Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii




Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Cetatenia


Cetatenia


Cetatenia

Notiunea de cetatenie intreseaza acum dreptul constitutional, dreptul international, dreptul familiei dar si alte ramuri de drept.

Aceasta notiune este folosita atat in sens juridic cat si in sens politic atunci cand este privita ca apartenenta a unui individ la o colectivitate umana grupata intr-un stat. In dreptul constitutional notiunea de cetatenie este utilizata pt a desemna o institutie juridica adica o grupare de norme juridice, dar si o conditie juridica ce se creaza acelor pers care au calitatea de cetatean.

In literatura jurid cetatenia a fost definita in diverse moduri cum ar fi :

legatura dintre stat si individ, sau o legatura politica si juridica sau o apartenenta jurid sau o calitate a persoanei



Cetatenia este deci legatura politica si juridica permanenta dintre o pers fizica si un anumit stat .

Din punct de vedere a naturii jurid cetatenia este un element al capacitatii juridice cerute subiectelor raporturilor juridice de drept constitutional.

Normele care reglementeaza cetatenia sunt norme ale dreptului const si formeaza o institutie jurid a acestei ramuri de drept.

Cetatenia romana

Este acea calitate a pers fizice ce exprima relatiile permanente social- economice, politice si juridice dintre persoana fizica si stat dovedind apartenenta sa la statul roman si atribuind persoanei fizice posibilitatea de-a fi titularul tuturor drepturilor si obligatilor prevazute in Constitutie si in legiile Romaniei.

Normele jurid care reglementeaza cetatenia romana se regasesc in constitutie in legea cetateniei romane precum si in legea nr 396 din 2002 privind ratificarea conventiei europene asupra cetateniei adoptata la Strasburg in 1997.

Princpiile

numai cetatenii romani sunt titularii tuturor drepturilor si obligatilor prevazute in constitutie si legi, printre drepturile de care nu se bucura strainii si apatrizii enumeram : dr de a alege si de-a fi ales in organele reprezentative, dreptul de-a nu fi expulzat din romania, dr de-a fi protejat diplomatic de statul roman cand se afla pe teritoriul altui stat etc.

numai cetatenii romani sunt tinuti sa indedplineasca toate obligatiile pe care nu le au starinii si apatrizii ex : obligatia fata de fidelitate fata de romania, indatorirea de aparare a patriei etc.

cetatenii romani sunt egali in drepturi si indatoriri, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine sociala, origine etnica, limba, religie, opinii , sex, apartenenta politica, sau avere indiferent de modul in care au dobandit cetatenia.

Cetatenia este in exclusivitate o chestiune de stat constituind un atribut pe care numai statul il poate aborda .

casatoria nu produce nici -un efect juridic asupra cetateniei sotilor.

Schimbarea cetateniei unuia dintre soti nu produce nici-un efect asupra cetateniei romane a celuilalt sot.

Dobandirea cetateniei romane

Dobandirea cetateniei in general cunoaste doua sisteme :

sistemul care are la baza principiul jus sangvinis conform caruia copilul nascut devine cetatenul unui stat daca ambii sau unul dintre parinti are cetatenia acelui stat

sist care are la baza principilu jus loci conform caruia copilul devine cetatean al unui stat daca se naste pe teritoriul acelui stat.

In Romania s-a adoptat sistemul jus sangvinis.

Legislatia romana prevede patru moduri de dobandire ale cetateniei :

prin nastere este cetatean roman copilul care are un parinte cetatean roman

prin repatriere pt acele pers care au avut cetatenia romana, au pierdut-o si doresc sa si-o recapete.

Prin adoptie

La cerere, acest ultim mod de dobandire impune definirea unor conditii :

- privitor la nasterea sau domiciliul in romania, persoana care solicita sa dovedeasca prin comportament actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman.

solicitantul sa fi implinit 18 ani

sa aiba asigurate in romania mijloacele legale pt o existenta decenta

sa nu fi fost condamnat in tara sau in strainatate pt infractiuni care il fac nedemn, sa cunoasca limba romana si sa posede cunostinte elementare de cultura si civilizatie romana

sa cunoasca prevederile constitutiei si imnul national

Copilul care nu a implinit varsta de 18 ani nascut din straini sau apatrizi dobandeste cetatenia romana deodata cu parintii sai.

Daca numai unul dintre parinti dobandeste cetenia romana, cetatenia copilului minor se va decide consensual de catre parinti.

In caz de dezacord problema va fi solutionata de instanta de judecata.

Copilului care a implinit 14 ani este obligtoriu sa i se ceara consimtamantul.

In cazul dobandirii cetateniei prin repatriere sau la cerere lagea prevede obligativitatea depunerii unui juramnt de credinta fata de romania.

Acest moment este important intrucat cetatenia romana se dobandeste de la data depunerii juramantului. O situatie aparte o rep cea a copilului gasit pe teritoriul romaniei din parinti necunoscuti. Acesta este considerat cetatean roman pana la proba contrarie.

Pierderea cetateniei

Se poate face in trei moduri :

retragerea cetateniei

renuntarea la cetatenie

alte cazuri

retragera cetateniei este o sanctiune care nu poate fi aplicata persoanelor care au dobandit cetatenia romana prin nastere. Aceasta sanctiune se poate aplica numai pers vinovate nu si membrilor familiei sale si numai daca se afla in afara teritoriului romaniei cu exeptia situatiei cand persoana vinovata a obtinut cetatenia in mod fraudulos.

Cetatenia romane se pierde la data publicarii in monitorul oficial a hotararii de guvern privind retragerea.

Motive de retragere :

savarseste in strainatate fapte grave prin care vatatma interesele statului roman sau prestigiului tarii

se inroleaza aflandu-se in strainate in fortele armate ale unui stat cu care romania a rupt relatiile diplomatice sau se afla in stare de razboi.

Daca a obtinut cetatenia in mod fraudulos

Este cunoscut ca avand legaturi s-au a sprijini grupari teroriste sau a savarsit alte fapte care pun in pericol siguranta nationala.

Renuntarea la cetatenie

Este un mod amiabil de rezolvare a unor probleme care tin de statutul juridic al persoanei, pentru ca renuntarea la cetatenie sa fie aprobata este necesara indeplinirea mai multor conditii :

- poate cere renuntarea la cetatenia numai pers care a implint 18 ani

- solicitantul sa nu fie invinuit sau inculpat intr-o cauza penala sau sa nu aiba de executat o pedeapsa penala

- sa nu fie urmarit pt debite avand asemenea debite (datorii) sau sa le achite sau sa prezinte garantii corespunzatoare pt executarea lor

- a dobandit sau are asigurari ca va dobandi o alta cetatenie.

Alte cazuri de pierdere

adoptia unui copil minor de catre cetateni straini.

stabilirea filiatiei copilului gasit pe teritoriul romaniei daca parintii sau apatrizi sunt cetateni straini.

anularea, desfacerea declarea nulitatii adoptiei unui minor strain de catre cetateni romani.

Dovada cetateniei romane, cetatenia de onoare si dubla cetatenie

Dovada cetateniei se face in tara cu buletinul sau acte de identitate sau certificatul de nastere si cartea de identitate a unui parinte pt minor sub 14 ani, cu certificatul constatator sau cu certificatul de nastere al minorului de pana la 14 ani gasit pe teritoriu Roamaniei.

In strainatate dovada cetateniei se face cu pasaportul.

Cetatenia de onoare se poate acorda unor straini care au adus servicii deosebite statului si natiunii romane de catre parlamentul romaniei la propunerea guvernulului, beneficiarul cetateniei de onoare se bucura de toate dr civile ale cetatenilor romani cu exeptia dr electorale si a dreptului  de- a ocupa o functie publica.

Dubla cetatenie este permisa in romania prin decretul  137 /1990 prin care s- a stabilit ca fostii cetateni romani care inainte de 22 decembrie 1989 si -au pierdut cetatenia romana o pot redobandi la cerere chiar daca au o alta cetatenia si chiar daca nu - si stabilesc domiciliul in Romania.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate