Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Sisteme recifale


Sisteme recifale


Sisteme recifale

Recifii sunt structuri bioconstruite de catre organisme coloniale, avand o rezistenta mecanica ridicata si o geometrie domala relativ inalta in raport cu restul sedimentelor invecinate. Tot geometrii domale pot avea si movilele (mounds), dar acestea sunt structuri construite de catre organisme solitare sau microbiale care actioneaza o capcana pentru sedimentele fin granulare, iar evolutia lor are loc in conditii de mediu 'stresante'. Caracteristicile dominante ale recifilor sunt: cresterea verticala in situ, permanenta distrugere (partiala) exercitata de catre organisme pradatoare (actiune bioeroziva), captarea sedimentului fin in cavitatiile interne si cimentarea sindepozitionala chimica sau biochimic. Cresterea rezistentei structurii recifale in multe cazuri este datorata organismelor incrustante.

Indiferent de tipurile de organisme bioconstructoare, in structurile recifale se regasesc trei faciesuri importante: (1) armatura recifala (core) fara stratificatie interna si cu o grupare densa a organismelor coloniale bioconstructoare; (2) flancuri externe (flank, fore reef) alcatuite din depozite clastice derivate din zona centrala, prezentand stratificatie care se subtiaza si curbeaza distal; (3) flancuri interne (interreef) alcatuite din calcare subtidale sau din sedimente clastice terigene fara legatura cu reciful. Recifii actuali, coraligeni, au intervalul optim de dezvoltare controlat de temperaturi medii anuale situate intre 25-30°C, salinitati de 25-35 , adancimi situate in interiorul zonei fotice, absenta suspensiilor in apa, o cantitate moderata de nutrienti (fig). Recifii prezinta de regula o zonare cu adancimea, datorita descresterii energiei valurilor, a intensitatii luminoase si a temperaturii, astfel pe langa faciesurile enumerate anterior, pot fi intalnite faciesuri frontale (front reef), de creasta emersa (reef crest), de campie recifala submersa (reef flat) si faciesuri de margine interna (back reef) (fig.).



Structura interna a rocilor formate in ambiantele recifale este diferita in functie de procesul de generare si de pozitia in cadrul structurii recifale. Astfel in faciesurile centrale predominand depunerile in situ, rocile rezultate sunt de tip bafflestone, bindstone sau framestone, pe cand in zonele de flanc domina materialul alohton iar rocile sunt de tip floatstone sau rudstone (fig).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate