Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
» Butadiena 1,3 ch2=ch-ch=ch2


Butadiena 1,3 ch2=ch-ch=ch2


Butadiena 1,3 CH2=CH-CH=CH2

Butadiena 1,3 are o larga utilizare. Se foloseste la fabricarea cauciucurilor siontetice, a lacurilor, precum si la sinteza organica. Se obtine prin hidrogenarea catalitica a n-butanului sau a n-butenelor, la circa 600 oC, si la presiuni joase. Se mai poate prepara din alcool, acetilena si din furan.

Pericol de:

-incendiu: gaz incolor, mai greu decat aerul (are densitatea 1,87), cu miros slab aromat, inflamabil, insolubil in apa.

Densitatea 0,621. Temperatura de inflamabilitate este de -40 oC, iar cea de autoaprindere 450 oC. Polimerizeaza usor, in special in prezenta oxigenului.

-explozie: cu aerul formeaza amestecuri explozive. Limita inferioara de explozie este de 2%, iar cea superioara de 12,5% volum. Deoarece pe timpul incendiilor polimerizeaza cu usurinta, pericolul de explozie al recipientelor creste. Gazele de butadiena se raspandesc pe suprafata mare si in apropierea surselor de aprindere creeaza un iminent pericol, avand proprietatea de a fura flacara. Vaporii de butadiena sune neinhibati si pot forma plimeri in dispozitivele de aerisire si in opritoarele de flacari ale rezervoarelor de depozitare, provocand blocarea instalatiilor de ventilatie.

-toxicitate: butadiena 1,3 are toxicitate redusa, insa poate provoca asfixierea. Este un iritant slab pentru aparatul respirator; uneori produce dermitite pe partile descoperite ale corpului. Concentratia limita admisa este de 0,1 mg/l.



Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza in rezervoare sau butelii. In starea lichefiata, se transporta in butelii de presiune de otel. Pastarea acestora se face in pozirie vericala, fara a se stivui. Butadiena nu trebuie tinuta la un loc cu produse oxidante. Pentru siguranta in vederea depozitarii i se adauga un inhibitor menit sa inlature autopolimerizarea si formarea peroxizilor. Intreaga instalatie tehnologica trebuie sa fie bine etansata.

-stingere: in caz de incendiu se va intrerupe imediat instalatia, iar pentru stingere se va folosi spuma chimica si gazele inerte.

Se va trece concomitent la folosirea apei pulverizate pentru racirea rezervoarelor incendiate si a celor apropiate. Protectia individuala se va asigura prin folosirea mastii sau a aparatului izolant. Primul ajutor in caz de intoxicare sau asfixiere consta in respiratia artificeala, inhalarea de aer proaspat sau oxigen, stimulente si tonice cardice (dupa indicatiile medicului).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate