Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Calciu (Ca)


Calciu (Ca)


Calciu (Ca)

Element metalic, din familia metalelor alcalino-pamantoase. Ca metal are intrebuintari reduse. Unele combinatii ale sale au o larga intrebuintare in practica. In natura este raspandit sub forma de combinatii: calcar, fosforit, gips etc.

Pericol de:

-inendiu: metal de culoare argintie. Densitatea 1,550. Punctul de topire 850 oC. Punctul de firbere 1439 oC. Descompune apa. Metal activ chimic. Se combina usor cu hidrogenul, halogenurile, sulful, azotul, la incalzire reduce oxizii aproape ai tuturor metalelor, in reactie cu amoniacul lichid sau gazos se formeaza o substanta completa care se autoprinde in aer. Cand este incalzit pana la temperatura de aprindere, calciul arde linistin in aer fara a manifesta vreo tendinta de topire sau scurgere. Calciul sub forma de praf imprastiat in aer umezit se poate autoaprinde la temperatura camerei. Puterea calorifica 3700 kcal/kg.

-explozie: calciul reactioneaza cu apa (hidrogenul pus in lobertate poate prezenta pericol de explozie). In cazul I care la alegerea agentilor de stingere folositi intr-un incendiu care a cuprins si calciul, nu se procedeaza cu atentie pot avea loc explozii sau reactii violente.



-toxicitate: calciul poate provoca arsuri pe piele si la ochi din cauza ca reactioneaza cu umiditatea formand hidrocarburi de calciu, care este caustic. Vaporii degajati de calciu aprins sunt foarte iritanti pentru piele, ochi si mucoase.

Masuri de:

-prevenire: se transporta in cutii metalice ori butoaie inchise ermetic. Se depoziteaza intr-un loc ferit de apa, umezeala. Se va feri de temperaturi inalte. Se depoziteaza sub petrol lampat sau sub ulei mineral. Calciul nu se va depozita impreuna cu hidrocarburile halogenate. Cantitatile mari de calciu este recomandabil sa fie depozitate in cladiri separate, rezistente la foc.

-stingere: la incendii nu se va folosi apa si hidrocarburile halogenata. Bioxidul de carbon si unele pulberi stingatoare nu sunt eficace. Incendiile de calciu se pot stinge cu grafir, carbonat de sobiu calcinat, sare fina si pulbere stingatoare speciala pentru stingerea incendiilor de metale. Protectia se asigura cu aparate izolante.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate