Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Alte cazuri de improvizatie modala


Alte cazuri de improvizatie modala
Alte cazuri de improvizatie modala

Improvizatia se poate exersa in legatura cu o infinitate de scari muzicale. In exemplul/ exercitiu de mai jos am ales un mod ce include o secunda marita intre treptele a II-a si a III-a, specific muzicii din Orientul Apropiat, Magreb si sudul Peninsulei Balcanice.

Exercitiul 5

 

Desigur ca aspectul frust, fara melisme* al melodiei face ca fragmentul nostru sa se apropie mai mult de o viziune mozartiana a lumii orientale decat de melodica specifica acestei regiuni. Pentru a obtine o anumita culoare locala in improvizatie nu e suficienta folosirea unei scari muzicale. E nevoie de integrarea mai multor elemente care tin de expresie si stilistica. Daca adaugam la melodia initiala cateva melisme si ornamente**lucrurile vor arata cu totul altfel. Am prezentat un exemplu in acest sens la anexa 4.

Pe track-ul 7 al CD-ului se afla un acompaniament pentru exersarea unor astfel de calatorii modale. Pentru inceput pot sugera folosirea urmatoarelor moduri:  

- Frigian cu treapta a III-a urcata – E, F, G#, A, B, C, D, E

- Frigian cu treptele a III-a si a VII-a urcate – E, F, G#, A, B, C, D#, E

- Dorian cu treapta a IV-a urcata – E, F#, G, A#, B, C#, D, E - frecvent intalnit in folclorul romanesc vechi si unul dintre modurile folosite de George Enescu in celebrele sale Rapsodii.

*Aici termenul melisme se refera la alunecari dinspre un sunet pe altul si la repartizarea mai multor inaltimi pe un singur atac.

** ornament inseamna transformarea unei inaltimi initiale intr-un grup de sunete, proces care nu schimba sensul muzical initial dar aduce mai multa varietate melodica.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Muzica
Microintervale acustice
Teme principale in studiul improvizatiei jazzistice de factura traditionala
ISTORIA MUZICII
Scara generala sonora
INTONATIA TEMPERATA
TEORIA MUZICII
TEORIA GENERALA A MUZICII
LUCRARE DE ADMITERE - Dansul si persoanele care intra in contact cu el
STILUL MODERN - FOLCLOR
Versul popular cantat