Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Dan Botta, Cununa Ariadnei


Dan Botta, Cununa Ariadnei
Dan Botta, Cununa Ariadnei

1. inlantuiti = uniti; melancolie = tristete.
2. Cratima din structura „Dumnezeieste-ntraripati” marcheaza elidarea vocalei i si are scopul de a pastra ritmul si masura versului.
3. „Un cantec fara moarte as vrea sa cant”.
4. Teme/motive literare: tema iubirii, motivul cantecului, motivul lunii.
5. Marci lexico-gramaticale prin care se evidentiaza prezenta eului liric in textul dat sunt verbele la persoana I singular: „as vrea” si plural: „sa plutim” si pronumele personale la persoana I singular: „ma” si plural: „noi”.
6. Metafora „Dumnezeieste-ntraripati de vant” sugereaza infocarea eului liric si a iubitei sale si faptul ca sentimentele acestora, prin intensitatea lor, ii ajuta sa se detaseze de zbaterile ce tin de sfera terestra, materiala, au o valenta eliberatore si in acelasi timp le insufla vitalitate, un clocot interior.
7. Verbele la modul conjunctiv au rolul de a exprima dorinta eului liric de a fi alaturi de femeia iubita si de a-si eterniza sentimentele de dragoste, idee sugerata de verbul a canta: „sa cant”, „sa cante”. Verbul „sa plutim” ilustreaza dorinta eului liric de a depasi zbuciumul lumii materiale prin intermediul sentimentelor lui inaltatoare si eliberatoare.
8. In ultimele doua strofe eul liric isi imagineaza momentele finale ale iubirii lui, creand o atmosfera melancolica, aflata in contrast cu cea dinamica, infocata, din incipitul poeziei. Sentimentul de tristete este ilustrat cu ajutorul epitetului „bratul rece” si al personificarii „Acelasi pescarus in larg va plange”, care sugereaza legatura permanenta dintre natura si eul liric, dar si cu al metaforei „Melancolia va luci stelar”, prin care se face o noua trimitere la planul ceresc, spre care tinde eul liric, plan aflat in opozitie cu cel intunecat al lumii materiale: „Pe marginea de umbra a tunicei”. Este utilizat motivul mitologic al reginei Berenice in cadrul unei metafore pentru a reda imaginea cerului instelat care pare sa atinga indragostitii: „peste noi va ninge rar/ O pulbere din Coada Berenicei”.
9. Cuvantul cantec, devenit un motiv al poeziei, simbolizeaza dragostea eului liric pentru iubita sa, sentimentele lui infocate pe care doreste sa le eternizeze. In cea de-a doua strofa sensul simbolic al cuvantului este generalizat, referindu-se la iubirea traita de toti indragostitii, iar cantecul devine asemenea unei vraji, o incantatie a iubirii: „Un cantec printre ani si un descant”.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Literatura


Carti
Gramatica


BASMUL Danila Prepeleac - Ion Creanga
Prezinta constructia discursului narativ intr-o opera literara studiata (povestire sau basm cult), prin referire la doua dintre conceptele operational
Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi
Urciorul de aur, de E. T. A. Hoffman
Ilustreaza trasaturile prozei realiste, prin referire la o opera literara data
SEMNIFICATIA CULTURALA A DISPUTEI PRIVIND FORMA SI FONDUL
Epoci si curente literare
POVESTIREA In mijlocul lupilor de Vasile Voiculescu
Poveste indica de Mihai Eminescu - prezentare generala
Romanul obiectiv interbelic - Ion de Liviu Rebreanu