Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place. ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism


Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Analiza comparata a designului ziarului ,, Jurnalul national “ cu ziarul ,, Adevarul”


Analiza comparata a designului ziarului ,, Jurnalul national “ cu ziarul ,, Adevarul”
Analiza comparata a designului ziarului ,, Jurnalul national “ cu ziarul ,, Adevarul”

1.   Istoric

1.1  Jurnalul NationalZiarul a fost fondat in 7 iulie 1993. In luna iunie 1995 a fost fondata Compania Jurnalul care face parte din grupul media al holdingului Intact. Jurnalul Național este principala publicație a grupului.

In 9 noiembrie 1998, ziarul a inceput sa apara in format tabloid, fiind structurat pe pagini fixe: Politic, Actualitate, Eveniment, Interviu, Monden, Sport, Extern, Adevaruri Scandaloase. Lansarea „Jurnalului Național – Ediția de Chișinau” s-a realizat in 6 martie 2000 printr-un eveniment-spectacol in aer liber, organizat in Piața Adunarii Naționale din Chișinau. La spectacol au participat peste 80.000 de persoane din intreaga Republica Moldova, evenimentul fiind considerat de autoritațile locale drept „cel mai important de la Declarația Independenței”

In 7 mai 2001, cotidianul „Jurnalul Național” și-a modificat din nou formatul și grafica, acestea fiind apropiate de cele ale cotidianului britanic „The Guardian”. Odata cu schimbarea formatului din 2001, „Jurnalul Național” a lansat concursul „Redactor-șef pentru o zi”, concurs dotat cu un premiu in valoare de 1.000 de dolari și care a fost mediatizat intens pe canalele media (Antena 1, Tele 7 ABC, Prima TV, Radio Romania Actualitați, Radio 21, Radio Total, Europa FM, Radio Romantic);

Cota de piața a „Jurnalului Național” a scazut dramatic (de la 15% in vara lui 1999, la 6% in 2002), ca urmare a trecerii cotidianului la un nou format.

Redactorul șef al unei publicații, redactorii șefi-adjuncți și șefii de departamente au obligația de a adapta conținutul articolelor care sunt publicate in funcție de cererea cititorilor. Astfel, Jurnalul Național a realizat la inceputul lui 1999 un sondaj printre cititorii sai, in urma caruia s-a decis marirea spațiului alocat articolelor referitoare la crime, violuri, accidente și incendii. Pentru creșterea numarului de cititori, precum și pentru atragerea persoanelor cu specializari dintr-o serie de domenii, Jurnalul Național a editat din 1999 pana la schimbarea formatului, pagini speciale cu frecvența saptamanala:

luni: „Piața de capital” – cuprinzand informații financiar-bancare;

miercuri: „Tehnologia Informației” – noutați din lumea informaticii;

joi: „Asigurari” – noutați din domeniul asigurarilor;

sambata: „Magazin Auto” și „Sanatate”.

Dupa schimbarea formatului s-au pastrat doar paginile speciale cu informații financiar-bancare (joi) și tehnologia informației (miercuri).

Conținut:

32 pagini, format mare, din care 12 color

14 pagini publicitate

Un supliment diferit in fiecare zi in afara de sambata și duminica

Secțiuni: Observator, Eveniment, Ancheta, Reportaj, Analiza, Politic, Special (Campania Turul Romaniei Jurnalul, Croaziera Jurnalul etc.), Economic-Business, Externe, Viața sanatoasa, Calendar, Vremea, Cultura / Mass-media, Televiziune (programul tv), Teste – Jocuri, Monden, Sport

Conține editoriale semnate de personalitați din diverse domenii:

- presa: Marius Tuca, Ion Cristoiu, Tudor Octavian, Mircea Cartarescu, Marian Nazat, Lucian Avramescu, Dan Constantin, Andrei Bacalu, Marina Constantinoiu, Victor Ciutacu, Valentin Zaschievici, Radu Tudor, Valentin Stan, Mircea Badea, Florin Chilian;

- economic: Florin Cițu, Adrian Vasilescu, Ilie Șerbanescu, Daniel Daianu, Ionuț Balan, Mihai Tanasescu, Gabriela Vranceanu-Firea, Lucian Mandruța;

- politic: Laszlo Borbely, Adrian Nastase, Ion Mihai Pacepa, Lucian Bolcaș, Mona Musca, Lavinia Șandru.

Publicul ținta este situat in categoria de varsta 20-40 ani, in randurile persoanelor cu venituri și studii peste medie.

1.2 Adevarul

 A fost fondat in 1888 de Alexandru Beldiman si a aparut la Bucuresti  din 15 august 1888, pana in 1914. In  1919 a reaparut  pana in 1937, cand a fost suspendat pana in 1946. Dupa cinci ani, in 1951, regimul comunist ii suspenda aparitia. In primele zile de dupa Revolutia din 1989 ziarul Scinteia, oficios al Partidului Comunist Roman, si-a schimbat denumirea mai intai in “Scinteia Poporului”, iar apoi in “Adevarul. In anul 2008,  Adevarul este preluat de compania media Adevarul Holding.

Cotidian national de informatie generala ce apare de luni pana sambata (inclusiv) la nivel national. Ziarul 'Adevarul' se prezinta sub forma de tabloid, cu dimensiunile tiparului de 29.50 cm x 50.00 cm, avand 24-32 pagini, integral policromie.

Tirajul ziarului 'Adevarul' este de 87.000 exemplare pe editie.

Ziarul Adevarul se adreseaza cu precadere persoanelor cu varsta cuprinsa intre 25 - 45 ani, cu venit mediu sau ridicat, absolventi de liceu sau universitate.

Are si un supliment cultural Adevarul Literar si artistic. In anul 2008, Adevarul a lansat o colectie de carti, care apare in fiecare joi, numita Adevarul: 100 de carti pe care trebuie sa le ai in bibiloteca.

Alte colectii:

1. Biblioteca Adevarul pentru copii

2. Colectia Pictori de Geniu

3. Enciclopedia Disney

4. Colectia Jules Verne

5. Ghiduri Turistice

6. Marile Muzee ale Lumii

Si la noi, ca si in Vest, piata ziarelor de mare tiraj se confrunta cu un trend descendent al vanzarilor si-a numarului de cititori. Principalul vinovat al acestei stari de fapt este Internetul si popularitatea sa aflata intr-o continua crestere.

Pe fondul acestei realitati, echipele de manageri ale principalelor cotidiene, apeleaza la acele produse sau suplimente pe care le gasim impreuna cu ziarul , ambalate intr-o folie si vandute la pachet, la un pret ceva mai mare. Astfel am putut vedea la punctele de vanzare a presei, de la detergent si produse cosmetice pana la dvd-uri, clasamente si carti.

Tot la carti au apelat si cei de la Adevarul pentru a impulsiona vanzarile. De aici si pana la declansarea nebuniei la nivel national a fost doar un pas. In fiecare zi de joi, saptamanal, cei

care cumpara ziarul , primesc un volum din cele peste 100 care vor imbogati bibliotecile cititorilor, in decursul celor 2 ani de program. Cartile sunt impecabile din punct de vedere al calitatii copertii si tipariturii, iar primele doua au fost oferite gratuit impreuna cu ziarul Adevarul.

2. Elemente principale de machetare si punere in pagina

a)Formatul ziarelor

Jurnalul national: format mare cu pagina tiparita de A2.

Adevarul: format tabloid, cu pagina tiparita A3;

b)Coloanele ziarelor

Jurnalul national: cinci coloane

Adevarul: sase coloane

c) Fonturi

“La revistele cu aparitii frecvente este obligatorie colaborarea cu paginatorii profesionisti si specialistii in grafica (…) Cu cat un paginator va sti mai multe despre tipurile de litera, despre istoria evolutiei si folosirii lor, cu atat mai mult le poate aplica in mod creator.”( Pierre Duplan. Roger Jauneau)

Jurnalul national: times new roman, corp de litera 12, pentru text; corpuri de litere 45, 72 pentru titluri pe trei si patru coloane si corp de litera 18 pentru titlu pe o coloana; corp de litera 18 pentru rezumate; corp de litera 10 ingrosat pentru legendele fotografiilor;  

Adevarul: times new roman, corp de litera 12 pentru text, corp de litera 14 ingrosate pentru rezumate; corp de litere 24 pentru supratitluri; corp de litera 45, 65, 95 pentru titluri. 

d) Prima pagina – Frontispiciul

“Pagina intii” este considerata oglinda comunicationala a ziarului. In sedintele de macheta, din dimineata zilei de aparitie, pagina intii se discuta separat, de obicei in finalul intalnirii (ex. “Adevarul”). Si este normal sa fie asa, de vreme ce ea exprima tensiunile zilei, dar si maxima tensiune profesionala: faptele, evenimentele, opiniile considerate cele mai importante, din punctul de vedere al echipei redactionale; titrarea sugestiva, expresiva, cu puternic impact la

public; scriitura fluenta, concisa, exacta; un mesaj clar, coerent; imaginile care sa completeze sau care sa fie, prin ele insele, evenimente definitorii pentru intentia informationala a zilei respective.

Jurnalul national: respecta ziarele traditionale, avand pusa marca ziarului deasupra pe prima pagina.

Pagina intii de tip vitrina.

Adevarul: marca ziarului e aliniata de la stanga spre dreapta pe cinci coloane.

Pagina intii predominant comentativa-informativa.

e) Motto-ul si cartusele

Jurnalul national: cele doua cartuse de langa frontiscipiu cuprind: cel din stanga ziua aparitiei si editia, iar cel din dreapta numarul de pagini, anul aparitiei si numarul aparitiei.

In interiorul frontiscipiului este trecut mott-ul “ziar vertical”, site-ul de pe internet al ziarului si cifra de 696.000 de cititori in fiecare zi.

Adevarul: are un singur cartus in partea dreapta a frontiscipiului, in care se afla scrise mai multe specificatii: cu corp de litera 32: azi ai carte, sub care apare ziua aparitiei, numarul aparitiei, site-ul de pe internet al ziarului, anul cand a fost fondat si specificatia: 7 zile din 7.

f) Titlurile

“Titlurile sunt creatia jurnalismului popular. Scopul ziarului popular este sa retina atentia cititorului, sa-i stimuleze interesul si sa-i dea posibilitatea sa vada dintr-o privire ce este mai semnificativ in stirile zilei. Aceasta se obtine prin folosirea generoasa a titlurilor. Dar se poate face si abuz de titluri si, in special, de “banner”. Titlurile pot fi cat se poate de senzationale si de tipatoare, dar nu este permis ca ele sa deformeze stirile, numai de dragul efectelor senzationale (…) O anumita propozitie de exagerare este justificata, chiar necesara, dar exagerarea nu inseamna falsificare. Lupa nu este identica cu oglinda stramba.” –( R.D. Blumenfeld.)

Titlurile constituie atu-ul vizual caracteristic ziarului modern. Ele accentueaza dimensiunea frapanta a presei scrise. Cu precadere, cotidianele populare mizeaza pe puterea de impact a titlurilor si, nu de putine ori, in “manseta” sau frontul paginii intalnim titluri cu litera de afis (tip banner- “flamura”). Ca sa nu mai vorbim de tabloide, care mizeaza pe puterea de senzationalizare a titlurilor; adesea, pe prima pagina se publica doar un titlu de senzatie si o

fotografie (tot de senzatie).

Jurnalul national: titlurile de pe prima pagina sunt titluri pe patru coloane, cu corp de litera 45 si 72. Sub frontiscipiu exista un titlu negativ pe fond verde inchis si o fotografie bust a unui barbat: “Sorin Beraru, bacilul care loveste de la distanta spitalele romanesti”.  Mai exista si o trimitere si un scurt rezumat scrise cu font verde inchis pe un fond verde deschis. Acest titlu conceput ca si titlu carlig este urmat de un alt titlu: “Vacuta Angus si prostia omeneasca2; care este asezat deasupra unei fotografii. Tot pe prima pagina, in a doua jumatate a ziarului mai apare

un titlu cu corp 72: “Grecia are gripa, noi tusim”. Acest titlu are o un subtitlu, iar textul are pe coloana a treia un rezumat. Coloana din partea dreapta, pe un fond verde, cuprinde doua inceputuri de articole, care se continua pe paginile interioare, o atentionare ca in ziua aparitiei

