Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit


Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Amoniac NH3


Amoniac NH3
Amoniac NH3

Amoniacul este folosit in industria chimica si recent ca ingrasamant, direct si sub forma de solutie concentrata. De asemenea, la fabricarea acidului azotic si in sectorul frigotehnic.

Se obtine prin mai multe procedee dintre care se citeaza : sintetic din azot si hidrogen (N2 + 3H2); din metan prin cracare, oxidare partiala, transformare catalitica cu vapori;electroliza apei etc.

Pericol de:

-incendiu: gaz combustibil incolor, cu miros caracteristic puternic, cu densitatea in raport cu aerul 0,771. Punctul de fierbere 33,3oC, punctul de topire 77,7oC.

Puterea calorifica 4 450 kcal/kg. Este solubil in apa 40% la 10oC, 18,5% la 50oC, cu formare de hidroxid de amoniu. Temperatura de inflamabilitate este de 2oC, iar cea de autoinflamare, 650oC. Prezenta uleiului sau a altor materiale combustibile mareste pericolul de incendiu. In contact cu bioxidul de clor se poate aprinde sau exploda.

In reactie cu mercurul, clorul, bromul, iodul, acidul fluorhidric anhidru, se poate aprinde sau exploda.

-explozie: amoniacul formeaza cu aerul amestecuri explozive; limita inferioara de explozie este de 15%, cea superioara de 26%, in volum, In oxigen de 13,5% respectiv 79%, in volum. Energia minima de aprindere este de 680 mj. Presiunea maxima a exploziei 6kgf/cm2. Continutul maxim de oxigen pentru formarea unui amestec exploziv, cu azot este de 16,2%. Limita superioara de explozie a amoniacului, in cazul unui continut mai mare de oxigen in aer se poate calcula cu relatia :C = 6,12 in care Co este concentratia de oxigen in aer.

-toxicitate: amoniacul gazos provoaca iritarea ochilor, a pielii si a membranelor mucoase intr-o masura variabila. Se pot vatama puternic membranele aparatului respirator cu consecinte, uneori mortale. Amoniacul lichid anhidru provoaca arsuri grave prin contact.

Masuri de:

-prevenire: se transporta in autocisterne, vagoane, c.f., butelii de otel. Buteliile vor fi ferite de izbiri si incalziri excesive. Depozitarea se va face in locuri izolate, separate de alte substante chimice si in special de gazele oxidante, clor, brom, iod, acizi.

-stingere: se intrerupe curgerea gazului. Se utilizeaza  apa pantru a se mentine recipientele in stare rece. Pentru stingerea incendiilor de amoniac se poate folosi apa pulverizata, gaze inerte si pulberi stingatoare. Protectia se asigura cu costume de protectie completa si aparate izolante.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Pompieri
β-Cianetiltriclorsilan CNCH2CH2SiCl3
Acetona ch3coch3
Faina de pluta
Polipropilena
Gaz de generator
Fenilhidrazina C6H5NHNH2
Formiat de etil HCOO C2H5
Antracit
Celuloid
Strontiu Sr


loading...