Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» Raport Internet Marketing


Raport Internet Marketing
- Raport Internet Marketing -

Webness Internet Marketing

http://www.webness.ro
I.                   ANALIZA GENERALA

1. FISA PRODUSULUI

Produs: Pagina web a companiei Webness Internet Marketing, http://www.webness.ro

Adresa: IP - 80.93.90.176

Descriere: www.webness.ro este pagina oficiala a companiei Webness Internet Marketing, reprezentand atat o platforma de prezentare si promovare a serviciilor oferite de compania Webness, cat si o interfata intre management si clienti.

Viziune: nespecificat

Valori: nespecificat (intuitiv: pasiune, dedicatie, implicare, mentionate pe pagina Despre Noi)

Misiune: nespecificat

Motto: Companiile nu investesc in marketing pentru ca au bani, companiile au bani pentru ca investesc in marketing.

Dezvoltam solutia inteligenta! Pentru nevoi unice, exista solutii unice.

Structura:  Site-ul utilizeaza scripturi Java, codare html si text simplu si este organizat prin intermediul unui  meniu global, divizat in 8 categorii: Acasa, Despre Noi (cu submeniurile: Echipa, Cariere), Servicii, Clienti (submeniuri: Testimoniale, Studii de caz), Resurse (submeniuri: Studii de piata, Articole), Contact, Presa, Blog.

In plus, navigarea este facilitata si de un meniu secundar, aflat in footer-ul paginii, care prezinta optiunile: Acasa, Echipa, Cariere, Servicii, Testimoniale, Studii de caz, Studii de piata, Articole, Contact, Blog; iar in “antet”, in primul rand al sectiunii <body> al fiecarei pagini se gaseste un logo clickabil, care descrie un link spre homepage.

Homepage-ul este organizat pe trei coloane, fiecare reprezentand un preview pentru rubricile Articole, Studii de piata, respectiv Studii de caz; iar sub acestea se gaseste un formular de abonare la newsletter-ul Webness.

In pagina de start mai este prezent si un banner flash, ce reprezinta o cale spre sectiunile Servicii, respectiv Newsletter.

USP: User Generated Content (UGC)

Alte elemente de unicitate: Prima agentie specializata in Internet Marketing din vestul tarii.

2. ANALIZA PUBLICURILOR

Publicuri principale:

·         Companii care au un magazine online (librarii, firme distribuitoare de jucarii, produse electrocasnice, componente pentru calculator, articole vestimentare, etc)

·         Companii care ofera servicii interactive (agentii imobiliare, agentii de turism, agentii de bilete online, agentii de asigurari, servicii de rent-a-car, hoteluri care permit rezervari online, etc)

·         Companii care au nevoie de vizibilitate pe internet pentru a-si promova activitatea (agentii de advertising, agentii de PR)

·         Persoane fizice care detin pagini personale sau bloguri pentru care doresc optimizare

·         Companii familiarizate cu serviciile de tip Internet Marketing, care vor sa isi creeze un website, sa isi optimizeze website-ul sau sa se imbunatateasca la capitolul findability sau usability

·         Companii nefamiliarizate cu serviciile de tip Internet Marketing

Publicuri secundare:

·         Mass-media

·         Concurenta

Publicuri tertiare:

·         Specialisti din domeniu aflati in cautarea unui loc de munca

·         Studenti din domeniu (comunicare, marketing, web design, new media) aflati in cautarea unui loc de munca

·         Internauti interesati de domeniile Internet Marketing, SEO, Information Architecture, etc

3. ANALIZA COMPETITORILOR

Competitori directi:

·         Internet Marketing Timisoara. http://www.internetmarketingtimisoara.com. O companie ce ofera servicii de Internet Marketing si SEO. Punctul forte al acestui site il reprezinta clasarea pe prima pozitie in randul rezultatelor generate de Google la cautarea “Internet Marketing Romania”, respectiv “Internet Marketing Timisoara”. In afara acestui beneficiu, site-ul are un design simplist, este inestetic si slab din punct de vedere al usability. Meniul este slab structurat, iar utilizarea site-ului este contra-intuitiva. Pagina Internet Marketing Timisoara este pozitionata mai slab decat Webness pe site-urile de monitorizare a Internetului (Alexa: 5058975) si are un PR inferior (Google PR: 1). De asemenea, link-ul catre blogul Internet Marketing Timisoara nu are un plasament bun pe pagina, iar blogul nu are inca vreun articol postat.

·         Wooia E-Marketing. http://wooia.ro. Este unul dintre primele rezultate generate de Google la cautarea “Internet Marketing Timisoara”, ceea ce constituie un handicap semnificativ, insa nu insurmontabil. Are un nivel extrem de scazut de content, iar informatiile furnizate sunt lipsite de importanta. Site-ul este pozitionat mai slab decat Webness (Alexa: 11075684) si are un PR inferior (Google PR: 1).

Competitori indirecti:

·         International SEO Marketing. http://www.iseom.com. Este o companie care ofera servicii de Internet Marketing, SEO, web design si publicitate online. Site-ul este generat printre primele rezultate de catre Google Romania pentru termenii “Internet Marketing” si are un PR avantajos (Google PR: 6). De asemenea, are o clasare superioara celui al Webness pe cele mai importante site-uri de monitorizare a Internetului (Alexa: 447950). Este bine structurat, ofera informatii utile si valoroase, are un sistem de legaturi bun si ofera freebies.

·         Kondiment. http://www.konidment.ro. Este unul dintre primele rezultate generate de Google Romania pentru termenii de cautare “Internet Marketing”. Are un PR bun (Google PR: 6) si o pozitionare buna in clasamentul principalelor site-uri de monitorizare a Internetului (Alexa: 810674). Are content valoros, informatii utile si un portofoliu impresionant. Este un site bine structurat, informatia fiind usor accesibila, iar meniul este bine organizat.

4. ANALIZA PIETEI

Piata de media din Romania se afla intr-o continua crestere rapida de cativa ani, o estimare a Media Fact Book calculand pentru tara noastra o crestere de 35% in acest domeniu pentru anul 2007, fata de anul precedent. Aceasta rata continua ascensiunea inregistrata in anul 2007 fata de 2006, respectiv 33%. De asemenea, anul 2007 a insemnat aparitia primilor milionari din de pe urma Internetului din Romania, si anume Liviu Dumitrascu si Dani Tatar, cei doi vanzand 30% din actiunile portalului eJobs pentru 4,2 milioane de Euro. De asemenea, fondatorul unui alt portal romanesc, Neogen a vandut un pachet minoritar de actiuni unui fond American de investitii pentru suma de 6 milioane de Euro.

            Aceste semne, cuplate cu prezenta din ce in ce mai numeroasa a Romanilor pe comunitati sociale (Facebook, MySpace, Twitter, hi5, StumbleUpon, etc), pe forumuri internationale (4chan, Joomla, Softpedia, etc) si cu familiarizarea tot mai multor romani cu fenomene ale Internetului (internet memes) demonstreaza o crestere semnificativa a internet literacy in randul Romanilor. Aceste fenomene cresc, in mod firesc si interesul companiilor comerciale pentru acest mediu, ceea ce, la randul sau, genereaza nevoia specialistilor in servicii de Internet Marketing. In Romania acest domeniu este inca in stadiul infantil. Din nefericire, suntem martorii unei evolutii opace, foarte multi diletanti profitand de confuzia din domeniu si declarandu-se in mod fals “specialisti” in Internet Marketing sau SEO.

            Criza financiara afecteaza toate domeniile pietei, iar previziunile anunta ca anul 2009 va fi cel in care se va face simtita criza economica mondiala si in Romania. Cu toate acestea, analistii mai cinici prevad o tranzitie lina prin aceatsa perioada pentru tara noastra, datorita mai multor factori, printre care si economia “la negru”, a carei valoare totala s-ar ridica, conform celor mai multe estimari la nivelul a doua bugete de stat. Pentru domeniul Internet Marketing, aceasta criza s-ar putea dovedi a constitui o oportunitate demna de luat in calcul din doua motive: reorientarea bugetelor de publicitate/marketing spre domeniul online, datorita preturile reduse practicate de acesta, spre deosebire de canalele clasice; emergenta micilor afaceri, favorizate de criza economica, in detrimentul marilor corporatii. Aceste companii mici se vor orienta din ce in ce mai mult spre magazine virtuale, ceea ce constituie o provocare pentru Internet Marketing si SEO.

5. ANALIZA SWOT

Strengths:

·         O echipa profesionista, condusa de Sebastian Savu, un om relativ cunoscut in domeniu

·         PR bun (Google PR: 5)

·         Usability superior competitorilor directi

·         Exemplul de success Klass Wagen

·         Lipsa de outbound links spre clientii din portofoliu. Aceasta constituie un punct tare, deoarece majoritatea clientilor au un PR slab (Fil-Kad Imobiliare, PR: 0; Tuboplast, PR: 3; Acila, PR: 2, Saphir-Residence, PR: 2, etc)

·         Aria larga de servicii oferite (PR, Marketing, SEO, Web Development,)

Weaknesses

·         Clasare slaba in principalele clasamente de monitorizare a Internetului (Alexa: 1243660)

·         Usability inferior competitorilor indirecti

·         Findability scazut pe principalii termeni de cautare (pagina 3 in Google pentru keyword “internet marketing”; pagina 7 in Google pentru keyword “online marketing”; pentru keyword “seo”, Webness nu se regaseste in primele 10 pagini la rezultatele Google)

·         Prezenta inferioara competitorilor directi pe principalii termini de cautare (Internet Marketing Timisoara se afla pe prima pagina in Google la cautarea pe termenul “internet marketing”; Internet Marketing Timisoara si Wooia surclaseaza Webness si pe keyword “internet marketing timisoara” si “internet marketing romania”)

·         Notorietate slaba

·         Prezenta slaba pe principalele portaluri de communicate de presa

·         Prezenta unor clienti cu PR slab in portofoliu (Fil-Kad Imobiliare, PR: 0; Tuboplast, PR: 3; Acila, PR: 2, etc)

·         Lipsa unor clienti importanti din afara Timisoarei

·         Absenta de pe principalele retele sociale

·         Gradul de informatie scazut de pe blogul Webness

Opportunities:

·         Imaginea neprofesionista a competitorilor directi difuzata prin intermediul paginilor web

·         Orientarea competitorilor indirecti spre o promovare axata cu precadere pe spectaculos, n detrimental profesionalismului (in special Kondiment)

·         Competitorii nu realizeaza practicile standard ale domeniului Internet Marketing

·         Competitorii exploateaza

·         Afiliatia la asociatii importante de comunicare pe Internet si New Media (IAA, IAB, Aries)

·         Potentialul echipei

·         Interesul crescand al romanilor pentru retelele sociale (Facebook, MySpace, Twitter, hi5, etc)

·         Puterea de companie a Webness in fata unor freelanceri solitari

·         Efectele benefice ale crizei financiare (aparitia numerosilor jucatori mici pe piata comertului virtual)

·         Increderea crescanda a romanilor in serviciile (si comertul) online

Threats:

·         Nivelul crescut de diletantism pe piata Internet Marketing din Romania

·         Prejudecatile legate de Internet Marketing (nu am nevoie; pot face asta si singur; nu ma ajuta)

·         Scepticismul romanilor legat de Internet

·         Evolutia incontrolabila si neanticipabila a crizei financiare

·         Aparitia numerosilor freelanceri care practica preturi mai mici

·         O abordare mai agresiva a pietei ar putea genera raspunsuri din partea competitorilor directi

6. ANALIZA SEO

Domeniu si URL

·         Numele domeniului este scurt si memorabil ü

·         Keywords sunt prezente in domeniu (Webness) ü

·         Numele domeniului apare in adresa de e-mail (office@webness.ro) ü

·         Favicon apare in Address Bar (logo Webness) ü

·         URL canonizat (http://www.webness.ro) ü

·         Fisierele nu folosesc underscore, ci cratima (webness.ro/cabinete-de-avocatura.html) ü

·         Keywords nu sunt folosite si in numele de directory ű

Probleme legate de browser

·         Address bar este vizibila constant ü

·         Probleme de compatibilitate

o       Internet Explorer: sectiunile clickabile nu se evidentiaza prin highlight decat prin click pe respectivele sectiuni ű

o       Opera: functioneaza ü

o       Safari: functioneaza ü

Logo

·         Numele companiei este lizibil in logo ü

·         Logo este clar vizibil ü

·         Logo clickabil ce duce spre homepage ü

·         Absenta in header a unui slogan care sa incorporeze keywords ű

Design

·         Identificarea site-ului in momentul accesarii ü

·         Absenta totala a imaginilor ű

·         Meniul global aluneca pe jumatate in afara spatiului vizibil, fiind necesar scroll orizontal pentru a-l accesa ű

·         Consistenta in schema cromatica si font ü

·         Nu este folosit un vocabular controlat ű

·         Site-ul nu se ridica la nivelul celor mai bune practici din domeniu (design si usability) ű

·         Navigarea este dificila din cauza necesitatii de scroll orizontal si a organizarii defectuoase a informatiei in pagina ű

·         Legaturile spre alte pagini nu sunt descriptive. Link-urile nu descriu paginile destinatie ű

·         Informatia nu este structurata in mod logic si intuitiv in pagina ű

·         Datele de contact nu se regasesc in header sau footer, ci numai in sectiunea Contact ű

·         Inconsistenta utilizarii diacriticelor in website ű

·         Paragrafele sunt prea largi, fiind constant nevoie de side-scrolling

·         Contrast de culori dezavantajos (alb pe gri in cazul textului din body si a meniului secundar) ű

·         Elementele importante nu ies in evidenta ű

·          Action Objects nu ies in evidenta ű

·         Apar simboluri si acreditari menite sa confere incredere (IAA, IAB, CCIAT etc) ü

Aspecte arhitecturale

·         Fisierul robots.txt nu contine erori ü

·         Doctype declarat corect pe toate paginile (HTML 4.01 Strict) ü

·         Validare HTML (sugerez plasarea rezultatului de validare  pe pagina) ü

·         Validare CSS (o singura eroare: #formular_job li#trimite_cv input.file. Functia de Opacity este suportata abia de CSS3 [Firefox 1,7; IE 8; Opera 9; Safari 2]) ü

·         Links interne functionale (0 broken internal links) ü

·         Links externe functionale (1 broken external link) ü
·         Pagina nu este print friendly ű

·         Nu exista breadcrumbs (ex: Home->Despre Noi->Echipa…) ű

·         Culoarea folosita pentru links nu se diferentiaza mereu de culoarea textului ű

·         Links neimportante sunt nofollow ü

·         Page size este optima (12068 bytes = 12 kb) ü

·         IP Neighbourhood bun ü

·         Ierarhia site-ului nu este intuitiva (structura directoarelor si navigarea nu adera la o coerenta ierarhica) ű

·         Fiecare pagina are un titlu distinct (dar trebuie optimizate, ca sa respecte acelasi tipar) ü

·         Title tags reflecta continutul paginilor ü

·         Navigarea foloseste absolute links ü

·         Anchor text din links nu folosesc keywords ű

·         Continutul poate fi redimensionat de catre utilizator ü

·         Informatia esentiala nu este evidentiata in cadrul paginilor ű

·         Dezactivarea CSS ingreuneaza browsing-ul ű

Navigare

·         Meniul global se gaseste in header, conform conventiilor ü

·         Constanta in pozitia meniului global ü

·         Link constant spre homepage (logo) ü

·         Link constant spre informatiile de contact (Contact) ü

·         Link constant spre sectiunea de prezentare (Despre Noi) ü

·         Sectiunile meniurilor sunt simple si inteligibile ü

·         Meniul global contine legaturi catre toate sectiunile importante ale paginii ü

Content

·         Sectiunile introductive (headlines si primele elemente) ale paginii nu capteaza atentia in mod deosebit ű

·         Nu reiese clar de ce clientul ar avea nevoie de Webness ű

·         Nu reiese importanta serviciilor Webness ű

·         Nu reies beneficiile clientului Webness ű

·         Cele mai interesante informatii nu sunt oferite inca din start ű

·         Focus-ul nu este directionat spre client, cat mai degraba spre Webness ű

·         Din abordare nu reiese o targetare specifica ű

·         Site-ul nu prezinta un raspuns pentru WIIFM (What’s In It For Me?) ű

·         Tonul este constant pe intreg website-ul ü

·         Prezenta textelor superflue ű

·         Jargonul specific domeniului de activitate nu este explicat ű

·         Nu exista greseli gramaticale sau erori de redactare ü

·         Nu exista outbound links spre site-uri care sa dubleze (sau sa legitimizeze) continutul ű

·         Keywords importante nu sunt folosite in textele din body ű

·         Articolele prezente pe site nu au data ű

Content appearance

·         Utilizarea paragrafelor scurte (<7 randuri) ü

·         Folosirea subtitlurilor ü

·         Calls to action folosite pe toate paginile ü

Links

·         Unele pagini ofera prea multe links, ceea ce genereaza confuzie ű

·         Whitespace este bine utilizat, links nu sunt aglomerate ü

·         Links subliniate conform standardelor ü

·         Links nu descriu efficient informatiile gasite pe pagina destinatie ű

Homepage

·         Luand in considerare design-ul si content-ul, homepage-ul nu este in mod unic identificabil ca atareű

·         Homepage-ul nu reprezinta o privire de ansamblu sau o prezentare a site-ului ű

·         Scopul site-ului nu reiese clar din homepage ű

·         Meta NOODP si NOYDIR nu sunt prezente in meta tags ale homepage ű

Pagina About Us·         Descrie cu acuratete compania ü

·         Lipsesc biografiile echipei ű

·         Lipseste informatia cu privire la viziune, misiune si valori ű

·         Informatia nu este actualizata constant ű

·         Lipsesc links spre sectiunile Contact si Stiri ű

·         Se gasesc links spre sectiunile Cariere si Newsletter ü

·         Lipseste sectiunea de Showcase (certificate, distinctii, premii etc) ű

Pagina Contact

·         Sectiunea nu este usor de gasit, deoarece iese din ecran ű

·         Ofera optiuni de contact multiple (telefon, fax, e-mail, formular de contact) ü

·         Lipseste optiunea de feedback ű

·         Lipseste o harta a adresei fizice a companiei ű

·         Lipseste programul de lucru ű

·         Lipsesc date de contact pentru diversele departamente ű

·         Formularul de contact necesita informatii minime (nume, e-mail, telefon [optional]) ü

Newsletter

·         Formularul de abonare nu se gaseste pe fiecare pagina ű

·         Nu este specificata confidentialitatea adreselor de e-mail abonate ű

·         Nu se specifica beneficiile abonarii ű

·         Newsletter-ul nu ofera informatii foarte valoroase ű

Pagini ajutatoare

·         Nu exista o pagina cu ajutor factual (Help) si cu un FAQ ű

·         Nu exista optiunea de Search ű

·         Nu exista documentatie printabila ű

·         Nu exista links spre resurse suplimentare ű

·         Nu exista Sitemap ű

7. ANALIZA INFORMATION ARCHITECTURE

Key players

·         Management – Sebastian Sava (GM)

·         Marketing – Vasilica Bob (IM Planner)

·         PR – Anca Sava (PR Manager)

·         SEO – Mircea Budeanu (Senior SEO)

·         Web Development – Radu Bilei (Front-End WD), Ionel Ioras (Software Developer)

·         Client Services – Norbert Sabou (Business Consultant)

Management Questions (intrebari pe care trebuie sa si le puna managementul) (raspunsurile furnizate sunt urmare a deductia proprii)

·         Care sunt obiectivele site-ului?

o       Cresterea awareness-ului cu privire la Webness

o       Cresterea awareness-ului cu privire la Internet Marketing

o       Promovarea valorilor profesionalism, seriozitate, incredere

·         Care este misiunea site-ului?

o       Promovarea User Generated Content

o       Informarea publicurilor cu privire la ultimele evolutii in domeniu

·         Care sunt personalitatile utilizatorilor mei? (trebuie create profiluri de personalitate, pentru a simula experienta diferitilor utilizatori)

·         Care sunt obiectivele long-term si short-term?

