Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Consilierea de grup a familiilor care au in ingrijire o persoana cu dementa


Consilierea de grup a familiilor care au in ingrijire o persoana cu dementa


Consilierea de grup a familiilor care au in ingrijire o persoana cu dementa

Consilierea de grup actioneaza prin mecanisme specifice: accesul la o cantitate mai mare de informatie terapeutica, instalarea sperantei, invatarea prin modelare si imitatie, supotul social al grupului, universalitatea problemei.

Avantajele consilierii de grup ii ajuta pe participanti sa-si rezolve mai bine problemele de viata, percepand mai realist realitatea externa, ii ajuta sa se accepte mai bine ca persoane, le creeaza posibilitatea de a fi ei insisi.

Pentru desfasurarea programlui este necesara o incapere linistita si confortabila, cu scaune sau fotolii comode , asezate in cerc, si care presupune suficient spatiu intre participanti, permitand in acelasi timp, contactul vizual intre membrii grupului.

Grupul de consiliere trebuie sa cuprinda 6-8 apartinatori.

O sedinta de consiliere dureaza intre 75-90 minute.

Interviul preliminar are menirea de a evidentia problematica apartinatorilor si de a-i orienta spre grupul care li se potriveste mai bine. Se explica clientului ca grupul reprezinta o structura bine pusa la punct, al carei obiectiv este de tip didactic, si anume formarea unor deprinderi. Se precizeaza faptul ca in grup vor avea loc expuneri didactice, evaluari si ca se vor da subiectilor teme pentru acasa.Inainte de a incepe sedintele de consiliere, fiecare client va semna un contract cu consilierul, contract prin care acesta se obliga sa respecte urmatoarele conditii:

-        Sa ia parte la toate sedintele de consiliere 10;

-        Sa vina la timp la fiecare intalnire cu grupul;

-        Sa realizeze temele pentru acasa;

-        Sa respecte confidentialitatea;

-        Sa participe la sedintele de consiliere cat poate de eficient.

Interviul preliminar mai are menirea de a elimina acei clienti care pot perturba activitatea grupului.

In cadrul grupului, un client are posibilitatea sa observe modul in care terapeutul sau ceilalti membri ai grupului utilizeaza deprinderile de viata pe care le-au invatat a invata din experienta altora reprezinta un ajutor serios in cadrul procesului de invatare. Grupul ofera sprijin clientului in cadrul demersului terapeutic pentru ca acesta se poate baza pe alte persoane pentru suport si ghidare. Grupul ofera o ambianta de interdependenta reciproca, relatiile dintre membrii grupului fiind mai putin incarcate afectiv, mai degajate, se poate trece mai usor la obtinerea independentei si autonomiei subiectului. Membrii grupului care se confrunta cu aceeasi problema reprezinta un ajutor deosebit pentru consilier, deoarece clientii se influenteaza si se ajuta reciproc. Consilerea de grup da posibilitatea subiectului sa ofere sprijin si ajutor celorlalti altruismul reprezinta unul din principalii factori curativi care actioneaza in cadrul grupului. Prin intermediul acestuia, clientii primesc afectiune si sprijin, creandu-se o ambianta terapeutica propice schimbarii. A avea aceeasi problema si a trai acelasi tip de experiente reprezinta un factor terapeutic foarte important, pentru ca reduce sentimentul de izolare si disperare al clientului. In plus, clientul se simte incurajat de succesele celorlalti, intarindu-i expectatiile pozitive in directia schimbarii. Se pot stabili contacte unu la unu in functie de similaritatea problemelor, nivelul intelectual si statutul social se stabileste astfel un sentiment de camaraderie cu cel putin un membru al grupului, fapt ce-i confera clientului un sentiment suplimentar de siguranta si ii furnizeaza informatii suplimentare cu privire la deprinderile de a face fata diverselor probleme.

Sedinta 1

Exprimarea emotiilor si sentimentelor intr-o atmosfera securizanta.

Discutarea in grup a obiectivelor personale ale consilierii.care va contribui la cresterea coeziunii grupului facandu-i pe membrii acestuia sa-si dea seama de faptul ca nu au fost plasati la intamplare in grup, ci ca prezinta probleme asemanatoare. La sfarsitul sedintei membrii grupului sunt interogati cu privire la reactiile lor fata de experientele pe care le-au trait in cadrul grupului. Li se cere sa sublinieze ce anume le-a folosit si sa faca sugestii pentru sedintele viitoare. In aceasta etapa se clarifica neintelegerile si perceptiile eronate cu privire la persoane sau situatii.

Sedinta 2

Se utilizeaza strategii de consiliere cognitiv comportamentala si rational emotiva care au drept scop sa-l invete pe client sa-si controleze starile afective prin intermediul identificarii si modificarii modelelor negative de gandire. Li se explica clientilor ca starile afective disfunctionale sunt produse mai mult de gandurile negative generate de subiectul insusi si mai putin de imprejurarile exterioare. Participantii se familiarizeaza cu conceptele de ganduri negative disfunctionale sau cognitie irationala care genereaza stari afective dezadaptative, cum ar fi furia, disperarea sau vinovatia. Se realizeaza o identificare a gandurilor negative a membrilor grupului si consilierul ii invata pe acestia sa gaseasca ganduri alternative rationale, care sa le inlocuiasca pe cele irationale. Se realizeaza o lista a situatiilor care declanseaza ganduri negative si care ii fac pe membrii grupului sa se simta deprimati sau anxiosi. Li se explica faptul ca tehnicile cognitiv-comportamentale reprezinta tehnici de autoajuorare ce pot fi utilizate de catre orice individ care doreste sa scape de starile emotionale nedorite. Subiectul trebuie sa se intrebe ce anume isi spune in gand atunci cand este trist, furios sau speriat este vorba de obicei de ganduri pesimiste in legatura cu propria persoana, cu viitorul sau cu viata in general. Se precizeaza faptul ca se produce o anumita conditionare a unui stil negativ de gandire. Se aplica tehnica inversarii rolurilor, in cadrul careia persoana care a expriat gandurile irationale este solicitata acum sa aduca replici rationale la propriile sale ganduri automate, precum si la cele enuntate de cel cu care afla in dialog sau de catre un alt membru al grupului.
Sedinta 3

Se trece la jocul de rol, in cadrul caruia unul din membrii grupului exprima cu voce tare ganduri negative automate, in timp ce terapeutul va adresa replicile rationale, incurajandu-i pe ceilalti membri ai grupului sa procedeze in acelasi mod. Terapeutul alege 8-10 ganduri negative automate produse de clienti in cadrul temelor pentru acasa si le noteaza pe tabla. Apoi clientii primesc o lista a principalelor tipuri de distorsionari cognitive, alcatuita de Burns, dupa o lista mai veche a lui Beck ( Totul sau nimic, Suprageneralizarea, Concentrarea asupra negativului, Descalificarea pozitivului, Desprinderea unor concluzii pripite, Catastrofizarea, Judecata afectiva, Cerintele absolutiste, Etichetarea, Raportarea la propria persoana). Consilierul cere membrilor grupului sa evalueze gandurile negative automate scrise pe tabla in raport cu lista prezentata distorsionat clasificarea prezentata ii ajuta pe membrii grupului sa recunoasca si apoi sa-si modifice propriul stil de gandire.

Sedinta 4

Intarirea deprinderilor de restructurare cognitiva in cursul acestei sedinte terapeutul cauta sa se asigure in ce masura fiecare membru al grupului si-a insusit corect tehnica de identificare, combatere si inlocuire a gandurilor negative automate, generatoare de stari afective disfunctionale. Obiectivul acestei sedinte consta in a-i determina pe clienti sa aplice in mod independent tehnicile cognitiv-comportamentale pentru restructurarea propriului sistem de gandire. In aceasta sedinta sunt solicitati sa discute in grup temele pentru acasa.

Sedinta 5

Fiecare membru al grupului are o intalnire individuala cu consilierul care a realizat interviul preliminar. Oiectivul acestei sedinte il reprezinta verificarea progreselor pe care le-au realizat clientii in cursul sedintelor anterioare. Intalnirea cu fiecare client dureaza intre 30 si 60 minute. Se revad obiectivele terapeutice.

Sedinta 6 10

Au drept obiectiv principal dezvoltarea comportamentului asertiv prin jocuri de rol si educarea in legatura cu deficientele dementei si a modului in care pot face fata situatiilor de viata cu care sunt confruntati. Se considera ca consilierea si-a indeplinit obiectivele atunci cand clientii au dobandit capacitatea de a face fata diferitelor situatii cu care se confrunta, cand au reusit sa devina propriii lor terapeuti.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Psihologie


Sociologie


INTRODUCERE IN PSIHOLOGIA CLINICA
CONCEPTE DE BAZA IN PSIHOLOGIA DEZVOLTARII
IMBATRANIREA PSIHOLOGICA
EVOLUTIA PREOCUPARILOR PSIHOLOGICE IN EVUL MEDIU SI EPOCA MODERNA
NASTEREA PSIHOLOGIEI CA STIINTA. ASOCIATIONISMUL SI PSIHOFIZICA
CREATIVITATEA SI STIMULAREA COMPORTAMENTULUI CREATIV IN SCOALA
Dezvoltare generala si subetapele varstelor adulte
SUBIECTE EXAMEN PSIHOLOGIE EXPERIMENTALA
PROBLEMATICA PSIHOLOGICA A ANCHETEI JUDICIARE
Inconstientul si agresivitatea
loading...