Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Sectiuni geologice


Sectiuni geologice


Sectiuni geologice

O sectiune geologica este o reprezentare grafica, la o anumita scara, a structurii geologice a unei regiuni, asa cum rezulta ea din intersectia cu un plan vertical. In construirea unei sectiuni se utilizeaza atat datele de observatie directa, redate pe o harta geologica, cat si ansamblul de informatii geologice obtinute cu ajutorul forajelor, al lucrarilor miniere si al prospectiunilor geofizice.

Alegerea directiei sectiunii se face in functie de directia dominanta a stratelor, cutelor, faliilor si de prezenta unor foraje si lucrari miniere ale caror date urmeaza a fi incluse in sectiune. Pentru a surprinde cat mai multe aspecte ale structurii de adancime a teritoriului, sectiunea se poate construi in lungul unei linii frante alcatuita din mai multe segmente.

Traseul sectiunii se indica pe harta printr-o linie subtire continua, care se noteaza cu cifre sau cu litere pentru a fi usor de identificat.



Constructia unei sectiuni geologice se incepe prin trasarea profilului morfologic deasupra caruia se noteaza principalele repere topografice (numele vailor, culmilor, localitatilor) traversate de profil.

La extremitatea profilului se noteaza punctele cardinale care indica orientarea acestuia. Pe acest profil morfologic se transpun: pozitiile stratelor, limitele geologice, varsta formatiunilor, axele cutelor, faliile si liniile de sariaj traversate de traseul sectiunii.

Sectiunile geologice se intocmesc, de obicei, la aceeasi scara cu scara hartii geologice pe care o insotesc.

In cazul regiunilor de campie, unde se urmareste o reprezentare mai detaliata a succesiunii depozitelor dispuse orizontal sau cu o inclinare foarte mica, se admite o exagerare a scarii inaltimilor in raport cu cea a lungimilor.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate