Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
Protectia faunei si florei terestre si acvatice


Protectia faunei si florei terestre si acvatice
Protectia faunei si florei terestre si acvatice

1. Fauna si flora

Prin fauna se intelege totalitatea animalelor de pe intregul Glob, dintr-o anumita regiune, de pe un teritoriu dat sau dintr-o epoca geologica, constituita in urma unui proces istoric de evolutie.

In intelesul pe care urmeaza sa i-l atribuim raportarea urmand sa o facem la zona tarii noastre fauna desemneaza diferitele grupe de animale: mamifere, pasari domestice si salbatice, albine, pesti, viermi de matase etc.
Protectia faunei priveste, sub multiple aspecte, atat animalele salbatice si pasarile, cat si animalele domestice carara trebuie sa li se asigure o protectie sanitara corespunzatoare.

Influente negative cu urmari grave asupra faunei se produc datorita poluarii apei, aerului, plantelor cultivate si spontane etc., dar si datoria unor activitati directe ale omului asupra animalelor, prin care se aduc nenumarate prejudicii, li se provoaca dureri si chinuri.

Problema protectiei animalelor poate fi privita sub mai multe aspecte: al biodiversitatii, economic, stiintific, social-politic, administrativ etc.

Inradacinarea ideii generoase a protejarii animalelor si sustinerea ei printr-o legislatie nationala si reglementari internationale s-au accentuat in lumea civilizata. Cu toate ca in lume exista probleme mai complexe legate de existenta omului, care isi asteaspta rezolvarea, problema protectiei animalelor nu poate fi amanata pana la solutionarea celorlalte.

Ecosistemul cuprinde alaturi de animale si microorganisme si complexul dinamic al comunitatii de plante si mediul lor lipsit de viata.

Flora reprezinta totalitatea specilor de plante dintr-o anumita regiune sau zona geografica, dintr- un anumit mediu caracteristic (de nisip, de saraturi etc.) sau dintr-o perioada geologica. In lumea inconjuratoare exista microorganisme vegetale (bacterii, drojdii, mucegaiuri etc.), care se numesc flora microbiana. Flora microbiana (din sol, apa, aer, alimente sau din cavitatea bucala, din intestine etc.) poate fi alcatuita din specii banale, inofensive sau din specii patogene. Din punctul de vedere al protectiei florei distingem flora salbatica si plantele cultivate.

Flora salbatica sau spontana creste in mod natural, fara interventia omului, reprezentand nu numai o bogatie naturala, ci si una estetica si de interes stiintific.

Plantele cultivate constitute cea de-a doua forma de existenta a florei care cresc, se intretin si se recolteaza prin interventia omului. Plantele cultivate sunt, in primul rand, plantele agricole.

Plantele pot fi: furajere, acelea care servesc sau sunt folosite pentru hranirea animalelor; industriale, care sunt plante cultivate in vederea prelucrarii lor industriale; prasitoare, care se cultiva in randuri distantate, medicinale, care sunt cultivate ori salbatice, avand proprietati terapeutice; ornamentale, cultivate in parcuri, gradini sau locuinte in scop decorativ.Modificarile intervenite in flora salbatica si cultivata, in ansamblu, in natura se constitute ca o reactie a plantelor la actiunea toxica a poluantilor, care devine vizibila la un anumit prag de concentratie caracteristic naturii poluantului. Datorita sensibilitatii mecanismelor fiziologice, plantele au servit drept indicatori ai poluarii aerului. Modificarile pe care noxele atmosferice si substantele toxice antrenate de ape sau cele care imbiba solul le provoaca plantelor sunt extrem de diverse si afecteaza numeroase mecanisme ale vietii celului si ale organismului vegetal.

Datorita acestor imprejurari, protectia plantelor este una dintre sarcinile fundamentale ale omenirii care poate fi realizata doar in contextul general al protectiei aerului, apei, solului, al mediului in ansamblu.

2. Cadrul legislativ consacrat protectiei faunei si florei

Protectia faunei si florei este asigurata din punct de vedere juridic prin urmatoarele acte normative: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului, Legea nr.98/1992 prin care s-a ratificat Conventia privind protectia Marii Negre impotriva poluarii, Legea nr.103/1996 privind fondul cinegetic si protectia vanatului, Legea nr.75/1995 privind producerea, controlul calitatii, comercializarea si folosirea semintelor si materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante agricole, Legea sanitar-veterinara nr.60/1974; Conventia Europeana privind protectia animalelor in transport international, Legea nr.58/1994 pentru ratificarea Conventiei privind diversitatea biologica (semnata la Rio de Janeiro in 1992), Legea nr.13/1993 pentru ratificarea Conventiei privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa (adoptata la Berna in 1979).
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Ecologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie
loading...