Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Fenomenul artistic muzical in general


Fenomenul artistic muzical in general
Fenomenul artistic muzical in general

De mii de ani, muzica - arta sunertelor - constituie obiectul discutiilor si consideratiilor izvorate din variatele domenii ale gandirii, fiind una din componentele de seama ale culturii umane.

Prin termeni si sensuri proprii, fiecare domeniu a cautat sa ajunga la pre­cizarea si formularea scopului, mijloacelor si chiar a esentei acestei arte.

Estetica - bunaoara - trateaza muzica drept arta a exprimarii frumosului prin mijlocirea sunetelor, a reflectarii si reprezentarii vietii afective (spirituale) prin imagini sonore, punandu-ne astfel in contact cu legile cele mai generale ale acestei arte.Filosofia - abstractie  facand   de  unele  speculatii  proprii   domeniului  - vede in arta muzicala un sistem aparte de gandire, o gandire generata de subti­litatea si profunzimea exprimarii pe calea sunetelor.

Domeniul lingvistic designa uneori muzica prin expresia de „limbaj al su­netelor”, un limbaj care nu cunoaste granite - fiind universal si circuland cu aceeasi usurinta pe toate meridianele lumii.

Matematica si logica ne trimit - cand definesc muzica - la principiile de ordine, simetrie si proportie ce dirijeaza si caracterizeaza operele muzicale de arta, facand apel la cunoasterea rational-intelectuala a acestora.

Tot astfel sociologia, istoria  artelor,  etnografia,  psihologia,  pedagogia  - precum si alte domenii ale gandirii umaniste - fac adesea referiri la valoarea educativa si documentara a muzicii, la sensurile ei etice si sociale, la capacitatea sa de a influenta omul si societatea tuturor timpurilor.

Numeroase sunt, de asemenea, consideratiile venite direct din sfera gan­dirii muzicale (muzicologiei), toate convergand spre ideea centrala ca aceasta arta reuseste sa zugraveasca, prin imagini de mare sensibilitate, forta si patrundere artistica, lumea complexa a trairilor si starilor sufletesti pe care le in­cearca fiinta umana.

Arta muzicala constituie, asadar, o valoare cultural-spirituala, un limbaj, un mijloc universal de exprimare, de care se serveste din timpuri preistorice in­treaga omenire: iar daca o privim prin prisma intensitatii emotiilor pe care le incearca interpretii de seama si diversii ei creatori - de la cei anonimi ai ciutu­lui popular pana la genialii reprezentanti ai creatiei culte -, muzica este arta de a trai si exprima prin mijlocirea sunetelor.

Dezvoltand continuu elementele sale de expresie, muzica a ajuns la gradul de inalta manifestare a simtirii si gandirii umane, a carei capacitate de reflec­tare, de oglindire a vietii afective a inraurit nespus de mult omenirea, contribuind - impreuna cu celelalte domenii ale culturii - la cunoasterea si transformarea omului si a lumii inconjuratoare.[1]
Ca orice arta, muzica dispune de o stiinta proprie - in sensul cel mai autentic al notiunii -, ce se ocupa cu studiul si cercetarea legitatilor si rapor­turilor de care sunt conduse operele sale.

Stiinta generala a muzicii poarta numele de muzicologie.

Ea cuprinde totalitatea cunostintelor si studiilor sistematice asupra fenome­nului muzical privit sub cele trei ipostaze : creatia, interpretarea si receptarea operelor de arta.

Fata de obiectivele cercetarii si studierii fenomenului muzical in com­plexitatea sa, se disting urmatoarele domenii muzicologice fundamentate:

-                                                   teoretic

-                                                   istoric

-                                                   etnografic

psihologic.[1]              Preceptele   muzicii   ca   arta   se   dezvolta   pe   larg   de  catre   estetica   muzicala;   de  aceea, nu constituie obiectul special al lucrarii de fata.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
Referat Muzica Luchian Mihalea
Legatura dintre vers si melodie sub raportul continutului
REPERTORIUL PASTORESC
REPERTORIU FUNEBRU
SISTEME INTONATIONALE NETEMPERATE
Legatura structurala dintre vers si melodie
Mecanismul auditiei
MUZICA DANSURILOR POPULARE
CANTECE CU SEMNIFICATII DIVERSE
Definirea sunetului ca fenomen complex