Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia? desene, planse, jocuri de copii pentru copii


Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
» HOMER (circa sec. al VUI-lea i.Hr.?)


HOMER (circa sec. al VUI-lea i.Hr.?)
HOMER (circa sec. al VUI-lea i.Hr.?)

De-a lungul secolelor au existat numeroase dispute referitoare la pa-

eraitatea poemelor homerice. Cind, unde si cum au fost compuse Iliada

si Odiseea? in ce masura s-au bazat pe creatii anterioare? Oare Iliada sidiseea apartin aceluiasi autor? A foM vreuna din ele compusa de un

ingur autor? Poate ca Homer n-a existat si cele doua poeme au aparut de

a sine sau au fost puse cap la cap de editori, dupa o selectie prealabila din

iversi autori. Cercetatorii care au studiat mult timp aceste probleme nu

u ajuns la un acord. Atunci cum ar putea un om care nu este specialist

in studii clasice sa cunoasca raspunsul la aceste intrebari? Bineinteles,

n-am pretins nici o clipa ca m-as afla in posesia adevarului, dar imi permit

sa fac citeva presupuneri.

Prima presupunere este ca a existat intr-adevar un singur autor al Iliadei. (E mult prea reusita sa fi fost scrisa de mai multe condeie!) in secolele dinaintea lui Homer, multi alti poeti greci au compus poeme mai scurte, cu acelasi subiect, care i-au servit drept sursa de inspiratie. Dar Homer nu s-a rezumat doar sa insaileze Iliada pe baza poemelor preexis­tente. El a selectat, aranjat, ordonat si adaugit - insuflind rezultatului final geniul sau artistic. Homer, omul care a creat aceasta capodopera, a trait, se pare, in secolul al VUI-lea i.Hr., desi s-au sugerat si alte date, mai timpurii. Am presupus, de asemenea, ca acelasi om este principalul autor al Odiseei. Desi afirmatia (care se bazeaza in principal pe diferenta stilis­tica) potrivit careia cele doua poeme au fost compuse de autori diferiti pare indreptatita, in ansamblu, asemanarile dintre cele doua poeme atirna mai greu in balanta.

De la inceput este evident ca se cunosc foarte putine date despre Homer insusi; astfel, nu exista nici un fel de informatii biografice. Potrivit traditiei perpetuate din cele mai vechi timpuri Homer nu s-a nascut nevaza­tor. Dar uimitoarele imagini vizuale din cele doua poeme sugereaza un Homer in nici un caz orb din nastere. Iar limba folosita indreptateste presupunerea ca Homer a venit din lonia, regiune situata pe tarmul estic al Marii Egee.


Desi pare greu de crezut ca asemenea poeme lungi si bine construit au putut fi o compozitie orala, majoritatea cercetatorilor sustin acest lucn cel putin in partea de inceput. Nu se stie cind au fost transpuse pentr prima oara in forma scrisa. Tinind seama de lungimea lor (in total, aproap 28 000 de versuri), pare putin probabil sa fi fost transmise cu atita acuratet fara sa fi fost transcrise la scurta vreme dupa compunerea lor. Cert este c in secolul al Vl-lea, cele doua poeme erau considerate deja opere clasic importante; iar informatiile biografice referitoare la Homer se pierdusei cu desavirsire. Dupa aceea, grecii au considerat Odiseea si Iliada cele m; reprezentative capodopere literare ale natiunii, in mod surprinzator, i toate secolele care au urmat, in ciuda nenumaratelor schimbari stilistic care au avut loc, reputatia lui Homer a ramas nestirbita. Dar in cazul Iu discrepanta dintre reputatie si influenta pare sa fie deosebit de mare. De; in zilele noastre operele sale sint studiate la scoala, putini oameni il mi citesc pe Homer din placere. Contrastul cu Shakespeare, ale carui poem si piese sint citite, piesele lui fiind jucate foarte frecvent este izbitor.
Homer nu e prea des citat. Si de asta data remarcam deosebirea fat de, evident, Shakespeare sau alti autori, cum ar fi Benjamin Franklin Omar Khayyam. O expresie des intrebuintata, precum "un ban economis este un ban cistigat' poate influenta practic comportamentul personal, b chiar atitudinile si deciziile politice, in schimb, nu intilnim citate asemana! toare din Homer.

in acest caz se pune intrebarea de ce 1-am mai inclus pe Homer i aceasta carte? Din doua motive, in primul rind, datorita numarului ridic; de persoane - socotit de-a lungul secolelor - care au auzit sau au cit poemele homerice, in lumea antica, poemele lui Homer se bucurau de popularitate mult mai mare decit in prezent, in Grecia, operele sale era cunoscute de o mare parte din populatie si mult timp au influentat atitu dinile religioase si etice. Odiseea si Iliada au fost accesibile nu numa intelectualilor din domeniul literaturii, ci si liderilor politici si militar Multi conducatori romani antici il citau pe Homer, iar Alexandru cel Mar purta Iliada cu el in campanii. Chiar si azi, Homer este autorul prefen al unora si cei mai multi dintre noi i-am studiat operele la scoala (c( putin partial).

Dar poate si mai importanta a fost influenta exercitata de Homer asu pra literaturii. Toti poetii si dramaturgii clasici greci s-au format la scoal lui Homer. Personalitati ca Sofocle, Euripide si Aristotel - ca sa amintii doar citiva - au fost educati in traditia homerica si s-au inspirat din operi lui.

Influenta lui Homer asupra autorilor antici romani s-a dovedit aproap la fel de mare. Toti au apreciat poezia sa. Cind Virgilius - considera adesea drept cel mai mare autor roman - si-a scris capodopera, Eneida, structurat-o dupa modelul Iliadei si Odiseei.


Chiar si in perioada moderna, practic fiecare scriitor insemnat a fost ifluentat fie de Homer insusi, fie de autori ca Sofocle si Virgilius, care e formasera ei insisi la scoala lui Homer. Nici un alt autor din istorie nu mai exercitat o influenta atit de mare si de durata.

Ultimul argument este poate cel mai important. Pe parcursul ultimilor i suta de ani, s-ar putea ca Tolstoi sa fi fost mai citit si mai influent decit iomer. Dar Tolstoi nu a dominat literatura timp de douazeci si sase de ecole, in timp ce influenta lui Homer continua de mai bine de 2700 ani. iste o perioada foarte indelungata, neegalata de multe personalitati lite-are sau din alt domeniu.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Personalitati
ALBERT EINSTEIN (1879-1955)
John Badby
PLATON (427-347 i.Hr.)
Thomas Bilney
LOUIS DAGUERRE (1787-1851)
JOHANNES KEPLER (1571-1630)
Joan Clerk
PETRU CEL MARE (1672-1725)
ENRICO FERMI (1901-1954)
Kerby si Clarke