Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit


Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
TRANSMISII CU VARIATOR MECANIC CU LANT SI ANGRENAJE PLANETARE (MULTRITONIC, CVT -CONTINOUS VARIABLE TRANSMISSIONS)


TRANSMISII CU VARIATOR MECANIC CU LANT SI ANGRENAJE PLANETARE (MULTRITONIC, CVT -CONTINOUS VARIABLE TRANSMISSIONS)
TRANSMISII CU VARIATOR MECANIC CU LANT SI ANGRENAJE PLANETARE (MULTRITONIC,   CVT -CONTINOUS VARIABLE TRANSMISSIONS)

Transmisiile care au in componenta CV mecanice in trepte ofera maxim cinci sau sase rapoarte de transmitere, ceea ce determina rezolvarea in mod incomplet, discontinuu si frecvent neeconomic a adaptarii motorului la cerintele autopropulsarii automobilului. Utilizarea cu eficienta maxima a performantelor sursei energetice este posibila numai prin utilizarea unei CV cu variatie continua a raortului de transmitere.

Transmisiile cu variatie continua a raportului de transmitere, denumite CVT au in componenta lor, pe langa mecanismele clasice de adaptare si transfer al fluxului de putere, convertizoaremecanice de cuplu cu variatie continua a raportului de transmitere.
Variatoarele (convertizoarele) mecanice utilizate in ansamblul CVt sunt sisteme mecanice in care transformarea succesiva a energiei se face in cadrul aceleiasi forme de energie (energie mecanica).

Variatoarele mecanice ce intra in componenta CVT sunt bazate pe principiul transmiterii fluxului de putere intre unitatea de intrare si cea de iesire printr-un element de legatura, rigid sau flexibil, care prin modificarea pozitiei fata de aceste doua elemente determina modificarea raportului de transmitere. Singura solutie aplicabila in productia de serie este cea a convertizoarelor cu fulii de diametru variabil, cu element intermediar flexibil, continuu sau articulat.

In prezent, CVt sunt impuse de potentialul lor in optimizarea functionarii globale a grupului motopropulsor, de confortul oferit in conducere si de disponibilitatile de conlucrare cu sursele energetice alternativein cazul automobilelor hibride.

Utilizarea CVT asigura:

Fig. 3.2 CVT

Fig. 3.3 CVT Audi TT 3.2 quatro

Transmisia cu variatie continua (CVT) a autoturismului Nissan utilizeaza o curea de antrenare si doua fulii; prin varierea dimensiunilor celor doua fulii, transmisia elimina 'treptele' dintre viteze, mentinand motorul in interiorul plajei sale optime de putere. Se obtine astfel o acceleratie lina, o economie semnificativa  de carburant si un nivel mai scazut al emisiilor.

O alta consecinta pozitiva este sporirea gradului de confort: urcarea unei pante mai lungi este insotita inevitabil de demultiplicari repetate, pe masura ce motorul incearca sa gaseasca puterea necesara.

Datorita transmisiei CVT, rotatiile motorului raman constante, autoreglandu-se uniform, pentru a asigura mentinerea momentului mecanic. Acest tip de transmisie reduce pierderile de putere in mai mare masura decat transmisiile automate conventionale, rezultatul constand in ameliorarea eficientei si acceleratiei.

Prin avantajele pe care le ofera CVT, constructorul japonez a reusit sa maareasca numarul de modele echipate cu acest tip de transmisie de la 250.000 in 2004 la 1.088.000 in anul fiscal 2007. Momentan transmisiile de tip CVT (Continuously Variable Transmission) ocupa un procent de 28,6% din totalul vanzarilor globale, insa in Japonia și America de Nord se bucura de o popularitate mult mai mare, cu o rata de penetrare de 43,8% respectiv 47,4%.

Fig. 3.4 CVT Nissan

3.1 Tipuri constructive de transmisii mecanice continui

Fig. 3.6 Mecanism inversor

Fig. 3.5 Sectiunea si schema de organizare cinematica pentru transmisia CTX Ford-France

1-mecanism planetar diferential; 2-ambreiaj de cuplare pentru mers inainte;

3- ambreiaj de cuplare pentru mers inapoi; 4-fulie primara; 5-curea metalica;

6-fulie secundara ans.; 7-mecanismele puntii motoare; 8-diferential

Fig. 3.7 Variatorul transmisiei CTX Ford-France

1,2-semifulii; 3-camasa cilindrului hidraulic primar; 4-semifulie fixa; 5-semifulie mobila;

6- cilindrului hidraulic secundar; 7-arc elicoidal; 8-curea

Datorita distantei fixe dintre arborii primar si secundar si datorita lungimii invariabila a curelei, cresterea ecartamentului intre flancurile uneia dintre fulii trebuie sa fie compensata prin micsorarea pe cealalta fulie si reciproc (variator duo). Modificarea raportului de transmitere la variatoarele de acest tip se face prin reglarea in opozitie prin deplasarea in diagonala a semifuliilor mobile (simetric).

Cureaua metalica -MVB (Metal V Belt)- (figura 3.8) este element specific constructiei inventata de Hub van Doorne.

Fig. 3.8 Curea metalica

1-eclise; 2-pachete de benzi de inalta flexibilitate

Pachetele de benzi asigura fortele de pretensionare in vederea transmiterii fortei utile si asigura ghidarea ecliselor la transferul acestora de la fulia primara la fulia secundara. Momentul transmis de acestea este nesemnificativ (4% din momentul total).Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Tehnica-mecanica


Auto
Desen tehnic


Clasificarea procedeelor de sudare
Descrierea Functiilor DFB
MODELAREA, SIMULAREA SI IMPLEMENTAREA FIZICA A UNUI SISTEM PNEUTRONIC CU UN CILINDRU
LUCRAREA: PUNEREA IN EVIDENTA A EFECTULUI MECANIC AL FORTEI INERTIALE CORIOLIS
Diagrama flux a preparii unui minereu de fier
PROIECT INGINERIA ECHIPAMENTELOR DE PROCES - RECIPIENT SUB PRESIUNE CU DISPOZITIV DE AMESTECARE
Masurarea unghiurilor de rasucire relativa la torsiune a barelor de sectiune circulara
Echipamente pentru sudare electrica prin presiune
Sudarea constructiilor metalice
FLACARA DE SUDARE