Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Iuliu C


Iuliu C


Iuliu C. Savescu, La Polul Nord

1. nemarginite = intinse
solitari = singuri

2. "pasii"- Prin folosirea pluralului articulat "pasii", se pune accent pe acest substantiv, cu scopul de a evidentia greutatea si apasarea cu care calca "marii ursi".

3. ochi de vultur, a pierde din ochi, a sorbi din ochi; "Banul, ochiul dracului"

4. "muntii solitari"
Epitetul personificator "muntii solitari" este folosit pentru a evidentia maretia si inaltimea muntilor, care domina peste campii si vai; acestia sunt atat de inalti, incat par desprinsi din universul terestru, devenind singuratici.

5. Rolul descrierii in textul dat este de a crea un decor, o atmosfera prin intermediul carora eul liric isi exprima starile sufletesti nelamurite si confuze prin a sugera un sentiment pe care il creeaza elementele din natura.

6. "Iar din prapastiile adanci se-aude-o stranie vibrare"
" Si ursii albi, induiosati, intr-un oftat adanc si greu"

7. Poezia "La Polul Nord" de Iuliu C. Gavescu, prezinta cateva caracteristici specifice liricii simboliste, prin motive precum motivul singuratatii, solitudine care in poezia de fata devine apasatoare, este asociata cu izolarea, pustietatea ("muntii solitari", "campii nemarginite"). Alta caracteristica ce incadreaza poezia in simbolism este cadrul natural care apare ca unul trist si dezolant. Astfel, in poezia "La Polul Nord", imaginarul poetic se organizeaza in jurul anotimpului iarna, care domina intreg tinutul prin "albul dezolant" , si aduce cu sine pierderea oricarei sperante din sufletul poetului.
Un alt element definitoriu al poeziei simboliste il constituie muzicalitatea exterioara, obtinuta prin ritmuri si rime perfecte, la fel ca si repetitia si simetria unor cuvinte la inceputul si sfarsitul unei strofe ( "muntii solitari", "dorm adanc"-"dorm mereu", "La Polul Nord"- "La Polul Sud").

8. La nivel morfologic se remarca abundenta verbelor la timpul prezent: "se-ntind", "adorm", "ingalbeneste", "se vad", "dorm", "se-aude" etc. ce sugereaza permanenta starii de angoasa, intensificand sentimentele si dand veridicitate intregului poem.

9. Laitmotivul in poezia lui Iuliu C. Savescu reprezinta un element definitoriu al simbolismului, prin evidentierea unei muzicalitati exterioare, obisnuita numai prin ritmuri si rime perfecte, dar mai ales prin repetitia simetrica a unor cuvinte la inceputul si sfarsitul unei strofe ("La Polul Nord"- "La Polul Sud" etc.). Cadrul natural este unul trist si dezolant, prin albul care domina; iarna are rezonanta in sufletul omului, aducand monotonie, nevroza, chin si frig launtric. Cromatica este astfel sugerata prin culoarea alb, culoare simbolizand stari si atitudini poetice de izolare. Prin intermediul laitmotivului, intreaga natura ajunge sa strige pustiirea eului liric.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate