Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme



as

Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Relieful vulcanic


Relieful vulcanic


Relieful vulcanic

Relieful vulcanic se caracterizeaza prin doua tipuri majore de forme, muntii vulcanici si podisurile vulcanice.

Muntii vulcanici sunt reprezentati de conurile vulcanice care nu au fost intens erodate. Muntii vulcanici apar sub forma de catene vulcanice - cand conurile vulcanice sunt aliniate pe una sau mai multe linii de facturi: masive vulcanice grupate - cu cratere amplasate pe fracturi concentrice si masive vulcanice excentrice - caracterizate printr-un complex de conuri ca urmare a unor zone de fracturi apropiate.



Conul vulcanic , partea proeminenta a aparatului vulcanic se caracterizeaza prin depresiunea centrala a craterului ocupata de obicei de apa unui lac si reteaua hidrografica externa dispusa radiar.

Fig. 65. Relieful vulcanic: Pv-etajul podisurilor; C-etajul aparatelor (conurilor) vulcanice (Cr-crater; B-barracanos; P-planeze; D-dyke)

Vaile acestea radiare poarta denumirea de barrancos si separa pe suprafata conului o serie de suprafete inclinate de forma triunghiulara sau trapezoidala numite planeze. Prin eroziunea regresiva, marginea craterului este stirbita si lacul vulcanic este drenat (Fig. 65).

Conul vulcanic este distrus treptat de eroziune si in locul lui apare o depresiune circulara, cu cueste dezvoltate pe aglomerate si care privesc spre interior iar in cosul vulcanic ramane numai un stalp numit nek. In felul acesta se ajunge la inversiunea de relief specifica regiunilor vulcanice foarte evoluate sub raport sculptural (Fig.66).

Podisurile vulcanice se formeaza in urma eruptiei lavelor bazaltice care fiind foarte fluide se extind pe suprafete foarte mari. Curgerile de lava corespunzatoare unei faze eruptive se suprapun, asemenea straturilor sedimentare, peste orizonturile mai vechi, transversal sau monoclinal.

Fig. 66. Inversiunea de relief in structura vulcanica: c-cueste; n-neck

Datorita racirii crusta externa poate fi bombata de presiunea gazelor din magma lichida subiacenta determinand aparitia unor movile pe suprafata podisului.

Sub actiunea eroziunii platourile vulcanice sunt fragmentate, aparand elemente morfostructurale reprezentate prin : inversiuni de relief, suprafete structurale, cueste, horsturi vulcanice tectonice.

Relieful vulcanic de la noi in tara prezinta mari diferentieri: M-tii Oas - Gutai si M-tii Metaliferi sunt puternic erodati, cu suprastructurile pe alocuri complet distruse. Au luat nastere platouri secundare, fragmentate de vai puternic adancite iar numeroase corpuri intruzive (dikuri, nekuri, stalpi gonflati) au fost dezvelite si apar in relief. In lantul muntos Caliman-Gurghiu-Harghita, relieful depaseste 1500-1700 m altitudine si se disting doua etaje morfologice: al conurilor vulcanice si al platourilor de aglomerate. Conurile pastreaza formele vulcanice tipice: cratere si caldere in diferite stadii de evolutie, barrancosuri si planeze.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate