Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Scara hartii


Scara hartii


Scara hartii

Scara hartii este raportul dintre lungimea unui segment unitar de pe harta (de  exempu 1 mm, 1 cm, 1 dm etc) si lungimea reala a segmentului corespunzator de pe teren, exprimata in aceeasi unitate de masura.

De exemplu, daca o harta este la scara de aceasta inseamna ca unui segment lung de 1 mm (1 cm) de pe harta ii corespunde pe teren o distanta de 50000 mm (50000 cm). Scara exprimata su forma unui asemenea raport se numeste scara numerica; cu alte cuvinte, o scara numerica este un raport al carui numarator este unitatea, iar numitorul este un un numar care arta de cate ori lungimile de pe harta sunt mai mici decat cele corespunzatoare din zona reprezentata.



Scara numerica da posibilitatea de a se calcula lungimea de pe teren corespunzatoare unei lungimi de pe harta si invers, cu regula de trei simpla.

Astfel, daca in harta la scara mentionata mai sus de , intre doua puncte se masoara de exemplu lungimea de 10 mm, inseamna ca pe teren aceste doua puncte sunt separate de distanta de 10 mm x 50000 = 500000 mm = 500 m.

Din punct de vedere al scarii se disting:

harti la scara mare, al caror raport de reducere intre lungimile de pe harta si cele corespunzatoare de pe teren este mare (numitorul scarii numerice este mic). Acestea sunt harti complete, care contin particularitatile zonei reprezentate; de exemplu o harta marina la scara de este o harta la scara mare;

harti la scara mica, care reprezinta zone intinse de pe Pamant, continand numai datele principale ale zonei. De exemplu, o harta marina la scara de este o harta la scara mica.

In hartile la scara mare, cum sunt planurile porturilor si radelor, in randul hartilor marine se obisnuieste ca scara sa fie redata grafic. Scara grafica se prezinta sub forma unei drepte impartita in segmente egale, deasupra careia se inscriu cifrele care indica lungimile reale corespunzatoare de pe teren, exprimate in mile marine.

Harta marina reda imaginea zonei de navigatie, cu toate detaliile si particularitatile care intereseaza conducerea navei. Pentru satisfacerea cerintelor navigatiei, harta trebuie sa fie completa si recenta, adica sa contina toate detaliile zonei de navigatie care intereseaza conducerea navei si sa fie tinuta la zi cu toate schimbarile care survin: aparitia unor bancuri de nisip sau alte pericole de navigatie (epave, obstructii, etc.), repere noi de navigatie instalate la coasta etc. Caracterul si volumul detaliilor pe care le contine o harta marina sunt in functie de particularitatile zonei respective din punct de vedere al navigatiei si de importanta pe care o prezinta pentru traficul maritim.

Aceste considerente determina in cele din urma si scara la care harta trebuie intocmita; astfel o stramtoare sau o zona costiera dificila din punct de vedere al navigatiei si expusa unui trafic intens va fi reprezentata la o scara mare, astfel ca sa poata oferi un continut bogat, cu toate detaliile necesare navigatiei.






Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate