Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Inconstientul si agresivitatea


Inconstientul si agresivitatea
Inconstientul si agresivitatea

[1], ci una dualista: exista doua forte fundamentale, Erosul si Thanatosul, care se infrunta, iar aceasta infruntare da de fapt continutul vietii. Prin urmare, prima prejudecata inca solid ancorata in mentalitatile romanesti, respactiv cea a pansexualismului, este demolata de aceasta a doua teorie despre instincte.

Thanatosul

[2].

La nivel psihologic, Thanatosul se manifesta prin compulsia la repetitie.

Exemple:

Erosul

Modificari ale teoriei

Introducerea agresivitatii ca un pol de sine statator al teoriei despre instincte i-a impus lui Freud anumite modificari teoriei sale initiale, niciodata insa Freud nereusind sa asimileze complet in sistemul sau teoretic aceasta introducere a instinctului mortii.

Se-ul, instanta pulsionala a personalitatii, cuprinde acum printre continuturile sale nu doar componente interzise ale sexualitatii, ci si elemente care tin de agresivitate. Prin urmare, incontientul se imbogateste cu noi continuturi instinctuale.

O problema teoretica si clinica care s-a ridicat acum pentru Freud este cum prelucreaza psihicul agresivitatea. Ca sa deosebeasca destinul psihic al agresivitatii fata de destinul psihic al sexualitatii, Freud spune in lucrarea "Disconfort in cultura"  (1930) urmatoarele: "Daca o inclinatie pulsionala trece prin refulare, partile sale libidinale se transforma in simptome, in timp ce componentele sale agresive se transforma in sentimente de culpabilitate".

In aceasta a doua teorie despre instincte, Freud considera ca nu numai reprimarea sexualitatii contribuie la aparitia nevrozelor, ci si reprimarea agresivitatii. Agresivitatea contribuie la nevroza printr-una din expresiile sale majore, sentimentul de culpabilitate, expresia clinica cea mai spectaculoasa fiind reactia terapeutica negativa. Aceasta reactie este una paradoxala si consta intr-o inrautatire a starii pacientului in conditiile in care ar exista toate premisele imbunatatirii acesteia. Explicatia acestui paradox este, dupa Freud, faptul ca sentimentul de culpabilitate nu permite insanatosirea, boala fiind un fel de ispasire impusa tocmai de culpabilitate.

Acest sentiment de culpabilitate devine pentru ultimul Freud principalul rau cultural al omului, principala frana in calea realizarii fericirii. Caracterul nociv al culpabilitatii inconstiente deriva din aceea ca nu doar faptele condamnate cultural sunt blamate, ci si simpla intentie.existenta in cultura, al carei precipitat psihic este Supraeul, duce la o considerabila acumulare de culpabilitate, care creaza tensiune psihica si, prin urmare, disconfort al omului cultural, adica nefericire.

Aceasta actiune asupra Eului se explica, dupa Freud, prin rolul pe care il joaca agresivitatea in formarea sa. "La inceput, constiinta morala a luat nastere prin reprimarea unei agresiuni si se intareste apoi prin alte reprimari ale agresiunii"[3].
[4].

[1] nici in prima teorie despre instincte nu era monista, dar lucrurile nu erau atat de evidente

[2] Lorenz, fondatorul etologiei si laureat al premiului Nobel pentru biologie si medicina, se ocupa explicit de teoria lui Freud despre Thanatos

[3] Freud, Sigmund - "Disconfort in cultura", in Opere, vol IV, Studii despre societate si religie, Ed. Trei, Bucuresti, 2000, pp. 147-206

[4] Freud, Sigmund - "Doliu si melancolie", in Opere, vol III, Psihologia inconstientului, Ed. Trei, Bucuresti, 2004, pp. 171-189Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Psihologie


Sociologie


Inconstientul si agresivitatea
HIPOCONDRIA - SEMANTICA SI SEMIOLOGIE
Intensificarea constiintei de sine in preadolescenta
EDUCATIA SI DEZVOLTAREA PSIHOFIZICA
Continuitate si discontinuitate in dezvoltare
DISLOGIILE
De la modelul psihofizic al accentuarii contrastelor la modelul categorizarii sociale
PERCEPTIILE (I)
Noul nivel al manifestarii vointei la adolescenti
CONSTIENT SI INCONSTIENT