Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Sodiu Na


Sodiu Na


Sodiu Na.

Se utilizeaza la fabicarea cianurii, a peroxidului, a amidurii, in diferite sinteze organice, drept catalizator in reactii de polimerizare. Se obtine prin electroliza hidroxidului de sodiu sau a alcoolului de sodiu topite.

Pericol de:

-incendiu: este un metal moale alb-argintiu. Densitatea 0,97. Punctul de topire 97,7 oC. Punctul de fierbere 883 oC. Se autoaprind in aer sau oxigen. Temperatura de aprindere in aer 330-360 oC, in oxigen 118 oC. Puterea calorifica pana la Na2O2 este de 2600 kcal/kg, iar viterza de ardere 0,7-0,9 kg/(m2.min). Continutul minim de oxigen necesar pentru ardere 5% vol.

Reactioneaza energic in contact cu apa sau umiditatea, degajandu-se hidrogen. Caldura de reactie este suficienta pentru a provoca aprinderea. Reactia cu apa incepe la -98 oC. Arderea este violenta, insotita de explozii care provoaca improscarea materialului.

-explozie: in contactul cu acidul carbonic solid la 350 oC explodeaza. Peroxidul de sodiu (Na2O2) care se formeaza la arderea sodiului reactioneaza foarte energic, uneori cu explozie, cu substante oxidante (pulberi de aluminiu, sulf, carbune etc). De asemenea formeaza amestecuri explozive cu derivatii halogenati ai hidrocarburilor.



-toxicitate: sodiul metalic provoaca arsuri puternice ale pielii si ochilor. Fumul produs de arderea sodiului este foarte iritanta pentru piele, ochi si mucoasele mentranelor.

Masuri de:

-prevenire: se manipuleaza cu atentie evitandu-se socuri sau lovituri. Se pastreaza in incaperi uscate sub azot sau petrol. In nici un caz nu se va pastra in atmosfera de compusi organici halogenati. Se vor evita temperaturile inalte. Nu se va depozita in incaperi in care se utilizeaza apa ca mijloc de stingere. Pentru depozitare in cantitati mici se recomanda o cladire separata rezistenta la foc.

-stingere: la stingerea sodiului aprins nu se vor folosi apa, bioxid de carbon sau agenti de stingere halogenati. Se vor folosi grafitul uscat, carbonat de sodiu, clorura de sodiu solida sau alte pulberi stingatoare asemanatoare. La stingere, in incaperi inchise efectul maxim se obtine cu argon si azot. Se va folosi costum de protectie.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate