Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Relieful fluviatil


Relieful fluviatil


Relieful fluviatil

Relieful fluviatil a luat nastere prin actiunea apelor curgatoare. Reteaua actuala de vai este relativ noua, ea datand in cea mai mare parte, din cuaternar desi formarea si ordonarea ei in actuala configuratie s-a facut printr-o evolutie indelungata. Ea a aparut, s-a extins si s-a definitivat treptat pe masura formarii si adaugirii unitatilor de relief periferice in jurul lantului carpatic, de la sfarsitul mezozoicului si pana in prezent.

Reteaua hidrografica veche, din cretacicul superior si pana in eocen a suferit modificari radicale in timpul ororgenezei de la sfarsitul oligocenului si inceputul tortonianului. Din aceasta etapa s-au mentinut unele rudimente de vai din M-tii Apuseni, M-tii Banatului si Carpatii Meridionali.

Una din caracteristicile esentiale ale reliefului carpatic o constituie numarul mare al vailor, total sau partial transversale. Daca la vaile transversale propriu-zise se mai adauga si culoarele transversale de vale (Timis - Cerna, Bistra - Poarta de Fier a Transilvaniei, Rucar - Bran, Oituz etc. ) avem o imagine si mai clara a fenomenului de divizare transversala a Carpatilor, cu toate consecintele lui.



Aparitia acestor vai transversale a fost explicata fie prin instalarea raurilor in lungul faliei, sau pe discontinuitati geologice importante, fie prin adancire antecendenta, fie prin captare. Spre exemplu, formarea Crisului Repede prin captare, reprezinta o certitudine ca de altfel pentru majoritatea raurilor din jumatatea de vest a tarii in timp ce antecedenta s-a impus in cealalata jumatate a teritoriului.

Formele de relief create de apele curgatoare pot fi impartite in forme de eroziune si forme de acumulare. Forma principala de eroziune a unui rau este albia minora iar pe masura ce raul intra in stadiul de echilibru apar luncile si terasele.

Formele de acumulare pot fi subdivizate in forme mici din cadrul albiei cum sunt grindurile si ostroavele si forme mai satbile (conuri de dejectie, glacisuri, piemonturi si pedimente, campii de nivel de baza si delte).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate