Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Meteorologie


Index » educatie » » geografie » Meteorologie
Determinarea precipitatiilor atmosferice


Determinarea precipitatiilor atmosferice


Determinarea precipitatiilor atmosferice

Precipitatiile atmosferice sunt reprezentate de apa si de cristalele de gheata care cad pe suprafata terestra sub forma de ploaie, ninsoare, lapovita etc. Ele iau nastere in atmosfera libera ca urmare a fenomenului de condensare si sublimare a vaporilor de apa. Determinarile asupra precipitatiilor vizeaza aprecierea felului, cantitatii, duratei si intensitatii lor.

Determinarile asupra felului precipitatiilor se efectueaza vizual. Cantitatea de apa provenita din precipitatii se masoara cu pluviometrul, se inregistreaza cu pluviograful si se exprima in mm sau in l/m². Durata precipitatiilor, a intervalului in care acestea se produc se masoara cu ajutorul cronometrului si se inregistreaza prin mijlocirea pluviografului. Intensitatea precipitatiilor se calculeaza raportand cantitaea de apa la durata fenomenului si se inregistreaza cu ajutorul pluviografului.Pluviograful tip I.M. (I.M.C.) este cel mai utilizat tip de instrument din categoria celor cu citire directa. Este alcatuit din receptor, colectorul si dispozitivul de zapada, carora li se mai adauga doua accesorii: eprubeta cilindrica si capacul pluviometrului.

Receptorul este un cilindru confectionat din tabla de zinc, terminat la partea superioara cu un inel de bronz sau arama, cu diametrul de 159,5 mm. Suprafata sa receptoare masoara 200 cm². La exterior este prevazut cu doua cercuri de tabla groasa care servesc si la suspendarea acestuia de suportul metalic. Receptorul prezinta si orificii pentru ventilare.

Colectorul este un vas cilindric de tabla a carui parte superioara are forma unui trunchi de con. Este prevazut cu o toarta si are capacitatea de 2,5l.

Dispozitivul pentru zapada se foloseste pe timpul iernii pentru a impiedica, pe cat posibil, spulberarea zapezii din pluviometru. Eprubeta este un vas cilindric gradat, din sticla, cu ajutorul caruia se masoara cantitatea de apa acumulata in colectorul pluviometrului. Capacul se foloseste la inchiderea suprafetei receptoare atunci cand vasul se scoate pentru a masura cantitatea de apa acumulata in intervalul dintre observatii.

Instalarea pluviometrului se face in centrul platformei meteo, pe acelasi aliniament cu pluviometrul Tretyakov si pluviograful, prin intermediul unui stalp de lemn sau metal, astfel incat intre partea superioara a celor doua receptoare si suprafata terestra sa fie distanta de 150 cm.

Pluviometrul de tip Tretyakov se compune din corpul pluviometric, ecranul protector si un trepied sau stalp de sustinere, la care se mai adauga eprubeta pluviometrica.
Pluviografele sunt aparate complexe, care prin intermediul unor dispozitive automate inregistreaza continuu cantitatea, durata si intensitatea precipitatiilor lichide. Cele mai utilizate sunt cele model Fuess, Junkalor sau cel de model rusesc etc. Ele pot fi zilnice sau saptamanale, dupa cum executa tamburul cu mecanism de ceas o rotire completa .

Pluviograful model rusesc se compune din receptor si inregistrator. Receptorul este un vas cilindric de metal si suprafata receptoare de 500 mm. Este fixat la partea superioara a unei carcase cilindrice de metal, prevazuta cu o usa, care are rolul de a proteja piesele si angrenajele componente ale inregistratorului. Acesta din urma este alcatuit dintr-un recipient in care se colecteaza apa, un sistem de parghii si axe cu rol de transmisie si un tambur pe care se instaleaza pluviograma (diagrama de precipitatii).

Pluviograful de tip Fuess se deosebeste de precedentul prin dimensiunile sale reduse (suprafata receptoare masurand 239 cm²).loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Meteorologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie


loading...