Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Instalatii


Index » inginerie » » constructii » Instalatii
» SPECIFICATIE TEHNICA Referitor: Montaj cazane pe combustibil solid


SPECIFICATIE TEHNICA Referitor: Montaj cazane pe combustibil solid


SPECIFICATIE TEHNICA NR. 32

Referitor: Montaj cazane pe combustibil solid

1.     Se recomanda realizarea schemelor cu functionare prin gravitatie (termosifon), cu distributie superioara (turul la partea superioara si returul la partea inferioara) – a se vedea schemele anexate;

2.     Se recomanda asigurarea instalatiei prin vas de expansiune deschis (fara supape de siguranta) – a se vedea schemele anexate; Vasul de expansiune deschis se va executa conform desenului anexat;3.     Se vor respecta cu strictete dimensiunile conductelor de tur/retur indiferent de schema aleasa (circulatie gravitationala sau fortata – cu pompe). Acestea vor avea aceleasi dimensiuni cu ale racordurilor cazanelor, pana in distribuitor, respectiv colector.

4.     La realizarea instalatiilor cu circulatie prin gravitatie, conductele se vor dimensiona corespunzator acestor tipuri (pierderi de sarcina si viteze ale apei in conducte, foarte mici). In general, la o astfel de instalatie, conductele  vor avea diametre de aproximativ doua – trei ori mai mari decat in cazul cand instalatia este realizata cu circulatie fortata (cu pompe).

5.     Toate cazanele cu functionare pe combustibil solid vor fi prevazute OBLIGATORIU cu vane de descarcare termica, astfel:

·       cazane DAKON – KP, EKO-VIMAR – Orlan Super 1 (prevazute din constructie cu serpentina de racire): VALVA DESCARCARE TERMICA Caleffi Ύ”, cod ROMSTAL 42543513 - a se vedea schema anexata;

·       cazane EKO-VIMAR – Orlan Standard, SIME – Solida, VIADRUS – Legno (care nu au serpentina de racire); VALVA DESCARCARE TERMICA Caleffi ½”, cod producator 544400 - a se vedea schema anexata

6.     in cazul in care instalatia se asigura cu vas de expansiune inchis, cu membrana, acesta se va dimensiona dublu fata de de o instalatie cu cazane cu functionare pe combustibil gazos/lichid.

7.     in cazul in care se prevad vase de expansiune inchise, cu membrana, OBLIGATORIU se prevad supape de siguranta, astfel:

·       la cazane EKO-VIMAR – Orlan Standard si Orlan Super 1, la care presiunea de lucru este de 1,5 bar, se prevede supapa de siguranta Caleffi 1”-11/4”, avand 1,5 bar, cod producator: 513615. La cazanele pana la 60 de kW o singura supapa de siguranta, la cazanele mai mari, minimum doua bucati.

·       la cazane DAKON – KP, , la care presiunea de lucru este de 2,0 bar, se prevede supapa de siguranta Caleffi Ύ” - 1” (cod producator 527520) sau 1”-11/4” (cod producator 527620), avand 2,0 bar. La cazanele pana la 60 de kW o singura supapa de siguranta, la cazanele mai mari, minimum doua bucati.

·       la cazane, SIME – Solida, VIADRUS – Legno se prevad supape de siguranta fixe de 3 bar sau reglabile in domeniul 3 – 10 bar in functie de presiunea din instalatie, dar care sa nu depaseasca presiunea de lucru a cazanelor. Tararea supapelor de siguranta reglabile nu va depasi presiunea de lucru a cazanului respectiv. Tararea supapelor de siguranta va fi facuta de catre firme autorizate ISCIR.

8.     La instalatiile cu cazane pe combustibil solid, prepararea a.c.m. se va face in boilere SICC – APT (fara serpentina, cu perete dublu), deoarece pierderea de sarcina prin acestea este mica, avand si rolul de descarcare termica.

INSTRUCTIUNI GENERALE DE MONTAJ PENTRU CAZANELE CU FUNCTIONARE PE COMBUSTIBIL SOLID

Cazanele pe lemne pot fi montate si puse in functiune in trei moduri:

1.     in instalatii cu circulatie naturala (cu termosifon), fara pompa de circulatie, vas de expansiune deschis, fara supape de siguranta;

2.     in instalatii cu circulatie mixta: naturala (cu termosifon) + circulatie fortata cu pompa de circulatie, vas de expansiune deschis, fara supape de siguranta;

3.     in instalatii cu circulatie fortata, cu pompa de circulatie, vas de expansiune inchis si supape de siguranta.

              Pentru toate cele trei moduri de instalare sunt valabile conditiile impuse de prescriptiile ISCIR – PT A2; PT C9; Normativele I13- 02; I13/1-02 si de GP 051-2000; STAS 7132-86.

              In cazul prepararii a.c.m. in boilere SICC – APT, acestea se vor monta pe cat posibil la partea superioara a cazanului, asigurandu-se circulatia naturala a agentului termic chiar si in cazul cand lipseste energia electrica.

              Se vor respecta cu strictete conditiile care se refera la elementele de siguranta (vase de expansiune, supape de siguranta), la cosul de fum, la distantele minime de montaj, la materialele din care se executa pardoseala si zidurile incaperii unde se monteaza cazanul, la priza de aer proaspat etc. Pentru o functionare corecta este foarte important sa se respecte conditiile care se refera la cosul de evacuare gaze arse: acesta trebuie sa fie realizat din materiale rezistente la temperatura (minim 500°C) si coroziune, sa fie prevazute cu termoizolatie, sa aiba o inaltime minima utila de 4 metri cu un diametru minim de 180 mm iar racordul gaze arse nu trebuie sa depaseasca 3 metri, acesta fiind de fiecare data de 3 ori mai mic decat inaltimea utila a cosului.              Pentru cazul 1 de montaj nu sunt foarte multe conditii de respectat avand in vedere ca circulatia agentului termic se face gravitational, neexistand posibilitatea de aparitie a supraincalzirilor sau a functionarii (arderii lemnului) cu focarul rece. Singura conditie, in plus, pentru acest tip de montaj ar fi montarea unui semnal optic (bec) sau acustic (74A 0001) in cazul lipsei agentului termic din instalatie (plutitor electric montat in vasul de expansiune – cod: 74P 0020).

              Pentru cazul 2 de montaj, pe langa conditiile de la cazul 1, se va avea in vedere ca pompa de circulatie sa nu intre in functiune la temperaturi (pe cazan) mai mici de 60°C – acest lucru realizandu-se, la cazanele fara gazeificare, cu ajutorul unui termostat de reglare montat pe cazan (nu pe returul cazanului). Mentiune: la acest tip de instalare circulatia naturala trebuie sa asigure minim 30% din debitul caloric al cazanului diferenta fiind asigurata de pompa de circulatie. Acest tip de instalare este foarte sigur (evita supraincalzirile la lipsa energie electrica), destul de economic si estetic (conductele instalatiei nu se vor dimensiona strict pentru o circulatie naturala).

              Pentru cazul 3 de montaj se vor respecta obligatoriu urmatoarele conditii de montaj: in functie de tipul cazanului (cu serpentina de racire sau fara) se va monta una din cele doua vane de descarcare termica + vas de expansiune inchis si supape de siguranta. Spre deosebire de celelalte tipuri de instalatii (chiar si la cazanele cu gazeificare), in acest caz, pe langa pompa de circulatie se va monta si o pompa de by-pass (dimensionata la 40% din debitul caloric al cazanului) care va intra in functiune la temperaturi ale returului cazanului mai mici de 60 de grade celsius – pompa de circulatie functionand doar la temperaturi mai mari de 60°C. Toate aceste masuri, de limitare a temperaturii la care intra in functiune pompa de circulatie, s-au luat pentru a evita producerea gudronului (condensarii gazelor de ardere) in focar. Pompa de by-pass se monteaza obligatoriu pentru a asigura o circulatie minima prin cazan, atunci cand pompa de circulatie nu functioneaza, pentru a evita vaporizarile locale si depunerile de calcar si pentru a evita aparitia unor diferente de temperatura la nivelul cazanului. Spre deosebire de instalatiile cu vas de expansiune deschis, la instalatiile cu vas de expansiune inchis, pentru evitarea functionarii fara apa, se va monta un presostat de minim-apa (35PS0066 sau 35PS0071) prin care se va actiona un semnal optic (bec) sau acustic (74A 0001).

 

INSTRUCTIUNI GENERALE DE PUNERE IN FUNCTIUNE PENTRU CAZANELE CU FUNCTIONARE PE COMBUSTIBIL SOLID

              Este interzisa punerea in functiune a cazanelor pentru care nu exista proiect avizat MLPTL sau ISCIR conform PT C9 care va cuprinde obligatoriu urmatoarele:

-        schema termomecanica a instalatiei,

-        planul de amplasare a cazanului in incapere (centrala termica) respectand distantele minime impuse de normative,

-        modul de supraveghere (permanent sau nepermanent),

-        regimul chimic al apei de alimentare a instalatiei (incarcare – completare),

-        perioadele de revizie a instalatiei (verificare cos, verificare cazan etc),

-        dimensiunile elementelor de siguranta si a prizei de aer proaspat necesar arderii.

              Este interzisa punerea in functiune a cazanelor pe combustibil solid la care instalarea s-a efectuat fara respectarea proiectului avizat.

              Este interzisa punerea in functiune a cazanelor pe combustibil solid la care supapele de siguranta nu sunt verificate metrologic la presiunile maxime de lucru indicate de producatorul cazanului.

              Este interzisa punerea in functiune a cazanelor pe combustibil solid in instalatii cu vas de expansiune inchis fara una din cele doua vane de descarcare termica. Nu se admit aceste masuri “de descarcare termica“ atunci cand alimentarea cu apa rece depinde de existenta energiei electrice (de exemplu instalatie cu hidrofor). In aceste cazuri alimentarea cu apa de racire se va face dintr-un rezervor montat deasupra nivelului cazanului (minimum 2 metri).

              Este interzisa punerea in functiune a cazanelor pe combustibil solid la care cosul de evacuare gaze arse nu corespunde normativelor ISCIR sau recomandarilor producatorului (vezi instructiuni de montaj).


INSTRUCTIUNI GENERALE DE UTILIZARE A CAZANELOR CU FUNCTIONARE PE COMBUSTIBIL SOLID

            Pentru o functionare corecta a cazanelor pe combustibil solid este necesar ca umiditatea combustibilului (in special lemn) sa nu depaseasca 20%. Utilizarea unui combustibil cu umidate mai mare de 20% duce la scaderea puterii calorifice a acestuia si la aparitia unor fenomene nedorite cum ar fi incarcarea focarului cu gudron. Este bine sa se stie ca lemnele au o putere calorifica medie de 4,3 kwh/kg (3.698 kcal/kg) la o umiditate de 20% aceasta scazand pana la 2 kwh/kg (1.720 kcal/kg) la o umiditate de 60%.

            La cazanele fara gazeificare, puterea cazanului poate scadea cu 30% utilizand lemne de esenta tare (de exemplu stejar). Scaderea puterii se justifica prin faptul ca arderea unui lemn de esenta tare nu se face violent.

            Este interzisa manevrarea cazanelor pe combustibil solid altfel decat se indica in instructiunile acestuia. Atentie: la cazanele cu gazeificare este interzisa utilizarea cu clapeta de by-pass deschisa.

            Apa de incarcare pentru instalatiile in care sant montate cazane pe combustibil solid trebuie sa nu contina impuritati si sa aiba o duritate de maxim 15 grade franceze pentru instalatiile cu vas de expansiune inchis care nu prezinta neetanseitati si 5 grade franceze pentru instalatiile cu vas de expansiune deschis.

 

ALEGEREA CAZANELOR CU FUNCTIONARE PE COMBUSTIBIL SOLID

              Alegerea cazanului din punct de vedere al puterii termice trebuie facuta cu mai multa raspundere. Noi am observat ca alegerea unui cazan cu 40% mai mare nu pune probleme in exploatare. Cei mai multi clienti reclama alimentarile foarte dese cu combustibil. Aceasta alegere credem ca rezolva si problema functionarii 'cu focarul rece' , cazanul intrand foarte repede in regim.

                                                   Schema 1.

                                                   MONTAJ VANA DESCARCARE TERMICA (Poz. 5’)

                                                   EKO-VIMAR-Orlan Standard; SIME-Solida; VIADRUS-Legno

NOTA:

  1. Se recomanda asigurarea instalatiei cu vas de expansiune deschis (fara supape de siguranta)
  2. In cazul in care se prevad vase de expansiune inchise, cu membrana, obligatoriu se prevad supape de siguranta (desenate cu linie intrerupta)
  3. Nu se fofosesc concomitent ambele variante (vas expansiune deschis/vas expansiune inchis + supape siguranta

                                                Schema 2:

                                                MONTAJ VANA DESCARCARE TERMICA (poz. 13)

                                                Cazane: DAKON - KP; EKO-VIMAR – OrlanSuper 1

NOTA:

  1. Se recomanda asigurarea instalatiei cu vas de expansiune deschis (fara supape de siguranta)
  2. In cazul in care se prevad vase de expansiune inchise, cu membrana, obligatoriu se prevad supape de siguranta (desenate cu linie intrerupta).
  3. Nu se fofosesc concomitent ambele variante (vas expansiune deschis/vas expansiune inchis + supape siguranta

VAS EXPANSIUNE DESCHIS

 


LEGENDA:

Sd: CONDUCTA SIGURANTA DUCERE

Si: CONDUCTA SIGURANTA INTOARCERE

CP: CONDUCTA PREAPLIN

CC: CONDUCTA CIRCULATIE

CA: CONDUCTA AERISIRE

CS: CONDUCTA SEMNALIZARE

RS: ROBINET SEMNALIZARE

RC: ROBINET CIRCULATIE

L: LAVOAR

NM: NIVEL MAXIM

Nm: NIVEL MINIM


SCHEMA 1

SCHEMA 2

SCHEMA 3

SCHEMA 4

SCHEMA 5

SCHEMA 6

SCHEMA 7

SCHEMA 8

SCHEMA 9loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Instalatii


Arhitectura
Cadastru
Instalatii


loading...