Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Informatica


Index » educatie » Informatica
» ADAPTORUL CGA


ADAPTORUL CGA


ADAPTORUL CGA

In fig.4.57 este prezentata o schema bloc a unui adaptor CGA pentru sistemul IBM PC .



Denumirea de CGA vine de la Color Graphics Adapter (adaptor grafic color). Semnificatia notatiilor din fig.4.57 este urmatoarea:

AP - adrese procesor

DP - date procesor

BA - buffer de adrese

MV - memorie video

BI - buffer de intrare

BO - buffer de iesire

RSG - registru de serializare

pentru modul grafic

RSC - registru de serializare

pentru modul caracter

GC - generator de caractere

RPC - registrul paletei de culori

CML - controlul modului de lucru

GTC - generator al semnalelor

de ceas si de control

GSCC - generator al semnalului

color compus

SCC - semnal color compus

SH - semnal sincronizare pe orizontala

SV - semnal sincronizare pe verticala

In schema din fig.4.57 este utilizat un microcontroler MC6845 CRT (catode roy tube) furnizat de firma MOTOROLA. Acest microcontroler furnizeaza adresele necesare MV. Memoria video este un RAM de 16 octeti ce poate fi adresat atat de microprocesor - cand este incarcat cu informatia ce trebuie afisata sau cand microprocesorul are nevoie de informatie video - cat si de microcontroler - cand datele memorate sunt transmise serial spre display (fie grafic - direct prin RSG, fie alfanumeric - prin memoria ROM si apoi prin registrul de serializare RSC ).

Microcontrolerul furnizeaza semnal pentru formarea impulsurilor de sincronizare H si V. MC 6845 este destinat sa comande atat monitoare cu semnale separate pentru culorile fundamentale R, G, B cat si monitoare ce primesc semnalul compus color (culorile fundamentale R G B sunt combinate si transmise pe o singura linie catre display) - a se vedea tubul supertrinitron sau cazul particular :monitor alb negru.

In memoria RAM de 16 octeti sunt inmagazinate toate informatiile pentru afisarea unui cadru, in mod grafic sau in mod alfanumeric. Adaptorul poate deci sa lucreze, dupa cum se vede din schema bloc, atat in modul grafic cat si in modul caracter, mod stabilit de CML. In modul caracter este necesar un generator de caractere ce este realizat cu memorie ROM. Informatia de la ROM este serializata si transmisa apoi codorului pentru semnalele R G B si I .

In memoria RAM, informatia cu privire la caracterul ce trebuie afisat se stocheaza pe 2 octeti. Primul octet contine codul ASCII al caracterului (pe 8 biti) ce trebuie afisat iar al 2-lea octet contine codul de atribut si este impartit in 2 parti: primii 4 biti sunt utilizati pentru culoarea caracterului iar ceilalti 4 biti (cei mai semnificativi) selecteaza culoarea fondului (in ambele cazuri se poate selecta una din 16 culori).

Daca dorim sa afisam 80 caractere pe rand si 25 randuri pe cadru sunt necesare 4 Kocteti de RAM . Deci se pot memora in RAM 4 pagini    de display alb negru (1octet=1 caracter).Daca dorim sa afisam un caracter intr-o pozitie precizata pe ecran este suficient sa stim ca la fiecare inceput de cadru memoria RAM va primi coduri (cate 2 octeti pentru fiecare caracter) incepand cu locatia B8000H si tot incepand cu aceasta locatie va transmite codurile spre generatorul de caractere (ROM) pentru afisare. Este suficient deci sa inscriem cei 2 octeti (color) la o adresa care sa corespunda pozitiei dorite pe ecran cunoscand adresa locatiei zero (primul caracter din cadru) B8000H, numarul de caractere pe rand si numarul de randuri pe cadru .

Adaptorul prezentat poate lucra si in modul grafic, dar utilizeaza un buffer de date si un registru de date diferite de cele utilizate in modul caracter sau alfanumeric.

In acest mod de lucru culoarea fiecarui pixel este preluata direct din memoria RAM pe baza codului memorat in bytul 2. Pe baza acestui cod se stabilesc semnalele RGB si I obtinandu-se astfel una din 16 culori. Paleta de 16 culori ce se utilizeaza la un moment dat este adusa in RPC sub comanda microprocesorului.

In modul grafic adaptorul CGA poate lucra din punctul de vedere al rezolutiei de afisare pe display in urmatoarele moduri de lucru:

a)    modul de mica rezolutie

b)    modul de medie rezolutie

c)    modul de inalta rezolutie

a)    In modul de mica rezolutie, rar folosit, se afiseaza doar 100 randuri de pixeli (de linii); fiecare linie avand 160 deci sunt necesari 16Kbiti. Astfel pot fi memorate 8 pagini alb negru deoarece unui pixel    ii corespunde doar un bit in MV. Daca imaginea este color -unui pixel ii corespund 4 biti - vor putea fi afisate doua pagini.

b) In modul de medie rezolutie se afiseaza 200 randuri (linii), fiecare avand 320 pixeli. Deci un cadru contine 200 x 320=64000 pixeli. In RAM exista 16Kocteti posibil de inmagazinat ceea ce corespunde la 128Kbiti posibil de memorat . Rezulta deci ca dispunem in RAM de doar 2 biti pentru a stabili culoarea unui pixel si deci vom putea specifica doar o culoare din 4 pentru fiecare un pixel.

c) In modul de inalta rezolutie sunt necesari 200*640=128Kocteti deci toti cei disponibili in RAM. Evident pentru aceasta rezolutie avem alocat 1 bit pentru un pixel si vom putea afisa doar alb negru .





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate