Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Rocile reziduale


Rocile reziduale


Rocile reziduale

Rocile reziduale sunt provenite din materialele insolubile rezultate din dezagregare, care raman pe loc sub forma de eluvii. Ele se caracterizeaza prin forma colturoasa a particulelor, lipsa de sortare a materialului si trecerea gradata in baza, la rocile preexistente si in sus, la solul actual. Dintre rocile reziduale amintim:

Terra-rossa este un eluviu dezvoltat pe calcare, constituit din oxizi de aluminiu si oxizi de fier. Se formeaza mai ales in regiunile cu clima temperata. In Romania se gaseste pe calcarele de varsta sarmatiana din Dobrogea si pe cele mezozoice din Oltenia si Banat.

Lateritul rezulta prin alterarea chimica profunda a rocilor cu continut mare in silicati de aluminiu, situate in regiuni tropicale si subtropicale, cu un climat cald si umed. Are culoare bruna sau rosietica.



Bauxita este un laterit de culoare galbuie, roscata, bruna, negricioasa, in functie de continutul in limonit, constituit din hidroxizi de aluminiu si hidroxizi de fier. Se deosebeste de argile prin faptul ca nu face pasta cu apa. La noi se gaseste in M-tii Padurea Craiului.

Solurile reprezinta cele mai raspandite roci reziduale, fiind formate dintr-un amestec complex de materie minerala si organica. Se formeaza la suprafata scoartei, prin procese complexe de alterare a rocilor si mineralelor si de humificare a materiei organice.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate