Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» THOMAS MALTHUS (1766-1834)


THOMAS MALTHUS (1766-1834)


THOMAS MALTHUS

in 1798, un pastor englez, anonim pina atunci, a publicat o carte care s-a bucurat de un interes deosebit, intitulata Un eseu asupra legii populatiei si a felului in care afecteaza viitoarea evolutie calitativa a societatii.

Malthus pornea de la teza potrivit careia evolutia numerica a populatiei tinde sa depaseasca posibilitatile de hrana ale omenirii. Initial, Malthus a prezentat aceasta idee in eseul sau intr-o forma destul de rigida, sustinind ca populatia tinde sa creasca in proportie geometrica (de exemplu, exponential, cum ar fi numerele din seria l, 2, 4, 8, 16), in timp ce posibilitatile de asigurare a hranei manifesta aceeasi tendinta doar in proportie aritmetica (de exemplu, linear, ca numerele din seria l, 2, 3, 4, 5). Intr-o editie ulterioara a cartii sale, Malthus a reformulat aceasta teza in termeni mai flexibili, afirmind doar ca populatia tinde sa creasca la infinit, pina cind va ajunge la limita rezervei de hrana. Ambele formulari ale tezei lui Malthus conduc la concluzia ca omenirea este predestinata sa traiasca in saracie si in foamete. Pe termen lung, nici un proces tehnologic nu poate schimba acest rezultat, pentru ca evolutia resurselor de hrana este limitata, in timp ce "puterea reproductiva a populatiei este infinit mai mare decit puterea pamintului de a produce mijloacele necesare pentru subzistenta omului'.



Dar cresterea populatiei n-ar putea fi dirijata intr-un fel? Ba da. Raz­boaiele, molimele sau alte dezastre reduc in mod frecvent populatia. Insa aceste calamitati nu ne feresc de amenintarea suprapopularii si sint evi­dent neplacute. De aceea, Malthus sugereaza ca ar fi de preferat sa se evite suprapopularea prin "retinere morala' - prin care intelegea, se pare, un fel de combinatie intre casatorii tirzii, castitate prenuptiala si reducerea deliberata a contactelor sexuale, insa Malthus era destul de realist sa-si dea seama ca majoritatea oamenilor nu vor tine seama de asemenea con-stringeri. Si, in concluzie, afirma ca suprapopularea este practic inevita­bila, iar saracia reprezinta a soarta implacabila, care-i asteapta pe cei mai multi dintre noi. O concluzie pesimista, intr-adevar!

Desi Malthus personal nu a pledat niciodata pentru controlarea cresterii

populatiei prin folosirea mijloacelor contraceptive, acest procedeu a fost o consecinta fireasca a ideilor sale de baza. Primul om care a militat pentru raspindirea utilizarii mijloacelor contraceptive a fost influentul reformator britanic Francis Place (1771-1854). Place, care citise cu atentie eseul lui Malthus, a scris in 1822 o carte dedicata contraceptiei. Tot el a raspindit informatii despre contraceptie in rindul clasei muncitoare, in Statele Unite, doctorul Charles Knowlton a publicat o carte despre contraceptie in 1832. Prima "Liga malthusiana' s-a infiintat in jurul anu­lui 1860 si sustinatorii planificarii familiale au continuat sa cistige noi adepti. Deoarece Malthus insusi, din considerente morale, era impotriva utilizarii mijloacelor contraceptive, adeptii controlului populatiei prin contraceptie sint cunoscuti sub numele de neomalthusieni.

Doctrina lui Malthus a avut de asemenea un puternic impact asupra teoriei economice. Economistii influentati de Malthus au ajuns la conclu­zia ca, in conditii normale, suprapopularea ar impiedica in mod semnifi­cativ cresterea salariilor peste nivelul de subzistenta. Celebrul economist englez David Ricardo (prieten cu Malthus) afirma: "Pretul natural al muncii este acela care permite muncitorilor sa traiasca si sa-si perpetueze specia, fara cresteri sau diminuari'. Aceasta teorie, denumita in general "legea de fier a salariilor', a fost acceptata de Karl Marx care a dezvoltat-o in teoria plusvalorii.

Viziunea lui Malthus a influentat si studiul biologiei. Charles Darwin a declarat ca Eseul asupra legii populatiei i-a relevat o conexiune impor­tanta cu teoria sa evolutionista prin selectie naturala.

Malthus s-a nascut in 1766, linga Dorking, Surrey, in Anglia. A urmat colegiul iezuit al Universitatii Cambridge, unde a fost un student excelent. In 1788, imediat dupa absolvire, a primit o parohie anglicana, in 1791 si-a dat doctoratul, iar in 1793 a devenit membru al Colegiului lisus.



Initial, Malthus n-a semnat prima versiune a vestitei sale opere, dar ulterior, aceasta s-a bucurat de un succes rasunator. Cinci ani mai tirziu, in 1803, a publicat o versiune mai lunga a eseului sau. Cartea a fost revizuita si adaugita in repetate rinduri, cea de-a sasea editie datind din

Malthus s-a casatorit in 1804, la treizeci si opt de ani. in 1805 a fost numit profesor de istorie si economie politica la Colegiul Companiei East India din Haileybury, post pe care si 1-a pastrat tot restul vietii. A scris multe alte carti de economie, cea mai importanta fiind Principiile econo­miei politice (1820). Aceasta lucrare a influentat multi economisti de mai tirziu, mai ales o importanta personalitate a secolului al XX-lea, John Maynard Keynes. La batrinete, Malthus s-a bucurat de multe onoruri. A murit in 1834, la saizeci si opt de ani, linga Bath, Anglia. I-au supravietuit doi din cei trei copii. Nu a avut nepoti.

Deoarece utilizarea mijloacelor contraceptive nu s-a raspindit decit

dupa moartea sa, se avanseaza uneori ideea ca Malthus n-ar fi avut de fapt o influenta prea mare. Cred ca acest punct de vedere este gresit, in primul rind, ideile lui Malthus i-au inriurit in mare masura atit pe Darwin cit si pe Karl Marx, unii din cei mai importanti ginditori ai secolului al XlX-lea. In al doilea rind, desi conceptiile neomalthusienilor nu au fost imediat adoptate de majoritatea populatiei, unii oameni s-au dovedit receptivi la sugestiile lor. Tehnicile contraceptive din ziua de azi reprezinta o conti­nuare directa a miscarii incepute chiar in timpul vietii lui Malthus.

Thomas Malthus nu a fost primul care a atras atentia asupra perico­lului suprapopularii, chiar si intr-o tara bine guvernata, inaintea lui, aceeasi idee fusese sugerata si de alti filozofi. Malthus insusi a subliniat ca su­biectul se regaseste atit la Platon, cit si la Aristotel. El il citeaza pe Aristotel, care scrie la rindul sau: "in majoritatea statelor, daca fiecare persoana este libera sa aiba citi copii doreste, consecinta va fi saracia'

Dar chiar daca ideea de baza a lui Malthus nu a fost complet originala, nu trebuie sa-i subestimam importanta. Platon si Aristotel au mentionat subiectul doar in treacat si punctul lor de vedere nu a atras atentia nimanui. Malthus a fost cel care a elaborat si dezvoltat ideea. Si, in primul rind, a subliniat pentru prima data importanta covirsitoare a problemei supra­popularii, aducind-o in atentia lumii intelectuale.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate