Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Relieful montan


Relieful montan


Relieful montan

Relieful montan se caracterizeaza prin altitudini absolut ridicate, prin energie de relief accentuata, cu variatii hipsometrice bruste, panta si fragmentare puternica.

Reteaua hidrografica prezinta un curs rapid, cu vai adanci, cu profil transversal variat. Eroziunea este foarte intensa datorita pantelor mari.`

Din punct de vedere genetic, relieful montan apare sub forma de masive de natura orogenica, epirogenica sau vulcanica.

Muntii de natura orogenica, cunoscuti si ca munti de incretire sau tipici, sunt cei mai frecventi de pe suprafata Pamantului. Datorita eroziunii care a actionat timp mai indelungat, partile superioare ale structurii cutate au fost distruse.

Prin modelarea lor de catre factorii externi, relieful montan prezinta vai foarte adanci si creste semete decupate si izolate care duc la individualizarea masivelor. In ansamblu, relieful montan este un relief tectonic iar masivele izolate alcatuiesc relieful de eroziune.

Muntii de natura epirogenica sau     muntii bloc, cu aspectul unei creste asimetrice, cu un versant abrupt corespunzator planului de falie de-a lungul caruia blocul s-a inaltat si un versant mai putin inclinat ce reflecta intr- anumita masura suprafata initiala.



Un exemplu tipic de munti bloc il reprezinta in tara noastra masivul Rodnei, delimitat in partea nordica de abruptul faliei Dragos Voda (cca 1000 m).

In functie de structura regiunii pe care s-au format muntii bloc pot fi impartiti in doua tipuri: muntii bloc cu structura cutata, s-au ridicat prin miscari epirogenice in zone cutate si munti bloc cu structura tabulara, care s-au format prin inaltarea unor zone cu structura orizontala.

Muntii vulcanici rezulta din acumulari de produse eruptive (lava, aglomerate, cenusa). Sunt alcatuiti din aparate sau conuri vulcanice si formeaza fie masive izolate, fie lanturi montane, asa cum se prezinta in tara noastra lantul Calimani-Gurghiu-Harghita.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate