Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA HOMOPOLARA DE TENSIUNE LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA HOMOPOLARA DE TENSIUNE LA TRANSFORMATOARE


PROTECTIA HOMOPOLARA DE TENSIUNE LA TRANSFORMATOARE

Actionarea protectiei homopolare de tensiune (de secventa homopolara) va demara procesul automat de scoatere de sub tensiune a transformatorului prin deconectarea intrerupatoarelor si semnalizarile aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care actioneaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatareA. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 Rolul protectiei Protectia este destinata, in general, la transformatoarele electrice de putere, din retelele electrice de medie tensiune care functioneaza cu punctul neutru izolat fata de masa. Se cunoaste faptul ca sistemul energetic de medie tensiune, in general functioneaza cu nulul izolat fata de pamant, iar intr-o proportie mai mica nulul este tratat fata de pamant (tehnica de tratare a nulului transformatoarelor s-a efectuat in diverse moduri, prin rezistori, inductante etc.).

Scaderea izolatiei ori strapungerea izolatiei pe o faza fata de pamant, tensiunea fata de pamant a acesteia devine egala cu zero, iar tensiunea fazelor sanatoase creste cu 1,73 *Uf fata de pamant. Tensiunea punctului neutru (care, in functionare normala, este egala cu zero) devine egala cu tensiunea pe faza.

a.2 Zona de actionare La defecte in interiorul transformatorului si la defecte in exteriorul transformatorului.

a.3 Modul de aplicare La transformatoarele si liniile electrice care au punctul neutru izolat fata de pamant. Este prevazuta si la transformatoarele care au nulul legat la pamant doar pe timpul manevrelor de inchidere deschidere a intrerupatorului de pe partea de inalta tensiune a transformatorului. Dupa conectarea intrerupatorului, separatorul de nul va fi deschis si va ramane deschis pana la comanda de declansare a intrerupatorului. Manevrele de inchidere deschidere a intrerupatorului se efectueaza numai cu separatorul de nul inchis.

a.4 Modul de racordare

a pentru masura protectia este racordata la circuitul secundar al grupului de masura bare, pe infasurarea secundara legata in triunghi deschis.

b pentru actionare protectia este racordata la:

-        curentul continuu operativ;

-        circuitele de semnalizare;

-        circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza instantaneu ori temporizat la:

- semnalizarea de avarie;

- comanda declansarea intrerupatoarelor aferente transformatorului;

- comanda pornirea (demararea) DRRI;
- comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care actioneaza protectia

Deteriorarea izolatiei pe o faza (punerea la pamant) in sistemul energetic trifazic de medie tensiune in general si in conditii speciale in intreg sistemul energetic trifazic de inalta tensiune. Deci, cauzele posibile pot fi pe partea de inalta tensiune a transformatorului, in transformator ori in retea.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri :

  1. Verifica starea de fapt a transformatorului, zona apropiata etc. Analizeaza regimul anormal de functionare in momentul in care a lucrat protectia, de retinut faptul ca daca defectul, punerea la pamant o perioada mai mare in transformator va favoriza aparitia de gaze si in releul de gaze buchholz.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie, modul cum s-a desfasurat evenimentul, chiar si alte semnalizari aparute la hidroagregat, liniile electrice etc.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la eveniment, semnalizarile aparute cat si rezultatul analizei la prima investigare.
  4. Actioneaza pentru lichidarea avariei in functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea DH.
  5. Se continua manevrele de retragere din exploatare a transformatorului aducandu-se in stare legat la pamant pe toate infasurarile, conform dispozitiilor DH si conduceri SH.
  6. Daca nu este clarificata natura si locul defectului, transformatorul va ramane retras si supus investigatiilor de catre personalul specializat.

Figura 15loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Electronica
Procese aleatoare.Stationaritate. Densitatea spectrala de putere
ROLUL PROTECTIILOR PRIN RELEE
TRADUCTOARE CU RADIATII INFRAROSII
Filtru activ pentru subwoofer
PROTECTIA HOMOPOLARA DE TENSIUNE LA TRANSFORMATOARE
SINTEZA SISTEMELOR DE REGLARE AUTOMATE
Divizorul rezistiv
Conductoare electrice-Generalitati
Diagrame Bode
Puterea disipata. Limitari in functionarea tranzistorului.
loading...