Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
ป Necesitatea si oportunitatea importului de gaze naturale pentru romania


Necesitatea si oportunitatea importului de gaze naturale pentru romania
NECESITATEA SI OPORTUNITATEA IMPORTULUI DE GAZE NATURALE PENTRU ROMANIA.

Industria gazelor naturale din Romania in ansamblul extractiei (zona Sarmasel), transport (conductele Sarmasel – Campia Turzi), distributie (zona Campia Turzi – Turda), este datata in anul 1917, fiind prima piata a gazelor naturale din Europa si a doua in lume dupa S.U.A.

In perioada 1917 – 1940 aceasta piata a gazelor naturale in propritate privata si partial capital de stat, in socitatea SONA-METAN-MEDIAS s-a dezvoltat cu precadere in bazinul Transilvan, unde s-au pus in evidenta si progresiv in exploatare zacaminte importante de gaze naturale (Sarmasel, Copsa Mica, Filitelnic, Botorca - Nades etc.).
In anul 1940 – 1941 s-a construit prima conducta de Ф 20” din bazin pe Valea Prahovei spre Bucuresti.

Dupa privatizare (1944 a urmat o perioada pana in 1952 de dezvoltare lenta), dupa acesata data prin aplicarea planurilor cincinale cu precadere dupa anul 1960 activitate gaziera a inceput sa se dezvolte in toate regiunile tari prin conducte si sisteme de conducte orintate spre Vest (Alba Iulia – Resita – Hunedoara)spre Est (Onesti, Piatra Neamt, Suceava, Galati, Braila), spre Est – Sud (Brasov, Ploiesti, Bucuresti), spre Sud – Est ( Pitesti – Ramnicu Valcea ), spre Nord – Est ( Cluj, Satu Mare )

Tot in aceasta perioada s-au construit conductele Oltenia – Bucuresti, Muntenia de Est ( zona Braila – Bucuresti prin care s-au valorificat gazele naturale asociate cu titeiul ca si prin conductele Oltenia – Paroseni).

In final se poate considera ca Sistemul National De Extractie – Transport si Distributie al Gazelor Naturale a fost conturat sub actuala forma in anii 1978 – 1986, sub o forma axial-radiala cuprinzand circa 12000 kilometrii conducte, statii de comprimare turbocompresoare pe sistem de transport, moto si electrocompresoare in extractie, statii de tratare a gazelor si peste 2000 de statii de reglare – masurare si panouri de ..gazelor de le peste 80 de structuri productive (gaze libere si gaze asociate).

Pana in anul 1965 nu a fost necesar introducerea statiilor de comprimare intregi activitati de extractie, transport, distributie, efectuandu-se numai pe seama energiei de zacamant.

Dupa aceasta data, prin declinul natural al energiei de zacamant al campurilor productive (declin de debite si presiuni s-a dezvoltat activitatea de comprimare, insumand an prezent peste 250.000 C.p.).

In anul 1974 s-a pus in functiune prima conduca de tranzit international de gaze naturale din U.R.S.S. pe teritoriul Romaniei in lungime de 200 kilometrii cu Ф 1000 mm, sistem care s-a dezvoltat in prezent cu inca doua conducte paralele cu prima, fiecare avand un Ф de 1200 mm.

IN ANUL 1978 A INCEPUT IMPORTUL DE GAZE NATURALE DIN U.R.S.S. PRIN PUNCTUL ISACCEA, FARA CA SA REPREZINTE O NECESITATE STRIGENTA PENTRU ROMANIA, PREPONDERENTA FIIND PLATA CU GAZE NATURALE DIN U.R.S.S. A EFORTULUI FACUT DE PARTEA ROMANA PENTRU CONSTRUCTIA SISTEMULUI DE TRANSPORT INTERNATIONAL DE GAZE NATURALE.

DE ACEEA TOT IN ANUL 1978 – 1979 S-A PUS IN FUNCTIUNE SI PRIMA INMAGAZINARE SUBTERANA IN ZACAMANT SEMIDEPLATAT IN URZICENI PENTRU PRELUAREA UNEI PARTI DIN ACEST IMPORT CE ERA PREVAZUT LA CIRCA 2.000.000 M3/AN CU POSIBILITATEA DE DEZVOLATARE PANA LA 7.000.000 M3/AN.

EXTRACTIA, TRANSPORTUL SI DISTRIBUTIA gazelor naturale a realizat maximul de 35 – 40 miliarde m3/an in perioada 1978 – 1981, din sursele interne ROMGAZ, MEDIAS, PERTOM BUCURESTI si importul prin punctul Isaccea.

Dupa anul 1980, prin cresterea acumulatului de productie si a nepunerii in evidenta a unor noi rezerve de gaze naturale de pe teritoriul national astfel crescand factorul final de recuperare (F.F.R.) cu consecinte in declinul natural de presiune si debite si cu IMPERATIVUL CRESTEI CANTITATI DE GAZE NATURALE DIN IMPORT (U.R.S.S.), dupa anul 1971 Federatia Rusa, astfel ca in anul . pe langa punctul Isaccea a inceput si importul din Federatia Rusa prin sistemul Ucrainian tn punctul Satu Mare.

In prezent consumul de gaze nazurale in Romania reprezinta circa 16miliarde m3/an din care aproximativ cate 6 miliarde din structurile Romgaz si Petrom, importul reprezentand 3 – 4 miliarde m3/an.Scaderea consumului de gaze naturale s-a datorat reducerii acestuia mai ales in industria energofaga chiar daca consumul populatiei a crescut si binenteles declinul accentuat al productiei nationale de gaze, factorul final de recuperare mediu tinzand in prezent spre 85%.

In perspectiva o data cu posibila revigorare a activitati industriale pe fondul adancimi declinului productiei interne se estimeaza ca si necesitatile de import vor depasi 8 – 11 miliarde m3/an.

FATA DE CONSIDERENTELE DE MAI SUS REZULTA , IMPORTANTA TEMEI PROIECTULUI DE LICENTA MAI ALES CA IMPORTUL DE GAZE NATURALE VA CONDITIONA SI INMAGAZINAREA SUBTERANA IN ZACAMAMINTE SEMIDEPLETATE A CAREI CAPACITATEA VA TREBUI SA CREASCA  DE LA CIRCA 3 MILIARDE M3/AN PERNA ACTIVA LA PESTE 8 MILIARDE M3/AN CU PERNA ACTIVA LA NIVELUL 2020DIN URMATOARELE MOTIVE :

ECHILIBRARI CERERI CU OFERTA MAI ALES IN SEZONUL RECE;

CONSIDERENTE DE SIGURANTA NATIONALA ENERGETICA PENTRU CAZURI DE INTRERUPERE A IMPORTURILOR SAU ACCIDENTAL IN SISTEMUL NATIONAL DE EXTRACTIE ;

DIN CONSIDERENTE DE PRELUARE CU GRAD DE UNIFORMITATE DE 90% IN TOT PARCURSUL ANUAL AL IMPORTULUI DE GAZE NATURALE ;

DIN MOTIVE DE PERTURBATI DE ORDIN POLITIC ;

PENTRU ATRACTIVITATEA ACTIVITATI  DE TRANZIT INTERNATIONAL PE NOI CORIDOARE PE TERITORIUL ROMANIEI ;

PENTRU A SATISFACE DIRECTIVELE IN DOMENIUL ALE COMISIEI EUROPENE .loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Geologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie


loading...