Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Gramatica


Index » educatie » » literatura » Gramatica
» Pleonasmul


Pleonasmul


Pleonasmul

Pleonasmul este o greseala de exprimare care consta atat in folosirea alaturata a unor cuvinte sau constructii cu acelasi inteles (de obicei cel de-al doilea cuvant este cuprins in intelesul celui dintai), cat si in imbinarea unor elemente gramaticale cu rol identic.

Prin urmare, pleonasmul se produce atunci cand se utilizeaza

un numar mai mare de elemente de expresie decat ar fi strict necesar pentru transmiterea unui mesaj.

Criteriile de clasificare a pleonasmelor sunt diverse:

- dupa modul exprimarii: pleonasm al exprimarii scrise (in altfel, intr-altfel, dedemult) si orale (prognozarea viitorului, privire retrospectiva, a prevedea in viitor, a revedea din nou);

- dupa forma sau structura: pleonasme independente de context (copartas, ultrararism, oualele) si pleonasme dependente de context (anost si plicticos, rodnic si fructuos );



Clasificarea pleonasmelor

- dupa continutul elementelor de expresie care formeaza pleonasmul (praslea cel mic, comics - uri; love-storys - uri);

- dupa compartimentul limbii pe care il vizeaza cu preponderenta: pleonasme lexicale (ultrasplendid, regretful parerilor de rau, tricicleta cu trei roti; marinimie sufleteasca), semantice (situatii conjuncturale; a conlucra si a colabora), etimologice (aniversarea a zece ani, comemorare in memoria, a gasi solutiile rezolvarii), lexico-gramaticale (decat numai; mai si; dar insa; drept pentru); ortografic ("este vorba de cedarea Basarabiei, de buna voie si nesiliti de nimeni" - constructia nesiliti de nimeni, adica nu impotriva vointei noastre este totuna

cu de buna voie.)

- dupa scop: pleonasm persuasiv (sa celebram, sa serbam si sa omagiem - intentia este de a convinge publicul de necesitatea unei actiuni); pleonasm intensificator (ageamiu, nepriceput si carpaci); pleonasm explicativ (execrabile si respingatoare).

- dupa gradul de suprapunere a sensului sau a marcilor gramaticale exprimate de termenii care formeaza pleonasmul: pleonasm total (baza fundamentala; baza fiind sinonim cu fundament), pleonasm partial (pasiune si daruire; cele doua substantive sunt sinonime partiale), pleonasm aparent (de bunavoie si nesilit de nimeni - scris legat, bunavoie semnifica o stare afectiva de bucurie; scris dezlegat, de buna voie, face trimitere la o actiune volitiva (ce tine de vointa); de aceea, aceasta sintagma rostita de catre ofiterul starii civile in cadrul oficierii casatoriei unor persoane este pleonastica numai in cazul scrierii dezlegate a primei parti a sintagmei: de buna voie.).

Ignorarea pleonasmului ortografic poate duce la o exprimare gresita chiar in lucrarile destinate cercetarii pe aceasta tema.

Exemplu: "De regula este preferat termenul neologic (chiar livresc) si specializat echivalentului sau uzual binecunoscut tuturor vorbitorilor si prin aceasta devenit indezirabil" Binecunoscut inseamna cunoscut de toata lumea, celebru,

renumit, de aceea este inutila precizarea tuturor vorbitorilor.

Daca s-ar fi scris bine cunoscut (cu blanc) pleonasmul ortografic ar fi fost inlaturat deoarece secventa lingvistica are intelesul: cunoscut bine, cunoscut in amanuntime, in detaliu, si ar fi putut urma in text tuturor vorbitorilor.

Alte pleonasme prezente in exprimarile cotidiene sau in actele oficiale:

- ambianta si mediul: "Ar mai trebui material didactic si mobilier care sa inveseleasca ambianta si mediul educogen." Cele doua cuvinte sunt in relatie de sinonimie, de aceea alaturarea lor este pleonastica.

- arbitreaza un arbitru: "Daca arbitreaza un arbitru catastrofal, toata presa ii sare in cap".

Alte pleonasme frecvent intalnite

- Prin definitie, a arbitra inseamna a participa cu rol de arbitru la o confruntare sportiva, politica, etc., de aceea exprimarea din exemplu este tautologica (reia inutil aceeasi informatie). La fel se intampla si in cazul exprimarilor de genul: "naratorul nareaza", "povestitorul povesteste", "instruire prin instructori", etc.

- fani fanatici: "Meciul retur gazduit de arena [], care gemea si vibra de presiunea strigatelor a 30.000 de fanatici fani." Sensul cuvantului fan este admirator si supporter fanatic al vedetelor.

- identic la fel: "[] identic la fel, pe care nu l-as scuza ca pe exact la fel" (semnalat de Al. Graur). Identic inseamna exact la fel, astfel ca urmat de la fel, creeaza pleonasmul.

- mediul inconjurator: "Trebuie avute in vedere efectele ierbicidului asupra mediului inconjurator." Mediu inseamna natura inconjuratoare; societatea, lumea in mijlocul careia ne aflam. Din moment ce mediu (cu sensul pe care il are in ecologie) denumeste intreaga natura care ne inconjoara si, implicit, toti factorii care asigura aparitia si dezvoltarea organismelor animale sau vegetale, prezenta dupa acest substantiv a determinantului adjectival inconjurator devine inutila.

- mujdei de usturoi: "Pentru friptura, mama a pregatit si un mujdei de usturoi." Cuvantul mujdei este la origine un compus: must-de-ai, unde ai este varianta regionala pentru usturoi. Asta inseamna ca substantivul mujdei include

ideea de usturoi.

- muschi file: "La alimentara nu s-a mai adus muschi file." Semnificatia cuvantului muschi este: "bucata de carne de animal desprinsa din regiunea sirei spinarii, intrebuintata in alimentatie", iar cea a cuvantului file: "carne de calitate superioara din lungul sirei spinarii unei vite, unui porc sau unui peste; preparat alimentar din astfel de carne." Se remarca, deci, semnificatia comuna a celor doua cuvinte.

- citate reproduse: "Analizati din punctul de vedere al exprimarii corecte, citatele reproduse din presa actuala[]" Citat inseamna "fragment dintr-o lucrare scrisa, reprodus cu indicarea exacta a izvorului in scopul de a intari si a

ilustra o argumentare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Gramatica


Carti
Gramatica






termeni
contact

adauga