·         Ce informatii as putea oferi pe site?

·         Ce resurse as putea oferi pe site?

·         Care este USP? De ce ar vrea cineva sa viziteze site-ul?

·         Cum pot crea un vocabular controlat pentru content?

Top-down questions (intrebari pe care si le pune utilizatorul)

·         Unde ma aflu? (Navigarea pe site este ingreunata de incoerenta in structura de navigare, de necesitatea de scroll lateral si de layout-ul nepotrivit. Sectiunile sunt greu de distins, informatia este greu de gasit)

·         Ce sunt toate astea? (Sectiuni slab structurate. Spre exemplu, sectiuena Crez afiseaza 3 rezultate fara vreun element de legatura intre ele. Layout-ul neintuitiv ingreuneaza experienta de navigare.)

·         Cum pot gasi…? (Informatia importanta nu este evidentiata, utilizatorul putandu-se rataci pe site. Links interne nu sunt clar structurate. Nu exista optiunea de Search. Nu exista sectiunea Go To. Nu exista index A-Z.)

·         Ce este important si unic la aceasta companie? (Informatiile “vedeta” nu sunt evidentiate: accentual pe User Generated Content, stirile din domeniu sau legitimitatea vechimii, Webness fiind prima firma de Internet Marketing din vestul tarii. De asemenea, identitatea companiei este slab conturata, viziunea, misiunea si valorile nefiind specificate)

·         Ce pot gasi pe acest site? (Utilizatorului nu i se ofera prea multe freebies, instrumente sau alte resurse similare. Stirile din industrie nu sunt evidentiate si nici nu sunt actualizate. Conceptul de User Generated Content este mentionat, dar nu este clarificat. Chiar si pe durata unei experiente prelungite de browsing, nu devin clare beneficiile serviciilor de SEO si Internet Marketing. RSS feed-ul nu este usor de gasit. Blog-ul este sarac in content si nu ofera informatii interesante)

·         Cum ma pot descurca prin acest site? (Meniul global iese din ecran. Nu exista Sitemap. Nu exista optiuni de cautare. Layout-ul genereaza confuzie. Meniul secundar este bine realizat, dar culoarea nu contrasteaza prea bine cu textul din body)

·         Cum pot contacta aceasta companie? (Informatiile de contact se gasesc, in mod corect la sectiunea respective. O afisare suplimentara a datelor de contact in header sau footer ar fi ideala)

·         Aceasta companie este interesata de opinia mea? (Nu se gaseste vreun mod de a trimite feedback. Nu exista vreun sondaj. Nu exista vreun rating pentru site, articole etc)

·         Pot afla noutati de aici? (Continutul trebuie actualizat constant)

Analiza IA a competitiei

Trebuie realizata o fisa comparativa pentru Webness si principalii competitori pe diferite criterii (download time, page size, layout, design, usability, resurse, links, ads, keywords, PR, ranking)

Cercetare User Experience

Trebuie create scenarii de experienta pentru diferitele personalitati de utilizatori identificati anterior, pentru a simula conditiile reale de utilizare ale site-ului si pentru a capata astfel o imagine cu privire la criteriile de usability ale site-ului.

Definirea navigarii

Trebuie regandita structura sectiunilor din meniuri, pentru a genera o ierarhie logica a acestora.

User Tracking

Trebuie urmarita constant evolutia vizitatorilor pe pagina, pentru a constata efectele variilor schimbari intreprinse pe site. Codul de Google Analytics este deja integrat in site-ul Webness, ceea ce constituie un element esential in analiza utilizatorilor.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Internet


Access
Adobe photoshop
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Corel draw
Excel
Foxpro
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Outlook
Pascal
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word