Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Nume romanesti de baieti


Nume romanesti de baieti


Nume romanesti de baieti

 

LIT

NUMELEORIGINI

A

Adam

Potrivit Vechiului Testament este numele primului om, creat de Dumnezeu din lut, 'dupa chipul si asemanarea sa'. Numele nu este tocmai frecvent in onomastica romaneasca. Una dintre cele mai vechi explicatii ale numelui vine din ebraica de la cuvantul 'adhamah', care inseamna sol, pamant, derivat de la termenul '’dm': a fi rosu, rosu-brun, pentru a aminti ca in multe limbi omul este numit 'cel nascut din pamant'. O alta explicatie a termenului provine de la ebraicul 'adham' care desemna specia umana sau omul. In particular are si sensul de barbat. In etimologia etiopiana numele Adam se apropie ca sens de expresia 'a fi frumos'. In araba, termenul are semnificatia 'a se uni, a fi sociabil', iar in asiriana ('adamu') semnifica 'a face, a produce'. Intrat la romani printr-un intermediar slav.

Adelin

Forma masculina de la Adelina. Varianta masculina a vechiului nume germanic Adelheida, provine de la termenul 'adal', care inseamna 'noblete'.

Adolf

Adolf sau Adolph este un nume provenit din vechea limba germanica avand semnificatia de lup nobil, maiestuos. Adolf (sau varianta sa Adolphus) a fost un sfant german. Forma latina Adolphus a inceput sa fie utilizata mult mai tarziu in Marea Britanie, ca nume provenit din familiile regale suedeze si germane. Forma frantuzeasca a numelui este Adolphe, iar cea italiana Adolfo.

Adonis

De origine greaca, numele inseamna extrem de frumos, aratos, chipes. Provenind din mitologia elena, Adonis era numele unui tanar iubit de catre zeita frumusetii si dragostei, Afrodita. Ajuns in Infern, el este indragit de Persefona si pentru ca nu a putut lua o decizie, pe care dintre ele iubeste mai mult, Zeus a hotarat ca Adonis sa petreaca 6 luni alaturi de Afrodita si 6 luni alaturi de Persefona. De aceea, el a devenit simbolul venirii toamnei, pentru ca odata cu intrarea lui in Infern incepea si declinul vegetatiei.

Adrian

Frecvente astazi la romani, prenumele Adrian si Adriana provin de la numele latine Hadrianus / Hadriana, care inseamna de la Hadria, venit de la numele unei localitati din Italia. Originea numelui Hadria este inca nesigura. Purtat de cativa martiri ai primelor secole ale erei noastre, numele de oigine romana ajunge la crestini si dupa aceea in Europa, fiind preluat de catre greci sub forma Adrianos si ulterior de catre popoarele slave, ajungand astfel si la romani. In vechile documente ale Tarii Romanesti apar formele Andrian si Andreian. Cea mai veche forma populara a numelui la noi este Udre(a), destul de frecvent folosit in vechime, ca si formele Odriiu, Udriiu, Udriste. Publius Aelius Hadrianus a fost un imparat roman, succesorul si fiul adoptiv al lui Traian.

Ahile

Este numele unuia dintre cei mai mari eroi ai Iliadei lui Homer, celebru in lumea antica si cea moderna. Totusi, numele ramane obscur din punct de vedere al semnificatiei. Variantele merg de la durere, suferinta, pana la sarpe sau lup inspaimantator.

Aidin

La origine, numele are radacini turcesti, semnificatia fiind aceea de inteligent, atractiv. Alte interpretari il asemuiesc cu termeni precum incandescent, barbatos.

Albert

Numele provine din germana veche, unde Adalbrecht inseamna nobil, stralucitor, inteligent, faimos.
Numele a fost purtat de marele fizician Albert Einstein, cel ca a formulat teoria relativitatii. Un alt purtator de seama al acestui nume a fost romancierul si filosoful francez Albert Camus.

Alecu

Folosit de multe ori ca prescurtare a numelui Alexandru, numele a fost purtat de poetul, prozatorul, eseistul, memorialistul si criticul literar roman Alecu Russo. El autorul volumului 'Cantarea Romaniei', tiparit anonim. Fara a revendica vreodata explicit aceasta opera, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literara din istoria literaturii romane.

Alesis

Forma prescurtata sau de alint a numelui Alexandru, folosita in special in italiana, spaniola.

Alexandersen

Nume care provine de la Alexandru, Alexandros, care inseamna aparator, protector al omenirii. Numele era adesea folosit in vremea vikingilor si este inca folosit si acum in tarile nordice.

Alexandru

Numele provine de la Alexandros, nume grecesc care inseamna protector al barbatilor sau al oamenilor: alexo = a apara, a proteja si andros = barbat, om.Numele a fost purtat de un celebru rege si cuceritor macedonian, Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare.In folclorul romanesc, numele este simbol al vitejiei si a fost purtat de 22 de domni ai tarilor romanesti.

Alexe

Vechii greci foloseau numele personale Alexas, Alexias, Alexis, Alexios etc. frecvent, ele provenind de la cuvantul alexo - a apara. Purtat in primele secole ale erei noastre de unii martiri, numele Alexe devine nume crestin raspandit in Europa, in special in Imperiul bizantin si in Franta, iar prin intermediar slav, numele ajunge si la noi, unde a avut intr-o vreme o anumita popularitate.
In calendarul popular romanesc este cunoscuta sarbatoarea numita Alexiile de la 17 martie, care era tinuta de teama serpilor si a soarecilor. Sub numele crestin al sfantului s-au pastrat elemente ale unor vechi credinte si rituri magice, legate de venirea primaverii.

Alin

Prenumele Alin si Alina, destul de frecvente in onomastica noastra contemporana, sunt considerate, in mod curent, drept creatii romanesti de la verbul 'a alina', lucru foarte putin probabil, mai ales in contextul onomasticii moderne.
In Franta, Alin este un vechi si frecvent nume de botez de origine germanica, in timp ce Alina este folosit ca forma de alint in italiana germana pentru numele Adelina.

Amadeus

Acest nume este de origine latina, iar semnificatia sa este aceea de 'dragostea lui Dumnezeu'. Numele a fost purtat de un sfant si a devenit foarte cunoscut dupa aparitia filmului cu acelasi nume care dramatiza viata compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Forma sa spaniola coincide cu cea italiana si este Amadeo.

Ambrozie

Ambrozie Rare in onomastica noastra contemporana, Ambrozie si Ambrozia reproduc numele unor personaje grecesti.
Semnificatia numelui este aceea de 'nemuritor'. Un termen foarte asemanator, 'arnbrazie', denumeste hrana aromata a zeilor, despre care se credea ca da nemurire si tinerete vesnica. La origine, ambrozia era un fel de elixir al vietii sau 'apa vie' din basmele noastre. Datorita semnificatiei de nemuritor, divin, dumnezeiesc, numele este preluat de onomastica crestina si devenind calendaristic se raspandeste in Europa (mai ales in tarile occidentale, unde este raspandit cultul unui fost episcop de Milano din sec. 4, Ambrosius).

Anastasie

De origine greceasca, numele Anastasie si Anastasia sunt create pe baza unui termen tehnic ecleziastic folosit si in epoca precrestina cu sensul de 'inviere din moarte', dar consacrat de biserica pentru a desemna 'invierea lui Hristos'. Cu referire directa la una dintre cele mai mari sarbatori crestine, Anastasie a devenit repede un nume frecvent si raspandit (diferite calendare inregistreaza un numar destul de mare de martiri si sfinti cu acest nume). Anastasia a fost si numele mamei lui Alexandu cel Bun. Anastasios I a fost un imparat a Imperiului roman de rasarit (491 - 518) care a intarit cetatile din Dobrogea. Personaje celebre: 'Domnisoara Nastasia' de G. M. Zamfirescu, Nastasia Filipovna din 'Idiotul' de F. M. Dostoievski.

Anastasiu

De origine greceasca, numele Anastasie si Anastasia sunt create pe baza unui termen tehnic ecleziastic folosit si in epoca precrestina cu sensul de 'inviere din moarte', dar consacrat de biserica pentru a desemna 'invierea lui Hristos'. Cu referire directa la una dintre cele mai mari sarbatori crestine, Anastasie a devenit repede un nume frecvent si raspandit (diferite calendare inregistreaza un numar destul de mare de martiri si sfinti cu acest nume). Anastasia a fost si numele mamei lui Alexandu cel Bun. Anastasios I a fost un imparat a Imperiului roman de rasarit (491 - 518) care a intarit cetatile din Dobrogea. Personaje celebre: 'Domnisoara Nastasia' de G. M. Zamfirescu, Nastasia Filipovna din 'Idiotul' de F. M. Dostoievski.Adesea intalnit astazi ca nume de familie.

Andreas

Semnificatia acestui nume este aceea de razboinic, puternic. Originea numelui este greceasca, iar semnificatia sa initiala era aceea de barbat. Andreas este forma initiala greceasca a numelui biblic Andrei (unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fratele lui Simon, botezat apoi Pentru).Andros, in greaca, inseamna barbat.

Andrei

Corespondentul feminin al numelui de origine greaca Andrei. Raspindit si frecvent, de veche traditie la romani, Andrei reproduce numele grecesc Andreas, bine atestat in epoca greco-romana, explicat prin 'andreia' - barbatie, curaj. Totodata, este cunoscuta si provenienta numelui din cuvantul 'andras' – barbat. Numele grecesc, patruns in latina si chiar in ebraica, se raspindeste rapid in lumea crestina datorita unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfantul Andrei, in calendarul crestin-ortodox, este sarbatorit pe 30 noiembrie, zi cunoscuta si drept 'cap de iarna'. Persoane celebre care au purtat sau poarta acest nume: revolutionarul Andrei Saguna, poetul Andrei Muresanu, Andrei Bolkonski, unul dintre eroii celebrului roman 'Razboi si pace' de Lev Tolstoi, Andrew din romanul lui W. Scott, 'Rob Roy', Andree din ciclul proustian 'In cautarea timpului pierdut'.

Anatol

Este un nume de origine greceasca, un derivat adjectival din anatole care inseamna 'rasarit, orient'. Era deci la origine un supranume care indica provenienta locala a purtatorului (aceeasi semnificatie o are si numele Anatolia, veche denumire pentru Asia Mica, apoi pentru partea asiatica a Turciei).Numele este purtat de romancierul francez Anatole France.

Andronic

Aproape iesit astazi din uz ca prenume (dar cunoscut ca nume de familie), Andronic reproduce numele personal grecesc Andronikos, destul de des intalnit in onomastica Greciei Antice. Numele este format din 'andros ' - barbat 'nike ' - Victorie. Numele cunoscut si la romani devine chiar celebru datorita lui Livius Andronicus (280—204 i.e.n.), considerat printre primii scriitori din istoria literaturii latine.

Andy

Numele este folosit adesea atat pentru fete, cat si pentru baieti, mai mult sub forma de alint, decat sub forma de nume propriu-zis, fiind o varianta de la Andrei, Andreea. Semnificatia numelui este aceea de barbat, luptator, razboinic.

Angel

Numele vine de la cuvantul latin angelus (devenit in romana inger), cuvint pe care romanii l-au imprumutat de la greci. In literatura greaca precrestina, angelos apare cu semnificatia de 'trimis, sol', in legatura cu diferitele divinitati ale infernului, fiind considerat si protector al mortilor. Astfel, semnificatia initiala a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.Astazi, numele sunt cunoscute nu atat pentru valoarea lor mistica, cat pentru apropierea de termenul 'angelic', neologism sinonim cu 'inger, ingeresc', folosit astazi in legatura cu ideea de puritate, frumusete, bunatate.
Persoane celebre care au purtat acest nume: pictorii Michelangelo Buonarroti, Michelangelo Merisi da Caravaggio

Anghel

Este considerat a fi o forma a numelui Angel, Angela, care vine de la cuvantul latin angelus (devenit in romana inger), cuvant pe care romanii l-au imprumutat de la greci. In literatura greaca precrestina, angelos apare cu semnificatia de 'trimis, sol', in legatura cu diferitele divinitati ale infernului, fiind considerat si protector al mortilor. Astfel, semnificatia initiala a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.Astazi, numele sunt cunoscute nu atat pentru valoarea lor mistica, cat pentru apropierea de termenul 'angelic', neologism sinonim cu 'inger, ingeresc', folosit astazi in legatura cu ideea de puritate, frumusete, bunatate.Numele a fost purtat de un cunoscut academician, inginer constructor, ministru si pedagog roman, unul dintre pionierii tehnicii mondiale in proiectare si constructia podurilor si silozurilor cu structura metalica, unul dintre intemeietorii ingineriei romanesti, Anghel Saligny.

Anickia

Acest nume este forma ruseasca masculina a numelui Ana. Numele inseamna atractie, simpatie, gentilete, milostenie, har, amabilitate, gingasie, bunavointa, gratie.

Antim

Antim / Antimia reproduc numele grecesti Anthemios (forma tarzie Anthimos), Anthemia. Antheia era cunoscut ca supranume sau epitet al Afroditei, Herei. Numele are la baza substantivul 'dnthos' - 'floare' sau verbul 'antha' - 'a inflori' (in sens figurat, 'a prospera'). Numele a fost purtat de Antim Ivireanul, mitropolit al Tarii Romanesti in timpul lui Constantin Brincoveanu, cunoscut pentru activitatea de tiparire a unor carti de cult sau didactico-morale si autor al 'Didahiilor '.Pe 3 septembrie e pomenit in calendarul ortodox Sf. Sfintit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei, iar in 27 septembrie il praznuim pe Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul (intemeietorul manastirii bucurestene care-i poarta numele, gruzin de origine, dar deplin romanizat).

Anton

Numele provine de la Antonius /Antonia nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc 'dnthos' - 'floare'. Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe'ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio, muzicienii: Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

Antonie

Forma a numelui Anton, care vine de la Antonius /Antonia nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc 'dnthos' - 'floare'. Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe'ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio, muzicienii: Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

Antonio

Forma a numelui Anton, care vine de la Antonius /Antonia nu are o etimologie clara in latina. Antonius a fost apropiat, prin etimologie populara, de substantivul grecesc 'dnthos' - 'floare'. Persoane si personaje celebre care au purtat acest nume: scriitorii romani: Anton Pann, Anton Bacalbasa, Anton Holban; dintre straini, scriitorii: Antoine de Saint Exupe'ry, Anton Pavlovici Cehov, pictorii si sculptorii: Antonello da Massino, Antonio Allegri sau Correggio, muzicienii: Antonio Vivaldi si Anton Bruckner, constructorul de viori: Antonio Stradivarius. Marcus Antonius, om politic si comandant roman, aliat al lui Cezar si invins de Augustus i-a inspirat pe Shakespeare (in Antoniu si Cleopatra) si pe G. B. Shaw; Anthony din drama cu acelasi nume a lui Al. Dumas-tatal, primul mare erou al teatrului romantic.

Apolo

Numele reprezinta o varianta a numelui grecesc Apollo, care inseamna distrugator, nimicitor, distructiv.O alta varianta este aceea cum ca numele ar insemna frumusete masculina. In mitologia greaca si in cea romana, Apollo era zeul zilei, al luminii si al artelor, protector al poeziei si al muzicii, personificare a soarelui. Apollo era fratele geaman al lui Artemis. Totodata, el era socotit zeul vindecator, priceput in arta lecuirii.

Apostol

In Noul Testament, apostolii erau cei alesi de Iisus pentru a propovadui Cuvantul Domnului. In greaca, cuvantul inseamna 'cel trimis'.

Arghir

Argyra era numele uneia dintre nimfe. Numele se leaga de termeni precum Argentina sau argint.

Arhimede

Numele a fost purtat de un savant grec, unul dintre cei mai de seama invatati ai lumii antice, cu realizari in matematica, fizica, astronomie, inginerie si filozofie.

Arin

Numele este folosit deopotriva pentru fete si baieti si este considerat a fi o varianta a numelui evreiesc Aaron, avand semnificatia de munte puternic. De aici a pornit probabil si ideea conform careia numele ar inseamna exaltat, pe culmi sau cult, instruit, luminat

Aris

Nume de origine greceasca, considerat a fi o forma scurta a numelui Aristeo sau Aristotel.Ares era zeul grec al razboiului.

Aristide

Nume de origine greceasca. Aristeys era, in mitologia greaca, fiul lui Apolo si al nimfei Cirene. Numele are la baza cuvantul 'dristos ' - 'cel mai bun'.

Armand

Se pare ca originea acestui nume este franceza, iar numele este o varianta de la Herman, care inseamna soldat, protector.
Armand este un imprumut cult din apu¬sul Europei. Originea numelui este germanica, iar elementul secundar al compusului originar este radicalul -mann-, al carui sens era 'fiinta umana' si mai tirziu 'barbat, adult, sot'. Primul element de compunere ar putea fi 'hari-' sau 'hart-'; cel dintai are la baza cuvantul germanic comun 'harjaz' - 'armata' (comandant militar), iar al doilea pe 'hart-hus', ('tare, puternic, putere').Numele a fost purtat de Armand Calinescu, un economist si politician roman si de actorul Armand Assante.Armand Duval este personajul binecunoscutei 'Dame cu camelii' de Al. Dumas-fiul.

Aron

Originea numelui este evreiasca, iar in forma spaniola, slava si scandinava, numele se transforma in Aaron. Semnificatia numelui este aceea de 'munte de putere'.Aron era al doilea prenume al lui Elvis Presley.

Arsenie

Nume de origine greaca, redat in latina prin Arsenius. Numele grecesc avea semnificatie clara intrucat are la baza termenul 'arsenios', care inseamna 'barbatesc, viril'. In unele lucrari de spe¬cialitate numele este derivat din grecescul 'arsenikon ' - 'arsenic, sulfura naturala de arseniu', cuvant cu care nu are nici o legatura etimologica. Numele este purtat de unul dintre fostii componenti ai trupei O-Zone.

Artemie

Nume de origine greceasca. Numele grecesc are la baza pe Artemis, numele uneia dintre cele mai vechi divinitati ale Greciei antice. Identificata la romani cu Diana si probabil, la origine, protectoare a animalelor, Artemis era celebrata din vremuri foarte vechi ca zeita a vanatorii. Fiica a lui Zeus si a Latonei, sora a lui Apolo, zeul luminii, Artemis era si cea mai mare divinitate lunara a grecilor, identifieindu-se cu Selene. Cunoscuta inca din operele lui Hesiod si Homer, vesnic tanara si de o frumusete deosebita, zeita daruia viata tuturor fiintelor, era protectoarea oamenilor, animalelor si plantelor, binecuvanta nasterea si nunta, aducea fericire in casatorie. Artemis se incadreaza in seria vechilor divinitati care simbolizau fecunditatea si cresterea. In mod curent, numele este apropiat de grecescul 'artemes' - 'sanatos, teafar' sau de un termen neatestat 'arti-demes' - 'cu corp curat'.

Arthur

Prenume masculin modern, intrat in romana pe cale culta din a doua jumatate a secolului trecut, Artur/Arthur reproduce un vechi nume breton - Artus, in general considerat de origine celtica.Arthur este personajul central al ciclului de poeme cavaleresti din secolele 5-6, simbolizand rezistenta celtilor impotriva cuceririi anglo-saxone.

Atanasie

Atanasie/Atanasia reproduc numele grecesc Athanasios. Cum in greceste athanatos inseamna 'nemuritor', numele crestine corespunzatoare erau o evocare a lui Iisus 'nemuritorul'.La romani exista chiar o sarbatoare numita Atanasiile sau Antanasiile, care era tinuta de teama arsurilor si oparelilor. La folosirea tot mai rara a acestui nume si a derivatelor sale au contribuit si expresiile populare precum 'de lemn Tanase', insemnand 'insensibil'.

Atila

Atila sau Attila, nume de origine ungureasca, are semnificatia de 'parintesc'. In germana veche, Attli inseamna 'tatal' sau 'cel batran'.Numele a fost purtat de Attila Hunul, cunoscut ca ultimul si cel mai puternic rege al hunilor.

Augustin

Augustin si Augustina / Augusta, destul de frecvente in epoca noastra, reproduc numele latine Augustinus, Augustina, derivate de la Augustus, nume celebru in istoria romana. In terminologia religioasa si probabil chiar magica, 'augustus' insemna 'cel care trezeste viata, cel care imparte binefaceri', probabil un derivat din 'augus' - 'puterea de a face sa creasca'. Numele a fost purtat de pictorul Auguste Renoir.

Aurel

Prenume folosite des in prezent, Aurel, Aureliu, Aurelian si femininul Aurelia, Aureliana, sunt preluate din latina, reproducand numele Aurelius, Aurelianus, Aurelia, Aureliana, desemnand descendenta din vechea si nobila ginta Aurelia, provenind de fapt dintr-o forma anterioara Auselius, nume care vechile populatii italice insemna `soare`, Usil fiind zeul soarelui la etrusci. Din Aurelius, cu sufixul latin `-anus`, se formeaza numele roman Aurelianus, atestat numai in epoca imperiala; numele terminate in `-anus`, erau purtate la inceput de copii adoptati, sufix adaugat la numele vechii ginti din care aceste provenea: Caius Iulius Caesar Octavianus, este fiul adoptiv al lui Caius Iulius Caesar si provenea din ginta Octavia. La noi, aceste nume incep sa fie folosite ca nume de botez, sub influenta Scolii ardelene, adoptarea acestor nume fiind un mijloc de evitare a maghiarizarii numelor romanesti, larg practicata sub dominatia austro-ungara. Astfel, apar la noi numele Aureliu, abreviat Aurel, Aurelia, Aurelian, Aureliana, Aura, Aurica, Eica, Bica, folosite astazi si ca prenume independente.

Avram

Raspandit in toata Europa, dar niciodata folosit foarte frecvent, Avram, Abram, Abraham, este numele unui cunoscut si important personaj biblic. Personificand pentru evrei promisiunea divina si considerat ca `tata` al neamului, Avram s-a bucurat de un respect deosebit, elementele miraculoase si legendare care i-au fost atri¬buite in iudaismul tarziu facindu-l mai degraba un interesant personaj literar, decat unul istoric real. Numele originar trebuie sa fi fost Abram, forma mai veche care poate fi pusa in legatura cu alt nume biblic, Abiram sau cu numele asiro-babilonean Abiramu, numele semnificand `tatal este maret`. Redat in greaca prin Abraam si in latina prin Abram sau Abraham, numele ebraic se raspandeste in Europa odata cu crestinismul, in Occident fiind folosit in prezent mai mult de catre protestanti. La noi, numele apare sub doua forme: Avram, (venit prin intermediul slavilor si avand formele Avramica, Avramior, Avramus, Avramut, Vramut, Avramel, Avrama, Avramia) si Abram, atestat mai ales in Transilvania, de influenta latino-catolica.

Axente

Mult mai frecvent astazi ca nume de familie, Axente provine din grecescul, Auxentios, probabil provenit de la verbul `auxano`- `a se inmulti, a se inalta`. La noi, diferitele variante sub care apare (Avxentie, Avxente, Axente, Axinte - forma cea mai frecventa, Afxente, Oxante, Axinta, Oxinta, Sente, Sinte, Sinde etc.) provin din surse slave sau ucrainene ale numelui.

B

Baldovin

Intalnit foarte rar in prezent, Baldovin si varianta feminina Baldovina, reprezinta un vechi nume de origine germanica. Compus din 'bald' ce semnifica 'indraznet, puternic', si 'win' - 'prieten' in sensul de prieten indraznet sau prieten puternic. Raspandit mai ales in regiunile germanice si Franta, unde a fost popularizat si de catre literatura medievala, numele Baldovin devine cunoscut si in rasaritul Europei, ca urmare a Cruciadelor, fiind atestat si la romani dupa anul 1400.

Baltazar

Nume rar intalnit la noi, Baltazar este un nume vechi de origine asiro-babiloneeana care, datorita Bibliei, s-a raspandit in Europa. La baza numelui Baltazar stau numele personajelor din Vechiul Testament: 'Belsassar', fiul lui Nabucodonosor si profetul Daniel, denumit in Babilon 'Beltsassar'. Cele doua forme corespund numelor asiro-babilonene Belsarusur si Balatsarusur, in care se poate recunoaste numele zeului Bal, divinitate principala la unele dintre popoarele semitice, ce simboliza actiunea binefacatoare a soarelui. Prezenta numelui la popoarele europene nu este legata insa de personajele biblice amintite, ci de legenda biblica a celor trei crai de la rasarit, care ar fi venit calauziti de o stea, la Betleem, sa se inchine pruncului Iisus. Numele magilor sau regilor orientali apare mai tirziu, in secolul VIII: Gaspar, Melchior si Baltasar. Formele mai vechi Boldisar, Boldisar, Boldojar, dar si cea actuala - Baltazar (sau Baltasar) sunt de provenienta occidentala.

Barbu

Numele de Barbu este binecunoscut si raspandit in toata Romania, fiind un nume stravechi, de traditie. Numele Barbu poate fi o creatie romaneasca avand la baza substantivul 'barba', sau o mostenire din latina si anume din 'Balbus', intrucat romanii foloseau numele Balbus si numeroase derivate de la acesta, potrivit lui B. P. Hasdeu. 'Barbarus' este atestat inca din epoca lui Augustus, in Roma antica, iar numele personal Barbar apare intr-o inscriptie pe lemn din Deva. Un vechi cuvant romanesc este verbul 'a imbarbura', insemnand a face semnul crucii pe fruntea, barbia, obrajii copiilor cu sucul rosu continut de barburele (caline) in ziua de Sfanta Varbara, ca sa nu se imbolnaveasca de varsat. Variante ale numelui de Barbu pot fi considerate : Barban, Barbau, Barbel, Barbes, Barbescu, Barbica, Barbior, Barbocea, Barbon, Barboiu, Barboncea, Barbuc, Barbucea, Barbui, Barbuica, Barbuicea. Vechiul nume romanesc Barbat, o creatie romaneasca de la 'barbat', cu sensul de 'viteaz' provine tot din limba latina, 'Barbatus' fiind un derivat de la 'barba'.

Bart

Este un nume purtat de vorbitorii de limba engleza si olandeza. Numele Bart reprezinta forma scurta a numelui Bartholomew sau Bartolomeu. Acest nume este purtat de un bine cunoscut personaj de desene animate din 'The Simpsons'.

Bartolomeu

Foarte rar intalnit in onomastica noastra contemporana, Bartolomeu este corespundentul lui Bartalmaj, vechi nume de origine arameeana. Coresprondentul in limba greaca este 'Bartholomaios' si a fost purtat de unul dintre cei 12 apostoli. Numele arameean este compus din termenii 'bar' ce semnifica 'fiu' si ebraicul 'telem' care inseamna 'brazda'. Numele a fost popular in vestul Europei prin intermediul latinescului Bartholomaeus. La noi ajunge datorita influentei bisericii latino-catolice, exercitata mai ales in Transilvania. In vechile documente din Moldova si Tara Romaneasca el apare in variante ca Bart, Barta, Bartos, Bartoc, Barta, Bertea, care astazi sunt nume de familie. Calendarului ortodox contine forma Vartolomei.

Basarab

Numele de Basarab (si varianta feminina Basaraba) este vechi si cu faima in istoria noastra (i.e Matei Basarab), frecvent atestat ca nume de familie. Numele poate fi de origine fie traco-dacica, fie persana, fie germanica veche. Din punct de vedere lingvistic, 'Basaraba' este o combinatie intre titlul de 'ban' (cuvant de origine persana cu semnificatia de 'posesor, stapan, barbat ilustru') si numele de familie 'Saraba', de origine traco-dacica. Sarabii sunt cunoscuti vecinilor ca arabi sau arapi, si ar fi constituit casta nobilitara a dacilor din care s-au ridicat personalitati ale lumii antice (ca Decebal, cinci imparati ai Imperiului roman). Ei si-au asumat mai tarziu titlul de 'Ban' devenind Bansaraba, apoi Basaraba.

Bela

Semnificatia acestui nume nu este clara. Ar putea fi derivat de la cuvantul slavic care inseamna 'alb' sau de la cuvantul maghiar insemnand 'inauntru'. Patru regi ai Ungariei au purtat acest nume.

Belizarie

Prenumele masculin Belizarie este prezent foarte rar in epoca contemporana. El este considerat a fi singurul nume de origine tracica care apare in onomastica noastra (in ultima vreme i se adauga si Decebal). Variantele numelui sunt 'Belisarius' in forma latina si 'Belisarios' in forma greaca. Printre numele proprii tracice apare si Belizarie, numele unui general bizantin din timpul lui Iustinian, invingatorul vandalilor si al ostrogotilor. Filologii au stabilit ca Belisar este un nume compus, elementul secundar, -saro, -sarios aparand si in alte nume proprii, fiind interpretat fie ca avand sensul de 'lance' , 'cap', fie a fost incadrat in familia unei posibile radacini 'K'er' care inseamna 'a creste, a face sa creasca, a hrani'. Cuvintele armene 'ser' inseamna 'descendenta, rasa, neam', iar grecescul 'koros', 'vlastar, copil', si latinescul: 'ceres', 'procerus', 'creo', 'cresco' etc., cea de-a doua varianta parand si cea mai plauzibila. Formele mai vechi atestate la noi, Velisarie, Velisarea, Valisari, Velisar, au influenta neogreaca.Formele mai recente - Belizarie, Belisarie sau Belisar reprezinta imprumuturi recente culte din istoria bizantina.

Benedict

Prenumele masculin Benedict (are corespondentul feminin Benedicta) provine din latinescul 'Benedictus', care la randul lui vine de la 'benedico', 'benedicere' (compus din 'bene' insemnand 'bine' si 'dico', 'dicere', 'a zice, a vorbi'), verb care in latina clasica insemna 'a zice de bine, a aprecia, a lauda'. Devenit calendaristic in special datorita sfantului Benedictus, intemeietorul ordinului calugaresc al benedictinilor, numele este foarte raspandit la catolici in Occident, fiind purtat de 16 papi. Desi numele apare si la ortodocsi sub forma de 'Venedict', variantele atestate in documentele noastre sunt datorate influentei latino-catolice manifestate in Transilvania si Banat. Variantele numelui Benedict: Benedic, Benetic, Benetiuc, Bena, Bene, Benea, Benic, Beniuc, Benici, Benila, Bencea, Bencu, Benta, Bente(a).

Beniamin

Foarte rar folosit in onomastica contemporana, Beniamin reproduce un vechi nume ebraic Benyamin din Vechiul Testament. Purtat si de unul dintre triburile israelite, numele Beniamin a fost interpretat in diverse moduri. Interpretarea biblica a numelui este ca Benyamin inseamna 'fiul norocului, al fericirii'. Nu este exclus ca numele ebraic sa fie mai vechi si modificat in Babilon in ceea ce priveste partea initiala, 'ben' - 'fiu', avand legatura cu numele tribului, numele Benyamin fiind astfel interpretat si ca 'fiu al sudului'. In unele limbi occidentale, numele personal a devenit chiar cuvant comun; in franceza 'benjamin', in italiana 'beniamino' au sensul de 'mezin, fiu preferat, persoana preferata'. La noi numele apare, foarte rar, sub forma Veniamin, sau varianta feminina Veniamina, forma actuala Beniamin fiind de provenienta occidentala. Dintre personajele celebre aminim fizicianul american Benjamin Franklin.

Benone

Bernard

Rar folosit la noi, Bernard (cu varianta feminina Bernarda) are origine germanica. El a fost atestat din secolul I in Franta sub forma Berinhard, provenind din cuvantul vechi germanic 'bero', insemnand 'urs' si elementul 'hard', adica 'tare, puternic'. Bernaldinus sau Bernardus apar in documentele moldovenesti incepand dcu secolul XV. Astazi, numele de Bernard are urmatoarele variante: Bernardin, Bernardina, rare la noi, care sunt forme provenite din Europa Occidentala

Biagio

Numele este de origine italiana si latina si are semnificatia de 'balbait'. Este foarte rar folosit. Biagio mai are si varianta de 'Biaggio'.

Bogdan

Bogdan (cu varianta feminina Bogdana)este un nume vechi si cunoscut de origine slava. Este compus din elementele 'bog' care inseamna 'Dumnezeu' in slava veche si 'dan' care inseamna 'dat'. Sensul cuvantului compus este de 'daruit, dat de Dumnezeu'. Numele Bogdan este identic ca semnificatie cu ebraicul Jonathan, grecescul Theodoros, Theddotos, latinul Deodatus etc. Atestari mai vechi ale numelui Bogdan apar in izvoarele poloneze (din 1136) sau sarbo-croate (din secolele 11-13), iar prezenta numelui la romani poate fi explicata prin influenta sud-slava. In Banat, cuvantul 'bogdan' este folosit cu sensul de 'copil', ca si in rusa, 'copil nebotezat' sau ucraineana, 'bohdan' - 'copil nelegitim'.

Boris

Numele de Boris ar putea fi ori de origine slava, provenind de la termenul 'bor' care innseamna'lupta, a lupta', ori de origine turca, de la cuvantul mongol 'bogori' ce inseamna 'mic'. Numele Boris este foarte vechi si de traditie la popoarele slave, este foarte raspandit in bulgara, sarbo-croata, rusa, ucraineana si poloneza. Numele isi datoreaza popularitatea unui martirului rus sanctificat, Boris. La noi numele apare foarte rar. La bulgari, rusi etc., este cunoscuta si forma feminina Borisa.

Bran

Numele Bran provine din din galica veche/scotiana/irlandeza si inseamna corb. Este o varianta a numelui Bram. Alte nume care seamana cu Bran sunt: Brann, Bren, Brian, Bryan, Brain, Bron, Bryn si Byran.

Bruno

Numele este foarte vechi si de origine germana. Era foarte raspandit printre familiile de nobili nemti din Epoca Medievala. Are semnificatia de 'maro'.Bruno se mai gaseste in trei alte variante: Bruin, Bruino si Brunon.

C

Calin

Numele Calin (cu varianta feminina Calina)este foarte popular si raspindit in toate regiunile tarii.Numele a ramas la moda datorita poemului eminescian 'Calin'. Numele reproduc, pe Ealin, Kalina intilnite in onomastica slavilor. Calin si Calina apartin familiei onomastice 'Calinic', nume calendaristic la mai multe popoare europene. Prezenta lui Calin in vechile noastre documente este semnalata inca din 1391. Variante: Calinas, Calinei, Calincea, Calinita etc.

Cameliu

Varianta masculina, rar folosita, a numelui Camelia (vezi Camelia).

Camil

Varianta masculina, rar folosita, a numelui Camelia (vezi Camelia).

Candin

Numele 'Candin' este specific pentru zona motilor

Cantemir

Numele este origine turcica, compus din kan 'singe' sau 'fel, specie, rasa'.Cantemir este numele unei cunoscute familii de boieri moldoveni, si a fost initial atribuit ca supranume lui Constantin Serdarul, viitor domn al Moldovei intre 1685—1693, dupa numele unui viteaz mirzac tatar din Bugeac, de la sfirsitul sec XVI. Figura cea mai ilustra, a familiei Cantemirestilor este fiul lui Constantin, Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei si mare carturar cu faima europeana.

Carmin

Numele 'Carmin' este o varianta a numelui latin 'Carmine'. Semnificatia lui este 'cantec'. Numele este foarte rar folosit, si are varianta feminina 'Carmina'.

Carol

Numele de Carol este de origine germanica. Are o istorie veche la noi, dar este rar folosit astazi. Carol este corespondentul romanesc al lui Karl, nume de origine germanica, popular sub diferite variante la toate popoarele din apusul si centrul Europei. Dar, spre deosebire de marea majoritate a antroponimelor germanice create prin compunere, Karl este la origine un nume simplu, format pe baza subst. comun karl, care inseamna 'barbat'. Variante ale acestiu nume includ: Engl. Charles, Charley, fr. Charle(s), Charlotte, it. Carlo, Caria, Carolina, sp., port. Carlos, oland. Karel, magh. Karoly, Karola, Karolina, rus. Karl, Karolina, bg. Karl, Karlo, Karlio, Karolina, ceh. Karel. Au fost foarte multi regi si imparati cu acest nume in Franta, Anglia, Imperiul romano-german, Suedia, Ungaria, Spania, Tarile de Jos etc

Casian

Numele Casian este foarte rar folosit astazi la noi si este cunoscut mai ales ca nume de familie (are varianta feminina Casiana). Numele reproduce numele pers. lat. Cassianus, Cassiana, atestate cu valoare de cognomen din epoca imperiala. La origine formatii adjectivale cu suf. -'anus' (-'ana'), si 'kass' - de neam nobil. Numele in discutie au la baza un vechi si raspindit gentilic roman Cassius (ginta plebee Cassia era binecunoscuta la Roma). Numele Casian si Casiana au fost purtate de citiva martiri din primele secole ale erei noastre, si se raspindesc in Europa prin biserica. Variante: It. Cassiano, magh. Easszian,bg.,rus. Ea(s)sian etc.

Catalin

Numele 'Catalin' ar putea proveni, dupa unii experti, de la 'aikaterine', nume grec ce inseamna 'pur'. Altii sunt de parere ca numele este un derivat al cuvantului grec 'katharos'. O alta varianta ar putea fi ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. Are varianta feminina Catalina.

Catinca

Varianta a numelui Ecaterina. Are aceeasi semnificatie ca si numele Catalin (vezi Catalin).

Cezar

Nume cu origini latine, Cezar are adinci rezonante in istoria romana. Semnificatiile numelui sunt insa un subiect foarte controversat si inca dezbatut. Pliniu cel Batrin explica numele prin faptul ca generalul Cezar s-ar fi nascut prin 'taierea pintecelui mamei' (in latina 'a caeso matris utero'), nastere cunoscuta astazi sub numele de cezariana. O alta explicatie spune ca dictatorul roman s-ar fi nascut 'cu plete, cu coama' (in lat. o caesarie, cf. sanscr. kesara, 'coama').Variante: Fr. Cezar, it. Cezare, sp. Cesario, magh. Cezar si Cezarina, rus. Kesarii

Chiriac

Numele 'Chiriac' este rar folosit in zilele noastre ca prenume, dar a fost foarte popular in secolele trecute. Numele corespunde numelui personal de origine greaca 'Kyrialios'. Kyrialios a fost atestat in epoca crestina, si este la origine un adjectiv care inseamna 'dumnezeiesc, apartinind lui dumnezeu' (este format de la subst. Kyrios='dumnezeu'). Numele a fost pastrat in onomastica crestina prin amintirea in calendar a doi martiri care au trait prin sec. IV. El ajunge la romani printr-un intermediar slav. Popularitatea mare in trecut a numelui, folosirea excesiva ca nume de familie si influenta literara nefavorabila a cunoscutului personaj comic Chirita (din ciclul 'Chiritele' lui V. Alecsandri) au dus la evitarea numelui Chiriac, care este acum considerat invechit si banal. Variante: • It. Chiriaco, fr. Cyr (forma populara pentru Cyricus), bg. Kir, Kiriak, rus. Kir, Kira, Kiriac, Kiriaca etc.

Ciprian

Numele 'Ciprian' este un derivat cu sufixul -are de la numele insulei Cipru si inseamna 'originar din Cipru'. In latina numele pers. Cyprianus, fem. Cypriana desemna initial originea locala a purtatorului, si era format din cyprius (din gr. kyprios) care semnifica 'din Cipru'. Latinescul Cyprianus s-a raspindit in limbile din vestul Europei iar grecescul Kyprianos, preluat de slavi, a ajuns si la noi. Romanii l-au folosit in secolele trecute in variantele Cniprian, Chipriana si Cuprian. Formele actuale Ciprian si Cipriana sunt de provenienta occidentala, iar mai vechiul Chiprie corespunde grecescului Kyfrios. Variante: • Fr. Cyprian, it. Cipriano, Cipriana, magh. Ciprian, Cipriana, bg., rus. Eiprian, Kipriana.

ClaudiuClaudiu (cu varianta feminina Claudia) sint nume de origine latina, corespondente ale numelor Ciaudius, Claudia. Ginta Claudia se presupune a fi de origine sabina si anume din Regillus, cetate a sabinilor. Semnificatia originara a numelui este inca neclara. Una dintre ipoteze ar fi ca numele este apropiat de adj. ciaudius ce inseamna 'schiop', dar probabil si in acest caz este vorba doar de o etimologie populara. La noi, prenumele Claudiu, Claudia, mai rar Claudian, au patruns in secolul trecut, odata cu cea mai mare parte a numelor romane folosite astazi. Variante: • Fr. Claud si Claude (cu derivatele Claudel, Claudine), it. Claudio, Claudia (cu derivatul Claudetta), magh. Klaudia si Klaudetta etc, rus. Klavdii, Klavdia, Klavdian, Klavdiana etc.

Codrin

In privinta numelui 'Codrin' exista mai multe speculatii. Una ar fi ca este de origine latina, varianta a numelui Codrat(inseamna patrat- quadratus, in latina). O alta ipoteza ar fi ca numele 'Codrin' este o varianta a numelui Codrut (vezi Codrut).

Codrut

Numele 'Codrut' are varianta feminina Codruta. Numele este destul de controversat, existand mai multe ipoteze cu privire la semnificatia si originea lui. Prima ipoteza ar ca numele este de origine greceasca, cu izvoare in mitologie, si il desemna pe Basileus, aparatorul si salvatorul cetatii Atena. A doua varianta ar fi ca numele provine de la termenul latin de 'quodrum' are corespondentul romanesc 'padure', 'dumbrava'. Variante: Codre, Codrea, Codrescu, Codresti, Codreanu, Codrenita, Codrica, Codricel, Codret, Codrusa, Codrinescu etc.

Constantin

Numele Constantin (cu varianta feminina Constantina) este de origine latina, dupa cognomenul lat. Constantinus. Constantinus este un derivat cu suf. -inus de la Constantius (fem. Constantia), cognomen roman frecvent care provine, la randul lui, din cognomenul Constans, gen. Constantis. El a fost format pe baza adj. constans, constantis ce inseamna 'constant, ferm', participiul verbului lat. consto 'a fi ferm, puternic' — compus al verbului sto 'a sta', dupa model grecesc. In rasaritul Europei s-a raspindit forma Constantin datorita faimei imparatului Constantin cel Mare, aparator al crestinismului. Forma gr. Eonstantinos patrunde, prin intermediar slav, si in romana, unde numele este atestat inca de la finele sec. XIV. Variante romanesti: Costa, Costea, Costache, Tache, Tachel, Tachita, Costachel, Costachita, Costan, Costel, Costica, Costin sau Cota, Costas, Tica, Tieu, Ticus, Ticuta, Costila, Costita, Codin, Codina, Cotan, Cotea, Cotinel, Cocea, Cociu, Coia, Coica, Condea, Cota, Coca, Conea etc, Dinu si Dina, Dinica, Dincea, Dinita, Dinut, Dinuta, Dineu, Dinca, Dincuta, Dicu, Dica, Dicut, Didea, Ditu, Dita; Tin, Tina, Tinica etc.Variante internationale:• Fr. Constans, Constant, Constantin, Constance, it. Constanzo, Constanza, germ. Eong-tantin (hipoc. Kunst), Eonstanze (hipoc. Stanzi), sp. Constancio, Constancia, Constantius, rus. Eonstantin, Eonstantina, magh. Eonstancia, Eonstan-tina, Eonstantin etc

Cornel

Numele Cornel are varianta feminina Cornelia, si este de origine romana. Purtatorii acestor nume, in Roma Antica, apartineau unei cunoscute ginte numita 'Cornelia'. Semnificatia numelui Corneliu este ambigua. Unii specialisti considera ca numele este un derivat al substantivului 'cornu', care semnifica 'corn' (simbol al abundentei si al fortei in lumea antica). Corneliusa a fost si numele purtat de un cunoscut martir roman, Papa Cornelius. In Romania a patruns incepand cu secolul al XVI-lea. Numele de Cornelia are formele prescurtate de Neli si Nelly. Variante: Corneille, Kornelius, Kornelia, Nils, Kornel, Kornelia, Kornelii, Kornelia etc.

Corvin

Originea numelui Corvin este latina. Numele vine de la substantivul 'corvinus' ce insemna corb. Corvin mai poate avea semnificatia culorii negru (specifica corbului).

Cosma

Numele de Cozma (sau Cosma, Cosmin etc) este de origine greceasca, de la Kosmas, Eosmia, Eosmos. Semnificatia numelui Kosmas provine de la un mai vechi compus cu tema subst. kosmos sau al vb. kosmein. In greaca veche kosmos avea doua sensuri: 'ordine' si 'ornament, podoaba'. Primul dintre acestea este continuat de actualul 'cosmos'. Al doilea sens al lui kosmos s-a pastrat in derivatul cosmetic. Ajuns la romani prin intermediar slav, Cosma (Cozma) apare in documentele noastre atit in Tara Romaneasca cit si in Moldova, din sec. 15. Variante romanesti: Cosmache, Cosmat, Cozman, Cozmea, Cozmlta, Cuzmin, Cozmin etc.). Variante internationale:• Fr. Cosme, Come, germ. Kosmas, it. Cosimo, sp. Cosme, magh. Kozma si Kozima, bg. Kozma sau Kuzinu. rus. Kuzima.

Cosmin

Numele de Cosmin este de origine greceasca, de la Kosmas, Eosmia, Eosmos. Semnificatia numelui Kosmas provine de la un mai vechi compus cu tema subst. kosmos sau al vb. kosmein. In greaca veche kosmos avea doua sensuri: 'ordine' si 'ornament, podoaba'. Primul dintre acestea este continuat de actualul 'cosmos'. Al doilea sens al lui kosmos s-a pastrat in derivatul cosmetic. Ajuns la romani prin intermediar slav, Cosma (Cozma) apare in documentele noastre atit in Tara Romaneasca cit si in Moldova, din sec. 15. Variante romanesti: Cosmache, Cosmat, Cozman, Cozmea, Cozmlta, Cuzmin, Cozmin etc.). Variante internationale:• Fr. Cosme, Come, germ. Kosmas, it. Cosimo, sp. Cosme, magh. Kozma si Kozima, bg. Kozma sau Kuzinu. rus. Kuzima.

Costache

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Costea

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Costel

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Costi

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Costica

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Costin

Varianta a numelui Constantin (vezi Constantin).

Cozma

Numele de Cozma (sau Cosma, Cosmin etc) este de origine greceasca, de la Kosmas, Eosmia, Eosmos. Semnificatia numelui Kosmas provine de la un mai vechi compus cu tema subst. kosmos sau al vb. kosmein. In greaca veche kosmos avea doua sensuri: 'ordine' si 'ornament, podoaba'. Primul dintre acestea este continuat de actualul 'cosmos'. Al doilea sens al lui kosmos s-a pastrat in derivatul cosmetic. Ajuns la romani prin intermediar slav, Cosma (Cozma) apare in documentele noastre atit in Tara Romaneasca cit si in Moldova, din sec. 15. Variante romanesti: Cosmache, Cosmat, Cozman, Cozmea, Cozmlta, Cuzmin, Cozmin etc.). Variante internationale:• Fr. Cosme, Come, germ. Kosmas, it. Cosimo, sp. Cosme, magh. Kozma si Kozima, bg. Kozma sau Kuzinu. rus. Kuzima.

Craciun

Numele 'Craciun' este foarte vechi la noi, atestat de aproximativ 500 de ani in toate provinciile romanesti. Etimologia cuvintului craciun este foarte dificila. Data fiind prezenta termenului in rusa, ucraineana, bulgara, slovaca si maghiara, dificila problema careia trebuia sa i se raspunda era daca romana a preluat termenul din limbile slave sau acestea din romana. Una din ultimele solutii propuse si acceptata de mai multi specialisti este aceea care vede in rom. craciun o continuare a lat. 'creatione', insa prin filiera slava. Deosebit de frecvent este Craciun in toponimie, fie sub forma fe- minina, dar si masculina. Variante: Craciunel, Craciuneni, Craciuoesti, Craciunei etc. Numele este cunoscut astazi mai mult ca nume de familie. Apare insa rar diminutivul Craciunel.

Cristian

Numele 'Cristian' cu varianta feminina 'Cristiana' provin de la numele personale latine 'Christianus', 'Christiana', adjective derivate de la 'Christus', prin care erau desemnati adeptii religiei crestine. Numele Christos provine de la vb. chriein 'a unge' si este de origine greaca. Forma 'Christus', preluata de romani, va fi baza de derivare a lui 'christianus'. Christianus apare cu valoare de nume personal distinctiv cind crestinismul a devenit religie oficiala. Variante romanesti: Cirstian, Cirstiana, Carstea, Crastea, Cirstea, Cristea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea, Bista, Bistea, Bistel, Bistica etc. Variante internationale: Engl. Christian, fr. Chrestien, Chretien, Christian, Christiane, it. Cristian, Cristiana, magh. Erisztian, Keresztely, bg., rus., ser. Hristian, Hristiana etc.

Cupidon

Numele de Cupidon este de origine latina. Cupidon era zeul dragostei in mitologia romana. 'Cupid' inseamna dorinta in limba latina.

D

Dacian

Damian

Prenumele Damian (cu varianta feminina Damiana) este populat printre aproape toate popoarele europene. Numele este de origine greaca si reproduce numele pers. Damianos. Semnificatia acestui nume vine de la 'dama', de la verbul damdo 'a domestici, a imblinzi'. Din greaca, numele patrunde in onomastica slava (cu variantele v. si. Damiianu, ucr. Demiana, in sec. 15), prin intermediul careia Dainian se raspindeste si la noi. Foarte raspindit mai ales in Transilvania. Variante: Damian, Demian, Dimian, Doma. Variante internationale: Fr. Damien, germ. Damianus, it. Damiano, sp. Damian, magh. Damjan, Demjan, Demjen, Damos, Demeny, bg. Damian, Damian, Demian, ser. Damian, rus. Demian, -a, Damian, -a.

Dan

Prenumele Dan (cu varianta feminina Dana) are o veche traditie in onomastica romaneasca. Numele este atestat in documentele Tarii Romanesti in jurul anului 1385. Originea si semnificatia initiala a acestui nume sunt destul de neclare. Majoritatea specialistilor sint de parere ca Dan este un hipocoristic al unui nume compus cu elementul 'dan' si ca a fost imprumutat din limbile slave. Nu este exclusa posibilitatea ca in unele cazuri, abrevierea ca si aparitia hipocoristicului sa se fi produs chiar pe teren romanesc. Originea numelui biblic se afla in exclamatia Rachelei: Domnul m-a judecat ('dananni') si mi-a dat acest fiu ('Daniel'). Variante: Dana, Danu(l), Danes, Danie, Danei, Danita, Danie, Danco, Dancu, Danca, Dancanet, Dance(a), Danciu (1), Dancel, Dancau, Dancila, Dancus, Danaie, Danaias, Danaiat, Danasel, Daneciu, Danet, Danica, Danicel, Danut(a).

Daniel

Varianta a numelui Dan (vezi Dan).

Dante

In limba latina provine din cuvantul durante ('cel care dureaza)

Danut

Varianta a numelui Dan (vezi Dan).

Darian

Varianta masculina a numelui Daria (vezi Daria).

Darius

Varianta masculina a numelui Daria (vezi Daria)

Darmin

Darrin

Darrin inseamna dar nepretuit si este un nume celtic

David

Numele David este de origine ebraica si este foarte vechi (de cel putin trei milenii). El reproduce numele pers. ebr. Dawidh, purtat de un rege al Israelului (in legenda invingatorul uriasului Golia). David era considerat si un mare geniu poetic, lui fiindu-i atribuita creatia Psalmilor. Originea si semnificatia numelui acestui important personaj pare sa vina de la subst. dodh 'unchi', fie de vb. jvdad 'a iubi'. In sec. 12, David patrunde si in onomastica romaneasca, semnalat mai intai in documentele Tarii Romanesti. Numee nu este foarte popular la noi.

Decebal

Numele 'Decebal' a fost introdus in inventarul prenumelor romanesti, in epoca moderna. Numele i-a apartinut renumitului conducator politic, abil diplomat sil comandant militar, celebrul rege al dacilor (87 — 106). Este de origine daco-getica, dar despre semnificatia sa nu se pot face afirmatii sigure. Daca incadrarea lui in categoria compuselor si apropierea de un alt nume dacic, Deceneu par ceva mai sigure, explicarea primei parti prin radicalul indo-european 'dek', ce insemna 'a lua, a onora etc.' ramine doar o simpla ipoteza.

Dehani

Denis

Alcatuit din cuvintele grecesti dios (zeu) si nysa (muntele legendar unde traia Zeus)

Dido

Dimitrie

Dinu

Diogene

Compus din cuvintele grecesti dios si gene si se traduce prin 'nascut din Dumnezeu

Dionisie

Dochia

Dodo

Dominic

Dominicus din limba latina poate fi tradus prin 'al lui Dumnezeu'

Dorel

Dorin

Doru

Nume pur romanesc

Dragan

Dragomir

Cu radacini in limba slava, alcatuit din cuvintele drogo (pretios) si meri (mare, faimos)

Dragos

Isi are originea in cuvantul slav, care inseamna 'dulce glorie'

Dumitru

In mitologia greaca Demetrius era zeul agriculturii

E

Edi

Eduard

In engleza era format din ead (binecuvantat) si wear (pazitor), deci putea fi tradus ca 'pazitorul binecuvantat'

Eftimie

Elian

Emanuel

De la 'Imanuel', nume ebraic inseamna 'Dumnezeu este cu noi'

Emil

Erdal

nume turcesc

Eric

Erik

Ernest

Nume germanic descendent al cuvantului eornost (plin de seriozitate')

Eugen

In limba greaca eugenios (aristocrat)

Eusebiu

F

Fabian

 De la 'fabianus', nume latin ce inseamna 'crescator de fasole'

Fares

De origine araba, 'cavaler'.

Felix

Feodor

Filip

Flaviu

Flavius

De la o expresie latina ce inseamna 'galben auriu'

Florentin

Florin

Florens din limba latina inseamna prosper, infloritor

Floris

Francisc

Frederic

In germanica nume compus din cuvintele frid si ric ('legiuitorul cel drept')

G

Gabi

Gabriel

Gabriel

In limba ebraica Gabriyel inseamna 'omul puternic al lui Dumnezeu'

Gavrila

Gelu

George

Isi gaseste echivalentul in cuvantul grecesc georgos ('lucrator al pamantului'), cuvant ce este alcatuit din ge (pamant) si ergon (munca)

Gerhard

Geza

Ghelasie

Pe 6 iunie este pomenit Sf. Mucenic Ghelasie (mort prin sabie), iar pe 30 iunie il cinstim pe Sf. Ierarh Ghelasie de la Ramet (arhiepiscop al romanilor transilvaneni din sec. 14, canonizat abia in 1992). De origine greceasca, numele (astazi foarte rar ca nume de botez, dar inca frecvent ca nume calugaresc sau ca nume de familie) sta in legatura cu gelaseio, 'a zambi', 'a fi vesel'. Ca semnificatie, este echivalent cu Hilarios (de la hilaros, 'vesel, placut'), regasibil si la noi sub formele Ilarie (Ilaria), Ilarion, ca si cu neaosul Bucur (ce a dat numele Bucurestiului). Ghelasie este atestat la noi (mai ales in Moldova si Transilvania) si sub forme ca Ghelase, Ghilasa, Ghelafi, Ghilasie, Ghelea, Ghilea, Lasie, dar si Velase, Velasie. Forma Ghelasia este foarte rara (regasindu-se aproape exclusiv in mediul monahal).

Gheorghe

Gherasim

Varianta a numelui Gabriel

Ghita

Gica

Gogu

Govor

Gratian

Grigore

Gregoros din limba greaca inseamna in limba romana atent

Gruia

H

Haralambie

Harald

Hector

Nume cu radacini in cuvantul grecesc echein (a pastra)

Hermes

Hermiona

Nume englezesc

Homer

Nume descendent din cuvantul grecesc homeros (ostatic)

Horatiu

Horia

In limba germana heinrich inseamna 'cap de familie'

Hortensia

Hyroshi

nume japonez

I

Iacob

Ya'aqob din ebraica se poate traduce prin inlocuitor

Iancu

Varianta romaneasca a numelui Ion

Ianis

Nume aroman

Ianny

Icar

Provine din cuvantul grecesc icarus (urmaritor)

Ieremia

Ignat

Ignis in limba latina inseamna foc

Ilias

Nume grecesc

Ilie

Se trage din cuvantul ebraic Eliyahu, ce poate fi tradus ca 'Dumnezeu e devenire'

Ioachim

In limba ebraica poate fi tradus ca 'stabilit de Dumnezeu'

Ioan

Ion

Yochanan in ebraica inseamna 'Dumnezeu este milos'

Ionache

Ionel

Ionita

membru al unui ordin mahal-cavaleresc,creat in Palestinia in sec.XII,al carui nume vine de la biserica Sfantului Ioan de langa Ierusalim.

Ionut

Iorgu

Iosif

Nume cu origini in ebraica ce poate fi tradus prin 'cel care va adauga'

Isamu

nume japonez

Ispas

Istrate

Istvan

Nume unguresc

Iulian

Iuliu

Iustin

De la 'justinus', nume latin care inseamna 'cel care gandeste corect'

Iustina

Ivan

Varianta slava a numelui Ion

Ivantie

J

Jan

Jean

Joel

Joseph

Joy

Justin

Se regaseste in cuvantul din limba latina justus (drept)

Justinian

K

Karsten

Kenai

Klaus

L

Laurentiu

Lazar

Lehel

SUFLET, SUFLA, TROMPETIST,NUME VECHI UNGURESC

Leo

Leonard

Nume cu radacini in germana ce poate fi tradus prin 'viteaz ca un leu'

Liviu

Livius

Liv

Louie

Louis

Luca

Se trage din Loukas, nume specific locuitorilor din Lucania, o regiune din Italia

Lucian

Lux din limba latina se traduce prin lumina

Lucretiu

M

Madalin

Manole

Varianta a numelui Emanuel

Manuel

Marcel

Varianta a numelui Marc

Marcu

Marcu

Marcus

Marian

Marin

Marinus din limba latina poate fi tradus prin 'al marii'

Marinel

Marius

Nume ce isi are radacina in numele zeului roman al razboiului, Marte

Marius

Martin

Matei

Provine din cuvantul ebraic mattityahu care inseamna 'dar de la Dumnezeu'

Max

Maxim

Nume latin descendent din familia romana Maximilianus, Maximus

Maximilian

Michaela

Mihai

Se identifica cu cuvantul ebraic miyka'el, care se traduce prin 'cine se aseamana cu Dumnezeu'

Mihnea

Mircea

Isi gaseste radacinile in slavona, in cuvantul mir care inseamna pace

Miron

Myrrh este rasina parfumata obtinuta de la un copac din zona Arabiei

Moise

In vechiul Testament Moise este profetul care a primit cele zece porunci de la Dumnezeu

Mugur

N

Nae

Naie

Narcis

Nedelcu

Nelu

Nic

Nicoara

Nicodim

Nicola

Nicolae

Nume compus din cuvintele grecesti nike (victorie) si laos (popor), ce se poate traduce prin 'victoria poporului'

Nicu

Nicula

Niculaie

Nicusor

Ninel

Nistor

Norbert

Nucu

O

Octav

Octavian

Provine dintr-o expresie latina insemnand 'al optulea'

Odin

Odiseu

Nume cu radacina in cuvantul grecesc odyssesthai, care inseamna a uri

Olimpiu

In limba greaca Olympus simboliza muntele zeilor

Oliver

Oliviu

Oltea

Olteanu

Oprea

Orfeu

Orphne din limba greaca inseamna 'intunericul noptii'

Oscar

Ovidiu

Ovis din limba latina inseamna oaie

P

Pamfil

Panait

Paraschiv

Pascal

Pascal se regaseste in numele latin Paschalis, care se traduce prin 'inrudit cu cei din est'Patriciu

Nume roman derivat din patricius (nobil)

patrik

Patrocle

Nume cu origini in Grecia antica,compus din patros si kleos, ce se traduce prin 'gloria tatalui'

Paul

Pavel

Petre

Nume cu origine greceasca, de la cuvantul petros care inseamna piatra

Petru

Petrut

Pompiliu

Popa

Nume derivat din latinescul pope, care inseamna papa, tata

Q

R

Rada

 

Radu

Nume cu radacina in limba slavona, descendent din cuvantul rad, care inseamna fericit Rafael
Se regaseste in cuvantul ebraic repha'el, care s'ar traduce prin 'Dumnezeu e tamaduitorul nostru' Ramon

RARES

Rares

Raul

Nume compus din cuvintele germanice rand (margine de scut) si wulf (lup)

Razvan

Se regaseste in numele indian Radovan, ce semnifica 'aducator de vesti bune' si de asemenea in limba rusa, in cuvantul razvati (a cauta un sens, un inteles)

Relly

Remus

Rica

Ricardo

Richard

Robert

Nume cu origini germanice, compus din hrod (faima) si beraht (stralucitor), ce s'ar putea traduce prin 'plin de faima'

Robik

Roger

Alcatuit din cuvintele de origine germanica hrod si ger, care se traduce prin 'lance faimoasa'

Roman

Deriva din numele orasului italian Roma

Romanciuc

Romeo

Personaj al dramei scrise de William Shakespeare - Romeo si Julieta

Romulus

Rudolf

Nume cu radacini germanice, format din hrod si wulf, care poate fi tradus prin 'lup faimos'

S

Sabin

Samuel

Sandel

Sandu

Prescurtare de la Alexandru

Savin

Sebastian

Nume cu radacina in limba greaca, in cuvantul sebastos (venerabil); deriva, de asemenea, din numele roman Sebastianus, specific locuitorilor orasului Sebastia din Asia Mica

Septimiu

Nume cu origini latine ce se poate traduce prin 'luna a saptea'

Serban

Sergiu

(lat. 'Sergius') - 'servare' = 'a salva', 'servus' = 'servitor'

Severin

Nume cu origini in limba latina, in numele Severinus, derivat la randul lui din severus (sever, aspru)

Sile

Prescurtare de la Vasile

Silvestru

Silviu

Nume cu originea in limba latina, derivat din silva, care s-ar putea traduce prin 'cel al padurii'

Simion

(ebr. 'simon') - 'ascultator'

Simu

Socrate

Nume cu radacini in limba greceasca, compus din sos (intreg) si kratos (putere), ce se traduce prin 'toata puterea'

Sofronie

Sorel

Sorin

Nume cu origini romanesti ce simbolizeaza stralucire si buna dispozitie, derivat din cuvantul soare

Spiridon

Nume de origina latina, derivat din cuvantul spiritus (spirit)

Stan

Nume cu radacini in slavona, compus din cuvintele stan (guvernare, putere) si slav (slava)

Stanca

Stefan

Deriva din cuvantul grecesc stephanos (coroana)

Stelian

Se trage din cuvantul grecesc stylos care inseamna stalp

Stere

Sven

Nume suedez

Szopas

Nume unguresc

T

Taiyo

soare in limba japoneza

Takeshi


nume japonez

Tanase

Tatarciuc

Teo

Teodor

Nume cu origini grecesti, compus din theos (zeu) si doron (dar), ce se traduce prin 'dar de la Dumnezeu'

Teodosie

Thor

Numele zeului razboiului la germanici

Tiberian

Tiberiu

(lat. 'tiberius') - 'fiul zeului raului Tibru' (Roma)

Tibetiu

Timotei

Nume originar din ebraica, alcatuit din timan (onoare) si theos (Dumnezeu), ce se traduce prin 'in onoarea lui Dumnezeu'

Titi

Prescurtare de la Dumitru

Titus

Nume roman ce deriva din cuvantul titulus, care inseamna 'titlu de onoare'

Toader

Tom

Toma

Nume cu radacini in ebraica, derivat al cuvantului te'oma, ce inseamna geaman

Traian

Tudor

Derivat din cuvantul celtic teutorigos, care inseamna 'legiuitorul poporului'

U

Udrea

Ursu

Nume cu origini germanice, provenit din cuvantul ursus (urs)

V

Valentin

Nume originar din latina, derivat din cuvantul valens (puternic, viguros)

Valer

Valerian

Valeriu

Se trage din latina, de la cuvantul valere (a fi puternic)

Vali

Vasile

Nume grecesc ce provine de la cuvantul basileus, care inseamna rege, domnitor

Veronel

Victeur

Victor

Nume roman care in latina simbolizeaza victorie

Viorel

Virgil

(lat. 'Virgilius') - semnificatie necunoscuta (probabil de origine etrusca)

Vivi

Vlad

Voicu

Voinea

Se trage din slava si inseamna calatorie

W

William

prenume englez

X

Xavier

Y

Z-6

Zaharia

Provine de la cuvantul ebraic zekaryah, ce se traduce prin 'Dumnezeu isi aminteste tot'

Zamfir

Zeno

Zgaru

Zimoflesian

Zuraraloading...
Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie


loading...