ziarul are ca supliment un volum de Enciclopedie britanica, sub care se afla vremea. In partea de jos a coloanei se afla o reclama pentru postul TV Antena 3 si codurile de bare.La baza pagini intai se afla un cartus megru care se intinde pe toate cele cinci coloane. Acesta este format din doua elemente: primul - “Miscarea de rezistenta” cu fonturi de culoare maro, corp de litera marimea 45 si textul scris cu alb: “Pentru ca a inceput sa ne fie rusine sa recunoastem in afara tarii ca suntem romani”.
Adevarul: Primul titlu care se vrea ca si carlig pentru cititori este pe font negativ pe fond rosu, intins pe trei coloane si inalt de 3 cm: “Funar, ultimul pensionar de lux al politici” si fotografia senatorului. Langa el este prezentat suplimentul ziarului din aceasta zi numit A2, si titlul: “Divele au alungat poantele din reclame”, linga care apare o fotografie bust a Andrea Marin. Urmatorul titlu, care este dominant: “Salvatorul din Himalaya” are un supratitlu: “Romanul Horia Colibasanu, prieten de nadejde”. Sub titlu exista o fotografie, pe patru coloane, care are incadrata o explicatie. Articolul are un rezumat pe coloana si dupa parcurgerea textului de pe trei coloane se continua in paginile interioare. In partea dreapta exista doua coloane accentuate care trimit la rupricele permanente din cadrul ziarului. Cele trei trimiteri incep pe pagina intai si se continua in interior. Sub aceste trimiteri se afla doua reclame pentru cartile care insotesc ziarul adevarul. Prima pagina cuprinde pe patru coloane trimiteri la rubricile fixe: editorial, tableta zilei, comentatori, zig-zag si caricatura. In partea dreapta jos nelipsitele coduri de bare.

g) Paginile interioare

Jurnalul national: Pagina 2 are un titlu bun de pagina intai. Sub articolul dominant se afla o caricatura si cateva vorbe de duh. Cotidianul respecta regula si incheie pagina cu cartusul redactional si alte date informative utile despre ziar, tipografie, redactie si editor.

Pagina 3, una dintre paginile importante intr-un cotidian se pierde in doua titluri banale, fara carlig la cititorii. O treime din pagina sunt ocupate de reclame proprii la doua carti ca supliment la ziar. Interesante si pline de umor sunt trei rubrici permanente pe o coloana fiecare, si care incheie pagina 3: intrebari, enervari si mirari.

Pagina 4 - 5 cuprinde un singur articol si patru fotografii, spart de cinci accenturari cu corp 24. O fotografie mare pe cinci coloane, se continua pe ambele pagini.

Pe pagina 6, un articol important: “Educatia, destabilizata prin lege” are o fotografie pe

toate cele cinci coloane de ziar, care arata un grup de eleve dintr-o clasa, din care una deseneaza inimioare. Fara indoiala ca fotografia este una aleasa la intamplare si nu are menirea de a atrage cititorul, iar textul nici atat, tinand cont ca este un fragment.

In pagina 7 o fotografie pe 3 coloane si jumatate din coloana cu o cladire si un sodlat care merge cu mainile in buzunar. Sub acest articol se afla o continuare de pe pagina intai, accentuata de o coloana in gri. In partea dreapta un editorial de pagina, intins pe o coloana si numit “prohodul privatizarii”,semnat de cunoscutul jurnalist Victor Ciutacu.

Pagina 8 prezinta: “Expozitia mileniului in “Perla Orientului”, cu un subtitlu la fel de incitant: “Cea mai mare expozitie din toate timpurile se deschide la Shanghai”. Articolul are o fotografie (bine aleasa) pe patru coloane si exista o accentuare de o coloana cu corp de litera 18, despre cat a cheltuit Romania.

Pagina 9 reprezinta ca titlu dominant un articol scris de Mircea Geoana, redactat pe 4 coloane. O fotografie a semantarului si o accentuare de o coloana completeaza “Acel 1 Mai de care avem nevoie. In partea stanga o coloana pe fond grii, cu doua stiri scurte: “Targ de produse” si “Fotbal dimineata?”. Partea a doua paginii este ocupata de un articol cu un titlu atragator: “276 de romani morti in accidente de munca”.

