Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata. Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Instalatii


Index » inginerie » » constructii » Instalatii
» Intretinerea Frigiderului Electric - Proiect pentru obtitinerea certificatului de calificare profesionala


Intretinerea Frigiderului Electric - Proiect pentru obtitinerea certificatului de calificare profesionala


Unitatea de invatamant :

Grup Scolar “Emanuil Ungureanu Timisoara

                          Intretinerea  Frigiderului ElectricProiect pentru obtitinerea certificatului

de calificare profesionala

gradul III

 

 

                             GENERALITATI

    

  Destinatia echipamentului.Caracteristici tehnice. :

        In bucataria oricarei locuinte exista un frigider. Cu toate ca la aproximativ 15 minute motorul sau se opreste, el tine mentine alimentele la o temperatura sca-zuta. Fara frigider, ar trebui sa aruncam o buna parte din alimentele pe care le-am putea folosi la o alta masa.
Frigiderul este unul din acele miracole ale lumii moderne, care ne-a schim-bat foarte mult viata. Inainte de aparitia sa, singura metoda de a conserva alimentele era folosirea sarii, iar consu-marea bauturilor reci pe timpul verii, era un adevarat lux.
Principiul ce sta la baza functionarii unui frigider este foarte simpla: folo-sirea evaporarii unui lichid pentru a absoarbe caldura.
   

        Motivul principal pentru care folosim un frigider este de a mentine alimen-tele la o tempe-ratura scazuta, astfel ele pastrandu-si prospetimea un timp mai inde-lungat. Ideea este de a incetini activitatea bacteriilor, continute de orice aliment, in procesul de deteriorare a alimentelor. Refri-gerarea si inghetarea sunt cele mai folo-site metode de conservare a alimentelor, folosite astazi.
Cum am mentionat deja, ideea de baza este evaporarea unui lichid pentru a absoarbe caldura. De exemplu cand intram in contact cu apa, simtim senzatia de ra-coare. Prin evaporare, se absoarbe caldura, dand nastere acelei senzatii. Lichidul fo-losit in cazul frigiderului, se evapora la temperaturi foarte joase, ajungandu-se la
temperaturi de inghet in interiorul frigiderului.

Temperatura din interiorul frigiderului este de aproxmiativ 1.7-3.3°C.

                                                     

Principalele parti componente ale unui frigider sunt:
    - Compresorul
    - Tuburile de schimb de temperatura – un set de tuburi curbate aflate in afara frigiderului
    - Valva de expandare
    - Tuburile de schimb de temperatura – un set de tuburi curbate aflate in
interiorul frigiderului
    - Refrigeratorul – lichidul ce se evapora in interiorul frigiderului pentru a crea temperaturi scazute
Multe instalatii industriale folosesc amoniacul pur ca refrigerator. El se evapora la o temperatura de –32°C.
Mecanismul general de functionare este urmatorul:
1.  Compresorul comprima gazul refrigerant . Astfel, presiunea si temperatura gazului cresc (in desen cu portocaliu). Tuburile de schimb de caldura din afara frigiderului, permit refrigerantului sa disipe caldura datorate presurizarii.

A.Interiorul frigiderului
B.
 Compresorul
C.  Valva de expandare
2.
 Cand se raceste, refrigerantul, in urma condensului, se lichefiaza (in desen cu mov), se scurge prin valva de expandare. Aceasta este un mic orificiu, de o parte este o zona cu presiune mare, iar de partea cealalta, o zona cu presiune mica (deaorece compresorul trage gazul din aceasta zona).
3.  La trecerea prin valva, lichidul refrigerant este trecut de la o zona de presiune ridicata la o zona cu presiune redusa. Aici el expandeaza (in desen cu albastru) si se evapora. Acum el absoarbe caldura, scazand temperatura.
4.  Tuburile din interiorul frigiderului lasa refrigerantul sa absoarba caldura, scazand temperatura in interiorul frigiderului.
5.  Acest ciclu se repeta.

 

 Amoniacul pur este un gaz foarte toxic pentru oameni si ar deveni un risc, daca frigiderul ar avea scurgeri. De aceea la frigiderele normale(folosite in casa) nu este utilizat amoniacul pur. Ca inlocuitori pentru acesta se folosesc CFC (clorofluo-rocarbonati), descoperit in anii ’30 de Du Pont. CFC-12 (diclorodifluorometanul) are aproape aceeasi temperatura de fierbere ca si amonia-cul. El nu este toxic si de aceea este folosit la frigiderele obisnuite. La frigiderele industriale insa, se mai foloseste si acum ca refrigerant, amoniacul.

                     

              

                Dictionar tehnic si explicati :

     Antibacteria (sau tratament antibacterian) = peretii interiori ai frigiderului si congelatorului au in compozitia lor ioni de argint, impiedicand astfel dezvortarea bacteriilor ce dau un miros neplacut si nedorit.
Sistemul antibacteria este denumit in fuctie de producator: Nano-silver, Hygiene control, etc.
  

   Agent de racire ecologic = in ziua de azi, toate aparatele frigorifice folosesc pentru racire substante ecologice; s-a renuntat la clasicul freon de la aparatele vechi.
  

   Clasa de climatizare = indica limitele de temperatura ale mediului ambiant in care aparatul poate functiona la parametri optimi.
Clasele sunt: SN ( de la 10 pana la 32 grade Celsius), N (de la 16 pana la 32 grade Celsius), ST (de la 18 pana la 38 grade Cesius) si T ( de la 18 pana la 43 grade Celsius).
   

  Clasa energetica = arata cat de eficient e aparatul din punct de vedere al consumului de energie (cat de putin curent electric consuma). Clasele standard sunt de la clasa G ( consum mare) pana la clasa A (consum mic);
Aparatele de ultima generatie au clasele A+ si A++ care arata un consum din ce in ce mai mic de energie electrica.
     

Combina frigorifica = ap frigorific cu cele doua compartimente separate, fiecare avand cate o usa, frigiderul aflandu-se deasupra congelatorului, cel de-al doilea avand sertare.
 

    Compresor (motor) = aparatele firgorifice cu doua compresoare dispun de doua circuite independente de racire, cate unul pentru fiecare compartiment in parte, frigider si congelator, ele functionand separat si independent unul de altul.
   

   Congelator = compartimentul de congelare; are functia de a congela alimente proaspete si de a le pastra congelate.
  

    Control electronic= reglarea temperaturii se face prin tastarea directa a temperaturii dorite; producatorii recomanda, in general, pentru frigider o temperatura intre 4 si 6 grade Celsic si pentru congelator intre -20 si -18 grade Celsius;
 

    Control mecanic=  reglarea temperaturii se face printr-un buton prin care setezi modul de functionare al aparatului (nivelul 1 insemnand temperatura cea mai inalta, nivelul maxim  stabileste temperatura cea mai joasa).
Nivelul recomandat este cel mediu (in functie de manualul de instructiuni al aparatului).
 

    Display (afisaj electronic)= aparatele cu control electronic dispun de un afisaj care indica temperaturile presetate de producator pentru respectivele aparate. Display-ul mai poate indica, in plus, diferite optiuni si moduri de functionare. (display-urile pot fi simple- cu leduri sau complexe- de tip LCD).

Electrovalva = asta inseamna ca aparatul frigorific are doua circuite de racire si un singur compresor, iar electrovalva gestioneaza functionarea celor doua circuite, racirea realizandu-se doar intr-unul din compartimente sau in amandoua in acelasi timp cu un consum minim de energie.
 

    Frigider = compartimentul de racire; are functia de a raci alimentele si de a le pastra. Frigider = racitor = cooler – acestea sunt diferite denumiri ale compartimentului de racire si NU difera intre ele din punct de vedere al functionarii si al temperaturii minime atinse.
   

    Frigider cu doua usi = aparat frigorific cu cele doua compartimente separate, fiecare avand cate o usa, congelatorul (avand unul sau doua rafturi) aflandu-se deasupra frigiderului.

   Frigider cu o usa = aparat frigorific care are doar compartimentul de racire sau poate avea ambele compartimente, dar congelatorul se afla, practic, in interiorul frigiderului.
 

    Frigider side by side (frigider american) = aparat frigorific in care frigiderul si congelatorul sunt separate si puse unul langa celalalt si nu unul desupra celuilalt (astfel volumul total este unul mult mai mare ca in cazul celor clasice). Toate frigidere side by side au sistemul de racire no frost.
 

  Racire  No frost (fara gheata) = racirea celor doua compartimente se face cu aer rece uscat evitandu-se astfel formarea de gheata ( aparatele ce folosesc acest tip de racire nu necesita dezghetare).
Mecanism: aerul este racit in afara compartimentelor cu alimente si este introdus in acestea prin niste fante. In general, ambele compartimente sunt no frost si aparatul este descris simplu no frost sau in cazul unor producatori full no frost. Sunt si cateva cazuri in care doar congelatorul este no frost iar frigiderul este cu racire statica; in acest caz producatorii mentioneaza clar acest lucru. 
Sistemul no frost poate fi gasit sub diferite formule: souround no frost, multiflow no frost, D.A.F. (dynamic air flow). Toate indica faptul ca fantele prin care este introdus aerul sunt dispuse in asa fel incat racirea sa se faca mai uniform si mai repede.
   

     Racire statica (Dezghetare automata) = racirea se realizeaza in interiorul compartimentelor, in urma acestui proces se formeaza un strat de gheata. In frigider racirea se face prin peretele din spate, iar gheata formata pe acest perete se topeste automat la anumite intervale, apa rezultata se scurge printr-un orificiu aflat la baza peretelui si este colectata intr-o cuva deasupra compresorului (motorului), unde se evapora ajutata de caldura degajata de motor.
Congelatorul trebuie dezghetat manual de 2 ori pe an. Congelatoarele cu racire statica nu au dezghetare automata.

    Racire statica (Dezghetare automata) = racirea se realizeaza in interiorul compartimentelor, in urma acestui proces se formeaza un strat de gheata. In frigider racirea se face prin peretele din spate, iar gheata formata pe acest perete se topeste automat la anumite intervale, apa rezultata se scurge printr-un orificiu aflat la baza peretelui si este colectata intr-o cuva deasupra compresorului (motorului), unde se evapora ajutata de caldura degajata de motor.
Congelatorul trebuie dezghetat manual de 2 ori pe an. Congelatoarele cu racire statica nu au dezghetare automata.
   

    Ventilatie = unele frigidere cu racire statica au in interior un ventilator ce ajuta la o racire mai rapida si la uniformizarea temperaturii.
Acest ventilator functioneaza doar cand usa frigiderului este inchisa pentru a preveni pierderea de aer rece. Ventilatia este specificata in varii forme ( A.I.R., Power ventilation, etc).

                                              Schema bloc

      (a modelului Arctic  NC9600 – No Frost Electric )

1.1      Informatii generale :

 

                       Refrigerant    R134a

                       Volum total   435 litri

                       Dimensiuni    1870 x  700 x  660 mm

                       Rafturi            Sticla

                          Culori             Alb-Argintiu

                          Cod produs     6069483180

1.2      Mesaje de eroare  pe display-ul electronic : 

 

              

         

             E0  : Senzor  compartiment  cogelator  defect

           Motocompresorul si  ventilatorul functioneaza . Clapeta servoasistata functioneaza conform comenzilor  primite . Aceasta situatie  poate cauza  inghetarea alimentelor  in compartimentul de racire .   Verificati conexiunile senzorului . Inlocuiti senzorul dak este  necesar .
                            

                          E1 : Senzor dezghetare defect

            Faza de dezghetare continua  timp de 20 de minute . Aceasta poate conduce  la acumularea de gheata pe  vaporizator si temperature din racitor  va creste . Verificati conexiunile  senzorului . Inlocuiti senzorul dak este necesar .

                 

                        E3 : Senzor  compartiment racire defect

            

             Clapeta servoasistata  si ventilatorul functioneaza in regimul 3 minute PORNIT si 7 minute PAUZA .Aceasta poate conduce la temperaturi neconforme in racitor( prea ridicate sau prea joase , in functie de temperature ambientala ) . Verificati conexiunile senzorului .Inlocuiti senzorul daca este necesar .

                   E4 : Rezistenta dezghetare defecta

             De 4 ori faza de dezghetare a durat mai mult de 60 de minute. Aceasta situatie poate conduce  la nerealizarea  temperaturilor  in compartimentul de racire . Verificati rezistenta de dezghetare si conexiunile  sale  . inlocuiti rezistenta de dezghetare  daca este necesar  .

  

             

               E5 : Clapeta servoasistata  ( damper) defecta

               Clapeta servoasistata nu si-a modificat pozitia  in timp de 2 minute . Aceasta poate conduce  la temperature neconforme in racitor prea ridicate sau prea  joase , in functie de pozitia in care  a  ramas  clapeta  . Verificati conexiunile si functionarea clapetei servoasistate cu ajutorul programului  deauto-test . Verificati rezistenta de incalzire . inlocuiti clapeta servoasistata daca este necesar  .

                

    Display PCB                - Afisaj electronic

Defrost sensor (NTC)  - Senzor  dezghetare

FRZ sensor (NTC)       - Senzor congelator

FF sensor (NTC)          - Sensor racitor

FRZ FAN                      - Ventilator  congelator

FRZ Lamp                   - Lampa congelator

Button                          - Intrerupator

FF Lamp                      - Lampa racitor

Thermal fuse                - Termofuzibil

Heater                           - Rezistenta incalzire

Defrost Heater              - Rezistenta dezghetare

Motorized Buffle          - Clapeta servoasistata   

                                  Bibliografie

    Manual de Service :

    modelele: - NCO9600

                     - NDP9310A

                      - RDP6900

                     - CCH4860

 

 http://www.dgmarket.ro/eproc/np-notice.do?noticeId=2286072

 

http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/curatarea_frigiderului_152566.html

 

 

 loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Instalatii


Arhitectura
Cadastru
Instalatii


loading...