Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Etilenglicol HOH2CCH2OH


Etilenglicol HOH2CCH2OH


Etilenglicol HOH2CCH2OH.

Etilenglicolul se foloseste ca dizolvant pentru ceara, rasini, coloranti. Se mai utilizeaza ca intermediar in industria medicamentelor, la prepararea de cerneluri pentru imprimat, ca amestec de antigel, la fabricarea firelor poliesterice etc. Se obtine sintetic prin oxidarea catalitica a etilenei sau prin hidroliza etilenclorhidrinei.

Pericol de:

-incendiu: este un lichid siropos cu temperatura de inflamabilitatea 110 oC; se autoaprinde la 413 oC. In urma reactiei cu acidul acetic se poate aprinde. De asemenea se mai poate aprinde la venirea in contact cu permanganul de potasiu, bioxidul de bariu, oxidul de sodiu si de crom.

-explozie: densitatea vaportilor in raport cu aerul 2,14, deci vaporii se acumuleaza in partea de jos a incaperilor. Prezinta insa avantajul ca se volatilizeaza destul de slab (volatilitatea este de 2625 de ori mai mica decat a eterului etilic). La saturare aerul contine 0,5 mg/l vapori de etilglicol. Intervalul de explozie este cuprins intre 3,2 si 6,35% vol.

-toxicitate: la persoanele expuse actiunii vaporilor de etilenglicol s-a observat, in uenel cazuri, in afara de iritarea usoara a ochilor, simtome de lezare a rinichilor, albuminurie si chiar hematurie.



Intoxicatii (unele mortale) apar atunci cand acest lichid este baut.

Cazuril de intoxicatie au drept repercusiuni lezarea sistemului nervos central si a rinichilor sau duc la aparitia unor fenomene narcotice trecatoare. Doza letala pentru om este de 100-150 g.

Masuri de:

-prevenire: la fabricarea fibrelor poliesterice, una din masurile principale de prevenire a inendiilor si exploziilor consta in respectarea intocmai a temperaturii pe timpul reactiei, precum si asigurarea in bune conditii a etansarii conductelor si autoclavelor.

-stingere: incendiul de etolenglicol se poate stinge cu apa pulverizata, cu spuma chimica si mecanica.

In cazul unei intoxicari acute, ca prim ajutor se indica spalaturi stomacale si comprese calde pe abdomen. Protectia individuala pe timpul stingerii se realizeaza cu ajutorul mastii.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate