Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia. masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii


Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
» METODA CONTABILITATII ANALITICE A STOCURILOR


METODA CONTABILITATII ANALITICE A STOCURILOR
METODA CONTABILITATII ANALITICE A STOCURILOR

Contabilitatea analitica a stocurilor este un atribut al gestiunii interne, dar din cauza mentinerii si controlului integritatii patrimoniului a fost transferata in contabilitatea financiara.

Contabilitatea analitica se organizeaza pe feluri de marfuri sau pe grupe de stocuri si locuri de depozitare (gestiuni create). Aceasta contabilitate se poate aplica atat in cazul folosirii inventarului permanent, cat si in cazul inventarului intermitent. De regula, se foloseste in metoda inventarului permanent.

Pentru organizarea contabilitatii analitice a stocurilor de marfuri se utilizeaza una din urmatoarele metode:
1. Metoda cantitativ-valorica (pe sortimente de marfuri);

2. Metoda operativ-contabila (pe solduri);

3. Metoda global-valorica;

4. Metoda centralizatoarelor de intrare-iesire.

1. Metoda cantitativ-valorica consta in organizarea la locul de depozitare a unei evidente cantitative cu ajutorul “ Fisei de magazie, deschisa pentru fiecare element stocabil. In aceasta fisa se calculeaza stocul cantitativ scriptic dupa fiecare operatie de intrare sau de iesire din stoc, iar in contabilitatea analitica a unei evidente cantitativ-valorice pe feluri de marfuri cu ajutorul “Fiselor de cont analitic pentru valori materiale”. Inregistrarile in aceasta fisa se fac pe baza documentelor de intrare-iesire. Concomitent cu inregistrarile documentelor de intrare - iesire in “Fisa de cont analitic pentru valori materiale”, se pot intocmi situatii centralizatoare (Situatia marfurilor intrate, Situatia marfurilor iesite), in care intrarile si iesirile sunt grupate pe conturi corespondente ale conturilor de stocuri.

Intrarile se completeaza pe baza “Notelor de receptie si constatare diferente” , iar iesirile pe baza facturilor.

Principalul avantaj al acestei metode este acela ca poate furniza in orice moment date cu privire la existenta si miscarile marfurilor prin confruntarea concordantei dintre datele cantitative (stoc, intrari si iesiri) din “Fisa de cont analitica pentru valori materiale” si datele similare din “Fisa de magazie” , precum si compararea datelor valorice (Debit, Credit, Sold) din “Fisa de cont analitic pentru valori materiale” cu totalurile din “Balanta de verificare analitica”.

Dezavantajul este ca necesita un volum mare de munca prin inregistrarea miscarilor cantitative atat in “Fisa de magazie”, cat si in “Fisa de cont analitic pentru valori materiale”. 

“Fisa de cont analitic pentru valori materiale” cuprinde: data, explicatia, cantitatile intrate / iesite si stocul ramas dupa fiecare operatie si valorile corespunzatoare, precum pretul unitar pentru fiecare miscare a marfurilor.

“Fisa de magazie” cuprinde: data, explicatia, cantitatile intrate / iesite si stocul ramas dupa fiecare operatie de intrare sau iesire de marfa, precum si pretul unitar al marfii.

Metoda cantitativ-valorica se foloseste numai in societatile specializate in comertul cu ridicata

Evidenta operativa si analitica a stocurilor de marfuri se poate prezenta, schematic, prin prisma metodei cantitativ-valorice, astfel:


Fisa de cont

analitic pentru

valori materiale

 Nota de

contabilitate

 


2.Metoda operativ-contabila (pe solduri) consta in evidentierea valorica a miscarilor pe gestiuni, grupe sau subgupe de marfuri cu ajutorul registrului: “Registrul stocurilor”. Acest registru se deschide anual, in el se centralizeaza, lunar, pe grupe elementele stocabile. Avantajul acestei metode este acela ca se realizeaza concordanta dintre stocurile scriptice din “Fisa de magazie” si datele valorice din “Registrul stocurilor”.

Soldul final calculat pe baza evidentei cantitative se determina prin metodele permise de Legea Contabilitii, exceptand metoda costului mediu ponderat.

Documente

privind iesiri

de marfuri

 

Documenteprivind intrari

de marfuri

 


3. Metoda global-valorica consta in tinerea evidentei analitice cu ajutorul “Fisei de cont pentru operatii diverse”. Fisa de cont cuprinde numai date valorice, care se inregistreaza pe baza documentelor de intrare si iesire a marfurilor.

Principalul avantaj al acestei metode este reducerea volumului de munca prin eliminarea ”Fiselor de cont analitic pentru valori materiale” si inlocuirea “Fisei de magazie” cu “Fisa de cont pentru operatii diverse”, tinandu-se o evidenta global-valorica.


4. Metoda centralizatoarelor de intrare-iesire se foloseste in societatile care au o nomenclatura redusa de marfuri.

Metoda centralizatoarelor consta in tinerea unei evidente cantitative cu ajutorul “Centralizatorului de intrare / iesire” deschis separat pentru intrari si separat pentru iesiri. Acesta se evalueaza si se centralizeaza lunar, prin intermediul “Evidentei analitice a marfurilor”, care cuprinde: stocul initial, intrari si iesiri de marfuri. Astfel, poate tine locul “Balantei de verificare analitica”.

Metoda are o arie de aplicabilitate restransa, deoarece necesita multe centralizatoare, precum si dubla inregistrare: atat in “Fisa de magazie”, cat si in “Centralizatorul intrarilor / iesirilor de marfuri”. 

Organizarea evidentei analitice a stocurilor in concordanta cu datele din contabilitatea sintetica, are rolul de a raspunde unor cerinte deosebit de

importante in economia unei intreprinderi, cum ar fi:

indeplinirea programului de aprovizionare si desfacere;

existenta in cantitati suficiente a sortimentelor de marfuri necesare continuitatii procesului de comercializare;

efectuarea controlului faptic pentru depistarea marfurilor cu miscare lenta, asezoniere sau cu termene de garantie expirate.

In acest context, se remarca conturile sintetice de stocuri de marfuri, cu desfasurarea lor pe sortimente (conturile analitice), ceea ce permite organelor de decizie si control sa obtina si alte informatii privind ritmul si sursele de aprovizionare, structura si evolutia vanzarilor etc, ducand la utilizarea de noi strategii in aprovizionare, alegerea partenerilor in conformitate cu interesele firmei. Evidenta operativa si controlul faptic al stocurilor permit luarea la timp a masurilor necesare pentru asigurarea conditiilor optime de depozitare, a sigurantei si evitarii deprecierilor, avand ca scop gestionarea eficienta a resurselor materiale.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Contabilitate
METODA CONTABILITATII SINTETICE A STOCURILOR
Imobilizarile necorporale – “o noua galaxie a universului contabilitatii”
CONCEPTUL DE ACTIVE CIRCULANTE
Delimitari privind imobilizarile necorporale
LUCRARE DE DISERTATIE CONTABILITATEA SI AUDITUL AFACERILOR SI ADMINISTRATIILOR PUBLICE - PARTICULARITATI ALE ORGANIZARII CONTABILITATII IN SISTEMUL PU
FUNCTIILE SI REGULILE DE FUNCTIONARE A CONTURILOR
CONTINUTUL ECONOMIC SI FUNCTIILE FINANTELOR. ROLUL MANAGEMENTULUI FINANCIAR CONTABIL
OBIECTUL SI METODA CONTABILITATII
Evaluarea – obiectiv primordial al managementului activitatii contabile
Contabilitate Financiara - Profil agentie ASI


loading...