Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Sistemul glaciar


Sistemul glaciar


Sistemul glaciar


Aproximativ 10% din suprafata scoartei terestre este acoperita in acest moment de gheata, iar in perioadele glaciare din timpul Cuaternarului suprafata ocupata a fost de cinci ori mai mare decat in prezent. In functie de forma reliefului si substratul pe care ghetarii se formeaza, exista doua categorii majore de ghetari: ghetari alpini (situati in zonele montane la altitudini peste 2500m, Fig. 3‑29) si ghetari de calota (situati la latitudini mari, dincolo de cercul polar avand ca substrat zone cu relief moderat).



Gheata nu este statica, ci se afla intr-o continua miscare dinspre zona de acumulare (partea situata la cea mai mare altitudine in cazul ghetarilor alpini sau in zonele cele mai reci in cazul ghetarilor de calota) spre zona de diminuare si topire (partea bazala a ghetarilor). In zona de acumulare, precipitatiile sunt doar sub forma de zapada, iar prin tasare si recristalizare se ajunge la formarea ghetii. In zona de diminuare precipitatiile sunt rare iar un proces important este cel de ablatie (trecerea ghetii direct in stare de vapori datorita ariditatii si temperaturilor mici). Balansul intre cele doua zone, determina mobilitatea ghetarilor. Acestia pot "sa curga" prin doua mecanisme: deformare plastica in masa ghetii si alunecare (glisare) pe substrat umed. In functie de grosimea ghetii si conditiile climatice in care se formeaza ghetarii, acestia pot fi de doua feluri: ghetari cu baza uscata si ghetari cu baza umeda.

Ghetarii cu baza uscata se deplaseaza prin deformare plastica a cristalelor de gheata datorita presiunilor mari din interiorul ghetarului (Fig. 3‑28). Acest tip de curgere are loc in zonele climatice foarte reci, unde temperatura este permanent sub punctul de inghet astfel incat baza ghetarilor este uscata (permanent in stare solida). Efectul eroziv asupra substratului este maxim in acest caz, ghetarii transportand o cantitate mare de material clastic slab sortat granulometric.

Ghetarii cu baza umeda, se deplaseaza prin alunecare pe un strat de apa situat in baza ghetarilor. Frecvent sunt prezente particule de apa printre cristalele de gheata si in interiorul ghetarilor (Fig. 3‑28). Efectul eroziv in acest caz este mai mic, iar clastele transportate sunt mai bine sortate granulometric decat in cazul precedent.


Acumularile de sedimente transportate de ghetari sunt sub forma de tilluri (sedimente grosiere, slab sortate granulometric - pietrisuri angulare cu matrice argiloasa), sedimente reciclate de organismele fluviatile (nisipuri) si sub forma de varve in zonele lacustre (sedimente fin stratificate alcatuite din benzi inchise la culoare si bogate in substanta organica si benzi deschise la culoare bogate in particule clastice mai grosiere - vezi Error! Reference source not found.).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate