Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Microintervale acustice


Microintervale acustice
Microintervale acustice

În scopul redarii microintervalelor apartinand diferitelor sisteme de intonatie - netemperate si temperate - ori pentru a masura intervalele muzicale obisnuite, acustica utilizeaza urmatoarele dimensiuni si unitati mai mici decat semi­tonul: coma, savartul si centisunetul.

a)    Coma, microintervalul sistemelor netemperate de intonatie (naturale), are o marime variata, in functie de sistemul careia apartine (8 feluri de come in sistemul lui Zarlino; l in sistemul Pitagora).

b)   Savartul, microinterval rezultand din logaritmii zecimali inmultiti cu 1.000 (marimea unui savart = 0,001), serveste drept unitate acustica de masurare a intervalelor uzuale. Valoarea sa acustica este, aproximativ, a 50-a parte dintr-un ton egal temperat, un semiton egal temperat fiind de 25.086 savarti, iar octava perfecta continand 301,03 savarti.

c)  Centisunetul este conceput ca o subdiviziune a semitonului egal temperat, un semiton de acest fel valorand 100 centi (4 centi = aproximativ l savart),de   unde octava in intregimea ei va avea l 200 centi (12 semitonuri x 100= 1200).

Calculul prin centi are avantajul ca, in locul operatiunilor de inmultire sau impartire a fractiilor ce reprezinta raporturile de inaltime dintre sunete, se aduna sau se scade valoarea lor in centi (se inlocuiesc deci operatiuni aritme­tice de gradul doi prin operatiuni mai simple, de gradul unu).In limba greaca, komma = bucata, taietura, virgula.

Dupa numele fizicianului francez Felix Savart (1791-1841), care a sugerat utilizarea unei astfel de unitati in masurarile acustice.

Ideea de a diviza octava in centi apartine fizicianului englez John Ellisloading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
Instrument de percutie
LUCRARE DE ADMITERE - Dansul si persoanele care intra in contact cu el
Microintervale acustice
MUZICA DANSURILOR POPULARE
Istoric despre aparitia si evolutia chitarei in timp
CANTECE CU SEMNIFICATII DIVERSE
CANTECUL DE LEAGAN
Referat Muzica Luchian Mihalea
INSTRUMENTE CORDOFONE
REPERTORIU FUNEBRUloading...