Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia? desene, planse, jocuri de copii pentru copii


Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Haliaeetus albicilla - codalbul


Haliaeetus albicilla - codalbul


Haliaeetus albicilla - codalbul

Descrierea. Adultii prezinta un penaj brun-cenusiu intunecat si coada o conica, alba; capul si gatul se pot deschide la culoare. Tinerii nu prezinta coada alba si nici cap mai deschis la culoare.

Biotopul. Populeaza in tara zone bogate in ape (lacuri, rauri) marginite de arbori inalti, seculari, de preferinta stejari sau plopi. Arealul actual se limiteaza in zonele limitrofe Dunarii si Deltei dar inca in secolul XX se gasea si in restul tarii la altitudini pana la 600-700 m.

Hrana. Poseda tehnici variate de prindere a prazii: cel mai adesea sta la panda, alteori zboara incet, in cautare, la joasa inaltime, inclusiv cu zbor pe loc.




A fost observat atacand si de la inaltimi mai mari coborand in viteza mare. De regula victimele sunt atacate pe sol sau pe apa, inclusiv prin scufundare integrala; mai rar ataca pasari in zbor. Poate prada si cuiburile altor pasari, practica cleptoparazitismul si vine la hoit.

Prada este prinsa cu picioarele poate transporta in zbor sarcini de 6-8 kg, dar prinde si animale mai grele.

Spectrul de hrana este foarte variat: primavara predomina pesti (in special stiuca) in perioada de reproducere a pasarilor predomina acestea pasarile si iarna mamiferele. Printre pasarile prinse predomina lisita, ratele si pescarusii, printre pesti stiuca iar mamiferele nu prezinta specii preferate frecvent este vorba despre hoituri.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala dupa 5 ani. Cuplul este monogam, de durata. Jocurile aeriene care semnaleaza ocuparea teritoriului pot incepe din lunile decembrie/ ianuarie culminand in februarie/ martie.

Teritoriul poate fi mic; s-au relatat distante de numai 400 m intre cuiburi.

Cuibul se gaseste pe arbori inalti, situati in liziera, sau pe arbori predominanti pentru a asigura un acces usor. S-au descris si cuiburi situate in stuf sau pe rachite arbustive.

Cuiburile noi sunt construite de ambele sexe, uneori cu incepere din noiembrie-decembrie, au diametre externe de 1,2-1,5 m si inaltimi de 50-80 cm, dar cu timpul pot atinge diametre pana la 2 m si inaltimi de 3-5 m. Baza este alcatuita din ramuri groase de 2-3 cm si partea superioara din ramurele, ierburi, paie etc. Intre cuib si baza trofica pot exista distante de mai multi km; o pereche poate detine mai multe cuiburi folosite alternativ.



Depune incepand cu luna februarie la interval de 2-5 zile de regula, doua, uneori (in ordinea frecventei) 3 sau 1 ou, exceptional 4.

Ouale sunt in majoritatea cazurilor albe, uneori cu tenta verzuie; cateodata prezinta cateva pete ruginii, mici, palide.

Ambele sexe clocesc incepand cu primul ou timp de 35-45 de zile. Primele doua saptamani femela acopera puii (altriciali) neintrerupt; acestia stau 12-13 saptamani in cuib si apoi inca 5-6 saptamani in teritoriul adultilor.

Creste un singur rand de pui si doar rareori depune ponte de inlocuire la pierderea oualor.

Deplasari sezoniere. Este in Romania o specie sedentara care executa cel mult deplasari locale. Mai importante sunt deplasarile juvenililor in cautare de teritorii.

Numarul codalbilor creste iarna pe seama pasarilor nordice care migreaza.






Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Animale-pasari




Nycticorax nycticorax nycticorax - starcul de noapte
Sistemul digestiv la animale
ALIMENTATIA BUBALINELOR . TEHNOLOGIA DE HRANIRE A TURMACILOR DE REPRODUCTIE
Rallus aquaticus aquaticus - carstel de balta
MAMIFERELE NOASTRE
Sindromul Cushing la caine (sindromul de hiperadrenocorticism)
Importanta producerii furajelor pentru cresterea animalelor
Podiceps grisegena grisegena - corcodelul cu gat rosu
Scolopax rusticola rusticola - sitarul
Anas penelope - rata fluieratoare