Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Identificarea armelor de foc dupa urmele formate pe glont si pe tub


Identificarea armelor de foc dupa urmele formate pe glont si pe tub
Identificarea armelor de foc dupa urmele formate pe glont si pe tub

Procesul de identificare consta in examinarea comparativa a gloantelor, a tuburilor descoperite in corpul victimei sau la fata locului, cu gloantele trase experimental cu arma gasita in campul infractional ori ridicata de la persoana suspecta.

In procesul de identificare sunt parcurse doua faze principale:

a.                           in prima faza se determina grupul sau categoria careia apartine arma, in baza cercetarilor reflectate de urmele formate pe proiectil si pe tub, referitoare la modelul, tipul, calibrul armei;

b.                          in a doua faza are loc identificarea propriu-zisa (printr-un examen comparativ).
Identificarea armei dupa urmele formate pe glont

Presupune in faza initiala o delimitare a cercului armelor suspecte, prin excluderea din sfera cercetarii a armelor ale caror caracteristici generale nu corespund carcateristicilor reflectate de glont; pentru aceasta se iau in considerare numarul golurilor si plinurilor ghinturilor, latimea acestora, unghiul si sensul de rasucire, calibrul.

Pentru obtinerea modelelor de comparatie se efectueaza trageri experimentale cu armele examinate. Tragerile se efectueaza dupa o verificare a starii tehnice a armei si dupa o curatare a tevii (de rugina, praf etc.). Pentru trageri seapeleaza la munitie cu caracteristici asemantoare celei descoperite la fata locului.

Tragerile se efectueaza in dispozitive speciale, denumite captatoare de proiectile, care pot fi de mai multe tipuri: cutii sau lazi lungi dreptunghiulare umplute cu vata sau calti, tuburi de circa 4 m cu apa, inchise cu membrana de cauciuc etc.


Prezinta un avantaj fata de identificarea dupa urmele existente pe proiectil, tubul ramanand intact in marea majoritate a cazurilor de trageri, spre deosebire de poiectil, care se poate deforma in impactul cu obiectele mai dure. Tubul permite si identificarea armelor a caror teava nu contine suficiente caracterisitici individuale, in special tevile lise (din aceasta categorie fac parte si armele de vanatoare, intalnite pe scara larga si in tara noastra).

Mijlocul tehnic de baza in examinare il reprezinta microscopul comparator, caruia i se poate adauga compararea de microfotograme executate separat penru tubul in litigiu si cel tras experimental. De asemenea se poate face si pe baza mulajelor obtinute dupa interiorul camerei de detonare, compararea realizandu-se intre tubul cartusului in litigiu si mulajul experimental (aceasta examinare prezinta interes doar daca peretii camerei de detonare au detalii caracteristice de identificare).

Sisteme informatice de identificare a armelor de foc

a.       identificarea dupa urmele lasate de gloante - prin sistemul IBIS (pus la punct de Biroul de Alcool, Tutun si Arme de foc USA);

b.      identificarea dupa urmele formate pe tubul cartusului - sistemul DRUG-FIRE (pus la punct de FBI).Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Criminalistica
Tactica elaborarii versiunilor de urmarire penala
Efectuarea expertizei grafoscopice
URMELE DE MAINI
DESCOPERIREA URMELOR LA FATA LOCULUI
Realizarea propriu-zisa de constatare a infractiunilor flagrante
Caracteristici de identificare a scrisului de mana
Urmele formate prin folosirea armelor de foc
Particularitati ale psihologiei invinuitului sau inculpatului
DETERMINAREA TIPULUI DE DESEN DIGITAL
Reguli tactice aplicate in efectuarea perchezitiei propriu-zise