Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Nichita Stanescu, Dimineata marina


Nichita Stanescu, Dimineata marina


Nichita Stanescu, Dimineata marina

1. „umeri” , „frunte”, „sprancene”, „ochii”, „tamplele”

2. Virgulele desparte grupul verbal construit cu gerunziu de restul enuntului si reliefeaza semnificatia sintagmei: o personificare.

3. a da apa la moara, a sti ca pe apa, a se imbata cu apa rece, pe apa Simbetei

4. Tema trezirii constiintei / a nasterii lucide, motivul somnului, motivul luminii, motivul ascensiunii.

5. Rima este incrucisata, 1-3 feminina si 2-4 masculina; masura variaza intre 10 14 silabe (intr-o rostire rapida a primului vers al acestei strofe)

6. „si plopii, trezindu-se brusc” – personificare; prin personificare, universul material prinde viata, devenind o prelungire a universului uman. Nicolae Manolescu vorbeste despre substantializarea limbajului si poetizarea realului. Poezia se face pe sine ca obiect si se construieste cu fiecare vers, fiecare cuvant.

7. Orice titlu induce un anumit nivel de lectura a textului poetic si genereaza un orizont de asteptare. Titlul poeziei citate este alcatuit dintr-un substantiv comun insotit de un adjectiv cu valoare de epitet. Titlul sugereaza un tablou de natura, intr-un moment al zilei. Discursul liric confirma partial si completeaza intelesurile sugerate de titlu, numai ca dimineata devine o metafora a trezirii constiintei: fiinta cosmicizata se trezeste din somnul necunoasterii, intr-o viziune monumentala. Eul poetic are viziunea propriei geneze ca fiinta suprema, in lumina, moment auroral privilegiat.

8. Cuvintele au valoare in sine, dar dincolo de cuvant se deschide o alta lume. Sentimentul este generator de sens, tine lumea in fiinta, schimbandu-i contururile. Imaginea vizuala a soarelui si sinestezia „lumina-n ape o sa-mpunga” contureaza o lume a obiectelor si a fiintelor aflate intr-o relatie de intrepatrundere, glorificand momentul nasterii lucide, al iluminarii.

9. Textul apartine neomodernismului, avand drept caracteristici lirsmul reflexiv si imagismul metaforic, reinterpretarea miturilor (geneza este aici individuala, omul devine centru al universului, identificandu-se cu soarele, natura se trezeste la constiinta).loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Literatura


Carti
Gramatica


Romanul obiectiv postbelic - Morometii de Marin Preda
Explica relatia realitate-fictiune, prin referire la un text narativ studiat
Obiceiuri si traditii in tinutul Salajului
Ilustreaza comicul (de caracter, de situatie sau de limbaj), prin referire la o comedie studiata
PRONUNTAREA ROMANEASCA LITERARA
Nichita Stanescu, Necuvintele
Prezinta particularitatile de structura si de expresivitate caracteristice simbolismului, intr-o poezie studiata
Intaia sarutare, La aniversara de Mihai Eminescu - prezentare generala
TEORIA LITERATURII
Emotie de toamna - O iubire trecuta
loading...