Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Hidrogen H2


Hidrogen H2


Hidrogen H2.

Utilizat in numeroase procese industriale ca: hidrogenarea carbunilor in scopul fabricarii benzinei sintetice, hidrogenarea grasimilor lichide pentru obtinerea grasimilor solide, trobenzinului la anilina, sinteze, "oxo" etc. Se obtine prin gazificarea combustibililor solizi sub forma de gaz de apa (amestec de oxid de carbon si hidrogen), conversia metanului foloseste hidrogen in stare nascanda, cu activitate deosebita, care se obtine intr-o reactie chimica (de explemplu acid clorhidric si fier).

Pericol de:

-incendiu: gaz incolor. Densitatea 0,0695 fata de aer. Punctul de fierbere -252,8 oC. Punctul de topire -259,2 oC. Solubilitatea in apa neinsemnata. Hidrogenul este cel mai usor dintre gaze (de circa 15 ori mai usor decat aerul). Se caracterizeaza prin cea mai mare viteza de difuzie, raspandindu-se cu usurinta in spatiu, trecand prin porii metalelor sau albastruie, iar ca produs al arderii se formeaza vapori de apa. Temperatura ridicata de pana la 2500 oC care se obtine la arderea hidrogenului in oxigen este folosita pentru topirea metalelor cu punct de topire ridicat.



-explozie: in amestec cu aerul sau oxigenul formeaza amestecuri explozive. Limitele de explozie ale hidrogenului sunt:

Limita inferioara Limita superioara

% vol. % vol.

In amestec cu aerul 4,0 74,2

In amestec cu oxigenul 4,65 93,9

Amestecul de hidrogen si oxigen in raport volumetric de 2:1 este numit gaz detonat. Adeseori denumirea de gaz detonat este data tuturor amestecurilor explozive de hidrogen si oxigen. Explozia se poate produce in prezenta unei scantei sau prin incalzire pana la 570 oC. Pericolul formariigazului detonat este intrucatva micsorat datorita densitatii face ca in atmosfera deschisa hidrogenului, ceea ce face ca in atmosfera deschisa hidrogenul sa se risipeasca in aer, iar in incaperi inchise sa se acumuleze sub plafon. Concentratia minima exploziva de oxigen la diluarea amestecului aer-hidrogen cu bioxid de carbon este de 7,9%.

Masuri de:

-prevenire: hidrogenul se depoziteaza in gazometre umede, rezervoare de gaze sau recipiente. In cazul gazometrelor umede in timpul iernii trebuie mentinuta temperatura apei din bazin si in inchizatoarele hidraulice la +5 oC. Gazometrul se va proteja cu instalatie de paratranet, la rezervoare de gaz cu piston se va prevedea o ventilatie eficienta deasupra discului si se va face perioadic analiza aerului, in timpul iernii peretii se vor incalzii iar gazul se va usca inainte de intrarea in gazomteru. Recipientele de hidrogen se vor depozita in locuri aerisite, protejate contra radiatiilor solare.

-stingere: prima masuria este inchiderea iesirii gazului. Se stinge cu bioxid de carbon, azot sau hidrocarburi halogenate. Pentru stingerea unei flacari de hidrogen in atmosfera libera este necesara o diluare cu o cantitate de azot de 10 ori mai mare decat debitul de hidrogen.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate