Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Richard Wagner


Richard Wagner
                      Richard Wagner

             Nascut in 1813, la Leipzig, Richard Wagner a ramas din fasa fara tata.In scurt timp, mama sa se recasatoreste cu Ludwig Geyer, actor pictor si impresar. Acesta primind postul la Teatrul Liric din Dresda, face ca familia sa se mute in capitala Saxoniei, unde micul Richard traieste in mediul teatral. Aici asculta si multe  opere “Freischütz” impresionadu-l in mod deosebit. Dupa moarte lui Geyer, familia se intoarce la Leipzig, oras in care tanarul Wagner frecventeaza concertele orchestrei “Gewandhaus”, creatia simfonica beethoveniana atragandu-l in mod deosebit.

  Temperament vulcanic, cu caracter instabil si o fire dominatoare, dupa propria sa expresie el a “cantat totdeauna in fortissimo, pe toate coardele sufletului sau[1], tinzand catre o expresie muzicala cat mai elocventa si faurind un nou limbaj, capabil sa redea intensitatea dramatica a luptei si a zbuciumului sau sfasietor. Fire entuziasta, animata de mari idealuri artistice, musician dominant de verdictul expresiei muzicale, va fauri imagini de netagaduita forta expresiva. Spre deosebire de Berlioz, ale carui incercari de dramatizare a simfoniei si de simfonizare a operei nu au fost mari izbutiri, Wagner a impus culturii europenei “Drama muzicala romantica”, prin sinteza operei simfonice cu drama muzicala.

  Cu exceptia uverturii “Faust”, a sonatelor si simfoniilor scrise in anii tineretii, a  “Cantecelor” pe textile Mathildei Wesendonck si a lucrarii orchestrale omagiale “Idila lui Siegfried” inchinate Cosminei,  creatia sa este in intregime dedicata operei. In primele opere nu s-a putut rupe de traditie, urmand modelul operei romantice germane.

      In privinta limbajului muzical, Wagner a dezvoltat realizarile romanticilor si a creat premisele innoirii mijloacelor de exprimare si a procedeelor de constructie. Creatia sa ramane un tezaur de pret al culturii muzicale europene.El a reliefat in dramele sale marile aspiratii ale spiritului uman si imposibilitatea implinirii acestora in societatea timpului.

           Viata si creatia sa au provocat pasionate polemici in viata muzicala a Europei, wagnerismul fiind socotit de unii ca daunator, de altii ca generator de mari idei si opera”[2].

   [1] Pascu, George si Botocan Melania, Carte de istorie a muzicii volumul I, Vosiliana,Iasi,2003, pag 369;

[2] Pascu, George si Botocan Melania, Carte de istorie a muzicii volumul I, Vosiliana,Iasi,2003,pag377;


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
Mecanismul auditiei
Elvira Donnarumma - compozitor
Giovanni Martinelli
Acompaniamentul muzical in gimnastica artistica
Enarmonia sonora
Alfredo Kraus - tenor spaniol
Cei trei rivali: Stagno, Masini, Gayarre
Gaetano Lama: 1886 - biografie
Improvizatia armonica in stilurile Be bop si Post bop
Articulatia