Paginile 10 si 11 au doua titluri dominate, care fara indoiala atrag cititorul. Fiecare articol are cate o fotografie pe trei coloane. Ambele pagini, de la jumatate spre finalul pagini au reclame publicitare, una care se refera la Concertul lui Bob Dylan iar a doua o reclama proprie, pentru editia de luni, care are ca supliment o carte. Cea de a doua reclama este pe cinci coloane si este pentru firma Vodafone.

Pagina 12 cuprinde trei opinii interesante si pertinente, semnate de Dan Constantin, Marian Nazat si Tudor Octavian. Gasesc oportuna rubrica de opinii ,dar nu e potrivita asezarea acesteia pe pagina de mijloc a ziarului.

Pagina 13 cuprinde un articol despre “Selectia naturala a spermatozoizilor” si o fotografie a unui spermatozoid, iar pe coloana un articol despre “Risc real de contaminare”. a doua parte a pagini sunt reclame la cartile ca supliment la ziar si la un spectacol de cascadorie numit sugestiv “Galop Show”.

Pagina 14 cuprinde in jumatatea de sus un titlu atragator pentru iubitorii de muzica folk: “Duete de mai: Batu cu Baboi si Andries cu Mintuleasca”, textul pe doua coloane este completat

cu o fotografie foarte sugestiva a lui Marius Batu si Eugen Baboi, dintr-un concert life. Pe o coloana se anunta Festivalul “Crazy Salsa” de la Mangalia. A doua parte a ziarului cuprinde doua reclame. 

Pagina 15 un titlu “Gelozia ruseasca”. Articolul este semnat de un corespondent de la Chisinau, Vitalie Calugareanu. Articolul are o fotografie foarte reprezentativa, care il arata pe seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov. Pe o coloana doua stiri scurte, una se refera la Singapore, iar a doua completeaza articolul dominant. Si aici a doua jumatate a paginii de ziar este ocupata de doua reclame publicitare.

Pagina 16 este o pagina culturala cu scurte informatii culturale, apoi o rubrica permamenta “omul zilei”, in care este prezentat criticul teatral Ion Parhon. In adoua jumatate paginei se afla un articol dominant “Fara public nu exist”, in care este omagiata actrita  Maia Morgenstern, care isi aniverseaza in ziua aparitie ziarului ziua de nastere. Pe o coloana informatii

astronomice si scurte stiri culturale.

Pagina 17 este in totalitate ocupata de starea vremii cu foarte multe amanunte.(prea mult spatiu dedicat acestei rubrici)

Pagina 18 are doua coordonate, jumatatea de sus este destinata anunturilor de mica publicitate, iar partea de jos doua reclame.

Pagina 19 se vrea o pagina de suflet. Fotografia pe doua coloane, reprezinta sugestiv pe un copil bolnav, iar explicatia intregeste designul. Pe coloana se afla editorialul paginii “Norocul de a gasi si de a iubi un creion” scris de Florin Condurateanu. In partea de jos a paginii pe patru coloane un al doilea editorial “Talmes - balmes.

Pagina 20, ca rubrica permanenta “special cultura” are un un articol pe patru coloane, cu titlu “Important e ca am jucat, indiferent de rezultat”, care prezinta Gala teatrului Tanar. Pe coloana din dreapta, pe un fond gri, trei stiri culturale, din care iese in evidenta “AC/DC de la A la Z”.

Pagina 21 e rezervata memoriilor din inchisoare a Zoiei Ceausescu. Articolul se intinde pe trei sferturi de pagina, pe cinci coloane si are o fotografie a Zoiei, intr-o ipostaza blajina.

Paginile 23 si 23 sunt dedicate sportului, iar fotbalul ocupa cel mai mult. Fotografiile sunt alese cu grija, nu exista spatii moarte si sugereaza miscare. Pe ambele pagini se afla reclame

publicitare.

Ultima pagina este ocupata de o reclama publicitara pentru un spectacol TV de comedie la Antena 1.

 

Adevarul - editia de vest are doua caiete de 24 de pagini fiecare.

Paginile 2 si 3 au un articol dominant despre “Funar, ultimul pensionar de lux al politicii”, titlu cu text negativ pe fond negru. Fotografia a fost aleasa foarte bine si il reprezinta pe Funar bucuros nevoie mare. Pe pagina 3 exista un alt articol care atrage atentia “Guvernul lucreaza la eliminarea taxei auto”, langa care se afla o coloana de scurte stiri despre Nati Meir.

Pagina 4 are un titlu foarte bine ales. “Salarii uriase pentru sefii din spitalul groazei” reprezinta o analiza corecta a celor care conduc deja “celebrul” Spitalul CF 2 din Bucuresti, care desi au salarii uriase nu s-au interesat de nici un fel de institutia lor, lasand pacientii sa moara pe mese de spital. Si cei acuzati au fost contactati dar au refuzat sa vorbeasca. O fotografie a fostului manager completeaza articolul redactat pe patru coloane de ziar. Pe aceeasi pagina pe doua coloane se afla un articol cu titlul “Sever Muresan, daune de o suta de milioane de dolari”.

Pagina 5 prezinta o ancheta jurnalistica documentata, care respecta regula cu un titlu la fel de bine ales “Prima casa, prima teapa”. In cuprins se arata cum o persoana poate pacali banca cu proiectul “Prima casa” si cum poate folosi peste 50.000 de euro, prin neglijenta unor functionari de la banca si de la Fondul de Garantare. Aricolul e bine scris din punct de vedere jurnalistic, iar fotografia de pe cinci coloane, care este postata deasupra pagini, cu titlul si rezumatul “Constanta. O angajata la o spalatorie  a obtinut un credit pentru prima casa” atrag cititorul.

Paginile 6 - 7 se refera la politica si in special la PSD si o stire despre proiectul de lege “Averile controlate scapa de sechestru”. Pe cele doua pagini mai exista si doua reclame publicitare. Pe pagina 5 o reclama proprie pe 6 coloane, despre cele 15 albume de cultura

generala cu “Marile muzee ale lumii”. Doua pagini foarte reusite, prin stilul de text, prin titlurile si prin imaginile si prin designul reclamelor arata clasa redactorilor de la Adevarul.

 Paginile 8 si 9 prezinta sub un titlu banal “Doua luni de dezvaluri” sub genericul “Misterele Revolutiei”.  Pe pagina 9, pe trei coloane pe verticala se prezinta revolutia de la Sibiu. Acest articol se deosebeste de cel dominant, fiindca au disparut insinuarile, probabilitatile si se paseste sigur pe fapte, pe declaratii, ceea ce demosntreaza ca junralistul nu a mai avut in spatele lui obiective trasate de editor.

Pagina 10, ca rubrica permanenta “Judet cu judet”, prezinta scurte stiri sociale din toate judetele tarii. In partea de sus a paginii se afla doua rubricii permamente “Veste buna” si “Veste proasta”. O pagina interesanta, cu stiri scurte care respecta cele patru intrebari: Cine? Ce?Cand? Unde?.Pagina 11 prezinta destinul trist al unei tinere, o adevarat poveste de viata. Articolul e paginat pe verticala pe cinci coloane si este sustinut de trei fotografii bine alese, care starnesc emotie si mai ales compasiune. In partea de jos a pagini se afla un scurt articol despre Memorialul Revolutiei din Timisoara, care are 20 de ani. O coloana din dreapta cuprinde cate o stire din Timis Arad, Hunedoara si Resita.

Paginile 12 si 13 sunt paginile centrale din primul caiet al ziarului Adevarul si sustin rubrica permamenta “International”. Deasupra celor doua pagini se afla o banda a unei rubrici permanente “Planeta pe scurt” care prezinta stiri scurte din Somalia, Indonezia, SUA si Venezuela. Articolul dominant “Sprijinim autonomia teritoriala pentru maghiari” prezinta un interviu cu Gabor Vona, liderul partidului de dreapta Jobbik. Pe pagina 13, in partea dreapta un articol pe trei coloane despre audierea conducerii unei banci de invetitii, care este acuzata de frauda.

In pagina 14 se continua rubrica permanenta “International”, care are un articol paginat in bloc pe verticala pe patru coloane cu titlu “Chicago, la fel de periculos ca Irakul. Sub articolul dominant este un articol mai scurt despre Belgia, unde vor avea loc alegerile anticipate. In partea stanga a pagini se afla o reclama proprie pentru cartile oferite ca supliment la ziar si se refera la colectia de ghiduri turistice.

Pagina 15 cuprinde un amplu interviu cu Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova. Un interviu bine realizat, cu intrebari clare, care au obligat raspunsuri precise. Fotografia a fost bine aleasa si contribuie la sustinerea titlului: “Unirea cu Romania nu e pe agenda noastra”.

Paginile 16 si 17 sunt pagini rezervate pentru opinii, care au mai multe rubricii permanente: Editorial, Tableta zilei, Ce zice lumea, Zig-Zag, Comentatorii Adevarului. Mai exista si doua rubricii permanente ilustrate: La mana lui Ion Barbu - caricatura si Martor foto - fotografii din presa britanica. Pagina nereusita din punct de vedere al designului.

Pagina 18  reprezinta pagina cititorului, in care sunt prezentate fragmente din opiniile cititorilor.  O coloana pe fond albastru deschis prezinta raspunsuri la intrebarile cititorilor.

O ilustratie trimisa de cititorii, un instantaneu cu un copil printre porumbei intitulata “printre prieteni” are si o legenda care prezinta un concurs de fotografie.

Pagina 19 prezinta problema cainilor vagabonzi. Situatia este prezentata global, la nivel national si se prezinta solutii, chiar se aceea de exterminare.

Pagina 20, 21, 22, 23 si 24 sunt dedicate sportului. Design bun, titluri bine alse.

  

2.    Concluzii

Cele doua ziare cotidiene difera foarte mult unul fata de celalalt. De la format la design. Jurnalul national prefera o paginare in scara, pe cand Adevarul prefera o paginare bloc pe verticala si pe orizontala. Articolele din Jurnalul national sunt prea lungi, iar ilustratiile de cele mai multe ori nu accentueaza si nu atrage cititorul. Adevarul este un ziar viu, circa 90 dintre pagini sunt bine titrate, iar imaginile sunt semnificative. Si numarul paginilor de umplutura difera, “Jurnalul national” are multa publicitate proprie, iar majoritatea articolelor sunt scrise in redactie si nu respecta documentarea din trei surse de informatie, Adevarul, cu toate ca are si publicitate proprie, majoritatea paginilor sunt realizate foarte bine, aranjarea in pagina a titlurilor si a imaginilor imbie cititorul sa citeasca. Practic, intre cele doua ziare cotidiene exista o mare diferenta, ceea ce se vede si prin numarul de exemplare vandute. Fara indoiala Adevarul este ziarul momentului si nu se intrevede ca, deocamdata vreun alt ziar sa-i detroneze suprematia.  Adevarul are foarte multa energie si o folosire foarte interesanta a culorilor si se adreseaza in aceeasi masura si tinerilor si parintilor lor. Jurnalul national, pe zi ce trece pare un ziar al nostalgicilor si nu se stie prea precis ce vrea sa faca, prin articolele lungi amintesete de ziarele de altadata care publicau romane foileton. Centimetrii patrati irositi cu materiale neimportante contribuie la scaderea constanta a tirajului si de cele mai multe ori nu se ridica la nivelul la care e nevoie, pentru publicul tot mai educat din Romania. Dintre cele doua cotidiene, doar Adevarul se vrea un ziar util si dorit si a reusit acest lucru prin continutul care il transmite.

BIBLIOGRAFIE:

                                    Curs “Productia unei publicatii” –

                                    Lect.univ. Gabriela GROZA

Curs” Conceperea si elaborarea ziarului  -

Profesor univ. dr. Dumitru Titus Popa

Peter Brielmaier - Eberhard Wolf, Ghid de tehnoredactare, Editura polirom, Colectia Collegium, Iasi 1999

SURSE:

www.adevarul.ro

www.mediafax.ro

www.inovatiamedia.ro

www.snd.org

www.wordpress.com

www.wall-street.ro

www.financiarul.ro


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism