Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geologie


Index » educatie » » geografie » Geologie
» Constituenti petrografici


Constituenti petrografici


Constituenti petrografici

Corpusculi alochemici

Corpusculii sunt produse cu morfologie sferica sau subsferica formati in diferite medii depozitionale, avand denumiri diferite in functie de structura interna si superficiala (criteriu morfologic) dar si functie de modul si mediul de formare (criteriul genetic) vezi tabelul 2.3. In literatura engleza de specialitate pentru corpusculii ce poseda cortex (ooide, pisoide, oncoide, lumpuri sau ooide compozite) se foloseste termenul general de coated grains - termen independent de natura mineralogica, forma, dimensiune sau geneza.

Ooide

Ooidele sunt corpusculi sferici sau eliptici avand un nucleu central (care poate fi un epiclast, un bioclast sau un alt corpuscul) si un cortex (invelis) in jurul nucleului. Ooidele sunt produse tipice mediilor freatice agitate (aflate sub actiunea valurilor, mareei sau curentilor) cu adancimi mici ale apei (0-15 m), dar se pot forma si in medii freatice linistite (lagune, lacuri) sau chiar vadoase (meteorice sau marine). In timpul diagenezei structurile primare pot fi sterse prin recristalizare, rezultand frecvent structuri radiare sau de tip mozaic de calcit.



Ooidele formate in medii freatice agitate au micro­structura cortexului perfect concentrica si tangentiala (cristale primare de aragonit acicular dispuse tangential) sau micritica neregulata (orientari diverse) iar suprafata externa neteda.

Cele formate in medii freatice linistite au cortexul radiar (de regula compus din Mg-calcit in medii marine si calcit pur in medii dulcicole) si suprafata lobata.

Ooidele (respectiv pisoidele) vadoase sunt frecvent asimetrice, prezentand laminele cortexului bazal foarte subtire, iar cele superioare groase si cu frecvente crapaturi radiare de contractie datorita expunerilor subaeriene intermitente. In solurile calcaroare (calcreturi) se pot forma prin calcefierea filamentelor bacteriale corpusculi cu structuri ooidice/pisoidice asimetrice alcatuite din calcit fin granular.

Precipitarea este pur chimica pentru ooidele vadoase, perlele de caverna, ooidele din izvoarele fierbinti, dar cel mai frecvent biochimica pentru ooidele formate in medii freatice marine sau in soluri, unde procesele microbiene au un rol major. Aici este necesara o discutie, deseori pentru aceasta ultima categorie se utilizeaza termenul de oncoid (microbial ball), sugerand prin aceasta interventia microorganis­melor la formarea cortexului, alteori insa termenul de oncoid denota strict un corpuscul cu cortex micritic concentric si cu suprafata foarte neregulata-crenelata (Richter, 1983). Activitatea algelor rosii poate duce la formarea unor corpusculi asemanatori oncoidelor, denumiti rodolite (Peryt, 1983).


Peloide

Peloidele/Peletele pot fi sferice, elipsoidale sau neregulate pana la angulare si compuse din agregate microcristaline. Termenul de pelet (pellet) implica existenta unui proces diagenetic. Geneza acestora poate fi:

- pur chimica (precipitare din solutii ca in cazul peloidelor sferice/subsferice de glauconit, clorit, fosfati sau diagenetic prin flocularea malurilor rezultand o structura granulara neregulata = grumeleuse);

- biochimica atunci cand se formeaza sub actiunea bacteriilor (micriti­zarea unor bioclaste rezultand pelete cu forme angulare);

- pur organica prin metabolism (pelete fecale sau coprolite micritice sau fosfatice) caz in care au forme eliptice pana la cilindice si sunt bogate in substanta organica.

Peloidele/peletele fiind corpusculi cu rezistenta mecanica scazuta, se pot conserva doar in medii protejate cu energie scazuta de bazin: lagune, campii tidale.

Corpusculi compusi

Corpusculii compusi au denumiri diferite functie de structura interna si geneza. Lump-urile sau composite ooide sunt constituiti din cativa corpusculi (ooide) inveliti intr-un cortex comun care muleaza suprafata exterioara a particulelor componente. Grapestone (Grape=strugure) reprezinta un agregat alcatuit prin cimentarea locala (ciment de contact) a unor corpusculi (ooide/peloide) sau/si granule (bioclaste), specifice mediilor protejate de exemplu arii subtidale, formate de regula sub un pat algal sau microbial (microbial mat).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate