Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» TEORIA GENERALA A MUZICII


TEORIA GENERALA A MUZICII
TEORIA GENERALA A MUZICII

Arta muzicala dispune de un sistem teoretic propriu, ce se cuprinde intr-un numar de discipline cu preocupari distincte - fiecare tratand una sau alta din la­turile sale.

- Teoria muzicii prezinta fenomenul muzical sub aspect melodic si ritmic, precum si o serie de principii necesare intelegerii si cunoasterii celorlalte laturi ale fenomenului (dinamica, timbrul, reprezentarile grafice, elemente de sintaxa melodica etc.).

- Armonia are drept obiect studiul acordurilor - explicandu-le morfologic si functional si trecand apoi la inlantuirea lor artistica.

- Polifonia studiaza arta conducerii simultane a mai multor melodii prin variatele mijloace oferite de tehnica contrapunctului si a fugii.

- Formele au ca obiect studiul tiparelor componistice (arhitectura lucrarilor) si relatia acestora cu continutul emotional al operelor de arta.

- Instrumentatia si orchestratia au in unghiul lor de observare si studiu elementele de tehnica vocala si instrumentala, precum si utilizarea lor in arta compozitiei.

- Estetica muzicala, stiinta complexa, studiaza legile generale ale artei su­netelor; problemele privitoare la esenta acestei arte si raporturile ei cu realitatea ; relatia dintre continutul si forma expresiei artistice; conceptiile estetice ale diferitelor scoli muzicale de creatie etc., revenindu-i in final rolul de a formula criteriile de orientare in aprecierea si selectarea valorilor artistice de nonvalori.

- Compozitia, studiu teoretico-practic de chintesenta, are drept scop utilizarea cu maiestrie a tuturor mijloacelor de expresie ale artei muzicale in procesul creatiei.

Ideile, tezele si principiile ce dezvolta si trateaza fiecare dintre aceste discipline alcatuiesc laolalta teoria generala a artei muzicale.

Metoda de lucru in acest vast domeniu al gandirii teoretice muzicale poate fi:

- analitica in cazul ca se procedeaza la cercetarea si studierea fenome­nului artistic deja elaborat;

- sintetica, imbinata cu cea imaginativ-creatoare, daca este vorba de insusi procesul de elaborare a operei de arta.

Se fac, de asemenea, operatii de comparare, abstractizare si generalizare, avand permanent ca punct de referinta practica artistica de creatie si interpretare.loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
CANTECE CU SEMNIFICATII DIVERSE
PROBLEME GENERALE ALE FOLCLORULUI
INTONATIA TEMPERATA
CANTECUL DE LEAGAN
DOINA
FOLCLORUL ROMANESC IN CONTEMPORANEITATE
MUZICA DANSURILOR POPULARE
INSTRUMENTE AEROFONE
FORMATII INSTRUMENTALE PE ZONE FOLCLORICE
Clasificarea repertoriului pentru copii - folclorloading...