Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Octavian Goga, Iubirea mea


Octavian Goga, Iubirea mea
Octavian Goga, Iubirea mea

1. crestetele = adancul

2. In versul „Spre ceriuri bratele-si intinde sa-i vie dragul mire: Soarele!” cele doua puncte anunta o explicatie, la nivel sintactic un atribut apozitional, si marcheaza totodata o pauza mai mica decat pauza indicata de punct.

3. in fel si chip; in nici un chip; nu este chip

4. tema iubirii, tema naturii; motivul nostalgiei, al soarelui, al apei.

5. functia emotiva si functia poetica

6. Comparatia „asa-i iubirea mea, asemeni acestei largi cetati de unde” sugereaza imensitatea sentimentului dominant – iubirea. Sintagma contine si o metafora sugestiva, „cetati de unde”, care semnifica maretia pura a lacului dintre munti.

7. Poezia este structurata ca o ampla comparatie intre natura si iubire: uniunea simbolica a elementelor firii, apa si soarele, este asemanatoare cu comuniunea sufleteasca dintre cei doi indragostiti. Adverbul de mod asa are rolul de a sublinia ideea ca iubirea, sentiment trait de eul poetic, este profunda, misterioasa si statornica precum apele lacului de munte, infiorate permanent de atingerea razelor de soare.

8.In penultima strofa a poeziei, poetul ilustreaza, prin personificare, reactia undelor lacului in momentul intalnirii cu razele soarelui. Un animism simbolic strabate tabloul: „razele saruta fata undei”, „spuma alba infiorata'', „prelung si patimas tresare”, „tremur”. Termenii folositi apartin campului semantic al sentimentelor impartasite, al pasiunii puse pe seama elementelor naturii. Aparitia soarelui reprezinta trezirea la viata a lacului, iar stralucirea razelor da viata acestuia pana in adancuri. Cuvantul hora semnifica bucuria adancului.

9. Titlul unui text literar reprezinta o cheie de interpretare a continutului textual, definind pentru cititor un anumit orizont de asteptare. Titlul poeziei Iubirea mea este format dintr-un substantiv comun si un adjectiv posesiv si se afla in stransa legatura cu tema iubirii prezenta in poezie. Soarele alinta cu razele lui lacul asa cum iubirea alinta sufletul omului Pentru eul liric iubirea este cea care incalzeste sufletul si-i da viata, asa cum soarele vegheaza asupra lacului si-i trezeste sentimente arzatoare. In esenta, metafora curcubeului sugereaza iubirea implinita.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Literatura


Carti
Gramatica


Radu Gyr, Victorii negre
SIMBOLURILE TERIOMORFE
Poetica suferintei - Poezia lui Octavian Goga
Ion Minulescu, Celei care pleaca
Doina populara
Universul bacovian
Emotie de toamna - O iubire trecuta
„Cuvinte stricate” – Tudor Arghezi
Romanul modern – influente poetice, Henry James – teoretician al romanului modern (1843 – 1916)
Simbolismul George Bacovia