Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
» Contractul de vanzare internationala – Studiu de caz


Contractul de vanzare internationala – Studiu de caz
Contractul de vanzare internationala – Studiu de caz

1. Prezentarea S.C. RANGO S.R.L.

Scurt istoric

Istoria cartonului ondulat se intinde pe o perioada de peste 100 de ani, iar aparitia acestui material a fost impulsionata de nevoia unui nou tip de ambalaj superior celor existente pana atunci.Hartia ondulata printr-un mijloc mecanic, intre doua valturi canelate, a fost obtinuta prima data in Anglia, in 1856 si a fost utilizata in premiera ca ambalaj de catre un american, in 1871. Cartonul ondulat propriu-zis a aparut in 1874, in America, cand s-a adaugat, prin lipire, un strat neted de hartie peste hartia ondulata.

La inceputul secolului XX-lea, apar primele masini de carton ondulat, iar acest produs se impune in industria ambalajelor, in America si Europa. In timp, productia de carton ondulat si ambalaje se dezvolta in ritm alert, largindu-se gama sortimentala si imbunatatindu-se calitatea acestui produs. Ambalajele de carton ondulat capata functii noi, devenind promotoare ale desfacerii marfurilor, prin aspectul lor tot mai atragator.

In tara noastra, cartonul ondulat s-a produs pentru prima oara in anul 1957.

Rondocarton, societatea ce urmeaza a fi prezentata ,a inceput sa produca carton ondulat din 1998 de cand a luat fiinta, ea facand parte din grupul RONDO al carui istoric se prezinta astfel:

1797 – este fondat grupul Rondo Ganahl Aktiengesellschaft de catre Johan Joseph Ganahl in Feldkirch, Land-ul Vorarlberg (Vestul Austriei);

1911 - incepe productia de hartie in fabrica din Frastanz/Feldkirch (actualul sediu central);

1954 – incepe productia de carton ondulat in fabrica din Frastanz;

1961 – punerea in functiune a unei noi masini de hartie;

1962 – punerea in functiune a noi fabrici de carton ondulat din Frastanz;

1971 – are loc punerea in functiune a unei noi fabrici de carton ondulat din St. Ruprecht a.d. Raab, Steiermark, Austria unde se incepe productia de carton ondulat;

1994 – cresterea capacitatii de productie a fabricii de hartie la 60.000 tone/an;

1995 – punerea in functiune a noii fabrici de carton ondulat Rondo Hullamkartongyarto kft, din Budapesta, Ungaria;

1998 – punerea in functiune a noi fabrici de carton ondulat din Apahida/Cluj, Romania;

2000 – extinderea fabricii de carton ondulat din St. Ruprecht a. d. Raab, Stiria;

2001 – extinderea fabricii de carton ondulat din Frastanz, Vorarlberg care produce hartie pentru carton ondulat pe baza de hartie reciclata 100%;

2002 – inceperea lucrarilor de extindere a halei de prelucrare din Sannicoara cu 6500 m2, lucrari prevazute a se finaliza la mijlocul anului 2003.

Cadrul legislativ al constituirii si functionarii societatii Rondocarton SRL

Societatea Comerciala Rondocarton S.R.L. a fost infiintata in Februarie 1998. Sediul social al companiei este in satul Sannicoara, comuna Apahida. Alegerea amplasamentului s-a facut dintre mai multe locatii, cea aleasa in final fiind cea care a intrunit cele mai multe aprecieri pozitive la capitolele analizate: suprafata terenului disponibil, disponibilitatea vanzatorilor terenului pentru amplasament de a proceda la transferul de proprietate, apropierea de caile de transport rutiere si feroviare, posibilitatea de constructie a unei conexiuni de cale ferata proprie, calitatea si pretul fortei de munca, sprijin al autoritatilor locale, etc.

Obiectul de activitate al companiei este  productia de carton ondulat si ambalaje din carton ondulat, precum si consultanta in domeniul ambalarii in carton ondulat. Capacitatea de productie a acestei investitii este la nivelul anului 2003 de:

50.000 tone de carton ondulat pe an;

35.000 tone de ambalaje/confectii din carton ondulat.

Societatea Rondocarton SRL furnizeaza carton si ambalaje de carton atat pe piata interna cat si pe cea externa partenerilor sai cu care are incheiate contracte pe o perioada mare de timp. Acestia activeaza in diferite ramuri de activitate: industria alimentara, textila, pielariei si incaltamintei, industria lemnului (fabricarea mobilei), a sticlei, portelanului, ceramicii etc.

Principalii clienti sunt:

-    externi:

-    Mattel Manufacturing Europe – Italia;

-    Ikea Trading and Design AG – Elvetia;

-    Beluga Spielwaren Gmbh – Germania;

-    interni:

-    Grupul European Drinks and Food;

-    Grupul Elvila;

-    Brau Union Romania S.A.;

-    Compania de Imbuteliat Coca Cola.

Buna colaborare cu partenerii sai si faptul ca acestia sunt recunoscuti pe pietele in care activeaza face ca societatea sa isi continue activitatea normal intr-un viitor previzibil fara sa fie pusa in situatia de a lichida sau de a-si reduce sensibil activitatea demonstrand astfel respectarea unui principiu al contabilitatii, si anume Principiului continuitatii activitatii intreprinderii.

De retinut este faptul ca livrarea catre clienti se face utilizand atat mijloacele de transport feroviar cat si rutier, accesul si zonele de manevra fiind facile si permitand un volum mediu de livrare de 200 t produse pe zi. La final de an 2003 media livrarilor zilnice se situa la 100 t.

Concurenti

Productia de carton ondulat a fost in anul 2003 de 134,108 tone din care Rondocarton detine aproximativ 20 % ( 27.432 t), in crestere fata de anul 2002 (cota pentru anul 2002 fiind de 17%). Este demn de mentionat ca Rondocarton este lider de piata cu o cota de 20%, principalii competitori fiind:

-      Dunapack – Sf. Gheoghe cu 19,5%;

-      Ecopack – Ghimbav cu 17% (inclusiv vanzarile de hartie);

-      Romcarton – Bucuresti cu 11,45%;

-      Celrom – Turnu Severin cu 14,42%;

-      Vrancart – Adjud-Vrancea cu 16.28%.

Particularitatile structurii organizatorice ale societatii cercetate si implicatiile lor

Managementul companiei este asigurat pe 3 (trei) nivele astfel:

-      un director general, care este si administrator unic numit prin statut, numirea administratiei revizuindu-se o data la 3 ani;

-      un director executiv numit si asistent al administratorului afacerii;

-      cinci manageri de linie / directori de departamente – vanzari, productie, tehnic, asigurarea calitatii si financiar-contabil.

In ceea ce priveste numarul de angajati ai societatii, acesta a evoluat de la 30 de persoane in 1999 la peste 180 la finalul anului 2003, egal impartiti ca provenienta intre mediul urban (Cluj-Napoca) si mediul rural (comuna Apahida), fara pretentia de a avea o experienta profesionala relevanta in domeniu, calificarea facandu-se in ceea mai mare parte la locul de munca. Aceasta deoarece in Romania exista sub 10 societati cu profil de activitate asemanator. Mare parte din angajatii anului 1999 au urmat cursuri de calificare la fabricile din grup in Ungaria si Austria, si in anii urmatori, in etape si fara a perturba fluxul de productie, grupuri de persoane din departamentele societatii au urmat cursuri de perfectionare si transfer de know-how de la companiile-sora din grup, din toate departamentele: productie, tehnic si administrativ.

2. Studiu efectuat asupra unor contracte de vanzare internationala

CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE NR.51/16.07.2004

Contractul trebuie sa contina pentru inceput numele partilor intre care s-a incheiat acesta, domiciliul, precum si calitatea de vanzator sau cumparator. Subiectii primului contract sunt S.C. RONDOCARTONON S.R.L. in calitate de vanzator si S.C. EUROSTAR S.R.L. in calitate de cumparator. Societatile au sediul in Romania, respectiv in Italia, ceea ce confera contractului calitatea de extraneitate a unui contract international.

Obiectul contractului il constituie vanzarea de produse din carton reprezentand ambalaje. Pentru a nu exista neintelegeri privind calitatea si cantitatea produselor, in contract se obisnuieste descrierea amanuntita a acestora. Acest lucru este descris in anexa nr.1 a contractului studiat si poate constitui o dovada in caz de litigiu.

Durata contractului

In ceea ce priveste durata contractului, datorita faptului ca este primul contract semnat intre parti, iar partile nu au cunostintele dobandite dintr-o lunga colaborare (referitor la seriozitatea celor doua parti), s-a hotarat ca aceasta sa fie de 1 an de zile cu posibilitatea reinnoirii prin acordul partilor.

Pretul, facturarea si plata marfii

In urma unei intelegeri, pretul s-a stabilit a fi Franco Ciacova, caz in care transmiterea cheltuielilor si riscurilor se face la frontiera tarii convenite. Preturile au fost trecute in anexa nr.1. Valuta in care se va efectua plata s-a convenit a fi in Euro datorita faptului ca ambele firme folosesc aceasta valuta in tranzactii. Plata va fi efectuata la 30 de zile de la data facturarii marfii prin ordin de plata.

Comenzi, livrari, si depozitare

Conditia de livrare folosita este Franco Ciacova, DAF (Incoterms 2000). S-a convenit cu aceasta conditie de livrare datorita faptului ca firma exportatoare foloseste in general transportul feroviar. Prin aceasta conditie, cumparatorul este obligat sa obtina un document de transport direct care sa acopere intregul parcurs al marfii pana la statia finala si o polita de asigurare pe o perioada de timp corespunzatoare (suficient ca marfurile sa ajunga in gara de destinatie); in obtinerea acestor documente vanzatorul joaca rolul de agent al cumparatorului. Obligatiile vanzatorului inceteaza la punctul de frontiera stabilit, o data cu predarea marfurilor direct cumparatorului, unei societati de transport sau unui antrepozit (de la care va primi un document doveditor adecvat); vanzatorul nu are obligatia de a efectua formalitatile vamale si de a plati taxele vamale in punctul de frontiera stabilit.

Avand in vedere ca este un contract care se deruleaza pe parcursul unui an si ca livrarile se fac in transe, pentru o mai buna derulare a tranzactiei, s-au stabilit de comun acord perioadele in care se vor desfasura comenzile, livrarile si modul de depozitare. Astfel  s-a convenit ca livrarile sa se faca pana in ziua de 20 a fiecarei luni.

Comanda va fi facuta in forma scrisa si confirmata cu 10 zile inainte de livrare. Confirmarea comenzii este necesara pentru a nu exista neintelegeri referitor la livrari pe care cumparatorul nu le-a comandat sau pe care le-a comandat dar nu le-a primit.

In contract s-a mai stipulat si obligatia vanzatorului de a comunica eventualele intarzieri datorate unor cauze neprevazute. Aceasta prevedere da posibilitate cumparatorului de a renunta total sau partial la comanda respectiva sau de a stabili un nou termen de livrare pentru a nu cauza eventuale prejudicii. In general intarzierile sunt sanctionate prin contract cu penalizari, in acest caz acestea fiind de 0,05% pe zi din valoarea marfii.

Referitor la obligatiile cumparatorului privind livrarile, in contract se mai stipuleaza si cazul in care acesta nu poate receptiona marfa la termenul convenit, vanzatorul putand astfel solicita o taxa de depozitare de 0.05% pe zi din valoarea marfii.

Aceste penalizari au caracter reparator pentru partea prejudiciata.

Expedierea produselor

Avand in vedere ca marfa serveste la ambalarea produselor fabricate de S.C. CED CORPORATION S.R.L. pe care urmeaza sa le exporte la S.C. EUROSTAR S.R.L. s-a convenit ca cedarea marfii, impreuna cu documentele de expediere, sa se faca la sediul primei societati de unde vor fi exportate. S.C. RONDOCARTONON S.R.L. are obligatii de transport doar pana la sediul societatii S.C. CED CORPORATION S.R.L.

Raspunderea contractuala

Pentru a minimiza posibilitatea neexecutarii in totalitate sau partial, executarea defectuoasa a obligatiilor prevazute in contract se stipuleaza o clauza potrivit careia in urma producerii unui eveniment dintre cele subliniate mai sus, partile datoreaza daune-interese.

Astfel, in cazul in care plata nu se efectueaza in termen de 30 zile de la data livrarii, vanzatorul poate solicita cumparatorului plata unor penalitati contractuale de 0.05% pe zi de intarziere, calculate de la ziua scadentei conform contractului si pana in data incasarii efective a sumei scadente.

Datorita faptului ca vanzatorul poate fi nevoit sa faca aprovizionari speciale pentru a satisface cerintele cumparatorului, el precizeaza in contract plata unei penalizari contractuale egale cu costurile de aprovizionare respective. Aceste masuri se iau pentru a nu cauza prejudicii pentru marfurile achizitionate din cauza faptului ca acestea nu pot fi folosite din diverse motive.

Clauze finale

Clauzele finale se prevad pentru stabilirea unor conditii finale, in acest caz ele se refera la cesiunea creantelor, garantii, confidentialitate, litigii si alte modificari care pot interveni.

In legatura cu cesiunea creantelor, partile hotarasc imposibilitatea vanzatorului de a cesiona sau vinde creantele sau drepturile ce deriva din acest contract deoarece cumparatorul nu doreste eventuale complicatii legate de desfasurarea contractului.

In aceasta parte a contractului se mai subliniaza si faptul ca vanzatorul garanteaza respectarea parametrilor tehnici referitor la dimensiunile si compozitia marfurilor, acestea fiind convenite impreuna cu cumparatorul.

Confidentialitatea obliga partile la pastrarea unor informatii care ar putea cauza partilor daune si se refera in general la preturi si eventual la modul de fabricatie a produsului. Prin divulgarea pretului concurenta poate “fura” clientii companiei, facand o oferta mai avantajoasa pentru cumparator.

Referitor la litigii, in general, se stipuleaza modul de rezolvare a eventualelor neintelegeri aparute. In acest caz s-a convenit ca acestea sa se rezolve pe cale amiabila. S-a convenit ca litigiile rezultate din incheierea, interpretarea si executarea contractului sa fie solutionate de catre instantele judecatoresti de la sediul reclamantului. Acest lucru s-a convenit datorita faptului ca ambele parti au sediul reprezentantei in Romania.

Pentru a nu exista probleme in desfasurarea contractului, partile sunt obligate sa-si comunice reciproc orice modificari privind denumirea societatii, sediul, contul din banca sau alte elemente asemanatoare.

Alte clauze

In aceasta parte a contractului se precizeaza ultimele prevederi legate de achizitionarea materiilor prime pentru o mai buna desfasurare a contractului si pentru evitarea unor litigii.

Modul de intocmire a documentelor justificative s-a stabilit pe baza unui protocol semnat intre cele doua parti.

Datorita faptului ca produsele exportate nu sunt supuse platii de TVA, cumparatorul este obligat sa puna la dispozitie toate documentele doveditoare in vederea justificarii scutirii cu drept de deducere a TVA-ului, in caz contrar fiind obligat sa plateasca TVA-ul de 19% precum si majorarile de intarziere datorate statului roman.

Ultimul articol din contract este o tehnica de protectie impotriva modificarii pretului materiilor prime. Astfel, daca preturile pentru hartia folosita in producerea cartonului ondulat se modifica cu mai mult de 5% in raport cu cele din primul semestru, pretul produsului finit va fi renegociat. De asemenea, pretul va fi diminuat in conditiile diminuarii pretului hartiei folosite la producerea cartonului ondulat.

Modul de recalculare a pretului la cartonul ondulat si al ambalajelor din carton ondulat s-a stabilit pornind de la ipoteza conform careia pretul la hartia din care au fost produse reprezinta 65% din pretul de vanzare.

Preturile de referinta pentru hartie sunt cele publicate in revista economica EUWID pentru: hartia Kraftliner din Skandinavia; Fluting-semiceluloza; Schrenz; hartie pentru stratul ondulat si testliner II.

Prezentul contract a fost incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte. Orice modificare a contractului se poate face numai prin acordul ambelor parti. Orice prevedere contrara prezentului contract se considera nula.

PROTOCOLUL

Protocolul semnat de cele doua parti contine procedurile de intocmire a documentelor aferente operatiunilor de export catre firma S.C. EUROSTAR S.R.L.


CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE NR. 789/19.07.2004

Al doilea contract s-a semnat intre S.C. RANGOON S.R.L si S.C. CRICOVA-ACOREX S.A. in data de 19.07.2004
Obiectul contractului il constituie vanzarea de cutii din carton alb in trei straturi cu inscriptionare in cantitati, sortimente, preturi si alte termene stabilite in anexe. Tot pentru a nu exista neintelegeri, ca si in contractul anterior, se descriu toate detaliile privind calitatile si cantitatile produselor exportate.

Pretul marfii a fost stabilit in EUR datorita faptului ca ambele firme folosesc aceasta valuta in majoritatea tranzactiilor pe care le efectueaza. Pretul marfii este specificat in anexa.

Calitatea, ambalajul si marcarea

Ca si in contractul anterior, este necesara o descriere cat mai precisa a marfii. Astfel, marfa trebuie sa corespunda din punct de vedere calitativ Standardului European, cerintelor tehnice si desenelor tehnice a uzinei producatoare care sunt prezentate cumparatorului.

Spre deosebire de contract descris anterior, acest contract contine si modul in care va fi distribuita marfa precum si ambalajul si marcajul de pe acesta.

Astfel, marfa trebuie impachetata pe palete EURO 800x1200mm, care vor fi returnate vanzatorului. Ambalajul trebuie sa asigure integritatea marfii la transport si pastrare in depozitul cumparatorului timp de o luna. Fiecare palet trebuie sa contina numarul contractului, denumirea cutiei de carton si numarul de bucati per palet.

Conditii de livrare

Livrarea s-a convenit a se face conform conditiilor de livrare EXW – depozitul vanzatorului (INCOTERMS – 2000) datorita faptului ca cumparatorul doreste sa preia marfa inainte de incarcarea in mijlocul de transport. Aceasta conditie reprezinta pentru vanzator solutia cea mai simpla si cea mai avantajoasa deoarece cumparatorul preia de la poarta fabricii acestuia marfurile, cheltuielile si riscurile. Prin aceasta conditie cumparatorul poate cere, pe riscul si cheltuiala sa, ca vanzatorul sa asigure toata asistenta necesara obtinerii licentelor de export sau a altor autorizatii oficiale necesare pentru exportul marfurilor.

Expedierea bunurilor s-a convenit a fi facuta de vanzator doar cu acordul scris anexa prezentata de cumparator si va trebui sa contina: specificatia si cantitatea sortimentului, termenul de livrare, statia de destinatie, numele si adresa destinatiei platitorului.

Vanzatorul trebuie sa trimita cumparatorului Factura Proforma bazata pe Anexa in maximum 2 zile de la primirea acesteia. Factura Proforma va fi considerata acceptata o data cu confirmarea receptionarii acesteia la cumparator, cand acesta va trimite un mesaj continand numele persoanei care a trimis documentele si data receptionarii. Anexa, pe langa faptul ca este comanda, mai contine si indicatii de expediere.

Livrarea este considerata efectuata odata cu declaratia vamala si trebuie confirmata in 24 de ore.

Documentatia

In acest contract, spre deosebire de cel descris anterior, se prezinta indicatii mai clare despre documentatia necesara pentru fiecare partida. Astfel, vanzatorul trebuie sa intocmeasca urmatoarele documente: certificatul de origine, certificatul de calitate, certificat fitosanitar, factura de transport, factura proforma, invoice si declaratie vamala. Aceste documente trebuie prezentate in original sau copiile autentificate de catre organul ce le-a trimis.

Reclamatii

Acest contract contine prevederi clare referitor la reclamatiile cu privire la calitate si cantitate. Acestea trebuie formulate in scris si comunicate vanzatorului in termen de 20 de zile de la data primirii marfii. Reclamatia trebuie sa contina urmatoarele documente intocmite de organele specializate: numarului contractului si factura de transport, denumirea marfii care face obiectul reclamatiei, cantitate/bucati si locul aflarii ei, temeiul si esenta reclamatiei, revendicari concrete si care ar duce la rezolvarea reclamatiei. Acest lucru este necesar pentru o mai optima rezolvare a neintelegerilor dintre parteneri.

Vanzatorul este obligat sa raspunda la reclamatii in termen de 10 zile de la data primirii acestora iar cumparatorul are obligatia de a depozita marfa separat pentru a putea fi verificata de catre vanzator. Acesta din urma, daca este de acord cu reclamatia, poate despagubi cumparatorul.

Conditii de plata

Metoda de plata s-a convenit a fi efectuata prin decontari in numerar, iar valuta contractului a fi Euro din acelasi motiv ca si in contractul anterior (ambele firme folosesc aceasta valuta in tranzactiile pe care le efectueaza). Decontarile trebuie efectuate pentru fiecare cantitate de marfa pe baza “ordinului de expediere” in timp de 30 de zile dupa primirea marfii.

Pentru o mai buna desfasurare a platilor cele doua parti au convenit posibilitatea folosirii si a altor modalitati de plata, ceea ce in contractul anterior nu s-a specificat.

Raspunderea partilor

Ca si in celalalt contract, partile au anumite responsabilitati, iar nerespectarea acestora duce la plata unor despagubiri echivalente cu pagubele produse si stabilite de cele doua parti prin acest contract. Astfel, vanzatorul este obligat a plati penalitati in valoare de 0,05% din suma nelivrata pentru fiecare zi de intarziere in executarea si livrarea marfii, iar cumparatorul de a plati pentru fiecare zi de intarziere la plata produsului penalitati de 0,05% din suma neachitata.

Datorita faptului ca in producerea marfii nu este nevoie de achizitionarea de produse speciale (care nu pot fi utilizate in producerea altor produse), nu se prevad in contract penalitati pentru returnarea comenzii, asa cum era cazul in contractul descris anterior.

Forta majora

Pe parcursul executarii lor, contractele de vanzare internationala sunt supuse unor riscuri ce pot impiedica executarea in bune conditii a obligatilor asumate, si anume aparitia unor evenimente pe parcursul executarii produselor sau prestarii serviciilor care constituie forta majora.

Cazul de forta majora s-a convenit a fi aplicat in caz de inundatii, cutremur, incendiu, epidemii, razboi, embargo, deconectarea energiei electrice si exonereaza de raspundere partea care o invoca. Partea care invoca forta majora trebuie sa anunte cealalta parte in termen de 10 zile de la data aparitiei acestor circumstante, care trebuie confirmate de concluziile organului competent. In caz de forta majora s-a stabilit posibilitatea rezilierii contractului si stingerea datoriilor aparute si neachitate pana in momentul aparitiei cauzei de forta majora.

Solutionarea litigiilor

S-a convenit ca eventualele litigii sa fie solutionate pe cale amiabila, in caz contrar vor fi solutionate de instanta de judecata din tara reclamantului ca si in celalalt contract. Hotararea va fi de asemenea definitiva si obligatorie pentru ambele parti.

Validitatea contractului

Ca si majoritatea contractelor, acesta incepe sa activeze de la momentul semnarii lui de catre parti. Acesta poate fi reziliat daca partile au ajuns la intelegerea de a nu conlucra in continuare, din initiativa unei parti, daca cealalta nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, la aparitia cazului de forta majora, la reorganizarea sau lichidarea unei parti contractuale si cand o parte a inceput procedura de faliment.

Aceasta conditie da posibilitatea partilor de a renunta la serviciile oferite daca nu au fost indeplinite clauzele contractuale sau partile nu mai doresc o colaborare.

Rezilierea contractului inainte de termen trebuie anuntata de partea initiatoare iar in termen de 30 de zile partile trebuie sa achite toate datoriile contractuale. Se procedeaza in acest fel pentru a da posibilitatea partilor de a contacta alte societati pentru eventuale afaceri.

Dispozitii finale

Ca disponibilitati finale s-a convenit ca prezentul contract a fost intocmit in limba romana datorita faptului ca ambele parti vorbesc aceasta limba si ca si in celalalt contract si din aceleasi motive nici o parte nu are dreptul sa transmita drepturile sale unei alte parti fara acordul scris al celeilalte parti.

Ca si in contractul precedent nu sunt acceptate modificarile contractuale daca nu au fost acceptate de cele doua parti.Prezentul contract este indeplinit in 2 exemplare avand aceeasi putere juridica.


Concluzii

Pe parcursul cercetarilor efectuate, am constatat ca legislatia nationala si internationala, care sta la baza relatiilor comerciale de vanzare internationala, este deosebit de bogata si variata. Preocuparile juristilor din intreaga lume se indreapta spre o unificare a acestei legislatii pentru ca numai in acest fel contractele de vanzare internationala vor putea fi perfectate, fara a intampina dificultatile ce se ivesc in multe cazuri.

In acest sens o importanta deosebita o au regulile INCOTERMS, care reprezinta o remarcabila opera de uniformizare a principalelor clauze utilizate in vanzarea internationala. Ultima revizuire a lor a fost determinata de necesitatea de a adapta aceste reguli la dezvoltarea sistemului electronic de date (EDI) si la evolutia tehnicilor de transport (transportul in containere, transportul multimodal, traficul roll on – roll off).

Prin simpla referire la Incoterms, partile sunt scutite de enumerarea in contract a obligatiilor ce le revin si riscul unor emisiuni, ele beneficiind in schimb de o determinare explicita, clara si detaliata a acestor obligatii. Atunci cand s-a facut o asemenea referire, regulile sau clauza adoptata se considera a face parte componenta din contract. In caz contrar regulile se pot aplica, cu titlu de uzanta, in masura in care lex contractus recunoaste si da eficienta uzantelor comerciale.

Daca la momentul redactarii contractului vanzatorul si cumparatorul fac referire la Incoterms, ei pot fi siguri ca si-au definit obligatiile fiecaruia, in mod simplu si clar eliminandu-se orice posibilitate de neintelegere sau disputa ulterioara.

De asemenea, un rol important il joaca Conventiile internationale, la care au aderat un numar tot mai mare de tari si care au reusit sa realizeze unificarea legislatilor nationale si sa formeze un drept al comertului international, din care face parte si vanzarea internationala.

La baza institutiei vanzarii internationale comerciale sta Conventia de la Viena asupra contractelor de vanzare internationala de marfuri, care a reusit sa realizeze unificarea mentionata. Problemele ce se ivesc cu ocazia perfectarii contractelor de vanzare internationala sunt tot mai putine si exista certitudinea ca se va ajunge pana la eliminarea lor aproape in intregime pentru ca, data fiind actuala conjunctura pe plan mondial, ar fi un adevarat salt daca s-ar putea realiza o unificare a tuturor normelor juridice in domeniul vanzarii internationale.

Aceasta unificare este necesara si datorita faptului ca exista unele tari care isi doresc si unele care chiar reusesc sa obtina suprematia pe piata de desfacere internationala. Tarile dezvoltate din punct de vedere economic reusesc sa se impuna tarilor slab dezvoltate. Ele reusesc sa-si faca adevarate piete de desfacere in aceste tari, piete pe care isi desfac produsele care, de multe ori, nu sunt de maxima importanta pentru acestea, astfel atingandu-si scopul atat de bine urmarit: obtinerea bogatiilor naturale.

Cat priveste Romania, ea incearca si reuseste sa stabileasca relatii cu toate statele lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare economic si politic al acestora.

Atat in legislatia romana cat si in cea internationala, forma contractului de vanzare-cumparare internationala este supusa regulii locus regit actum, insa potrivit principiului autonomiei de vointa, partile au posibilitatea de a opta intre: legea locului unde s-a incheiat actul, legea nationala si legea contractului.

Importanta contractului de vanzare-cumparare rezulta din faptul ca acesta constituie cel mai perfect si cel mai raspandit instrument juridic prin care se realizeaza circuitul civil al bunurilor si valorilor. Rolul sau juridic si economic este in continua si fireasca crestere, in conditiile trecerii la o economie de piata veritabila.

Reusita tratativelor este dependenta de cunoasterea si aplicarea tehnicilor de comunicare si cooperare specifice comertului, dintre care pot fi enumerate: rationamentul, concesia, compromisul, argumentatia, obiectiunile etc.

Continutul contractului de vanzare internationala variaza in functie de natura obiectului contractual si de proportiile acestuia. Exista insa, o serie de elemente economice si juridice de baza a caror absenta poate sa dea nastere la interpretari, confuzii si litigii soldate adeseori cu pagube materiale pentru una sau chiar amandoua dintre partile semnatare. Din aceasta cauza pentru executarea unui contract este nevoie de multa experienta, luciditate, informatii cat mai precise din domeniu si promtitudine.


Bibliografie:

1.    CIOBANU, Gheorghe, Tranzactii economice internationale, (tehnici si mecanisme), Universitatea “Babes- Bolyai”, Cluj-Napoca, 1996;

2.    CIOBANU, Gheorghe, Tranzactii economice internationale, Universitatea “Babes- Bolyai”, Cluj-Napoca, 2004;

3.    COSTIN, Mircea, COSTIN, Calin, Dreptul comertului international (vol.I.), Editura Agronaut, Cluj-Napoca, 1999;

4.    COSTIN, Mircea, COSTIN, Calin, Dreptul comertului international (vol.II.), Editura Agronaut, Cluj-Napoca, 1999;

5.    FLORESCU, Dumitru, Andreiu, Petre, Contractul de comert international, Editura CORESI, Bucuresti, 1999;

6.    GEORGESCU, Toma, Management si tehnici de comert (vol.I.), Editura LUMINA LEX, Bucuresti, 2000;

7.    GHEORGHE, Ilinca, DICtIONAR COMERCIAL: TERMENI UTILIZAtI IN TRANZACtIILE COMERCIALE, editura CARAIMAN, Bucuresti, 2002;

8.    MACOVEI, Lidia, Contractul comercial de vanzare internationala, Editura UNIVERSITatII “TRANSILVANIA”, Brasov, 1998;

9.    MUREsAN, Mircea, Contracte civile speciale (vol.I.), Editura CORDIAL LEX, Cluj-Napoca, 1998;

10. MUREsAN, Mircea, Contracte civile speciale (vol.II.), Editura CORDIAL LEX, Cluj-Napoca, 1999;

11. STEFaNESCU, Brandusa, Dictionar juridic de comert exterior, Editura sTIINtIFICa si ENCICLOPEDICa, Bucuresti, 1986;


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Contracte
Obligatiile locatorului in contractul de inchiriere
Contractul de depozit
Contractul de arendare
CONTRACT DE MANAGEMENT SI IMPRESARIAT ARTISTIC
DESPRE CONTRACTUL DE COMERT IN GENERAL
Contractul de vanzare internationala – Studiu de caz
Dreptul de preemtiune
Revocarea donatiilor pentru survenienta de copil
Contractul de societate civila
CONTRACT DE INTERMEDIERE IMOBILE