Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Barbu Fundoianu, Herta


Barbu Fundoianu, Herta
Barbu Fundoianu, Herta

1. „ploaie”, „toamna”,”vantul”, „iedera”

2. Virgula marcheaza in vorbire o pauza scurta. In cazul primului vers al poeziei Herta, virgula este folosita pentru a separa doi termeni dintr-o enumeratie („a ploaie, a toamna”).

3. „Iti mai aduci aminte? Iti mai aduci aminte?”

4. motivul toamnei, al aducerii aminte, al trecerii ireversibile a timpului, al spatiului natal vazut ca geografie mitica.

5. Prima secventa din textul liric dat descrie peisajul Hertei, tabloul naturii si al targului cuprins de toamna. Descrierea subiectiva este realizata inca din primul vers prin imaginea olfactiva „miroase a ploaie, a toamna si a fan”, care are rolul de a purta cititorul in universul satului moldovean. Urmeaza, apoi, numeroase imagini vizuale „vantul nisip aduce”, „fetele asteapta in ulita murdara, „carute fugarite de ploaie” care detaliaza peisajul trist si dezolant al targului provincial cuprins de toamna, de ploaie si de vant. Se remarca abundenta grupului nominal (substantive si adjective), timpul prezent al verbelor, prezenta indicilor spatiali si temporali, figurile de stil variate – toate specifice textului literar descriptiv.

6. Metafora „zambet de iaz, de ses, cuminte” din a doua secventa a discursului liric are rolul de a surprinde tineretea trecuta a batranilor „de la casa cea veche” Motivul toamnei din poezia Herta este o metafora a varstei, iar sintagma „zambet de iaz, de ses, cuminte” este ca o amintire a tineretii care luceste in ochii batranilor, impreuna cu sclipirea fugara a unor elemente din spatiul natal. Amintirea vremurilor trecute, contemplate cu naivitatea copilariei.

7. Poezia Herta este realizata printr-o imbinare a stilului traditionalist cu cel modernist. Motivul aducerii aminte si al trecerii timpului sunt tipic traditionaliste, iar descrierea unui peisaj tipic romanesc, a satului/targului provincial, apartine ideologiei traditionaliste care cuprinde conservarea specificului romanesc. Discursul liric este creat prin folosirea unor termeni colocviali, neasteptati sau a unor imagini menite sa socheze precum „ulite murdare”, „gaste, cu pantofi galbeni”, „carute fugarite”, „grilajul de iedera coclit”, „azi/ si stearpa si molaie ca o convalescenta”, „linisteamucegaieste”, toate marci ale modernismului. Tema si motivele textului tin de curentul traditionalist, dar anumite imagini sunt create in stil modernist.

8. Ultima secventa este ca o concluzie a discursului liric. Ideea poetica a ultimelor cinci strofe este trecerea ireversibila a timpului si amintirea tineretii care a ramas doar sub forma unor poze intr-un album. Trecutul este „ascuns” in pozele facute in tinerete, prezentul fiind doar o trista imagine plina de riduri, vazuta in oglinda. Mijloacele artistice concretizeaza ideea poetica prin metaforele „Ne-ascund atat de bine albumele cu clampa / de-alama, tineretea!” si „trecutu-i langa lampa”, prin imagini vizuale „plina e oglinda cu cute in obraz”, prin comparatia expresiva „si stearpa si molaie ca o convalescenta”. Comparatia din ultimele doua versuri aminteste de zilele copilariei lipsite de griji, linistite, de mult pierdute „e-asa de lunga vremea”.

9. Limbajul poetic se caracterizeaza prin expresivitate datorita folosirii imaginilor artistice „miroase a ploaie, a toamna si a fan”, „auzi cum ploaia stinge fanarele cu gaz”, „plina e oglinda cu cute in obraz” si a figurilor de stil: comparatia „si stearpa si molaie ca o convalescenta”, epitete „factorul greoi si surd”, „tacerea lunga si gri”, „albumele cu clampa de-alama”, metafore „linistea in lucruri de mult mucegaieste”, „un zambet de iaz, de ses, cuminte”.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Literatura


Carti
Gramatica


Evidentiaza rolul elementelor de compozitie intr-un text poetic studiat, apartinand lui George Bacovia (la alegere, doua elemente dintre urmatoarele:
LIMBAJUL PROZEI NARATIVE
TESTARE INITIALA- CLASA a VIII-a - ROMANA
Mihai Eminescu - Conceptia despre poezie
Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi
Opere lirice
SARMANUL DIONIS - Personajele nuvelei
Introducere in continutul si sfera relatiilor politice internationale. Independenta si interdependenta in raporturile internationale. Orientari contem
Nichita Stanescu, Necuvintele
SARMANUL DIONIS - Prezentarea și analiza nuvelei