Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» DEZVOLTAREA INTRAUTERINǍ


DEZVOLTAREA INTRAUTERINǍ


DEZVOLTAREA INTRAUTERINǍ

Chiar inainte de a se fi nascut, organismul parcurge, in conditiile dezvoltarii embrionare, o serie de etape, traind in anumite conditii. Influenta acestor conditii este deosebit de importanta si, in destule cazuri, tulburarile observate in dezvoltarea copiilor mici si chiar mai mari isi gasesc punctul de plecare in aceasta perioada a dezvoltarii.

In timpul sarcinii, proportiile si infatisarea fiintei umane se modifica continuu si la intervale de timp relativ mici:

-dezvoltarea embrionara umana-

Embrionul se dezvolta foarte repede. Chiar din primele zile, volumul sau creste de 8.000 de ori, iar diametrul de aproximativ 20 de ori si paralel, se extinde masa celulara. Deosebit de rapid se dezvolta celula nervoasa.Cresterea masei celulare se realizeaza prin producerea a doua tipuri de celule: - celulele primare si celulele exterioare de protectie.

Dezvoltarea intrauterina a omului se poate imparti in mai multe perioade.

1.Prima perioada este cea embrionara

Se caracterizeaza prin organizarea si diferentierea primara a organelor si a sistemelor mai importante ale viitorului organism.Aceasta perioada cuprinde trei luni ale dezvoltarii intrauterine. Este perioada formarii primare a encefalului si a sistemului nervos.

Perioada fetala precoce, intre primele trei si sase luni intrauterine. Se caracterizeaza prin perfectionarea structurilor si terminarea organogenezei (inima, stomac, plamani, intestine, ficat, rinichi, etc.), dezvoltarea sistemului osos (puncte de osificatie si de consistenta cartilaginoasa), dezvoltarea tesuturilor (muschi, tesut adipos), dezvoltarea sistemului nervos si a encefalului.



Perioada fetala tardiva, intre sase si noua luni (nastere) se caracterizeaza prin perfectionarea functionala intensa si prin concolidarea somatica.

In viata intrauterina exista o evolutie ce se manifesta, in principal, prin dezvoltarea primordiala a mecanismelor mari, arhaice, filogenetice. Se dezvolta mai intai mecanismele ce deservesc functiile biologice fundamentale, apoi nervii, aparatele mentinerii echilibrului, nervii organelor senzoriale si mecanismele nervoase ale mimicii si ale expresiilor afective.

Odata cu dezvoltarea organelor de simt, a miscarilor si a sistemului nervos apar primele reactii cu caracter psihic, concretizate in faptul ca fatul poate raspunde la unii stimuli din mediul intern sau din cel extern. Astfel, se constata ca inca de la 24 de saptamani apar unele reactii vocale, manifestate sub forma unor tipete slabe, iar de la aproximativ 32 de saptamani au fost puse in evidenta reactii cu caracter comunicativ.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate