Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» VRACHIERELE


VRACHIERELE


VRACHIERELE

Vrachierele universale

Aceste nave trebuie sa ofere conditii superioare de exploatare in privinta incarcarii, transportului si descarcarii marfurilor solide in vrac, cu exceptia unor marfuri speciale cum ar fi cimentul. In acelasi timp, ca toate navele de transport, trebuie sa aibe posibilitatea navigatiei in balast in conditii corespunzatoare.



In general aceste nave sunt destinate sa transporte ca principale marfuri: minereuri grele (0,35- 0,45 m³/ tona), minereuri usoare (0,55- 0,60 m³/ tona), carbuni, cereale grele (1,25- 1,30 m³/ tona) si cereale usoare (1,55- 1,60 m³/ tona).

Vrachierele universale trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte specifice, dintre care se mentioneaza: capacitatea magaziilor trebuie sa fie de asa natura incat sa permita transportul diferitelor sorturi de marfuri solide in vrac, de la minereuri grele pana la cereale usoare, la un pescaj corespunzator liniilor de incarcare, iar variatia stabilitatii transversale in cazul transportarii diferitelor incarcaturi sa fie minima.

In plus trebuie sa corespunda unor cerinte suplimentare si anume:

sa aiba un numar suficient de magazii care sa asigure transportul simultan al diferitelor sorturi sau loturi de cereale si in acelasi timp sa reduca la minim completarile cu sacarie;

sa nu necesite separatii longitudinale si nici puturi de alimentare;

sa permita o rapida curatare a magaziilor si cu cheltuieli minime;

valoarea momentelor de incovoiere in diferite variante de transport sa nu afecteze rezistenta longitudinala a navei;

volumul si dispunerea tancurilor de balast sa asigure un pescaj satisfacator si stabilitatea necesara navigatiei in balast.

Din punct de vedere constructiv, vrachierele universale sunt de trei tipuri:

Vrachiere cu tancuri de balast (de sectiune triunghiulara) superioare si inferioare si cu dublul fund de inaltime normala, unele dintre ele putand avea si tancuri de balast laterale de volum mic. Aceste nave corespund intru totul transportului de carbuni si cereale, dar nu satisfac cerintele de transport ale minereurilor grele din cauza inaltimii metacentrice mari. Pentru imbunatatirea stabilitatii transversale in cazul transportarii de minereuri grele, incarcarea se face in magazii alternate (se incarca incepand din prova numai magaziile fara sot, celelalte raman goale), dar in acest caz are loc o crestere a momentelor de incovoiere.

Acest moment nedorit poate fi evitat de constructie amenajandu-se un numar cat mai mare de magazii in functie de deplasamentul navei (5 magazii la nave de 18000-20000 tdw, 7 magazii

la nave de 3500-40000 tdw, 9 magazii in cazul navelor de tonaj mai mare). La astfel de nave se impune o intarire a structurii longitudinale si a peretilor trasversali.

Un alt procedeu de imbunatatire a rezistentei si stabilitatii consta in amenajarea de magazii de lungimi diferite dispuse de regula alternativ, in magaziile scurte se incarca complet minereul gol, iar in cazul transportului de cereale sau carbuni se incarca magaziile lungi.

La vrachierele universale de acest tip se pot incarca si tancurile de balast superioare, ori de cate ori se transporta carbuni sau mai ales cereale usoare.

Spatiul de balastare al navelor de acest tip (format din tancurile superioare, inferioare, din dublul fund si picurile) asigura pescajul corespunzator si o stabilitate convenabila, iar la navele cu magazii de lungimi diferite, una din magaziile scurte poate fi balastata cu conditia sa aibe pereti longitudinali, despartitori in cazul in care magazia respectiva ocupa toata latimea navei.

Vrachiere cu doi pereti despartitori longitudinali, acesti pereti se intind pe toata lungimea magaziilor, la o distanta intre ei egala cu latimea gurii de magazie, incepand de la punte pana la o anumita distanta de paiol. In cazul transportarii minereurilor se umple intreg spatiul dintre cei doi pereti longitudinali, o parte din incarcatura patrunde prin spatiile de la fundul magaziei in ambele borduri, dar aceasta patrundere este limitata de forma inclinata a tancurilor de balast inferioare.

Volumul spatiului central al magaziilor este in general proiectat sa primeasca o incarcatura completa de minereu usor. Daca se transporta minereu greu, una din magazii ramane neumpluta. Cand se transporta cereale, se incarca atat spatiul central cat si cele laterale, in care scop exista guri de incarcare laterale de dimensiuni mici. Existenta peretilor longitudinali permite si incarcarea partiala a magaziilor fara completare cu sacarie.

Pentru transportul carbunilor acest tip de nava este mai putin potrivit, deoarece spatiile laterale se descarca cu mari dificultati din cauza dimensiunilor mici ale gurilor de incarcare laterale.

Spatiul destinat balastarii este format din tancurile de gurna, cele din dublu fund si picuri, din care cauza stabilitatea pe timpul navigatiei in balast este excesiva.



Unele nave de acest tip au peretii longitudinali pe intreaga inaltime a magaziei, astfel ca spatiul de incarcare este compartimentat in trei parti distincte. Aceste nave pot transporta in conditii bune numai minereuri si cereale.

Vrachiere cu magazii superioare de tip tweendeck, acest tip de nava are intre magaziile normale, compartimente mult inaltate fata de chila, de volum mic, in forma de "V "sau "U ", numite magazii superioare.

Spatiul fiecarei magazii superioare este impartit prin doi pereti longitudinali in trei compartimente: unul central si doua laterale. In compartimentul central se incarca prin gura de magazie normala, iar cele din borduri prin guri laterale mici, ceea ce limiteaza folosirea lor pentru anumite incarcaturi. Cand se transporta cereale usoare se incarca toate magaziile inclusiv compartimentele laterale ale magaziilor superioare.

Daca se transporta cereale grele se incarca complet magaziile principale si complet sau partial magaziile superioare.

In cazul minereului de fier se incarca partial magaziile principale si complet magaziile superioare. Carbunii se incarca in magaziile pricipale si compartimentele centrale ale magaziilor superioare. Titeiul se incarca in toate magaziile, iar spatiile gurilor de magazii indeplinesc rolul de spatii de expansiune.

Vrachierele combinate

Sunt nave cu dubla folosinta, facand parte din grupa navelor partial universalizate. Ele pot transporta minereu sau carbuni intr-o directie si petrol in calatoria de intoacere. Sunt nave cu ajutorul carora s-a rezolvat problema navlului de intoarcere sau in orice caz s-a readus la minim perioada de navigatie in balast.

Urmatoarele trei tipuri sunt mai raspandite:

Vrachierul combinat minereu/ petrol (ore oil carrier) prescurtat nava tip 0/ 0.

Din punct de vedere constructiv se aseamana cu un mineralier dotat cu pompe si tubulaturi pentru incarcarea si descarcarea titeiului.

Fig. 1.6

Vrachierul LYRA Transportand petrol pe fluviul Elba

Minereul se incarca numai in magaziile centrale, iar titeiul in magaziile centrale si in tancurile de balast laterale.

Vrachierul combinat carbuni / minereu, are rolul sa elimine sau sa scurteze navigatia in balast, transportand in ambele sensuri marfuri diferite.


Fig. 1.7

Vrachierul CCNI POTRERILLOS transportand minereu

in magazii si containere pe punte

Vrachierul OBO (ore/ bulk/ oil carrier), este unul dintre cele mai perfectionate vrachiere combinate, putand trasporta la intreaga capacitate fie minereuri fie alte marfuri

solide in vrac cu indice de stivuire mare (carbuni, cereale, fosfati) fie incarcaturi lichide cum ar fi titeiul. Este o nava polivalenta care evidentiaza in tehnica transporturilor tendinta armatorilor de folosire tot mai eficienta a capacitatii de transport a navei.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate