Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Atitudini si abilitati in consiliere


Atitudini si abilitati in consiliere
Atitudinile si abitatile de consiliere au un rol important in construirea si mentinerea unei relatii terapeutice eficiente.

A. Atitudinile consilerului sunt: acceptarea neconditionata, congruenta, empatia si colaborarea.

1. Acceptarea neconditionata

Cum ai putut sa-l bati pe Ionut?") si a afirmatiilor de genul "sunt de acord, este bine, etc."

Prin transmiterea atitudinii de acceptare neconditionata, consilierul devine un model de realtionare pentru client, care la randul lui va invata sa se accepte pe el insusi.

2. Congruenta

Se refera la concordanta dintre comportamentul, convingerile, emotiile si valorile unei persoane. Cu alte cuvinte, defineste autenticitatea modului in care ne comportam. Este indicat sa nu exprimam convingeri si idei in care nu credem cu adevarat deoarece decalajul dintre ceea ce simtim, gandim si spunem sau facem, se va transpune in comportamentul nostru verbal sau nonverbal si va fi usor sesizabil de ceilalti.

Lipsa de autenticitate duce la pierderea relatiei de incredere a clientilor. De exemplu, daca clientul ar spune "Sunt foarte suparat pentru ca parintii mei sunt tot timpul plecati de acasa; tata pleaca frecvent in delegatii, iar mama vine acasa doar seara. As vrea sa stea mai mult timp cu mine.", iar consilierul ar raspunde "Da, e foarte neplacut ca parintii nu pot petrece mai mult timp cu copiii." (insa consilierul se gandeste ca si el, la randul lui, ajunge tarziu acasa, dar nu vede o problema in aceasta si prin urmare zambeste, iar copilul se va simti neinteles si frustrat.

3. Empatia

Este abilitatea de a te transpune in locul altei persoane si de a intelege modul in care ea gandeste, simte si se comporta. A fi empatic nu inseamna sa te identifici cu acea persoana.

Empatia se dezvolta prin imbunatatirea abilitatilor de comunicare verbala si nonverbala cum ar fi:

q       Utilizarea intrebarilor deschise care faciliteaza comunicarea (ai putea sa-mi spui mai multe despre acel eveniment..?)

q       Utilizarea rara a intrebarilor inchise care blocheaza comunicarea (de ce..?)

q       Ascultarea clientului

q       Lipsa moralizarii clientului

q       Evitarea intreruperilor, incurajarea vorbirii

q       Lipsa sfaturilor

q       Lipsa judecatii - discutarea comportamentelor alternative

De exemplu, daca clientul ar spune "Mi-a fost rusine cand ceilalti au ras de mine"un raspuns empatic din partea consilierul ar fi: "Daca as fi fost in locul tau si eu m-as fi simtit rusinat."

4. ColaborareaFigura nr. 4. Piramida abilitatilor in consiliere


1. Ascultarea activa

a) Adaptarea comportamentului consilierului la limbajul verbal si nonverbal al clientului

. Vocea noastra este un instrument care comunica sentimentele pe care le avem fata de o persoana. De exemplu, daca un client vorbeste incet sau foarte repede terapeutul poate sa incerce sa-i raspunda in aceeasi maniera. Sesizarea acestui aspect ne ajuta sa evitam sa intrerupem clientul atunci cand ne spune ceva.

despre care vorbeste este unul dificil pentru el.

In consecinta, folosind aceste modalitati, consilierul va transmite clientului ca il asculta, iar astfel clientul se va simti pregatit sa raspunda la intrebarile consilierului.

b) Folosirea raspunsului minimal si a incurajarii

Reflectarea are rolul de a explicita si clarifica emotiile cu care se confrunta clientul la un moment dat. Exista doua tipuri de reflectare: reflectarea continutului- care de multe ori este numita si parafrazare si reflectarea sentimentelor. Ele pot fi folosite si impreuna.

Exemplu:

CLIENT: Pai, testele pe care le-a facut ultima oara nu arata prea bine. Dar cu cancerul niciodata nu poti sa spui nimic. Sunt foarte ingrijorata. Este foarte greu sa fiu relaxata stiind ca are cancer.

In consilierea copiilor, reflectarea sentimentelor poate duce la o manifestare evidenta in plan comportamental. De exemplu, daca un consilier spune "esti furios sau pari foarte suparat", copilul s-ar putea sa raspunda intr-o maniera agresiva si sa se manifeste agresiv (ex. sa arunce o jucarie). Daca acest lucru se intampla, consilierul nu trebuie sa se alarmeze ci sa fie satisfacut deoarece copilul a fost capabil sa-si exteriorizeze sentimentele. Dupa aceea, consilierul il poate incuraja pe copil sa-si exprime intr-un mod adecvat furia.

Exemplu:

CLIENT: De fiecare data cand ii spun mamei sa ma duca afara, nu vrea (doua papusi care vorbesc una cu cealalta).


d) Parafrazarea

Parafrazarea presupune reformularea celor spuse de client atunci cand terapeutul doreste sa se asigure ca a inteles bine ceea ce clientul ii transmite.

Parafrazarea nu presupune evaluarea sau interpretarea a ceea ce a spus interlocutorul.

Exemplu:

CLIENT: De fiecare data, tata imi promite ca vine la meci si intotdeauna intervine ceva mai important. Niciodata nu este langa mine cand am nevoie de el.

CONSILIER: Din cate mi-ai spus inteleg ca esti suparat pentru ca parintii tai nu sunt langa tine cand ai nevoie de ei si pentru ca tatal tau iti promite unele lucruri si nu se tine de cuvant.

e) Sumarizarea

CONSILIER:"Hai sa vedemla ultima intalnire am discutat despre sentimentele tale fata de soacra ta si despre cearta pe care ati avut-o imediat dupa ce s-a nascut copilasul. Te simteai vinovata si speriata. De atunci, lucrurile s-au mai imbunatatit. De asemenea, ai avut de facut ceva pentru azi. Cum a mers?"

f) Formularea intrebarilor

Exista doua tipuri de intrebari: intrebari deschise si inchise.

Intrebarile inchise sunt acele intrebari care genereaza raspunsuri specifice, in termeni de da sau nu, sau raspunsuri care ofera foarte putine informatii cum ar: "Ai venit aici cu masina.? Cati ani ai? Iti place la scoala?".

Aceste intrebari se folosesc atunci cand dorim sa obtinem unele informatii concrete sau atunci cand clientul are dificultati in a se exprima.

Utilizarea intrebarilor inchise poate duce la urmatoarele probleme:

q       clientul poate da un raspuns scurt fara a-l mai dezvolta

q       clientul se poate simti limitat in a raspunde la intrebari intr-o maniera semnificativa

q       clientul poate astepta o alta intrebare in loc sa se simta liber sa raspunda in mod deschis

De aceea, intrebarile inchise trebuie folosite cu grija.

Adesea in consiliere, copiii evita sa vorbeasca despre problemele personale; de aceea se recomanda folosirea intr-o proportie mai mare a intrebarilor deschise. Totodata trebuie sa se evite adresarea intrebarii "de ce?", deoarece determina clientul sa gaseasca scuze sau rationalizari ale comportamentului sau.

Exemplu:

In consilierea copilului, se urmareste daca acesta comunica adecvat, se simte frustrat de faptul ca nu poate comunica (se balbaie, face pauze) sau tinde sa se bazeze mai mult pe metode nonverbale de comunicare.

b) Comportamentul nonverbal

In consilierea copilului, un mod eficient de observare este de a invita copilul sa se joace cu jocurile si materialele aflate la dispozite sesizand urmatoarele aspecte:

Functionarea intelectuala: pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4-8 ani, un indicator al functionarii intelectuale poate fi obtinut prin angajarea copilului in sarcini specifice cum ar fi rezolvarea de puzzle, numirea partilor corpului sau identificarea culorilor. Pentru a obtine informatii acurate despre nivelul de dezvoltare al copilului trebuie sa corelam datele obtinute la aceste sarcini cu varsta cronologica pe care o are copilul.

Jocul: se observa daca jocul copilului este adecvat varstei din punct de vedere al creativitatii, sau stereotip, repetitiv, limitat, infantil, (ex. in mod repetat copilul pune si scoate nisipul dintr-o galeata fara a face nimic altceva). Totodata consilierul observa calitatea jocului: daca jocul este orientat spre scop urmand o anumita ordine si daca jucariile sunt folosite in mod corect. Este important sa se observe si intensitatea starii afective din timpul jocului.

c) Identificarea incongruentelor

Starile de confuzie, sau cele conflictuale sunt de multe ori motivul pentru care clientii se adreseaza unui consilier. Observarea atenta a comportamentului verbal si nonverbal ne poate oferi multe informatii despre incongruentele cu care se confrunta clientul. Discrepantele pot fi de mai multe tipuri (Yvey, 1994):

1. Discrepante intre doua comportamente nonverbale

Clientul poate vorbi despre cat de bine merge relatia cu partenerul zambind in timp ce tine mainile si obrajii inclestati.

2. Discrepante intre doua afirmatii

Intr-o singura fraza, clientul poate exprima doua lucruri contradictorii: "Fiul meu este extraordinar, sunt multumit, dar pur si simplu nu ma respecta!"

3. Discrepante intre ceea ce spune si ceea ce face clientul

Un parinte poate vorbi despre cat de mult isi iubeste copilul in timp ce foloseste ca si metoda de disciplinare pedepsa fizica.

4. Discrepante intre o afirmatie si comportamentul nonverbal

Clientului ii poate spune consilierului "Nu ma deranjeaza sa discut despre acest subiect" in timp ce tine mainile inclestate si roseste".

5. Discrepante intre modul de gandire a doua persoane

Identificarea confliectelor pe care clientul le are cu alte persoane este un punct important in consiliere.

6. Discrepante intre ceea ce isi doreste clientul si o situatie

Aceste incongruente se datoreaza modului in care clientul percepe realitatea diferit de modul in care realitatea se prezinta ("As vrea sa dau la medicina, dar tocmai am aflat ca se da examen din chimie si mie nu-mi place chimia. N-o sa reusesc niciodata!")

De multe ori in consiliere identificare discreprantelor reprezinta primul pas in a-i face pe clienti sa constientizeze problema cu care se confrunta.

3. Focalizarea

Focalizarea presupune directionarea conversatiei cu clientul spre aspectele pe care le consideram importante pentru consiliere; de asemenea, ea este utila atunci cand clientul ne furnizeaza foarte multe informatii despre ceea ce se intampla, sare de la un subiect la altul sau evita in mod sistematic sa vorbeasca despre un subiect. Focalizarea poate fi facuta pe emotiile clientului ("Ioana, pari suparata! Poti sa-mi spui mai multe despre ceea ce simti acum ?"), pe problema ("Poti sa-mi spui mai multe despre cearta pe care ai avut-o cu sotul tau?"), sau pe relatiile cu ceilalti ("Cum crezi ca afecteaza pe membrii familiei demisia ta ?").

La consilierii incepatori exista tendinta de a se focaliza mai mult pe fapte si mai putin pe emotiile clientului; astfel la finalul sedintei consilierul aduna o multime de date despre problema, dar nu si despre modul in care problema il afecteaza pe client (Yvey, 1994). Totusi, de cele mai multe ori clientii se adreseaza unui terapeut datorita emotiilor pe care le provoaca o situatie. Prin urmare, identificarea emotiilor clientului fata de o situatie este un punct cheie in consiliere.

4. Confruntarea

Confruntarea consta in identificarea discrepantelor (discrepante intre doua comportamente nonverbale, discrepante intre doua afirmatii, discrepante intre ceea ce spune si ceea ce face clientul, discrepante intre o afirmatie si comportamentul nonverbal, discrepante intre doua persoane, discrepante intre ceea ce isi doreste clientul si o situatie), constientizarea acestora de catre client si asistarea acestuia in a gasi solutii la problema cu care se confrunta. Ea se bazeaza pe ascultarea activa si pe observarea atenta a clientului.

Exemplu:

CLIENT: Cred ca merit o marire de salar!

CONSILIER: Poti sa-mi spui cateva motive pentru care crezi ca meriti sa ti se mareasca salarul?

CLIENT: Pai, lucrez de mult timp aici si mltti dintre colegii mei castiga mai bine decat mine. Nu e cinstit, mai ales daca ma gandesc la cat de scumpa e viata acum!

CONSILIER: Mai devreme ai spus ca iti place sa o iau pas cu pas atunci cand e vorba de munca ta. Cum crezi ca se potriveste asta cu faptul ca vei o marire de salar?

CLIENT: Din punctul asta de vedere cred ca va trebui sa muncesc putin mai mult daca doresc sa obtin acea marire de salar!

q       Sa foloseasca un limbaj comun cu cel al clientului

q       Sa transmita informatii corecteq       Sa exploreze impreuna cu el alternativele unei probleme fara a-i oferi solutii

q       Sa invete clientul sa caute singur informatii si sa le evalueze critic

q       Sa analizeze si sa modifice impreuna cu clientul informatiile incorecte detinute de acesta

O modalitate de a furniza informatii este folosirea afirmatiilor; acestea pot fi utile in a determina clientul sa se focalizeze pe povestirea lui si sa constientizeze emotiile aferente acesteia. Afirmatiile pot fi folosite in mai multe moduri:

q       Afirmatiile dau posibilitatea clientului sa constientizeze si sa-si exprime o anumita emotie; de exmplu, consilierul i-ar putea spune clientului care-si reprima furia "cand sunt furios ridic tonul".

q       Afirmatiile dau posibilitatea consilierului sa-i arate clientului ca este inteles; de exemplu, consilierul poate spune clientului care se simte rusinat: " Daca as fi fost in locul tau , m-as fi simtit foarte rusinat."

q       Afirmatiile ii ofera consilierului un mijloc prin care sa recunoasca punctele tari, resursele clientului. El poate spune: "Trebuie sa fi fost foarte curajos daca ai facut acest lucru"

q       Afirmatiile pot fi folosite pentru a sublinia evenimentele importante dintr-o activitate; de exemplu, daca un copil are dificultati in alegerea jucariilor, consilierul poate spune: "Iti este greu sa alegi jucaria". Astfel, consilierul ii da copilului un feed-back legat de dificultatea de a alege jucaria si totodata ofera copilului posibilitatea sa exploreze acest aspect al comportamentului sau.

q       Afirmatiile sunt utile in a-l face pe client sa constientizeze anumite stari. De exemplu, daca un copil se joaca cu un soricel de plus pe care il ascunde, consilierul ii poate spune: " Soricelul se ascunde. Ma intreb daca ii este frica sa fie prins."

O alta modalitate folosita in furnizarea informatiilor este feedback-ul.

Feedback-ul sustine comunicarea dintre consilier si client si are la baza ideea ca trebuie sa ne focalizam pe micile progrese ale clientului daca vrem ca acestea sa devina mari, si nu pe defecte. In oferirea de feedback se recomanda urmatoarele:

q       Sa fie focalizat pe aspectele pozitive; sa fie constructiv si nu distructiv

q       Sa fie specific si concret, focalizat pe un comportament specific si nu pe unul general

q       Sa fie descriptiv si nu evaluativ si critic; se recomanda evitarea judecatilor de valoare; de exemplu, daca un copilul ia plastelina si face o minge, consilierul trebuie sa spuna : " Vad ca ai facut din plastelina o minge."

q       Sa se adreseze comportamentelor si atitudinilor care pot fi schimbate

q       Sa ofere alternative de comportamente

q       Sa fie oferit imediat dupa de comportamentul a fost efectuat si nu dupa o perioada de timp

q       Sa se adreseze comportamentului clientului si nu clientului in general

Acceptare neconditionata

 

Empatie

 

Congruenta

 

Colaborare

 
Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Psihologie


Sociologie


INVATAREA SI ADAPTAREA LA DEFICIENTII DE AUZ
REPERE SOMATICE SI PSIHICE IN PSIHOPATOLOGIA HIPOCONDRIEI
NOTIUNI FUNDAMENTALE DE PSIHOLOGIE JUDICIARA
TULBURARILE AFECTIVE ENDOGENE
ETIOGENEZA FENOMENULUI INFRACTIONAL
Tehnica asociativ-verbala
CREATIVITATEA
Integrarea copiilor cu dizabilitati in scoala publica
MACROTIPOLOGII EXTRAVERSIE-INTRAVERSIE, MACROTIPOLOGII, EXTRAVERSIE-INTRAVERSIE
Obiectivele si specificul consilierii copiilor cu unul sau cu ambii parinti alcoolici