Publica Locala care va expune din punctual lui de vedere problema batranetii si va da cateva solutii proprii pentru rezolvarea problemei batranilor singuri si izolati.

 

3. Distribuirea gratuita de catre voluntari a revistei

     Pentru o penetrare cat mai buna a revistei in randurile populatiei ea va fi distribuita gratuit de voluntarii de la Facultatea de Asistenta Sociala si de la Facultatea de Jurnalism in randurile batranilor de la celelate 2 azile iesene, in Administratia Publica Locala si in randul a 20 de firme iesene.

4. Invitarea reprezentantilor comunitatii locale si a patronilor la manifestarile desfasuarate in cadrul centrului si in afara lui

      In vederea unei constientizari cat mai eficiente , la toate manifestarile culturale importante desfasurate in cadrul centrului si in afara lui (cum ar fi expozitiile sau manifestarile organizate de Ziua Batranetii, 8 Martie, Ajunul Craciunului) vor fi invitati  reprezentantii Administratiei Publice Locale si reprezentantii unor firme iesene. Invitarea acestor persoane se va face prin invitatii speciale, iar aceste invitatii  vor fi distribuite de catre cei 20 de batrani voluntar si de voluntarii de la Facultatile de Jurnalistica si Asistenta  Sociala.

 

5. Dezvoltarea spiritului comunitar

     Doua pagini din cadrul revistei vor contine doar spatii publicitare. In cadrul acestor pagini vor fi gazduite anunturi publicitare. Acceptarea managerilor de a plati aceste spatii publicitare este rezultatul stimularii spiritului comunitar al acestor agenti economici de catre comunitate

1.10. Durata si planul de actiune

1.10.1. Durata de derulare a proiectului va fi de  _12__ luni.

Nota: Planul de actiune nu trebuie sa includa date (calendaristice), ci sa inceapa cu “luna 1”, “luna 2”, etc. Este recomandabil sa se prevada o marja de siguranta pentru planul de actiune.  Planul de actiune nu trebuie sa contina o descriere detaliata a activitatilor, ci doar titlul acestora (va rugam sa va asigurati ca acestea sunt exact cele enumerate la punctul 1.9).


1.10.2. Planul de actiune

Planul de actiune de punere in practica a proiectului trebuie sa fie suficient de detaliat pentru a oferi informatii cu privire la pregatirea si punerea in practica a fiecarei activitati. Planul de actiune trebuie sa fie redactat in urmatoarea formula:

Activitatea

Luna

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Identificarea unei cladiri  apartinand patrimoniului Primariei Iasi

x

Evaluarea starii actuale in care se afla cladirea de catre un grup de specialisti

x

Semnarea contarctului de parteneriat ci Primaria Iasi

x

Semanrea comtractului de parteneriat cu Firma de constructii ALEX , in vederea asiguarii fortei de munca pentru reamenajarea cladirii identificate

x

Cumpararea materialelor necesare amenajarii cladirii

x

Procurarea mobilierului necesar functionarii corespunzatoare a centrului

x

Includerea ca partener , in cadrul proiectului a S.C.CONEL- Iasi  

x

Includerea ca partener , in cadrul proiectului a S.C. RAJAC-Iasi

x

Includerea ca partener a Magazinului universal Moldova

x

Includerea ca partener a S.C.Libris S.A.- Iasi

x

Includerea ca partener a S.C.Moldova .Tricotaje. Iasi

x

Includerea ca partener a S.C. Siretul .Pascani

x

Includerea ca partener  aS.C .Profing .S.R.L

x

Includerea ca partener a S.C.Aici. S.R.L.

x

Includerea ca partener a S.C.Gepa. Decor-Iasi

x

Includerea ca partener a A.JO.F.M.-Iasi

x

Includerea ca parteneri  a batranilor( beneficiarii directi)

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Deschiderea oficiala a centrului

x

Identificarea unei cladiri apartinand patrimoniului Primariei satului Barnova

x

Evaluarea starii in care se afla cladirea de catre un grup de specialisti

x

Semnarea contractului de parteneriat cu Primaria satului Barnova

x

Cumpararea materialelor necesare transformarii cladirii in ferma

x

Procuarrea utilajului necesar functioinarii corespunzatoare a fermei

x

Angajarea personalului specializat in zootehnie

x

Cumpararea animalelor necesare

x

Achizitionarea nutretului necesar efectivului de animale

x

x

x

x

x

x

Concesionarea pamantului de la Primaria satului

x

Creearea unei Firme de servicii

x

Procurarea biletelor necesare transportului urban

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Organizarea unui concurs de selectie a personalului

x

Creeare fiselor de post

x

Precizarea posturilor disponibile

x

Organizarea cursului de protectie a muncii

x

Integrarea personalului la locul de munca

x

Recrutarea voluntarilor si instruirea acestora

x

x

Identificarea si selectia batranilor

x

Semnarea contractului

x

 Repartizarea batranilor in cadrul centrului

x

Amenajarea atelierelor artistice

x

Realizarea de sedinte de consiliere psiho-sociale

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Implicarea in activitatile ce privesc autogospodarirea centrului

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Integrarea in viata  sociala prin activitati diversificate

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Organizarea de aniversari onomastice

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Desfasurarea de spectacole cu ocazia diferitelor  evenimente

x

x

x

x

Implicarea in activitatile fermei

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Cooptarea voluntarilor

x

x

Crearea unei punti de legatura intre generatii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Organizarea  de serate in cadrul centrului

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Organizarea de cenaclu  literar

x

x

x

Organizarea de expozitii

x

x

Amenajarea unui magazin

x

Implicarea  bisericii in activitatile centrului

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Editarea bilunara a revistei centrului

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Cooptarea a doi voluntari de la Facultatea de Jurnalistica

x

Distribuirea gratuita de catre voluntari a revistei

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Invitarea reprezentantilor comunitatii locale si a patronilor la manifestarile desfasuarate in cadrul centrului si in afara lui

x

x

x

x

x

Dezvoltarea spiritului comunitar

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Evaluarea proiectului

x

x

x

x

2.         REZULTATELE ANTICIPATE

Rezultatele trebuie sa fie direct legate de obiectivele si activitatile propuse (vezi 1.5; 1.8 si 1.9)

2.1     Impactul estimat asupra grupurilor tinta

Maximum doua pagini.  Includeti informatii cu privire la:

2.1.1. Modul in care proiectul va ameliora situatia grupurilor tinta

         Rezultatele proiectului  de fata  vor oglindi gradul de ameliorare  a grupurilor tinta din urmatoarele puncte de vedere :

A. Cazul  batranilor :

a)      din punct de vedere material : membrii grupului tinta vor beneficia in primul rand de asigurarea permanenta a mijloacelor corespunzatoare unui trai decent ;

b)      din punct de vedere fizic : batranii vor inregistra o imbunatatire evidenta a starii de sanatate, ca urmare a asigurarii unei asistente medicale corespunzatoare varstei acestora ;

c)      din punct de vedere psihic : batranii vor fi reabilitati ca urmare a participarii la sedintele zilnice de consiliere psihologica .

Toate  acestea vor determina si o reabilitare sociala, asigurandu-se astfel atingerea obiectivelor propuse in proiect.

B. Cazul personalului angajat :

    -din toate punctele de vedere (material, fizic si psihic) se va constata o imbunatatire semnificativa ca urmare a asigurarii unei renumeratii optime si a unei relationari continuie din punct de vedere social cu membrii centrului.

      Toate aceste aspecte vor contribui la aparitia si mentinerea unui sentiment de siguranta  atat  in cazul batranilor cat si in cazul personalului angajat.

2.1.2. Modul in care proiectul va spori abilitatile manageriale si/sau tehnice ale grupurilor tinta sau ale partenerilor (daca este cazul).

Proiectul de fata va contribui la sporirea  abilitatilor manageriale/tehnice atat ale persoanelor de varsta a 3 a cat si ale angajatilor, prin implicarea acestora in desfasurarea urmatoarelor activitati din cadrul centrului :

 • activitati de autogospodarire : patrticiparea la cumparaturile necesare centrului, ajutorul  in mod voluntar in activitatile menajere , ajutor  in prepararea hranei, implicarea  in mod voluntar in activitatile fermei , in editarea ziarului,etc.
 • participarea la sedintele lunare a doi reprezentanti din partea batranilor , cat si a unui angajat, alaturi de managerul centrului si conducerea fundatiei, in care vor fi discutate si aprobate anumite decizii ce privesc functionarea optima a centrului.
 • Implicarea in activitatile ce privesc realizarea obiectivelor cultural artistice : vernisaje, spectacole, aniversari etc.

2.1.3. Modul in care proiectul va contribui la dezvoltarea dvs. Profesionala

       

            Elaborarea si implementarea acestui program de interventie in vederea diminuarii acestei disfunctii sociale si anume, fenomenul abandonarii si izolarii sociale a persoanelor varstnice, vor contribui in cazul echipei initiatoare la :

 • Dezvoltarea spiritului de echipa, ca urmare a unei permanente colaborari interdisciplinare intre membrii echipei ;
 • Amplificarea spiritului critic si autocritic rezultata in urma activarii capacitatilor de analiza si previziune asupra problemelor aparute inopinant ;
 • Dezvoltatrea abilitatilor manageriale/ tehnice va fi ca urmare a implicarii membrilor echipei in activitatile desfasurate in cadrul centrului :

            -     activitatea de conducere si luarea deciziilor

-          activitatea de previziune si diagnosticare a problemelor  ivite

-          activitati de organizare, desfasurare, coordonare si evaluare a activitatilor centrului

2.2     Factori de risc in obtinerea rezultatelor

Maximum trei pagini.  Fiti specifici si cuantificati rezultatele folosind indicatorii stabiliti

 

  In desfasurarea proiectului de fata pot interveni drept piedici in calea atingerii obiectivelor propuse o multitudine de factori, precum :

a) factori de ordin fiziologic :

·         varsta precara (in cazul batranilor)

·         starea subreda a sanatatii fizice si psihice , ceea ce ar putea determina o cooperare insuficienta si manifestarea unui comportament antisocial (boli mintale instalate odata  cu inaintarea in varsta : schizofrenie, senilitate, obsesii si alcoolism)

b)factori de ordin social :

·         manifestarea unui comportament antisocial , ca urmare a lipsai interesului si vointei din partea vastnicilor, a neimplicarii si necoperarii in activitatile centrului

·         adoptarea unei atitudini necolegiale , manifestata printr-un « aer de superioritate », derivat din status-ul socio-econmic detinut in timpul vietii active ;

·         existenta unei stari accentuate de (auto)izolare sociala, datorata experientelor traumatizante traite pana la momentul actual (abandonarea pe strada de catre familia de gradul I, atitudinea de indiferenta si ostilitate a societatii romanesti fata de aceasta categorie sociala, neimplicarea  totala  a structurilor guvernamentale si civice in rezolvarea acestor probleme) ;

·         manifestarea dezinteresului  din partea angajatilor fata de relationarea sociala cu ceilalti membri ai centrului ;

·         reintoarcerea voita a unui membru cooptat in centru, in mediul de viata  avut anterior (pe strazile orasului).

c) factorii de ordin economic :

·         desfasurarea necorespunzatoare a activitatilor privind autofinantarea centrului (ferma de pui si firma de servicii maxi-taxi), determinata de administrarea inadecvata a bugetului centrului de catre consiliul director ;

·         situatia economica precara actuala , atat la nivelul local, cat si la nivel national determinata de o inflatie galopanta ;

·         perioada de tranzitie in care se afla inca economia romaneasca ;

·         intreruperea finantarii proiectului de catre partea  straina , ca urmare a situatiei internationale tensionate ( razboi) ;

  d)   factori de ordin profesional :

·         destramarea echipei ce a initiat proiectul(organizare si coordonare), ca urmare a abandonarii voluntare sau involuntare,  de catre unul sau mai multi membri a acesteia ; a neinteresului sau colaborarii necorespunzatoare, in vederea desfasurarii optime a proiectului ;

·         depasirea atributiilor profesionale de catre angajati (implicarea in activitati  ce nu le-au fost atribuite initial) ;

·         incompetenta profesionala a personalului angajat, « mascata » prin intermediul utilizarii unor procedee ilicite, in vederea angajarii (acte false, o falsa atitudine binevoitoare fata de batranii centrului).

2.3     Efectul de multiplicare

Maximum o pagina.  Descrieti posibilitatile de multiplicare a proiectului si de extindere a rezultatelor in alte comunitati.

          Proiectul de fata , desi este foarte complex , poate fi aplicat si in alte comunitati (copii strazii , bolnavii seropozitivi, atc) din oras, din judet sau chiar din tara.

         De la inceput , echipa initiatoare trebuie sa fie costienta de faptul ca este imperios necesar sa coopteze parteneri locali, situati in punctele cheie ale economiei si administratiei locale respective.

         Resursele financiare necesare derularii optime ale acestui program pot fi atrase atat de contractele de parteneriat ( colaborare) incheiate cu respectivii  parteneri strategici , cat si din initierea unor mici afaceri, derulate cu scopul de a acoperi  cheltuielile centrului ( chelutuieli legate de intretinerea corespunzatoare a centrului , cheltuieli legate de retributiile personalului, cheltuieli legate de mici investitii).

         Dupa acest prim pas , echipa ce initiaza proiectul , va trebui sa aiba capacitatea de a sensibiliza opinia publica locala, cat si nationala prin activitati cat mai diversificate. In functie de specificul comunitatii sau al zonei geografice, vor fi initiate actiuni prin care se vor urmari :

·            interrelationarea membrilor cooptati in proiect cu semenii lor, dar care beneficieaza de conditii optime de viata ;

·            dezvoltarea spiritului comunitar , prin atragerea de fonduri ocazionae , obtinute de la membrii comunitatii ( de la reprezentantii administratiei locale, de la oamenii de afaceri, de la structurile guvernamentale) ;

·            cooptarea voluntarilor ( recomandat ar fi sa fie tineri) care sa se implice total in desfasurarea activitatilor propuse de proiect.

          Pentru ca proiectul sa aiba o finaliate pozitiva, este recomandat sa se obtina ajutor in primul rand din partea oficialitatilor locale si sa aiba ca obiectiv major ajutorarea unui segment soial defavorizat din acea comunitate. Respectarea legilor in vigoare si asistemului de credinte si valori este un factor esential  pentru desfasurarea optima a proiectul in cauza. Un alt factor impotant in  desfasurarea proiectului este reprezentat de buna colaborare cu Asociatiile si Organizatiile Nonguvernamentale.

          Toate aceste  etape daca vor fi respectate, vor ajuta cu siguranta echipa initiatoare sa concepa, sa dezvolte si sa puna in practica orice proiect care este realizat cu buna intentie si care se adreseaza unor segmente sociale cu adevarat defavorizate.

2.4     Auto-sustinere (durabilitatea proiectului)

Maximum trei pagini.  Descrieti astfel incat sa faceti deosebirea dintre urmatoarele aspecte ale auto-sustinerii:

2.4.1.      Auto-sustinerea financiara (cum va continua proiectul dupa incetarea finantarii pe care o veti obtine?)

Proiectul de fata va continua dupa incetarea finantarii prin utilizarea  profitului obtinut ca urmare a infiintarii si functionarii fermei din satul Barnova si a firmei de maxi taxi. Echipa proiectului prevede desfasurarea activitatilor  in urmatoarea maniera :

a)      in cadrul fermei :

   I.  -ferma va avea 2500 pui

-          vom cumpara puii in prima de viata la pretul de 10.00 0lei

-          in perioada de 1-14 zile 1 pui mananca  22g furaje

-          2500*22gr = 55.000gr =55kg

-          55.kg* 9300lei =511.500lei

-          511.500*14zile = 7.161.000lei

 II.            – timp de 35 de zile pana in ziua  a 49- a din viata sa , un pui va fi hranit cu 30 gr de nutret combinat , 5 gr srot soia si 5 gr floarea soarelui;

-          2500*30gr = 75kg/zi

-          2500*5gr =12,5kg/zi

-          2500*5gr =12,5kg/zi

-          75kg*35zile = 2625kg*8700lei =22.837.500lei

-          25kg*35zile = 875kg*4000lei =3.500.000lei

III.                   – din ziua 49 pana in ziua 56 , un pui va fi harnit cu 40 gr de nutret combinat, 5 gr srot floarea soarelui si 5 gr srot soia, 20 gr porumb

-          2500* 40gr =100kg* 7zile = 700kg

-          25kg* 7zile =175 kg

-          20 gr* 2500 = 50 kg* 7zile= 350 kg

-          700kg*8400lei= 5.880.000lei

-          175kg*4.000= 700.000lei

-          350kg*4000lei = 1.400.000lei

IV.             –un pui consuma in cele 56 de zile de viata aprox 5litri apa

2500*5 = 12.500litri = 12,5mc apa *20.000lei =250.000lei

V.                – lumina +incalzirea  = 2.000.000 lei

      Total cheltuieli  pt 2500 pui : 45. 978. 500lei +10.000.000(achizitionare pui)= 55. 978. 500lei

      Noi vom vinde un pui  viu la pretul de 45.000lei, in conditiile in care el va avea aprox 1,5 –1,8 kg. In ultima saptamana de viata rata de mortaalitate este de 3-5%, , astfel noi vom avea in jur de 2375 pui vii :

-2375 * 45.000 lei = 106. 875. 000lei

      In cadrul fermei vor fi rulate 5 generatii de pui /an 

     Profitul pe o generatie : 50.896.500 lei

     - 5 generatii * 50.896.500lei = 254.482.500.lei/an

      b) in cadrul firmei de maxi taxi :

-          o ruta compelta  = 15km

-          8 rute /zi * 15km =120km

-          120km*296 zile= 35.520 km

-          1 lkitru motorina= 10km parcursi/35.520km= 3552 litri motorina

-          3552 litri * 22.000lei   =78.144.000lei

-          1ruta  completa = 40 calatori

-          8*40 = 320 calatori*5000lei biletul = 1600.000lei /zi

-          1.600.000lei* 296 zile = 473.600.000lei/an

-          320 bilete* 296 zile =94. 720 bilete/an

-          94.720 lei *1000lei tiparit bilet= 94. 720. 000lei

-          prêt ruta : 10.000.000lei * 12 luni = 120.000.000.lei

          Cheltuieli pt 1 maxi taxi :

-          292. 864. 000lei

           Profit 1 maxi taxi / an : 180.736. 000lei* 2 maxi taxi = 361.472.000lei

         c)  Contributii batrani /an

                   - 750.000lei * 20 = 15.000.000lei* 12 luni = 180.000.000 lei

         d)   Contributii patroni :

                 Centrul va scoate 2 editii pe luna . Cand revista va fi imnmanata unui patron acesta va dona o suma modica de cel putin 100.000lei.  vom contacta la fiecare editare a revistei  un numar de 20 patroni.

-          2 editii pe luna * 20 patroni = 40 patroni contactati / luna

-          40 * 200.000 lei =8.000.000lei /luna

-          8.000.000.lei * 12 luni= 96.000.000.lei- contributia  finala a patronilor

         Astfel se va realiza sensibilizarea comunitatii locale  fata de proiectul in cauza.

      Drept multumire, fiecarui patron ii va fi adresata o multumire in paginile revistei editata de catre centru.

       In anul ce va urma dupa incetarea finantarii se va urmari atragerea de noi  parteneri prin intermediul promovarii imaginii acestora in cadrul revistei editate de catre centru , prin biletele inmanate calatorilo celor 2 maxi taxi ( pe verso-ul acestora) si prin amplasarea pe suprafata celor 2 masini a unor colante publicitare.

Estimam valoarea acestei campanii publicitare la cel putin 15.000euro /an .

 Suma totala privind auto-finanatarea centrului este de 891.953.500lei la care putem adauga si cei 15.000euro

2.4.1 Auto-sustinerea institutionala (in ce masura vor exista la sfarsitul proiectului structuri care sa asigure continuarea acestui proiect?  Vor apartine rezultatele proiectului comunitatii locale?)

          Mentionam faptul ca deja exista o structura institutionala , reprezentata de catre Fundatia noastra, aceasta urmand a contribui la continuarea proiectului  prin atragerea de noi mari finantatori.  Cu siguranta rezultatele proiectului vor apartine si comunitatii locale , deoarece un numar imporatnta de patroni  vor contribui lunar la bunul mers al centrului ( vezi mentiunea de la 2.4.1 ). De asemenea, atitudinea Primariei Iasi fata de acest proiect va avea un impact pozitiv  in comunitatea locala .

    

  2.4.2 Auto-sustinerea la nivelul politicilor (daca este cazul) (care va fi impactul proiectului la nivelul structural – de ex. Vor fi create o legislatie mai buna, coduri de buna practica, metodologii de lucru).

           Fundatia  noastra ,alaturi de  prefectul  judetului Iasi si primarul Municipiului Iasi vor face lobby pe langa Parlamentul Romaniei , prezentand rezultatele pozitive obtinute de  catre acest proiect , precum si avantajele ce decurg din derularea unor astfel de proiecte. Obiectivul principal al acestui lobby este obtinerea unei mai bune legislatii  in ceea ce priveste  asistenta psiho-socio-economico-medicala acordata batranilor abandonati si izolati social.

2.5         Parteneri

Maximum trei pagini.

2.5.1. Precizati criteriile care au stat  la baza alocarii rolurilor fiecarui partener

          Initiatorii priectului de fata doresc, pentru desfasurarea corespunzatoare a actvitatilor propuse, cooptarea  ca parteneri a urmatoarelor Institutiilor locale si Organizatii economice:

·            Primaria orasului Iasi;

·            Primaria satului Barnova;

·            Firma de constructii Alex-Iasi;

·            Societatea comercial Electrica- Iasi;

·            Societatea comerciala Rajac- Iasi;

·            AJOFM Iasi;

·            S.C. Gepa Decor –Iasi;

·            S.C.Aici srl;

·             S.C.Siretul Pascani;

·            S.C.Profing .SRL;

·            S.C.Moldova .Tricotaje Iasi;

·            S.C.Antibiotice Iasi;

·            Magazinul iuniversal Moldova

·            S.C.Libris Iasi;

·            Beneficiarii directi ai centrului

          Toti acesti parteneri au fost cooptati  in primul rand datorita  obiectivelor urmarite de catre echipa initiatoare.

         De la inceput  se poate observa cu usurinta faptul ca toti partenerii vizati de catre echipa proiectului ocupa pozitii strategice, si deci foarte importante in cadrul comunitatii iesene, fapt care garanteaza reusita si durabilitatea desfasurarii proiectului.

         Acest preambul va fi continuat cu precizarea pe ;larg a criteriilor care au stat la baza alegerii fiecarui partener in parte.

1. Toti partenerii au aceeasi importanta in economia desfasurarii pozitive a proiectului prezentat aici. O ierarhizare corecta nu poate fi intocmita, insa pentru ca proiectul sa aiba posibilitatea sa porneasca la drum, credem ca este necesar, in primul rand, cooptarea ca partener a Primariei orasului Iasi. Criteriul cel mai important in ceea ce priveste alegerea Primariei iesene este acela ca, prin alaturarea acestei institutii locale, la echipa largita  ce va coordona si supraveghea desfasurarea viitoare a acestui program, se va da o sansa in plus acestui proiect. Prestigiul si sentimentul de suguranta pe care il inspira aceasta institutie se va transmite si asupra beneficiarilor directi ai acestui program.

    Un alt criteriu ce a determinat alegerea acestui partener este reprezentat de     capacitatea Primariei de a concesiona Fundatiei pe o perioada  de 99 ani cladirea necesara adapostirii beneficiarilor directi vizati de echipa initiatoare.

2. Un alt partener la fel de important este reprezentat de catre Primaria satului     Barnova. Pentru crearea unui cadru cat mai optim de autofinantare, noi dorim sa infiintam o micro ferma de pui in acest sat, care se afla in imediata apropiere a orasului Iasi. Se doreste acest parteneriat, deoarece  urmarim sa obtinem concesionarea pe o perioada de 99 ani, a unui hectar de pamant si  a unei cladiri ce se  afla in patrimoniul acestei Primarii. Cladirea va fi transformata si utilata in mod corespunzator pentru a functiona ca ferma de pui. Hectarul de pamant ce va fi concesionat va fi folosit pentru cultivarea unor culturi de plante ce vor fi folosite pentru hranirea animalelor.

3.  S. C. Electrica- filiala Iasi este un partener strategic in cadrul desfasurarii acestui proiect, deoarece aceasta Societate ocupa un loc important in economia locala.Prin parteneriatul cu aceasta Societate se doreste scutirea de la plata consumului energiei electrice de catre centru pe parcursul unui an calendaristic.

4.  S. C. Rajac-Iasi este un partener la fel de important ca si ceilalti parteneri prezentati anterior. Prin parteneriatul incheiat cu aceasta organizatie economica se doreste scutirea centruui de la plata ,pe parcursul unui an calendaristic, a consumului de apa menajera.

5. Urmatorul partener este reprezentat de firma de constructii Alex –Iasi. Principalul criteriu consta in faptul ca aceasta firma reprezinta una dintre cele mai importante firme din acest domeniu, din cadrul comunitatii locale. Parteneriatul cu aceasta firma vizeaza obtinerea fortei de munca gratuite, necesara reconsolidarii ( daca este cazul )si renovarii cladirii destinate batranilor , precum si cea care va adaposti ferma de pui.

 6. Includerea ca partener a Magazinului universal Moldova.

    Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de obiecte electrocasnice, cosmetice, marochinarie .

7. Includerea ca partener a S.C.Libris S.A.- Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de consumabile si accesorii/birotica, folositoare desfasurarii activitatilor din cadrul centrului.

8. Includerea ca partener a S.C.Moldova .Tricotaje. Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de imbracaminte destinat beneficiarilor directi .

9. Includerea ca partener a S.C. Antibiotice .S.A.

      Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de medicamente corespunzator ingrijirii medicale acordate batranilor.

10. Includerea ca partener a S.C. Siretul .Pascani

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de perdele destinat centrului.

11. Includerea ca partener  aS.C .Profing .S.R.L

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea mochetei necesare acoperirii camerelor.

12. Includerea ca partener a S.C.Aici. S.R.L.

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de mobilier corespunzator unei optime functionari a centrului.

13. Includerea ca partener a S.C.Gepa. Decor-Iasi

     Acest parteneriat ne va fi de folos pentru achizitionarea necesarului de paturi si saltele folositor centrului.

14. Includerea ca partener a A.JO.F.M.-Iasi

      Acest parteneriat ne va fi de folos pentru asigurarea platii unei parti din salariile anagajatilor.

15.  Includerea ca parteneri  a batranilor( beneficiarii directi)

      Acest parteneriat isi va aduce contributia la bugetul centrului .

      Toti partenerii vor fi tratati in mod egal, tuturor li se va multumi in aceeasi maniera si li se va face promovare intr-un mod corespunzator.

2.5.2. Precizati modalitatile pe care le folositi pentru atragerea partenerilor

          Modalitatile de atragere a partenerilor vor fi cat mai diverse. Cea mai importanta va fi cea reprezentata de publicitatea ce va fi facuta fiecarui partener in parte. Astfel pentru fiecare partener in parte vor fi aduse multumiri publice in cadrul presei locale, o data pe luna , prin anunturile ce vor fi publicate in fiecare ziar local.De asemeneaa pe peretii centrului vor fi amplasate Banere, prin care Fundatia va multumi, din partea batranilor, fiecarui partener cooptat. O data pe saptamana la orele de maxima audienta , la toate  posturile locale, va fi transmis un mesaj de multumire, adresat fiecarui partener, din partea Fundatiei. Pe afisele culturale ce vor anunta desfasurarea evenimentelor initiate de catre centru vor fi amintiti si cei 15 parteneri ai Fundatiei.

          Toata aceasta campanie de multumire se va desfasura fara intrerupere pe parcursul unui an  calendaristic ,urmarind sa demonstreze comunitatii locale, ca aceste firme si institutii care au acceptat parteneriatul, dau dovada de o adevarata atitudine civica. Noi credem ca  aceasta campanie de multumire va ajuta enorm la (re)constructia imaginii publice a fiecarui partener, iar in cazul in care aceasta nu se va concretiza intr-un castig material imediat, se va oglindi cu siguranta in atitudinea pe care iesenii o vor adopta in viitor fata de aceste institutii si societati economice.

2.5.3. Justificati implicarea fiecarui partener in derularea proiectului

          Prin cooptarea ca partener in cadrul proiectului a Primariei orasului Iasi, se doreste sensibilizarea opiniei publice locale , cat si a celei nationale. De aici rezulta si dorinta noastra , a echipei initiatoare, de a dezvolta spiritul comunitar, care deocamdata se afla intr-o stare incipienta. Acelasi lucru se doreste si in cazul Primariei Barnova. Prestigiul pe care il are fiecare Primarie in cadrul comunitatii, cum este si in cazul de fata va ajuta foarte mult la sensibilizarea opiniei locale si la dezvoltarea comportamentului civic. Cooptarea acestor 2 institutii oficiale va fi un exemplu pozitiv pe care il vor putea urma si alte oficialitati din orasele si localitatile romanesti.

           Pateneriatul cu celelalte societati urmareste  o degrevare a bugetului, fondurile ce ar fi trebuit sa fie indreptate catre platile consumului de energie electrica, respectiv de apa menajera, pe parcursul unui an calendaristic, putand fi redirectionate in vederea creearii cadrului de autofinantare( creearea fermei de pui si a firmei de servicii maxi- taxi); atragerea  celorlalti parteneri in vederea acoperirii altor  cheltuieli( imbracaminte, consumabile birotica, aparatura electro casnica , etc) are acelasi obiectiv: crearea cadrului optim de auto finantare

2.6 Resurse umane necesare

Puteti sa folositi un numar nelimitat de pagini

2.6.1. Prezentati echipa propusa pentru punerea in practica a proiectului (faceti referire la pozitiile care vor exista in cadrul proiectului: nu este nevoie sa includeti nume aici)

  Echipa initiatoare a proiectului de fata considera ca buna desfasurare a acestuia este conditionata de existenta unei echipe ai carei membri sa demonstreze profesionalism.          Aceasta echipa va cuprinde urmatoarele posturi:

·         Un manager

·         Un contabil

·         Un psiholog

·         O asistenta medicala

·         2 infirmiere

·         o bucatareasa

·         3 soferi

·         2 fermieri

·         2 portar

·         o persoana ingrijire

·         1  coordonator voluntari

·         15 voluntari

2.6.2. Prezentati organigrama cu toate posturile necesare derularii proiectului.

2.6.3. Prezentati fisele post pentru fiecare pozitie pe care o propuneti in cadrul proiectului .

FISA DE POST

Nr1

Post: fermier ( nr : 2)

Departament: de productie

Relatii organizatorice:

·            Este subordonat postului: managerul centrului;

·            Colaboreaza cu : ceilalti angajati ai centrului;

Sumarul postului

    Titularul postului organizeaza si deruleaza operatiuni de evidenta a efectivului animalier si de ingrijire a acestuia

Atributii si sarcini ale postului:

·            Hranirea si ingrijirea corespunzatoare prevederilor legale a efctivului animalier

         ( pasari , porci, vaci);

·            Mentinerea unei permanente colaborari intre ferma si centru;

·            Completeaza formularele privitoare la cantitatea si calitatea nutretului necesar efectivului animalier;

·            Argumenteaza cererile solicitate in formular;

·            Asigura conditiile corespunzatoare desfasurarii activitatilor din cadrul fermei

       ( curatenie permanenta);

Responsabilitati:

·            Respecta regulamentul de ordine interioara;

·            Raspunde de maniera de desfasurare a activitatilor din cadrul fermei;

·            Raspunde de mentinerea intr-o stare corespunzatoare a necesarului instrumental ( utilaje agricole);

·            Respecta prevederile legale privitoare la maniera de desfasurare a sarcinilor de lucru in domeniul in care activeaza( sa nu foloseasca anabolizanti in compozitia nutretului);

·            Raspunde de rezultatele obtinute in cadrul fermei;

·            Raspunde de mentinerea corespunzatoare a curateniei;

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele si materialele puse la dispozitie de Fundatie;

2.      are autoritatea de a cere –managerului – informatii si documente in legatura cu domeniul in care activeaza;

3.      semnaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a prevederilor legale privitoare la activitatile desfasurate in domeniul sau;

Specificatia postului

                 

Nivel de studii: studii medii de specialitate;

Experienta: minimum 2 ani;

Cunostinte necesare :

·            cunostinte privind legislatia in domeniu;

·            cunostinte ( teoretice si practice)legate de domeniul in care va activa;

Aptitudini:

1.      aptitudini de comunicare;

2.      aptitudini de a lucra cu documente;

3.      respectarea instructiunilor verbale si scrise;

4.      transmitere de  informatii;

Cerinte pentru exercitarea postului:

·         capacitate de intelegere si rezolvare a problemelor;

·         asumarea responsabilitatilor;

·         puctualitate.

Fisa de post

Nr 2

Post: infimiera( numar: 2)

Departament: de asistenta medicala;

Relatii organizatorice:

·            este subordonat postului: -asistenta medicala si managerul centrului;

·            colaboreaza cu: personalul centrului;

Sumarul postului:

Titularul postuliui deruleaza activiati de asistenta si ingrijire medicala in cadrul centrului;

Atributii si sarcini ale postului:

·            asigura asistenta si ingrijirea medicala corespunzatoarea postului in care activeaza;

·            relationeaza social intr-o maniera poztiva cu cei 20 de patrani;

·            mentine o permanenta colaborare directa cu asstenta medicala, prin informatii clare si prompte referitoare la starea de sanatate a pacientilor;

·            asigura o stare de confort permanent a batranilor( cand starea de sanatate este agravata);

Responsabilitati:

1.      respecta regulamentul de ordine interioara ;

2.      respecta prevederile legale  ( sa nu aplice masuri ilicite in ceea ce priveste tratamentul acordat batranilor);

3.      respecta decizile ierarhice superioare;

4.      raspunde de indeplinirea sarcinilor de lucru ( asistenta si ingrijire medicala acordata batranilor, atitudine pozitiva in relationarea cu acestia)

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele si materialele puse la dispozitie de Fundatie;

2.      are autoritatea de a cere –managerului – informatii si documente in legatura cu domeniul in care activeaza;

3.      semnaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a prevederilor legale privitoare la activitatile desfasurate in domeniul sau;

Specificatia postului

 

Nivel de studii : studii medii;

Cursuri de pregatire: specifice domeniului in care activeaza;

Experienta: minimum 1 an;

Cunostinte necesare:

·            cunostinte privind legislatia in domeniul sanitar;

·            cunostinte practice in domeniu;

Aptitudini si deprinderi necesare :

1.      aptitudini de comunicare;

2.      aptitudini de a lucra cu documente;

3.      respectarea instructiunilor verbale si scrise;

4.      transmitere de  informatii;

Cerinte pentru exercitarea postului:

·         capacitate de intelegere si rezolvare a problemelor;

·         asumarea responsabilitatilor;

·         puctualitate.

                      Fisa de post

                                                              Nr 3

Post: personal de ingrijire( nr: 1)

Departament : prestare servicii;

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului : manager

·         colaboreaza cu : ceilalti angajati ai centrului;

Sumarul postului: 

Titularul postului deruleaza activitati de curatenie in cadrul centrului.

Atributii si sarcini ale postului:

·         completeaza formularele privitoare la cantitatea si calitatea  materialului  necesar desfasurarii corespunzatoare  a activitatilor din domeniul in care activeaza;

·         argumenteaza achizitionarea si utilizarea  materialului solicitat;

·         asigura o stare de curatenie permanenta;

Responsabilitati:

1.      respecta regulamentul de ordine interioara;

2.      raspunde de maniera de desfasurare a activiatilor de menaj;

3.      raspunde de mentinerea in stare corespunzatoare a necesarului instrumental ( matura, aspirator, galeti, etc)

4.      respecta ordinile ierarhice din cadrul centrului;

Autoriatea postului:

·         utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru ;

·         semnaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a curateniei in cadrul centrului;

                                            Specificatia postului

Nivel de studii: studii medii;

Experienta: minimum 1 an;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte privind domeniul in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

1.      aptitudinea de a lucra  cu program prelungit;

2.      aptitudini de comunicare;

3.      respectarea instructiunilor verbale si scrise;

4.      aptitudini generale de invatare;

Cerinte pentru exercitare:

·         echilibru emotionala , autocontrol;

·         asumarea responsabilitatilor;

·         punctualitate;

                                    Fisa de post

                                           Nr 4

Post: sofer centru( nr 1)

Departament: prestare de servicii

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului: manager

·         colaboreaza cu ceilalti angajati ai centrului;

Sumarul postului:

Titularul postului deruleaza activitati de deplasare a personalului si a meterialului necesar centrului;

Aributii si sarcini al postului:                                          

1.      asigura deplasarea  managerului in scop profesional . atat la nivel local, cat si national;

2.      completeaza formulare privind achizitionarea necesarului instrumental corespunzator  functionarii adecvate a autovehiculului( piese auto, benzina, etc)

3.      argumenteaza achizionarea si maniera in care necesarul instrumentral fost utilizat;

4.      asigura livrarea corespunzatoare a necesarului alimentar si instrumental specifice celorlalte departamente existente in cadrul centrului;

Responsabilitati:

·         raspunde  de mentinerea intr-o stare corespunzatoare a autovehiculului si a necesarului instrumental specific domeniului in care activeaza;

·         respecta regulamentul de ordine interioara ;

·         raspunde de indeplinirea sarcinilor de lucru( curse-auto locale si in afara, privind atat personalul- managerul centrului-, cat si necesarul de alimente si cel instrumental) in timp util si intr-o maniera corespunzatoare prevederilor stipulate in contractul individual de munca;

·         respecta prevederile legale in ceea ce priveste desfasurarea actiunii in domeniul in care activeaza ( sa nu se afle in stare de ebrietate);

Autoritatea postului;

1.      utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru;

2.      are autoritatea de cere managerului si colegilor informatii in legatura cu gestiunea programului de lucru;

3.      semnaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

                                            

                                               Specificatia postului

Nivel de studii : studii medii

Cursuri de pregatire : scoala de soferi

Experienta: minimum 1 an;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte privind  legislatia rutiera;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         aptitudinea de  a sofa in conditii diverse;

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsbilitatilor;

4.      punctualitate.

                                    Fisa de post

                                           Nr 5

Post: sofer maxi –taxi

Departament: prestare de servicii;

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului: manager ;

·         colaboreaza cu ceilalti angajati;

Sumarul postului:

Titularul postului deruleaza activiati de transport persoane;

Atributii si sarcini ale postului:

1.      completeaza formulare privitoare la cantitatea si calitatea pieselor si biletelor necesare desfasurarii corespunzatoare sarcinilor din domeniul in care activeaza;

2.      argumenteaza achizitionarea si utilizarea materialului solicitat;

3.      asigura deplasarea corespunzatoare a calatorilor;

4.      intocmeste  raportul incasarilor rezultate in urma transportului public zilnic;

Responsabilitati;

·         respecta prevederile  legale in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor din domeniul in care activeaza;

·         respecta regulamentul de ordine interioara;

·         raspunde de mentinerea in stare corespunzatoare a necesarului instrumental ( autovehicul, piese –auto);

·         raspunde de indeplinirea sarcinilor de lucru( deplasarea intr-o maniera civilizta si legala a calatorilor;

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamente si alte materiale puse la dispozitie de catre centru;

2.      are autoriatea de a cere managerului informatii  si documente in legatura cu activitatea pe care o desfasoara;

3.      semnaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

            

 Specificatia postului

Nivel de studii : studii medii

Cursuri de pregatire : scoala de soferi

Experienta: minimum 1 an;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte privind  legislatia rutiera;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiounilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         aptitudinea de  a sofa in conditii diverse;

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsbilitatilor;

4.      punctualitate.

                                                           Fisa de post

                                                                     Nr 6

Post: contabil

Depatament: finante;

Relatii organizatirice:

·         este subordonat postului: manager;

·         colaboreaza cu ceilalti anagajati ai centrului;

Sumarul postului:

Titularul postului organizeaza si deruleaza operatiuni de administrare a bugetului centrului;

Atributii si sarcini:

1.      primeste actele primare de la fiecare client;

2.      intocmeste procese verbale de predare si primire in doua exemplare;

3.      intocmeste statele de plata;

4.      intocmeste pentru fiecare salariat fesele fiscale clar formulate si permanent verificate;

5.      intocmeste notele contabile pe care le va indosaria impreuna cu balantele de verificare;

6.      intocmeste bilantul contabil in termenii legii;

7.      ofera sfaturi si consulatanta  managerului  atunci cand este necesar;

Responsabilitati:

·         raspunde de anuntarea beneficiarului privind ultimele noutati si facilitati fiscale ;

·         raspunde de incasarea contravalorii facturilor emise, incadrandu-se in termene stabilite de comun acord;

·         raspunde de intocmirea lunara a balantei de verificare , in care va analiza situatia venituri/cheltuieli din luna respectiva, comparativ cu lunile anterioare , subliniind factorii care au dus la cresterea cheltuielilor sau la cresterea veniturilor, precum si invers( diminuarea acestora);

·         raspunde de completarea conform legilor in vigoare a registrelor contabile;

·         raspunde de intocmirea fiselor fiscale si de depunerea la organul fiscal in termenele prevazute de lege;

·         raspunde de mentinerea curateniei la locul de munca;

·         va duce la indeplinire orice sarcina trasata de catre conducerea centrului;

·         va respecta re gulamentul de ordine interioara;

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele , consumabile si alte materiale puse la dispozitie de centru  ;

2.      are autoritatea de a cere managerului informatii si documente in legatura cu administrarea bugetului centrului;

3.      semaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a prevederilor legale

  

Specificatia postului

Nivel de studii: studii superioare in domeniu;

Experienta: minimum 2 ani ;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte privind administrarea financiara;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

·         acordare de consultanta si consiliere;

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsbilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire.

                                                          Fisa de post

                                                    Nr 7

Post: manager

Departament: resurse umane;

Relatii organizatorice:

·         are in subordine: intregul personal angajat

·         colaboreaza cu toti subordonatii;

Sumarul postului:

Titularul postului organizeaza si deruleaza actiuni in cadrul centrului;

Atributii si sarcini:

1.      Contracte individuale de munca :

·         Elaboreaza formatul contractului individual de munca;

·         Completeaza formularele de contract individual de munca;

·         Inregistreaza contractele individuale de munca la I.T.M.-Iasi;

·         Arhiveaza contractele individuale de munca;

·         Remite salariatului un exemplar al contractului individual de munca;

2.      Carnete de munca

·         Asigura necesarul de carnete de munca;

·         Efectueaza inregistrarile in carnetele de munca;

·         Pastreaza carnetele de munca;

·         Obtine avizele necesare de la I.T.M.-Iasi, pentru deschiderea si inchiderea carnetelor de munca ;

3.      Dosare de personal:

·         Obtine actele si documentele necesare dosarelor de personal;

·         Arhiveaza dosarele de personal;

·         Completeaza adeverintele de salariat:

      Responsabilitatile postului:

1.      raspunde de corectitudinea actelor si documentelor emise;

2.      asigura confidentialitatea  datelor de pesonal cu care opereaza;

3.      raspunde de modul de arhivare si pastrare a documentelor de personal si a mijloacelor fixe;

4.       respecta prevederile legale in ceea ce priveste activitatea de gestiune a personalului;

5.      respecta prevederile regulamentului de ordine interioara;

6.      supervizeaza activitatile tuturor angajatilor;

7.      monitorizeaza cheltielile realizate in cadrul centrului;

8.      elaboreaza proiecte periodice pentru finantatori;

9.      mentine legatura cu partenerii;

10.  promoveaza relatii pozitive cu autoritatile  locale;

11.  organizeaza intalniri periodice cu echipa de lucru;

12.  participa la sedintele cu conducerea Fundatiei  ;

13.  planifica activitati si le monitorizeaza;

14.  evalueaza periodic activitatile angajatilor;

15.  intocmeste si modifica (cand este nevoie) regulamentul de ordine interioara al centrului si il supune supune spre aprobare conducerii fundatiei.

       Autoritatea postului:

·         utilizeaza echipamentele, consumabilele si alte materiale puse la dispozitie de catre Fundatie;

·         are autoritatea de a cere conducerii Fundatiei informatii si documente necesare domeniului in care activeaza;

·         semnaleaza conducerii Fundatiei cazuri de nerespectatre a prevederilor legale.

Specificatia postului

Nivel de studii: studii superioare in domeniul socio-uman;

Experienta: minimum 3 ani ;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte teoretice si practice specifice domeniului in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

·         acordare de consultanta si consiliere;

·         abilitati de  coordonare si conducere a personalului;

·         experienta in managementul proiectelor.

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsabilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire.

                                         Fisa de post

                                                      Nr 8

Post: bucatar( NR 1);

Departament: prestare de servicii;

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului: manager;

·         colaboreaza cu ceilalti angajati ai centrului;

Sumarul postului:

Titularul postului organizeaza , deruleaza si supravegheaza desfasurarea activiatilor specifice domeniului in care activeaza;

Atributii si sarcini:

1.      intocmeste rapoarte privind necesarul de alimente si necesarul instrumental pentru aprovizionarea corespunzatoare a centrului; 

2.      asigura mentinerea alimentelor intr-o stare corespunzatoare;

3.      completeaza formularele de primire a necesarului instumental si a celui de alimente;

4.      initiaza, organizeza si supravegheaza desfasurarea corespunzatoare a pprocesului tehnologic de preparare a meselor zilnice;

Responsabilitatile postului:

·         raspunde  de calitatea serviciilor prestate in  domeniul gastronomic;

·         respecta regulamentul de ordine interioara si prevederile de lucru privitoare la postul sau;

·         raspunde pentru prepararea in timp util a meselor zilnice;

·         asigura respectarea regulilor specfice mediului sau de activitate;

·         raspunde de buna intretinere a necesarului instrumental specific desfasurarii activitatilor domeniului in care activeaza;

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru;

2.      are autorittea de  a cere managerului informatii si materiale necesare activitatii pe care  o intreprinde;

3.      semanaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

 

                                                Specificatia postului

Nivel  de studii: studii medii de specialitate;

Experienta: minimum 3 ani;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte teoretice si practice privind domeniul in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

·         acordare de consultanta si consiliere;

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsabilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire.

                                   

                                         Fisa de post

                                                 Nr 9

Post: asistent medical;

Departament: asistenta medicala;

Relatii organizatorice:

·         are in subordine: infirmierele

·         este subordonat postului de manager;

·         colaboreaza cu ceilalti anagajati;

Sumarul postului:

Titularul postului oraganizeaza si deruleaza operatiuni de evidenta  a starii de sanatate a personalului din cadrul centrului;

Atributii si sarcini:

1.      completeaza fisele privind starea de sanatate pentru fiecare individ in parte ;

2.      arhiveaza aceste fise;

3.      completeaza formulare privind necesarul instrumental ( instrumente, medicamente,,aparatura medicala, etc);

4.      argumenteaza achizitionarea si modul de utilizare a acestui necesar;

5.      efectueaza inregistrari periodice in fisele de sanatate;

6.      acorda consultanta de specialitate intregului personal;

Responsabilitati:

·         raspunde de corectitudinea actelor emise;

·         asigura deplina confidentialitate a datelor cu care opereaza;

·         raspunde de modul  de arhivare si de pastrare a documentelor;

·         respecta regulamentul de ordine interioara;

·         raspunde  de corectitudinea tratamentului aplicat;

·         va indeplini orice sarcina trasata de catre conducerea centrului;

·         raspunde de modul de utilizare a necesarului instrumental specific domeniului in care activeaza;

Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru;

2.            are autorittea de  a cere managerului informatii si materiale necesare activitatii pe care  o intreprinde;

3.            semanaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

                                   Specificatia postului

Nivel de studii: studii medii de specialate;

Experienta: minimum 3 ani;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte teoretice si practice privind domeniul in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

·         acordare de consultanta si consiliere;

Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsabilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire

                                              Fisa de post

                                                     Nr  10

Post: psiholog;

Departament: consiliere si asistenta psiho-sociala;

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului de manager;

·         colaboreaza cu  ceilalti angajati;

Sumarul postului:

     Titularul postului organizeaza si deruleaza activitati de consiliere si asistenta psiho-sociala in cadrul centrului.

     Atributii si sarcini:

1.            elaboreaza structura si modul de desfasurare a sedintelor zilnice de consiliere si asistenta psiho- sociala pentru fiecare persoana in parte;

2.            completeaza formulare privind necesarul instrumental utilizat pe parcursul desfasurarii activitatilor sale;

3.            argumenteaza achizitionarea si modul de utilizare a necesarului instrumental utilizat;

4.            acorda consultanta centrului, salariatilor si celor 20 de batrani;

5.            mentine o pemanenta legatura intre conducerea centrului si cei 20 de batrani;

6.            evalueaza  progresele inregistrate de catre personalul centrului;

7.            analizeaza si acorda consultanta privind solutionarea situatiilor de criza;

      Responsabilitati:

·         respecta regulamentul de ordine interioara;

·         raspunde de corectitudinea activitatilor desfasurate in domeniul sau;

·         asigura deplina confidentialitate a datelor cu care opereaza;

·         va indeplini orice sarcina trasata de catre conducerea centrului;

·         intocmirea de rapoarte lunare privind analiza starii de sanatate psihica a personalului centrului;

·         coreleaza activitatile psihologice cu cele sociale si medicale;

   Autoritatea postului:

1.      utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru;

2.            are autorittea de  a cere managerului informatii si materiale necesare activitatii pe care  o intreprinde;

3.            semanaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

                                  

                               Specificatia postului

Nivel de studii: studii superioare de specialitate;

Experienta: minimum 1 ani;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte teoretice si practice privind domeniul in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiounilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

·         acordare de consultanta si consiliere;

 Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsabilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire;

7.      respect fata de pesoana;

8.      suportarea situatiilor emotionale;

9.      empatie.

Fisa post

Nr.11

    Post: portar(Nr.2)

    Departament: prestare servicii

    Relatii  organizatorice:

·         este subordonat postului:manager

·         colaboreaza cu ceilalti angajati ai centrului

    Sumarul postului:

     Titularul postului desfasoara activitati de paza si protectie a centrului.

    Atributii si sarcini:

1.      Identifica persoanele  straine  inclusiv  rudele  beneficiarilor directi;

2.      Legitimeaza si notaeaza in caietul de evidenta de la poarta, numele si prenumele,adresa si numele de buletin

3.      Dupa orele 18 nu va permite nici unei persoane straine prezenta in incinta .

4.      Are grija ca beneficiarii sa nu iasa din unitate fara consimtamantul unei persoane din conducerea  centrului

   

     Responsabilitati:

1.       Controleaza si inregistraza in caietul de evidnta a autovehiculelor, toate masinile care intra si ies din unitate in timpul serviciului,numarul masinii,numele soferului, marfurile cu care intra si iese din unitate

2.      Nu va permite iesirea din unitate dupa oraX a masinilor decat cu aprobarea directorului

3.      Actele ce trebuie sa insoteasca bunurile care ies sau intra in obiectiv:

               -dispozitia de livrare

         -nota de transfer

        -bonul de comanda

        -factura

        -avizul de expeditie

        -bonul de cumparare

        -chitanta de achitare

       - scrisoare de transeu

4.  Respecta regulamentul de ordine interioara a centrului;

5.  Raspunde de corectitudinea activitatilor desfasurate;

6.  Respecta legile in vigoare;

      Autoritatea postului:

                1.    utilizeaza echipamentele si alte materiale puse la dispozitie de centru;

2.  are autorittea de  a cere managerului informatii si materiale necesare   activitatii pe care  o intreprinde;

3. semanaleaza sefului ierarhic cazuri de nerespectare a regulamentului de ordine interioara;

                                          

                                                  Specificatia postului

Nivel de studii: studii medii

Experienta: minimum 1 ani;

Cunostinte necesare:

·         cunostinte privind legislatia muncii;

·         cunostinte teoretice si practice privind domeniul in care activeaza;

Aptitudini si deprinderi necesare:

·         aptitudinea generala de invatare;

·         aptitudini de calcul ;

·         aptitudinea de a lucra cu documente;

·         aptitudinea de comunicare;

·         respectarea instructiunilor verbale si scrise;

·         transmitere de informatii;

·         culegere, clasificare si interpretare a informatiilor;

 Cerinte pentru exercitare:

1.      capacitate de  intelegere si rezolvare a problemelor;

2.      echilibru emotional , autocontrol;

3.      asumarea responsabilitatilor;

4.      punctualitate;

5.      limbaj expresiv si coerent;

6.      flexibilitate in gandire;

7.      respect fata de pesoana;

8.      suportarea situatiilor emotionale;

9.      empatie.

2.6.4. Prezentati, in cazul voluntarilor, lista responsabilitatilor si modul de organizare a structurii acestora.

      Responsabilitatile voluntarului:

a)      sa respecte statutul , regulamentele si politicile organizatiei;

b)      sa respecte drepturile persoanelor de varsta a3a implicate in program;

c)      sa fie la curent cu misiunea organizatiei si a programului „Batranii abandonati-intre siguranta si certitudine”, in care activeaza ca si voluntar;

d)     sa indeplineasca la timp sarcinile stabilite in comun cu coordonatorul de program;

e)      sa respecte orarul de functionare ;

f)       sa prezinte acte contabile pentru cheltuielile efectuate din banii organizatiei; Orice cheltuiala va fi realizata doar cu acordul coordonatorului de program;

g)      sa pastreze confidentialitatea informatiilor obtinute de la batrani, precum si a altor informatii la care au acces in cadrul activitatii de voluntariat;

h)      sa ocroteasca bunurile pe care le foloseste in cadrul activitatii de voluntariat;

i)        sa participe la cursurile de instruire organizate, initiate sau propuse de catre beneficiarul voluntariatului;

j)        sa respecte strict intelegerile stabilite cu batranii si cu organizatia;

k)      sa anunte din timp organizatia in momentul in care nu mai poate participa la o activitate programata anterior;

l)        sa anunte organizatia in momentul in care nu mai poate continua activitatea de voluntariat;

m)    sa respecte codul deontologic al muncii sociale;

n)      sa fie de un ajutor real grupului tinta caruia i se adreseaza;

o)      sa nu organizeze activitati fara a aduce la cunostinta coordonatorului de program;

p)      sa informeze organizatia despre activitatile care doreste sa le desfasoare si sa ceara permanent acordul si sprijinul pentru desfasurarea acestora;

      q)  sa prezinte periodic scurte rapoarte de activitate coordonatorului de program.

Voluntarii vor fi selectati astfel:

·         10 voluntari vor fi cooptati di cadrul Facultatii de Filosofie, Sectia Asistenta Sociala;

·         1 voluntari vor fi cooptati din cadrul Facultatii de Arte;

·         2 voluntari vor fi cooptati din cadrul Facultati de Jurnalistica;

·         1 voluntar regizor din cadrul Teatrului National Iasi;

·         1 voluntar de la Conservator.

Acesti voluntari vor fi coordonati de un voluntar din cadrul Facultatii de Filosofie,Sectia Asistenta Sociala.

Fisa de post

Post: coordonator voluntari;

Relatii organizatorice:

·         este subordonat postului de manager

·         colaboreaza cu ceilalti angajati ai centrului;

·         are ca subordonati: ceillalti voluntari;

Sumarul postului:

Titularul postului este responsabil de  modul de desfasurare al activitatilor de voluntariat .

Responsabilitati:

1.      recruteaza, selecteaza si orienteaza voluntarii;

2.      creeaza si implementeaza strategii de dezvoltare

3.      monitorizeaza si supervizeaza activitatile voluntarilor;

4.      organizeaza seminarii de pregatire;

5.      raporteaza activitatile;

6.      evalueaza efectivul de voluntar;

7.      promoveaza voluntariatul in relatiile cu parteneii;

8.      participa la sedinte de echipa de proiect;

9.       indeplineste alte sarcini solicitate de manager;

Aptitudini si cunostinte:

·         studii universitare de specialitate;

·         experienta de evaluare si analizaa efectivului de voluntari;

·         abilitati de rezolvare a problemelor;

·         abilitati de comunicare;

·         capacitatea de a lucra in echipa;

·         utilizarea PC

2.7. Evaluarea proiectului

Puteti sa folositi un numar nelimitat de pagini

2.7.1. Precizati metodele pe care le veti folosi pentru evaluarea impactului asupra grupului tinta2.7. Evaluarea proiectului

Puteti sa folositi un numar nelimitat de pagini

2.7.1. Precizati metodele pe care le veti folosi pentru evaluarea impactului asupra grupului tinta

         Echipa proiectului considera ca evaluarea impactului asupra grupului tinta trebuie sa fie realizata cu maxima obiectivitate, impartialitate, conditie ce nu poate fi indeplinita decat prin apelarea la metode sociologice, atat calitative cat si cantitative. La acestea se  vor adauga si tehnicile de natura psihologica. Dintre acestea enumeram:

·            sedinte psihoterapeutice;

·            psihodrama si sociodrama;

·            interviul( de profunzime);

·            chestionarul;

·            observatia( directa);

·            focus –grupul.

        In ceea ce priveste sedintele psihoterapeutice, acestea vor fi realizate de catre psihogul centrului. El va avea libertatea de a alege tema de discutie, ora si forma de desfasurare a acestor sedinte.

       Psihodrama si sociodrama sunt metode aproape identice. Psihodrama se aplica mai mult in cazurile in care vrem sa punem in lumina personalitatea individului, pe cand sociodrama se aplica atunci cand vrem sa studiem raporturile dinte indivizi, relatiilor lor sociale si psihosociale.

       Interviul de profunzime( povestirea vietii)  -in stiintele socio umane, povestirea vietii rezulta dintr-o forma particulara de interviu narativ, pe parcursul caruia un cercetator solicita unei persoane, denumita subiect, sa-i povesteasca in intregime o

parte a experientei sale traite.

       Observatia directa- constituie tehnica principala  de invetigatie sociologica,  intrucat ne ofera informatii cu valoare de fapte,care constituie materialul cel mai bogat, divers si nuantat, susceptibil de analize caliatative caracteristice stiintei sociologice. Observatia constituie sursa indispensabila de date si totodata proba decisiva a valorii si semnificatiei concluziilor la care ajungem.

       In mod normal,focus-grup poate fi considerat un tip de interviu de grup,adica un tip de interviu care este condus de catre un  moderator    si care este focalizat pe o anume tematica strict delimitata.

2.7.2. Precizati indicatorii cantitativi si cei calitativi stabiliti pentru fiecare obiectiv in parte

Obiective principale

Indicatori

Cantitativi

Calitativi

1. Crearea unui centru in vederea adapostirii unui numar de 20 de batrani identificati pe strazile orasului Iasi

-20 de batrani cu varsta cuprinsa intre 50-75 ani

-un nou centru destinat batranilor ce traiesc pe strazile  orasului Iasi

-scaderea ratei mortalitatii in randul pesoanelor de varsta a treia  care traiesc pe strazile orasului Iasi

-acordarea  unei sanse din partea comunitatii locale batranilor abandonati si izolati

-aparitia sperantei in sufletul batranilor  cooptati in cadrul acestui proiect

2. Crearea cadrului pentru autofinanatare

-o ferma

-o firma servicii

-o revista

-2 voluntari de la Facultatea de jurnalistica

Continuarea desfasurarii proiectuluui prin autofinantare

-atragerea de noi sponsori

3. Crearea de locuri de munca

 

-14 locuri de munca

-Scaderea ratei somajului in randul tinerilor

-cresterea sperantei in randul somerilor tineri

-crearea unui cadru propice interactiunii intre generatii

4. Reabilitarea psihosociala a 20 de batrani, cu varsta cuprinsa intre 50-70 ani, identificati pe strazile orasului Iasi

-2o batrani selectati pentru desfasurarea proiectului

-10 voluntari de la Facultatea  de Filosofie,sectia Asistenta sociala din cadrul Universitatii Al. I. Cuza-Iasi

-un atelier pictura

-un atelier sculptura

-un atelier artizanat

-o revista bilunara(tiraj:200 de exemplare)

-scaderea numarului de batrani cu probleme comportamentale ce traiesc pe strazile orasului Iasi

-reabilitarea psihosociala a batranilor selectati

-implicarea batranilor in activitatile ce privesc autogospodarirea centrului

-Implicarea batranilor in   desfasurarea unor activitati socio-culturale

-reducerea izolarii sociale

-100% din batranii centrului sa fie reabilitati psihosocial

5. Constientizarea comunitatii locale cu privire la problema batranilor abandonati si izolati

-o revista bilunara(tiraj: 200 de exemplare)

-2 voluntari de la Facultatea de jurnalistica

-20 de firme contactate

-2 Primarii constientizate(a orasului Iasi si a satului Barnova)

-Consiliul Judetean Iasi va fi constientizat in urma contactelor stabilite cu centrul nostru

-90% din paginile revistei vor contine opiniile si dorintele batranilor din centru

-10%din paginile revistei vor cuprinde spatii publicitare

-100% din exemplarele revistei  vor ajunge la destinatia dorita

-80%din firmele contactate vor raspunde afirmativ  propunerilor primite

- distribuirea gratuita a revistei bilunare va constientiza opinia publica intr-o proportie foarte mare

2.7.3.  Precizati metodele pe care le veti folosi pentru masurarea gradului de atingere a obiectivelor propuse

              Echipa initiatoare considera ca pentru masurarea gradului de atingere a obiectivelor propuse este necesara utilizarea urmatoarelor metode: observatia, chestionarul  , focus grupul si  interviul de profunzime.

2.7.4.    Precizati motivele care au stat la baza alegerii metodologiei propuse

             Motivele ce au stat la baza alegerii metodologiei amintite constau in faptul ca utilizarea   metodelor amintite( chestionarul , focus-grupul , observatia si interviul de profunzime) ne permite obtinerea unor date  si informatii relevante cu privire la gradul de atingere al obiectivelor propuse.